Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
cześć koledzy. Chce sobie postawić wiatę na kombajn ( a właściwie dwie tuż koło siebie żeby nie potrzeba było żadnych papierów, zgłoszeń czy pozwoleń. szerokość 6,5, długość 12. Z racji że mam dużo słupów elektrycznych średniego napięcia pozyskanych przy ich wymianie na moich działkach za pół darmo to z nich zrobię konstrukcje boczna. tylko oz czego zrobić dach żeby wytrzymał na tej szerokości? Budowla ma być maksymalnie prosta a dach jednospadowy. Myślałem o jakichś dwuteownikach 120, co jakieś 2,5 do 3m. Ale czy to wytrzyma? Może dorwać gdzieś jakąś taką kratownicę jak są wykorzystywane przy nowych halach, że z góry i z dołu jakiś profil zamknięty czy ceownik a środkiem połączone powyginanymi prętem? A może jeszcze co innego?
Opublikowano

Ostatecznie drewno, krokwie 18x8, nie daj sobie wcisnąć mniejszych. Mam takich dach jednospadowy, na tym pełne deskowaniem, papa, łaty/kontrłaty blacha trapezowa. Około 1,1m różnicy w poziomach. I spokój. Co do konstrukcji z stali musi ktoś to policzyć, dach robisz raz i dobrze.

Opublikowano
3 godziny temu, wsbil napisał:

Ostatecznie drewno, krokwie 18x8, nie daj sobie wcisnąć mniejszych. Mam takich dach jednospadowy, na tym pełne deskowaniem, papa, łaty/kontrłaty blacha trapezowa. Około 1,1m różnicy w poziomach. I spokój. Co do konstrukcji z stali musi ktoś to policzyć, dach robisz raz i dobrze.

Moim zdaniem lepiej zrobić krokwie 6x20 i na pewno nie deskowac, jaki jest sens deskowania na wiacie wolnostojącej? Nie potrzebny koszt, blacha z antykondensatem i wystarczy. Jednospadowy na dwunastu metrach podeprzeć dwa razy albo jakimś belkiem stalowym , czy kratownicą i wystarczy.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, nunu85 napisał:

cześć koledzy. Chce sobie postawić wiatę na kombajn ( a właściwie dwie tuż koło siebie żeby nie potrzeba było żadnych papierów, zgłoszeń czy pozwoleń. szerokość 6,5, długość 12. Z racji że mam dużo słupów elektrycznych średniego napięcia pozyskanych przy ich wymianie na moich działkach za pół darmo to z nich zrobię konstrukcje boczna. tylko oz czego zrobić dach żeby wytrzymał na tej szerokości? Budowla ma być maksymalnie prosta a dach jednospadowy. Myślałem o jakichś dwuteownikach 120, co jakieś 2,5 do 3m. Ale czy to wytrzyma? Może dorwać gdzieś jakąś taką kratownicę jak są wykorzystywane przy nowych halach, że z góry i z dołu jakiś profil zamknięty czy ceownik a środkiem połączone powyginanymi prętem? A może jeszcze co innego?

Postawienie dwóch wiat obok siebie bez pozwolenia jest niezgodne z prawem.

Edytowane przez akmaly
Opublikowano
na każdym 1000m2 działki mogą stać dwie wiaty do 50m. o ile nie będą z sobą stałe połączone to wystarczy że jedna od drugiej będzie stała dosłownie 1cm i jest legalnie.
Opublikowano
11 godzin temu, Mati17 napisał:

Moim zdaniem lepiej zrobić krokwie 6x20 i na pewno nie deskowac, jaki jest sens deskowania na wiacie wolnostojącej? Nie potrzebny koszt, blacha z antykondensatem i wystarczy. Jednospadowy na dwunastu metrach podeprzeć dwa razy albo jakimś belkiem stalowym , czy kratownicą i wystarczy.

Anty kondensat będą wcinać wróble i wszystkie inne zwierzątka. To ma być wiata więc dostęp otwarty dla wszystkich.

Opublikowano (edytowane)

Serio? Nie zauważyłem takiej sytuacji u siebie.

Co do dwóch wiat, bo wcześniej nieprecyzyjne napisałem. Dwie wiaty połączone ze sobą wspólnym dachem nie będą stanowiły osobnych obiektów budowlanych tylko jeden.

Edytowane przez akmaly
Opublikowano
1 godzinę temu, akmaly napisał:

Serio? Nie zauważyłem takiej sytuacji u siebie.

Co do dwóch wiat, bo wcześniej nieprecyzyjne napisałem. Dwie wiaty połączone ze sobą wspólnym dachem nie będą stanowiły osobnych obiektów budowlanych tylko jeden.

U Nas w okolicy wróble, kuny uwielbiaja kondensat. Wiele ptaków wyrywa kondensat i buduje sobie gniazdka. Odnośnie deskowania po zeszło rocznych wichurach co były w lutym, bałbym się robić lekki dach, szczególnie tak podatny na poderwanie jak dach na otwartej wiacie.

Opublikowano

Wg mnie konstrukcja kratownicowa nie drewno, chyba że masz swoje i tanio je przetrzesz...

https://m.olx.pl/d/oferta/konstrukcja-skrecana-wiata-rolna-garaz-13x6-5m-hala-magazyn-blaszak-CID628-IDInzmJ.html?ad_reason_recommended_items=803550247,772272730,655776277,645501541,684389404,804957057,811016358,800137850,662038620,670860856,813885737,811429986,798336315,803520539,811418689,809031462,810143193,813886353,601100256,802814310,801345283,658654641,480792148,658731503,603548341,658640193,424500405,759071762,648531358,642810457&reason=ip|cf

Zrobisz wykratowanie tak jak w tej z linku kupując bindry 6,3m, łaty z profila 60x40, wytrzyma spokojnie, będzie lekkie i bez słupów w środku. Kolega ma zrobioną wiatę z takich bindrów łączonych na długość 9 m i rozstaw co 2 m. Łaty drewniane ustawione na sztorc  co 40 cm

Opublikowano
11 godzin temu, akmaly napisał:

Jak dobra wichura to nie ma znaczenia deskowany czy łaty 😁

Jak się przybija łaty gwoździarka to oczywiście. Nie słyszałem żeby gdzieś ten antykondensat jakieś gadostwo niszczyło ale niestety jest to możliwe. Mówię na nie z deskowaniem bo w mojej okolicy ludzie nawet na budynki mieszkalne nie deskuja dachów a powinni a co dopiero na budynek gospodarczy.

Opublikowano

Przesada a gwoździarką na pewno wszyscy mają przybijane, przynajmniej Ci którym żywioł zniszczył dach. Tak samo pewnie w Turcji było, słabe budynki bo jakby beton w betoniarce mieszali to nie zawaliły by się od trzęsienia.

Opublikowano (edytowane)

Słuchaj fachowców a nie rób sondaży. Większość nie zawsze ma rację. Są filmy ja YT, gdzie ludzie pokazują co się dzieje z deskami po 10 latach, gdy docieplenie pod deskami źle zrobione. Jak będziesz mieć dobrze zrobione docieplenie to nie ma znaczenia, czy są deski, czy nie. Źle zrobione docieplenie pod deskami to spora szansa na rozbiórkę dachu po 15 latach. W sprawie paneli polecam kontakt z nimi https://pokrycia.pl/blacha/panele-dachowe

Edytowane przez janciesl