Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, chcę zarejestrować  60tkę którą mój tata kupił z skr już nie istniejącego. Mówił, że nigdzie nie zgłaszał tego po zakupie tylko jeździł, nie mogę znaleźć dowodu i tablicy. Umowa gdzieś jest tylko musze poszukać, mam orzeczenie techniczne z skr z numerem fabrycznym, silnika, rejestracyjnym i rokiem produkcji. Jeszcze pójdę do Wydz Kom i tam  może coś w cepiku znajdą po numerach.  Ciągnik kupiony przed 95 rokiem i chciałem się dowiedzieć czy jest ryzyko dostania jakiejś kary za nieprzerejestrowanie długi brak OC, PT?

Opublikowano

Spisz z ojcem umowę kupna sprzedaży i zarejestruj na siebie. Nie grzebcie bez potrzeby w papierach. Napisz umowę, i tego samego dnia trzeba ubezpieczyć  żeby nie naliczano kary, Jak masz ubezpieczenie i przegląd idziesz do WK i rejestrujesz ( tylko znajdz tą starą umowę), zdejmij tablice z ciągnika, zrób przegląd  i podpiszesz oświadczenie o zagubieniu dowodu rejestracyjnego. 

Opublikowano (edytowane)

Wiem że to była licytacja na pewno ale czy faktura to się dowiem jak się dokopie do umowy

9 minut temu, Michał88 napisał:

Spisz z ojcem umowę kupna sprzedaży i zarejestruj na siebie. Nie grzebcie bez potrzeby w papierach. Napisz umowę, i tego samego dnia trzeba ubezpieczyć  żeby nie naliczano kary, Jak masz ubezpieczenie i przegląd idziesz do WK i rejestrujesz ( tylko znajdz tą starą umowę), zdejmij tablice z ciągnika, zrób przegląd  i podpiszesz oświadczenie o zagubieniu dowodu rejestracyjnego. 

Stara umowa rozumiem żeby zachować ciągłość papier z przeglądu nowe oc , tablicy nie mam ale wiem jaki był numer to spisze wniosek o zagubieniu tak jak dowodu i to wystarczy do rejestracji?

Edytowane przez Fredovsky
Opublikowano (edytowane)

Przecież rolnik jest zwolniony z opłacenia podatku przy kupnie ciągnika rolniczego i przyczepy rolniczych. W Skarbówce Wam o tym nie mówili? Mnie Pani z okienka od razu się pytała, czy jestem rolnikiem.

@Fredovsky sprawdź na Historia Pojazdu, Twój traktor, czy wyogóle tam istnieje.

Edytowane przez bergman31
Opublikowano

Kupuje stare motocykle, często bez dowodu  i tablicy, zdarza się że w bazie danych jest tylko marka i imię, nazwisko właściciela. Najważniejsze to zakup ubezpieczenia w dniu zakupu, dalej przegląd i oświadczenie o zagubieniu dowodu i rejestracji. Jeśli pamiętasz numer rej . to już sami go znajdą w aktach, w razie co to zapłacisz 15zł za szukanie dokumentów.

Opublikowano
5 minut temu, Desperado napisał:

Już dawno by was ścigali za niezapłacenie podatku.

Ale  nigdzie nie było zgłaszane kupno, chyba że po zgłoszeniu od skr

4 minuty temu, bergman31 napisał:

Przecież rolnik jest zwolniony z opłacenia podatku przy kupnie ciągnika rolniczego i przyczepy rolniczych. W Skarbówce Wam o tym nie mówili? Mnie Pani z okienka od razu się pytała, czy jestem rolnikiem.

@Fredovsky sprawdź na Historia Pojazdu, Twój traktor, czy wyogóle tam istnieje.

Próbowałem ale potrzebna data pierwszej rejestracji, zadzwonie do wk i moze znajdą cokolwiek ze moze wyrejestrowany

Opublikowano (edytowane)

Rok produkcji znasz. W starych dowodach rejestracyjnych nie było dokładnej daty pierwszej rejestracji, tylko rok. Musisz więc wpisać miesiąc styczeń (czyli 01) i dzień 01.

Jeśli rok produkcji nie jest zgodny z rokiem pierwszej rejestracji, to wpisz rok następny. Musi coś pasować.

Opublikowano
4 minuty temu, bergman31 napisał:

Rok produkcji znasz. W starych dowodach rejestracyjnych nie było dokładnej daty pierwszej rejestracji, tylko rok. Musisz więc wpisać miesiąc styczeń (czyli 01) i dzień 01.

Nic nie wyskakuje jak tak wpisuje

Opublikowano
19 minut temu, bergman31 napisał:

Przecież rolnik jest zwolniony z opłacenia podatku przy kupnie ciągnika rolniczego i przyczepy rolniczych. W Skarbówce Wam o tym nie mówili? Mnie Pani z okienka od razu się pytała, czy jestem rolnikiem

Dziwne, słyszałem że niby tak jest ale nie do końca jestem o tym przekonany, przynajmniej rok temu płaciłem za ciągnik podatek.

https://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/8386366,farmer-zaplaci-pcc-przy-zakupie-uzywanego-traktora.html

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, bergman31 napisał:

Możliwe że traktor niefiguruje w bazie CEPiK.

Jaki jest rok produkcji ciągnika?

1975 mam na orzeczeniu

06,01 1976 jest założony dziennik pojazdu w skr

Opublikowano
3 minuty temu, Desperado napisał:

Dziwne, słyszałem że niby tak jest ale nie do końca jestem o tym przekonany, przynajmniej rok temu płaciłem za ciągnik podatek.

Mogło się coś zmienić w przepisach. Ja kupiłem traktor w 2018 roku.

Opublikowano
4 minuty temu, Michał88 napisał:

Bo nie ma go w cepiku, jest w wersji papierowej. Właściciel musi wystąpić o odszukanie w dokumentach ale musisz iść z umową K-S.

Jak kupowałem C-325 jeszcze ze starym wzorem dowodu rejestracyjnego, to traktor figurował w CEPiKu.

Opublikowano
5 minut temu, Michał88 napisał:

Bo nie ma go w cepiku, jest w wersji papierowej. Właściciel musi wystąpić o odszukanie w dokumentach ale musisz iść z umową K-S.

Czyli jak znajde tą starą umowe to ide do WK i składam tam wniosek o odszukanie i rejestracja?

Opublikowano
11 minut temu, Fredovsky napisał:

1975 mam na orzeczeniu

06,01 1976 jest założony dziennik pojazdu w skr

W tak starym traktorze, to napewno w dowodzie rejestracyjnym nie był podany dzień i miesiąc pierwszej rejestracji.

Twój traktor ma ponad 40 lat, więc z ustawy jest pojazdem historycznym (nie mylić z zabytkowym), więc nie musi mieć ciągłości ubezpieczenia OC. Kary za brak polisy OC niedostaniesz, jeśli nie wiedziesz nim na drogę publiczną.

14 minut temu, Fredovsky napisał:

Niby prawo nie działa wstecz ale to Polska

Więcej niż 15 lat wstecz nie będą ścigać. 

7 minut temu, Fredovsky napisał:

Czyli jak znajde tą starą umowe to ide do WK i składam tam wniosek o odszukanie i rejestracja?

Ze starą umową idzie nabywca pojazdu (właściciel).

Opublikowano
6 minut temu, bergman31 napisał:

W tak starym traktorze, to napewno w dowodzie rejestracyjnym nie był podany dzień i miesiąc pierwszej rejestracji.

Twój traktor ma ponad 40 lat, więc z ustawy jest pojazdem historycznym (nie mylić z zabytkowym), więc nie musi mieć ciągłości ubezpieczenia OC. Kary za brak polisy OC niedostaniesz, jeśli nie wiedziesz nim na drogę publiczną.

Więcej niż 15 lat wstecz nie będą ścigać. 

Ze starą umową idzie nabywca pojazdu (właściciel).

No dobra jak pójdzie z umową  i  znaleźli by go w ewidecnji to potem co robię? przegląd oc i potem rejestracja z wnioskami o zagubieniu?

Opublikowano

jeśli masz tablice rejestracyjną i dowód oraz OC opłacone to zrób przegląd i idź to wydziału komunikacji i bez problemu przerejestrujesz na siebie ciągnik.

Ja tak robiłem z przyczepą która nie była rejestrowana od 30lat a miałem tylko dowód rejestracyjny bez tablic

Opublikowano (edytowane)

@FredovskyNa miejscu się wszystkiego dowiesz, co gdzie i jak.

Sprawdzałeś, czy dane z tego orzeczenia technicznego z SKRu są zgodne z numerami na ciągniku? W SKRach różne cuda się działy. 

@Skowron16 przeczytaj cały temat od początku, to się dowiesz, że nie ma dowodu rejestracyjnego i tablicy rejestracyjnej.

Opublikowano
3 minuty temu, Skowron16 napisał:

jeśli masz tablice rejestracyjną i dowód oraz OC opłacone to zrób przegląd i idź to wydziału komunikacji i bez problemu przerejestrujesz na siebie ciągnik.

Ja tak robiłem z przyczepą która nie była rejestrowana od 30lat a miałem tylko dowód rejestracyjny bez tablic

Nie tak bardzo, jeszcze trzeba udowodnić własność na kogo był zakupiony.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, bergman31 napisał:

@FredovskyNa miejscu się wszystkiego dowiesz, co gdzie i jak.

Sprawdzałeś, czy dane z tego orzeczenia technicznego z SKRu są zgodne z numerami na ciągniku? W SKRach różne cuda się działy. 

@Skowron16 przeczytaj cały temat od początku, to się dowiesz, że nie ma dowodu rejestracyjnego i tablicy rejestracyjnej.

Jutro sobie sprawdzę numery ale jest orzeczenie wydane przez rzeczoznawcę o stanie ciągnika  przed licytacją wiem możliwe że bedą takie same

Jak na te numery z orzeczenia beda dane w WK to to że sie różnią na moście jest najmnieszym problemem