Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Jakbym miał 350ha pszenicy to nawet jakbym zebrał po 3 tony to miałbym więcej niż z moich 20 nawet po 8😂😂😂😂😂. Na dużym gospodarstwie są inne kalkulacje kosztów. 

Ja pod pszenicą mam co rok do 20ha , kolega ma z 35ha pod pszenicą . Ja z tych 20ha mam ok 150 ton i on z 35ha też ma  coś pod 150 ton , a koszty ma prawie 2 x większe , więc nie wiem z jakiego powodu piszesz że amortyzacja sprzętu ?. On ten sprzęt zajezdzi przykładowo w 10 lat , a u mnie będzie 15 -20 lat . W uprawie jaka by to nie była są koszta stałe i tego się nie przeskoczy , więc wolę dorzucić po 1000zł do ha więcej i bieć drugie tyle co drugi robi tak żeby tylko było i zbiera po 4 tony 

3 godziny temu, przemek28_28 napisał:

Amortyzacja sprzętu. 

Opublikowano
12 minut temu, przemek28_28 napisał:

W zeszłym roku tebukonazol w pełnej dawce nie dawał rady w Arkadii.

Może zmieszaj z strobiluryna, albo drogo biksafen z protiokonazolem np w Ascarze. 

Opublikowano
29 minut temu, Piffpaff napisał:

chciałem ciąć koszty i zrezygnowałem z siarczanu magnezu posypowo i poszedł saletrosan a magnezu uzupełnię dolistnie i tak zaoszczędziłem że przypaliłem hehe jak coś zostanie z uprawy z tego roku to za rok wracam do siarczanu posypowo

No bez przesady że siarczanem magnezu przypaliłeś zboże , jeśli tylko nie przekroczyłeś dawek , a jeszcze do tego szedł azot dolistnie to ten siarczan magnezu mógł co najwyżej pomóc przed przypaleniem , a nie spowodować przypalenia 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Tomek90 napisał:

Kolega ponad 1000ha i wszystko robi w terminie jeśli chodzi o zabiegi, pełna ochrona i wysokie plony, a nie jak niektórzy piszą ze po 2 zabiegi. 

Opryskiwacz 10000l, przy 350ha opryskiwacz 1000l to gość niespełna rozumu. 

Wogole nie inwestują w nowy sprzęt żebym ci napisał jakimi maszynami robią to byś padł ze śmiechu . Ale jeśli chodzi o kasę to śpią na kasie i ziemia 350 całą wykupiona na własność . Tam jest prosto krótko i na temat bez zbędnych inwestycji udziwnień elektryki itp . Ciągniki nie potrzebują serwisu autoryzowanego bo wszystko zrobią u byle jakiego mechanika w okolicy . Zapomniałem dodać że ścieżek też nie mają w zbozu a plony większe niż nie którzy tu piszą że wszystkim 

Edytowane przez alfa
Opublikowano
3 minuty temu, alfa napisał:

Wogole nie inwestują w nowy sprzęt żebym ci napisał jakimi maszynami robią to byś padł ze śmiechu . Ale jeśli chodzi o kasę to śpią na kasie i ziemia 350 całą wykupiona na własność . Tam jest prosto krótko i na temat bez zbędnych inwestycji udziwnień elektryki itp . Ciągniki nie potrzebują serwisu autoryzowanego bo wszystko zrobią u byle jakiego mechanika w okolicy 

Jedynie czego się dorobią to garba na plecach. 

To że nie inwestują, to nie znaczy że mają więcej kasy jak ten co inwestuje. 

Opublikowano
mysza103 napisał:

29 minut temu, Piffpaff napisał:

chciałem ciąć koszty i zrezygnowałem z siarczanu magnezu posypowo i poszedł saletrosan a magnezu uzupełnię dolistnie i tak zaoszczędziłem że przypaliłem hehe jak coś zostanie z uprawy z tego roku to za rok wracam do siarczanu posypowo

No bez przesady że siarczanem magnezu przypaliłeś zboże , jeśli tylko nie przekroczyłeś dawek , a jeszcze do tego szedł azot dolistnie to ten siarczan magnezu mógł co najwyżej pomóc przed przypaleniem , a nie spowodować przypalenia 

mocznika nie dawałem a siarczanu poszło 5% ale kij wie co przeważyło że przypaliło, jakby było ciepło to po tygodniu tych przypaleń nie było by widać a tak wszystko stoi w miejscu i denerwuje hehe

Opublikowano (edytowane)

@Tomek90Bardzo dobrze ich znam i wiem ile mają kasy . Syn chciał audi z salonu za 450 tys to poszli kupili za gotówkę . Córka chciała mieszkanie w wawie poszli kupili . Do tego mają chyba z 6 w białym jeżdżą jak pany limuzynami i po wczasach . I jak narazie garbu nie mają bo i od czego miec pracownik ustal opryskal zboże w 3 dni i siedzą bez roboty teraz . Jutro mają zacząć rozsiewać nawóz pod kuku i będą robić agregatem . Półtora dnia i ziemię zrobią i znów będą siedzieć bez pracy az do pryskania kuku . Ewentualnie jakieś małe naprawy typu wymiana zębów w agregacie itp 

Edytowane przez alfa
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, alfa napisał:

@Tomek90Bardzo dobrze ich znam i wiem ile mają kasy . Syn chciał audi z salonu za 450 tys to poszli kupili za gotówkę . Córka chciała mieszkanie w wawie poszli kupili . Do tego mają chyba z 6 w białym jeżdżą jak pany limuzynami i po wczasach . I jak narazie garbu nie mają bo i od czego miec pracownik ustal opryskal zboże w 3 dni i siedzą bez roboty teraz . Jutro mają zacząć rozsiewać nawóz pod kuku i będą robić agregatem . Półtora dnia i ziemię zrobią i znów będą siedzieć bez pracy az do pryskania kuku . Ewentualnie jakieś małe naprawy typu wymiana zębów w agregacie itp 

To albo robią pracownicy albo nie którzy swoje kosztują. Inwestujesz w sprzęt i robisz sam, albo nie inwestujesz i płacisz pracownikom.  

Co w tym dziwnego ze kupili audi za taka kwotę, dopłaty z roku i ma auto. Problem w tym ze tymi trupami nikt nie będzie robić z młodych 😉 tym bardziej ze młody zażyczył sobie audi za 450k, a rodzicie kupują aby im chociaż coś pomógł mimo ze go to nie interesuje zapewne. 

I dalej nie zmienia to faktu ze pryskać 1000l 350ha to trzeba być cymbałem. 5ha na baniaku 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

przeciez w 2022 r na ha mozna bylo zarobic na czysto ponad 5 tys. 350x 5 - 1750 tys zl. to sa ogromne pieniadze. a niektorzy czekali by zarobic jeszcze wiecej , a jak potanialo to wina rzadu ( jesli kogos urazilem -przepraszam, ale mowie jak jest). jesli nie nabral kredytow na nowe traktory za milion,kombain milion, agregat up- siewny pol miliona, talerzowka 300 tys, to poeniadze mu zostaly. ot cala filozofia. .no ale jezdzi starszymi traktorami, a wedlug niektorych jest to niekomfortowe. moze i takie jest, ale w kieszeni zostaje. w prl tez bylo niekomfortowo, ale zylismy 😃

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano

No właśnie tu jest rzecz że nie chcą sami obrabiać wola zapłacić pracownikowi  . Tylko w newralgicznych momentach sezonu sam właściciel coś porobi i jeden syn nie ten od audi  . 🙂 A ogólnie ani jeden ani drugi tu nie chcą zostać i nie zostaną  bo to nie ich bajka. Chodzą plany że farma fotowoltaiczna ma być 200 ha reszta w dzierżawę pójdzie 

Opublikowano
2 minuty temu, Siedzacybyk napisał:

przeciez w 2022 r na ha mozna bylo zarobic na czysto ponad 5 tys. 350x 5 - 1750 tys zl. to sa ogromne pieniadze. a niektorzy czekali by zarobic jeszcze wiecej , a jak potanialo to wina rzadu ( jesli kogos urazilem -przepraszam, ale mowie jak jest). jesli nie nabral kredytow na nowe traktory za milion,kombain milion, agregat up- siewny pol miliona, talerzowka 300 tys, to poeniadze mu zostaly. ot cala filozofia. .no ale jezdzi starszymi traktorami, a wedlug niektorych jest to niekomfortowe. moze i takie jest, ale w kieszeni zostaje. w prl tez bylo niekomfortowo, ale zylismy 😃

Myślę że jeszcze więcej zarobili na czysto wtedy 

Opublikowano
11 minut temu, Siedzacybyk napisał:

Jak policzyłeś te 5tys na czysto? 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, yacenty napisał:

samo to że ten sprzęt jest lepszy - dokładniejszy a przy tym amortyzacja tańsza. Co innego jak ja zrobię 500h rocznie na 2 ciągnikach a co innego jak ktoś zrobi 1200h na 2 ciągnikach.

Ten duży częściej zmieni sprzet na nowy, ale ma problem sprzedać , bo duży sprzęt, więc musi oddać za pół darmo żeby ktoś kupił , opryskiwacz 2 tys  do 18 m belka sprzedasz szbko , większy ciężko za dobre pieniądze , bo taki kupuje duży i woli nowy

Tomek nie żartuj , dużo więcej zostawało

Siarczam magnezu regeneruje , a nie przypala , w każdym zabiegu u mnie idzie

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
10 minut temu, miwigos napisał:

Ten duży częściej zmieni sprzet na nowy, ale ma problem sprzedać , bo duży sprzęt, więc musi oddać za pół darmo żeby ktoś kupił , opryskiwacz 2 tys  do 18 m belka sprzedasz szbko , większy ciężko za dobre pieniądze , bo taki kupuje duży i woli nowy

Tomek nie żartuj , dużo więcej zostawało

Siarczam magnezu regeneruje , a nie przypala , w każdym zabiegu u mnie idzie

Nikt normalny nie kupi 2000l i belki 18m bo tutaj siewnik 4m, czyli większy areal a beczka za mała nie trzyma się kupy. 

Opublikowano (edytowane)

Na 18 m pasuje 3mety , takich opryskiwaczy jest większośc na gospodarstwach 15-50 ha, jesteś z tych co połówką mają problem zacząć siać  , 24 m już trudniej sprzedać , za małe pieniąze , to wszystko idzie jak woda

Edytowane przez miwigos
  • Root Admin
Opublikowano
miwigos napisał:

Na 18 m pasuje 3mety , takich opryskiwaczy jest większośc na gospodarstwach 15-50 ha, jesteś z tych co połówką mają problem zacząć siać  , 24 m już trudniej sprzedać , za małe pieniąze , to wszystko idzie jak woda

tak dużo jest 18? przecież to najgłupsza belka jaja ktoś wymyślił

Opublikowano
2 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Trzeba dodać jak ktoś robi mocna zupę na t1 tzn grzybowka , mikro , makro , ccc i Moddus i daj Boże siarczan i mocznik to nie dziwie się że przypalenia są. Ja w tym roku tylko grzybówka + trineksapak i elegancko , żadnych przypalen nic. 

Ej. Czyli jak ja mam zamiar dać 150g protio plus Mocznika mniej niz 10kg siarczanu mniej niż 5kg plus mikro to popale?

Opublikowano
6 minut temu, yacenty napisał:

tak dużo jest 18? przecież to najgłupsza belka jaja ktoś wymyślił

Dokładnie. 

9 minut temu, miwigos napisał:

Po to kupuje się belkę odpowiednią żeby nie siać polowa siewnika. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v