Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
45 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

To ma być uprawiane jak najoszczędniej - dużo obornika, NPK wcale albo prawie wcale i azotu najwyżej 100kg w czystym składniku. Plon powyżej 3-4 ton w pełni satysfakcjonujący. 

Jak masz ten obornik i jakąś hodowlę, to ma sens. Bo jak nie masz obornika, trzeba za niego płacić, i do tego nakosisz paszy bez parametrów to jesteś w d*p..

• Like 1
Opublikowano

Ok każdy ma inny punkt widzenia, obornik - my nie wiemy że takie coś istnieje, 3 tony to chyba na stałe koszty, bez nawożenia i ochrony

Opublikowano (edytowane)

Jak wygląda pszenica co sypie tone,nawet  3-4 tony to na wypaleniskach są , gołe pole musi być , dla mnie niewyobrazalne

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, krilan06 napisał:

To u mnie Spirella 6,11t/ha ale siana 10. października 

U nas spirella w tym roku katastrofa, miało ją kilku znajomych to plony od 1 tony z ha do 3,trudno powiedzieć ale ja myślę że mróz zrobił robotę na wiosnę bo innego wytłumaczenia nie ma, nie jest to odmiana plonujaca jakoś rewelacyjnie ale ten rok to katastrofa 

Edytowane przez slonju77
Opublikowano
3 minuty temu, miwigos napisał:

Jak wygląda pszenica co sypie tone, gołe pole musi być , dla mnie niewyobrazalne

To lepiej żebyś się nie przekonał.

A wydaje mi się że masz przekonanie że na wszystko masz wpływ i wszystko od ciebie zależy.

Życie pisze różne scenariusze.

Też nie widziałem wiśni plonującej 848kg z ha czy czarnej porzeczki 300kg z ha.

Ale zobaczyłem i wiem że da się pomimo drogiej ochrony i nawożenia

Opublikowano
3 minuty temu, slonju77 napisał:

U nas spirella w tym roku katastrofa, miało ją kilku znajomych to plony od 1 tony z ha do 3,trudno powiedzieć ale ja myślę że mróz zrobił robotę na wiosnę bo innego wytłumaczenia nie ma, nie jest to odmiana plonujaca jakoś rewelacyjnie ale ten rok to katastrofa 

Szczerze to u mnie trochę ponad 6t a wyglądała na więcej, ale ta odmiana chyba tak ma. Ogólnie pogoda w moim regionie sprzyjała 

20240514_183501.jpg

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Agrest napisał:

To lepiej żebyś się nie przekonał.

A wydaje mi się że masz przekonanie że na wszystko masz wpływ i wszystko od ciebie zależy.

Życie pisze różne scenariusze.

Też nie widziałem wiśni plonującej 848kg z ha czy czarnej porzeczki 300kg z ha.

Ale zobaczyłem i wiem że da się pomimo drogiej ochrony i nawożenia

Przymrozek -3  niszczy sady owoce , pszenicy nic nie zrobi, 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
39 minut temu, slonju77 napisał:

Spirelle i avenue u mnie przymrozki załatwiły. Ja wam powiem jak wygląda pszenica co sypie 1 t. Wygląda z daleka jak słaba pszenica co da 4/5 t, gdy zerwiesz kłos to się okazuje że są puste "portki". I z kłosa jest kilka ziaren zamiast kilkanaście. Mało kto miał pszenice ubezpieczona od przymrozków wiosennych, a widać odmiany które dochodzą w terminie jęczmienia zimowego powinno się ubezpieczac

Opublikowano

Raczej nie powinno się ich siać, skoro twierdzicie że daja po 6 ton w miare dobrych warunkach

Opublikowano
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

To ma być uprawiane jak najoszczędniej - dużo obornika, NPK wcale albo prawie wcale i azotu najwyżej 100kg w czystym składniku. Plon powyżej 3-4 ton w pełni satysfakcjonujący. 

3t to na kombajn paliwo chemię i azot wyjdziesz na 0 w dobrych warunkach 🤪

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Tomek90 napisał:

3t to na kombajn paliwo chemię i azot wyjdziesz na 0 w dobrych warunkach 🤪

Chemia to przeważnie tylko chwast. U nas za pszenicę na worki trzeba dać po 800-900 tona. Tu żeby zebrać tonę nawet takiego nakładu nie ma, kombajn swój, który się już zwrócił. I przepuszcza się zboże to przez kuraki, które idą po 22zł/kg, kury od których jajka idą po 1,20 itd. Nijak nie opłaci się kupić ziarka.

Opublikowano

850 to pszenice dobrą  hurtem można sprzedać , za chwile będzie po 900

Opublikowano
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Chemia to przeważnie tylko chwast. U nas za pszenicę na worki trzeba dać po 800-900 tona. Tu żeby zebrać tonę nawet takiego nakładu nie ma, kombajn swój, który się już zwrócił. I przepuszcza się zboże to przez kuraki, które idą po 22zł/kg, kury od których jajka idą po 1,20 itd. Nijak nie opłaci się kupić ziarka.

Dobrze że są tacy rolnicy przynajmniej nie mamy problemu z nadprodukcja.

Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Raczej nie powinno się ich siać, skoro twierdzicie że daja po 6 ton w miare dobrych warunkach

Ogólnie to ja nigdy nie miałem tych odmian ale znajomi mają parę lat i zadowoleni z plonu byli, parametry( białko szczególnie) dobre. Tylko taki minus że może Ci ja zmrozić jak się klosi. Logistycznie ma sens taka odmiana. Zbierasz przed rzepakiem, jeśli nie masz swojego kombajnu to jest łatwo o usługę w terminie wczesnego zbioru, kolejek na skupach jeszcze nie ma. Naprawdę sobie chwalili, szczególnie spirelle. Ja nie jestem fanem oscistych pszenica ogólnie, jak już to bym avenue bral

• Root Admin
Opublikowano
3 godziny temu, miwigos napisał:

Jak wygląda pszenica co sypie tone,nawet  3-4 tony to na wypaleniskach są , gołe pole musi być , dla mnie niewyobrazalne

Widzisz a doświadczony chłop jesteś a tego nie widziałeś, słoma jest, kłos jest a ziarna nie ma. Tak wygląda pszenica po mrozie 

3 godziny temu, miwigos napisał:

Przymrozek -3  niszczy sady owoce , pszenicy nic nie zrobi, 

A -7 to przymrozek czy mróz?

• Like 4
Opublikowano
5 minut temu, yacenty napisał:

Widzisz a doświadczony chłop jesteś a tego nie widziałeś, słoma jest, kłos jest a ziarna nie ma. Tak wygląda pszenica po mrozie 

Przy gruncie to nawet chyba lepiej było 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, yacenty napisał:

Przymrozek występuje wtedy, gdy temperatura powietrza przy powierzchni gruntu spada poniżej 0 stopni Celsjusza, kiedy średnia temperatura w ciągu dnia wynosi powyżej 0 stopni Celsjusza.

Mróz to taki stan w pogodzie, podczas którego w dzień i w nocy temperatura powietrza utrzymuje się poniżej 0°C, czyli jest niższa od temperatury zamarzania wody.

• Haha 1
Opublikowano

U mnie jeśli wierzyć to niektórzy nawet o -9⁰ mówili.

-7⁰ u większości było a mròz od 22 do 7³⁰. I nie jeden dzień.

Jęczmień ozimy musiał to odcierpieć i zawalić plonowanie pomimo że optycznie było ok.

Yacenty, ubezpieczyciel za rzepak i jęczmień zapłacił?

Opublikowano
34 minuty temu, yacenty napisał:

Po tym sezonie wyleczą się z tych odmian

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v