Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, konteno napisał:

@Luke16 można wiedzieć dlaczego sprzedaliście ziemię ? byli chętni jak nie ma zapotrzebowania na dzierżawy ? czy pod budownictwo?

Znajomy 5ha w jednym kawałku kupił bo swoje piachy na działki sprzedał i potrzebował coś do wyrównania. A czemu a to trochę kredytów było do spłaty, a to nie ma w tym kto zbytnio robić, brachol pracuje na etacie i dorabia w handlu i mechanice autami, ja od x lat w swoim zawodzie siedzę. Ojciec na etacie, mama nie zdolna do pracy bo po operacji kolana i szykuje się na drugą.

34 minuty temu, camo napisał:

jak go stać i chce zainwestować to niech kupi większy ciągnik,

Prawda jest taka sprzedam dwa mam około 90 tys zł...

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, akmaly napisał:

Na pewno potrzebujesz ładowacz czołowy?

A czym brat ma np auto z urwanym kołem ściągnąć z lawety? Dodatkowo obejście, plus las tak więc tur musi być. Nawet coś na dachu zrobić nie ma lepszej windy 😁

• Like 1
Opublikowano

Jeszcze możesz kupić widlaka na tylny podnośnik, pewnie w 5 tysiach się zmieścisz. A najlepiej jak chcesz  te ciągniki spieniężyć, bo tak można wywnioskować, to tak zrób a kup sobie Fortschrita 323 za około 15-20 tyś do tego widlak na tył lub tur jakiś za kilka tyś i będziesz miał w kieszenie z 50 tyś, obsłuży ci wszystkie twoje maszyny i spokojnie te twoje hektary szybko obrobisz.

Opublikowano
34 minuty temu, daron64 napisał:

(Gif)

90cdfb87bef75a5374d09ba71ddce7ba.gif

Sam pomysł na Fortschritta nie koniecznie musi być zły. Zależy co się trafi i jakie podejście ma użytkownik. Sąsiad trzyma już kupę lat, ale miał serwisanta który zajmował się remontami praktycznie tylko silników ify i po godzinach ciągnikami.

Ale dla mnie zamiana 956xl mając sprawdzony ciągnik na zt323, to bez sensu

Opublikowano
1 godzinę temu, Alchemik napisał:

Sam pomysł na Fortschritta nie koniecznie musi być zły. Zależy co się trafi i jakie podejście ma użytkownik. Sąsiad trzyma już kupę lat, ale miał serwisanta który zajmował się remontami praktycznie tylko silników ify i po godzinach ciągnikami.

Ale dla mnie zamiana 956xl mając sprawdzony ciągnik na zt323, to bez sensu

Autor wyżej pisał że ma jakąś talerzówkę z którą 956 ledwo dźwiga, do tego 1,5tony na tura to chyba za dużo na niego, a taki forsz sobie z tym poradzi na spokojnie.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, robi57362 napisał:

jak sie nie obrócisz tak d..a z tylu Osobiście bym kupił maszt wózka widłowego do 845 i maszyny powymieniał, albo kupic maszt i tura do 6 cylindrowego

Albo kupić coś większego ale... Może głupio to zabrzmi bo ja po majorze 80 fanem Zetora nie jestem ale zawsze chciałem mieć ZTSa 12245 🤪 tylko jak patrzę na ceny to kurcze wow. Zaraz się skończy że w końcu oba Case zostaną bo dzisiaj tak naprawdę coś normalniejszego za 50 tys zł to się nie kupi 

Edytowane przez Luke16
Opublikowano
16 minut temu, jaco512 napisał:

Co lepszego miałby 12245 od 956? Ceny Zetorów szaleją, nie przekładają się na możliwości ciągnika.

Cięższy jest i dłuższy 🤪 i takie marzenie z dzieciństwa 🤣

Opublikowano

Zts byłby 300kg cięższy i 6cm dłuższy rozstaw osi, za to promień skrętu 3m większy, niech dalej zostanie marzeniem. Do 956 przy braku mocy zakładają turbo i regulują pompę na 125KM, ładowacz można założyć, od biedy po dopasowaniu adaptacji przełożyć z 845.

Opublikowano
Dnia 2.02.2023 o 15:14, Luke16 napisał:

Zaraz się skończy że w końcu oba Case zostaną bo dzisiaj tak naprawdę coś normalniejszego za 50 tys zł to się nie kupi 

Jak Cię nie pili z kasa, to czemu by nie. 

Ja tam jestem zdania, tak jak wczensiej pisałem, że mocy nigdy za wiele. Ale też chyba nie ma co szaleć. Nawet takim 956 to ile będziesz walczył z tymi 4.5ha? Koło domu mam prawie 4.5 ha (dwa prostokąty po 200-300m -  kazdy na jedną bruzdę i mały kawałek musze w jedną stronę orać), ziemia różna - ale z przewagą ciężkiej. No to w tym roku casem na 3skiby orałem to 1h30min /ha. No to rano wychodzisz, przeglądasz sprzęt, zaczepiasz, jedziesz orać, zjeżdżasz sobie na obiad, po obiedzie kończysz, zjeżdżasz, rozpinasz, zakładasz rozsiewacz nawozów, rozsiewasz pod korzeń, zjeżdżasz, rozpinasz, zaczepiasz agregat. Rano wstajesz, przeglądasz sprzęt, do południa masz uprawione, zjeżdżasz, zaczepiasz siewnik i do wieczora masz posiane. Dwa dni roboty na luzie. Przy założeniu oczywiście, że blisko i nic się nie zepsuje. A jak lekka ziemia, że prosto w orkę siejesz z agregatem, to już w ogóle.

Opublikowano
4 godziny temu, daron64 napisał:

Jak Cię nie pili z kasa, to czemu by nie. 

Chyba na razie tak się skończy, bo kuźwa przeglądałem nawet ogłoszenia za granicą to dramat. Kumpel też nic nie wie... Będę obserwował temat może akurat coś się trafi na rynku, ale masakra. 

Opublikowano (edytowane)

Powiem szczerze że jest jakiś dramat z ciągnikami. Kupcy czekają na moją decyzję odnośnie sprzedaży zarówno 956 jak i 845 i szczerze mówiąc jak na razie muszę się wycofać bo jest dramat na zachodzie z ciągnikami, w Czechach podobnie a jak już coś jest ceny kosmos. Holendrzy i Niemcy zostawiają sobie stare ciągniki i je remontują bo już nie chcą nowych... Znajomy z Czech wyśmiał mnie że bez 150 tys zł nie mamy o czym rozmawiać. Kolega wrócił właśnie z Holandii i Belgii, bez żadnego zakupu jeżeli chodzi o ciągniki, a znajomi z tamtych regionów mówią że będzie jeszcze gorzej...

Trudno miał być jeden zostaną dwa jak na tą chwilę, ewentualnie 845xl zostawię i maszyny "zmniejsze"...

Edytowane przez Luke16