Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, GABBER85 napisał:

niestrasz

🤭

Kto starszy po co  , tylko tak może być i nie być . A jak będzie i co wtedy .

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

Armagedon😆

Płacz do Ministra daj kasy bo nie przetrwamy .

Opublikowano
10 minut temu, GABBER85 napisał:

wyobraź sobie że niecały tydzien temu przeszła ulewa, cieżka ziemia namokła  na 5-7cm , piaski na minimum 10, ale przy 30-32stC... to ... jakby to powiedzieć ...paruje

Co to za ulewa, 15 litrów ,że na slabej ziemi naciągo 10 cm

Opublikowano
1 minutę temu, miwigos napisał:

Co to za ulewa, 15 litrów ,że na slabej ziemi naciągo 10 cm

A o spływie powierzchniowym słyszał?

U znajomego poszła taka zlewa że kilka dni wcześniej zakopane kilkutonowe szambo betonowe woda wypchnęła 40cm do góry, wody opór w chwilę a w polu się kurzy 

Opublikowano

Ja pier**le , poprostu domowe przedszkole, jednemu sie TŁUMACZ  dlaczego pług masz czerwony, drugiemu dlaczego w sierpniu wyparowała woda , a trzeciemu dlaczego trawa zielona - ale jak sie co zapytasz to wiedzą wszyscy wszystko naj 

Opublikowano

jesli pola sa plaskie jak nalesnik, to 20-40 li zadnej erozji nie wywola. po prostu wsiaknie. 2 lata temu w dzien przed koszeniem rzepaku spadlo 80 li, cala noc padalo. w srode albo czwartek normalnie mlocilem. w ten lipcowy huragan w tym roku 40 li spadlo w 30 min. nic nie plynelo. to zalezy od nachylenia terenu, troche na oranym slabiej wsiaka. na bezorkowych nawet czasem nie ma blota.

Opublikowano

Dlatego w tym roku prawie na wszystkich polach poszła podorywka i bronowanie. Teraz orka to sama przyjemność. 

Opublikowano
22 minuty temu, Siedzacybyk napisał:

jesli pola sa plaskie jak nalesnik, to 20-40 li zadnej erozji nie wywola. po prostu wsiaknie. 2 lata temu w dzien przed koszeniem rzepaku spadlo 80 li, cala noc padalo. w srode albo czwartek normalnie mlocilem. w ten lipcowy huragan w tym roku 40 li spadlo w 30 min. nic nie plynelo. to zalezy od nachylenia terenu, troche na oranym slabiej wsiaka. na bezorkowych nawet czasem nie ma blota.

Zależy o jakiej ziemi mówisz 

Opublikowano
Dnia 23.08.2024 o 21:13, rafal3939 napisał:

https://bacterx.pl/ 

poczytaj komentarze pod tym filmem, produkt cudowny ale ilość ograniczona i trzeba kupić jak najszybciej bo potem bedzie wyzsza cena i mała dostępność, cena jak niektórzy liczyli to cos koło 220 zł na ha tego magicznego środka

a te 220 zł to jest na cały sezon wegetacyjny czy na jeden z kilku zabiegów?

Opublikowano

O tej porze 15 mm opadu , nawet w 5 minut nie zaleje pola , wszystko ruszone  potalerzowane , jedynie zasiany rzepak by zbiło

Opublikowano
4 minuty temu, miwigos napisał:

O tej porze 15 mm opadu , nawet w 5 minut nie zaleje pola , wszystko ruszone  potalerzowane , jedynie zasiany rzepak by zbiło

Oj 15 l to już dzień w plecy przy tej ziemi co uprawiam

Opublikowano

nasz teren to morena gliniasta, ktora od gory jest spiaszczona, silniej badz slabiej. latwo sie to uprawia, grudki w palcach rozsypiesz. niestety jak po siewie rzepaku przyjdzie deszcz, skorupa sie zdobi, tok to z glona jest, mimo ze spiaszczona.po plugu na powierzchni robi sie bloto, ale przy bezorkowym ladnie wsiaka. moze na typowo ciezkich ziemiach, gliniastych lepiej rosnie. ja 9 t pszenicy nigdy nie osiagnalem i pewnie nie osiagne, chyba ze przy idealnym rozkladzie. u nas moedzy 7 a 8, jesli cos sie nie stanie, typu drutowce, albo nawalnica.

Opublikowano
galan99 napisał:

1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

wczoraj wymęczyłem 2.5ha gliny pod jeczmien, mimo prawie 30mm deszczu w tydzień w najgorszych miejscach ciągnik stawał dęba i wyorywalem grudy wielkości głowy a czasem i większe! Dobrze ze ojciec pożyczył od sąsiada wal i trochę to rozdusil i przydusil. Chyba nie ma co się oglądać I orac już pod oziminy...

Po jaką chole...ę orać i rwać grudy wielkości głowy ?.

Jaki to ma cel ? .

widzę że masz gule po moim poście, dobrze ktoś się zainteresował i przeją moja sytuacja 🤣 Wyluzuj i odpocznij trochę w niedzielę a nie nauczasz wszystkich, dziś to rola księży w kościele a nie twoja 🤣 Nie znasz mojego pola, mojej ekonomii a tym bardziej mnie

Opublikowano

Planuje zasiać pszenicę po rzepaku pod grubera zrobię na ok 18 cm  potem talerzowka i siew i się zastanawiam czy orać czy gruberem.zrobic i siać. Praktykował Ktoś taka technikę ?

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

pszenicę po rzepaku to można posiać w sama takerzowke

Powiedziałbym nawet że orka po rzepaku to profanacja , talerzówą robi się tak elegancko , że ziemia stół równiótka , i do siewu pszenicy  idealna 

• Like 2
Opublikowano

Zależy jak wygląda warswa poniżej poziomu uprawy i na jakiej glebie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v