Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja nie chcę podejmować decyzji za ciebie ale jeśli twój brat ma przejąć gospodarę to ja bym wam radził jakiś nowy na PROW wziąć, wiesz zawsze nowy to nowy a używka to już nie to samo. A tak naprawdę to nawet jak będziesz musiał kredyt zaciągnąć to czasem lepiej zaciągnąć i kupić nówkę niż słabą używkę, chociaż uważam ,że ten zetor spoko ale nie wiesz co z nim robili może był już 3 razy bity i się zaraz rozleci.

Ja nie kracze ale lepiej czekać na najlepsze ale być przygotowanym na najgorsze.

Opublikowano

@Kamillo0, dobrze mówi, kupić nowy ciągnik na prow a maszyny do niego (niekoniecznie nowe) za pieniądze na młodego rolnika. Za tą kasę kupisz pługi, agregat uprawowo-siewny i coś do podorywki.

Opublikowano

Ok Jeśli tak to ja bym ci doradził to lambo gdyż trochę ma więcej koni, a więcej koni się zawsze przyda. Lepiej mieć trochę więcej niż za mało.

Np. za takie lambo z 2001 wołają 60 tysi a za zetora z 96-97 50 tysi, oczywiście trzeba tęz dobrze szukać.

No i zetorków jest więcej ale myślę,że jak masz już na oku jakiegoś lambo no to nie musisz już szukać.

Opublikowano

Ja bym polecał zetora 7745 który ma ponad 70km a jeśli mało to z turbiną który ma 82km....jest to bardzo prosty ciagnik a jak cos sie popsuje to z częściami nie ma żadnego problemu..odradzałbym kupić jakiegoś starszego MF-a bo jak cos walnie to ja dziękuje-pełno elektroniki...jedyna wada zetora to że trochę więcej pali

Opublikowano
To nie ten temat stwórz nowy temat i tam sie pytaj.

A jeśli tak no to spoko, ale co sądzi twój brat co on by chciał?

To co ty mówisz, czy on ma inne zdanie?

To znaczy ja z bratem jestesmy dosc zgodni. Kiedy on pierwszy raz pokazal mi tego zetorka 9540 to rowniez mi sie spodobal.

Opublikowano

Belarus 820...nowy za około 75tys zł B) tani w eksploatacji- mało pali, części dostępne i tanie i mocny...taki wół roboczy a taki właśnie powinien być ciągnik B) ot piękno w prostocie B)

Opublikowano

szukałem z tata w tamtym roku ciągnika do 90koni do 50000zł. Nie mieliśmy żadnych swoich preferencji ani zastrzeżeń do konkretnych ciągników, porostu zaczęliśmy jeździć po okolicy i ogladać maszyny w tej kasie. Kupiliśmy w końcu Same laser 90, z 1989r. za 34000zł. Polecam ci żebyś się przyjrzał tej marce ze względu na dobrą jakość, umiarkowane spalanie, dużo większy komfort i lepsze wykonanie niż w ursusach, oraz stosunkowo proste rozwiązania techniczne a zarazem funkcjonalne. jeżeli chcesz coś konkretnego wiedzieć o tym ciągniku to chętnie się wypowiem. jeżeli ci się nie spieszy z kupnem ciągnika to ja bym jeździł i szukał zachodniej jakiejś marki, mimo że w tych pieniądzach znajdziesz ciągnik około 20 letni ale jeżeli będzie zadbany to długie lata jeszcze będziesz z niego korzystał i będziesz zadowolony. ale to tylko moje zdanie

Opublikowano

Witam ja bym Ci polecił JD mam takiego 85konie 87rok kupiliśmy go w zeszłym roku w Niemczech i jak na razie maszyna super z początku trochę się baliśmy że jak coś padnie to będą kłopoty ale jest ok tak że moim zdaniem JD to dobra marka pozdrawiam

Opublikowano

Witam. Mam problem z wyborem ciągnika około 90KM. Traktor bedzie pracował z turem i prasą dlatego zależy mi na małym spalaniu. Muszę sie zmieścić z zestawem ciągnik+tur w 200 tys brutto ponieważ bede korzystał ze środków PROW. Cała inwestycja wyniesie 244 tys brutto ale te 44 tys przeznaczam na prasę. W tej chwili mam przygotowaną ofertę na John Deera 5090r (218tys sam ciągnik) ale to jest tylko oferta do złożonego wniosku. A może ktoś z was słyszał coś o nowej serii john deer M która ma być okrojona wersją 5R i ma być sporo tańsza? Przy propozycjach proszę również o przybliżone ceny ciągników. Na forum są przykładowe ceny ciągników ale w większości są nieaktualne. Z góry dziękuje smile.gif

Opublikowano

Przy obecnym kursie euro zachodnie ciągniki (napewno dobre) są piekielnie dorgie i jak porównać ceny sprzed roku a obecne to jest duża różnica, a może pomyslał byś o maszynach za które płaci się w złotówkach? np. proximy powery czy inne takie.

Jak chcesz oszczędny i zachodni to jest tego multum ale nie myśl że będzie aż tak wygodnie że podamy Ci ceny, cena to teraz indywidualna sprawa między dielerem a kupujacym, jest ogromny wybór ciągników i to w miarę oszczędnych ja polecam te koncerny sdf, lub mf-y, co wybierzesz Twoja wola, ale uwzgldniając cene pamiętaj o dokładnym sprawdzeniu jakie masz wyposarzenie w danej cenie a jeszcze wybór ładowacza, też nic nie napisałeś do czego po co z jakim wyposarzeniem itd, polski czy zagraniczny itd, tutaj też możesz wydać 20 kilka tyś a możesz i 50 tyś, nie napisałeś czy chcesz hydrauliczny rewers, jeśli ten ciągnik tylko do tura i prasy to bardzo by się przydał, no i zaczyna się problem bo jakąś fajną furę wyrwać w tej kasie i z dobrym wysposarzeniem z turem to można było ale rok temu ;)

Opublikowano

Tak rewers przy turze to podstawa. Polski tur jaki by mi pasował to cena około 25 tys. Pozostaje jedynie ciągnik. Myślałem o Case seri JXU. Ale też chciałbym sie czegoś nich dowiedziec od użytkowników A co do euro to rzeczywiście jest teraz strasznie drogie. Nie wiem czy to prawda ale słyszałem ze ma być tańsze we wrześniu kiedy naliczane są dopłaty:D:D:D Wtedy własnie podpisze umowe z agencją bo wniosek dopiero złożyłem. Mają oni 3 miesiące na jego rozpatrzenie.