Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na póżno siane pszenice wystarcza, bo drugi zabieg przychodzi dosyć szybkom po pierwszym

Opublikowano
24 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

Duet na Start tez tak bez szału jest . Zostało mi z zeszłego roku Empartis i Flexity a czy tego do t1 użyje w pszenicy czy Empartis na rzepak pójdzie może . Zobaczy się . 

Po dobrych przedplonach wystarcza. W tym roku na pewno pójdzie na żyto i pszenżyto, które całość jest po rzepaku a na pszenicę po rzepaku pójdzie pewnie też tylko w większej dawce 

Opublikowano
5 minut temu, XTRO napisał:

Po dobrych przedplonach wystarcza. W tym roku na pewno pójdzie na żyto i pszenżyto, które całość jest po rzepaku a na pszenicę po rzepaku pójdzie pewnie też tylko w większej dawce 

Mam po rzepaku i pszenicy , pszenice . Generalnie jedna z tańszych T1 . Zobaczę może dokupie i znowu T1 nim zrobię a w pszenicy po pszenicy Unix dołożę i będzie git . Narazie biorę łopatę i ide śnieg odgarniać bo 30cm jest 😅 

Opublikowano (edytowane)

U mnie 1 cm już odsypałem, Ty to musisz traktor odpalić

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Jak sieje pszenicę po pszenicy to obowiązkowo unix 0.6kg, rośliny zdrowsze przy jednym skracaniu stoi 99% do żniw I plon na +, a tam gdzie nie dam unix to mimo 2x skracania ok 30-40% leży wiec i plon mniejszy. Co zamiast unix dać na t1 przy monokulturze pszenicy?

miwigos napisał:

U mnie 1 cm już odsypałem, Ty to musisz traktor odpalić

U mnie po nocy ponad 20cm, bez łopaty do żadnego budynku nie wejde

Opublikowano
1 minutę temu, STIG13 napisał:

Fajnie wychodzi Wirtuoz Pro z Unixem. Ja u siebie Unix, Revysol i cyflufenamid albo proqinazyd, okaże się.

Jaki koszt takiego połączenia ?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 2.12.2023 o 11:12, boogie7 napisał:
Dnia 2.12.2023 o 11:04, androproteam napisał:

Co myślicie o nowościach fungicydów od BASF na 2024r? Chodzi mi głównie o środki Daxur,Pictor revy i Revyflex plus

Daxur to Tocata Extra, dostępna już od dwóch sezonów, Revyflex Plus to stary Revyflex, tylko że "dwa w jednym" (nie trzeba lać osobno Revycare i Flexity) Jedyna "nowość" to ten Pictor Revy. Wydaje się być ciekawym to połączenie mefentri + boskalid

Ja mam spory problem z BASF, bo te ich środki to takie nie wiadomo co. Zresztą u innych producentów też nie jest wiele lepiej. 

Daxur - mamy mefentriflukonazol i kerokzysym metylowy.  Zabawne jest ze sam producent nie może się zdecydować czy to ma być środek na T1 czy T2. Mamy super triazol i strobi. Nie do końca wiadomo jak mefentriflukonazol będzie działał na ochronę podstawy bo jest wiele badań, które pokazują skuteczność na choroby liści, natomiast nie wiadomo jak ochroni podstawę. Kerokzysym to z kolei przeciętna strobi, która sprawdzi się głównie na rdze. Więc jeżeli już,  to środek na t2, ale problem tego środka jest bardzo słaba ochrona przed dtr. Poniżej wykres jak działają sdhi na dtr (tan spot) dla połowy dawki. To już było wielokrotnie potwierdzane- mefentriflukonazol słabo działa na dtr. Gdyby np dodać do niego soletanol lub inatrec od cortevy, to byłyby produkt na miarę 21 wieku, a tak mamy produkt który pewnie nie będzie tani, a dtrki nie pokryje.

Revyflex plus - fajny, drogi produkt na t2. Przyjanmniej ma piraklostrobine, która jako jedyna że strobi pokazuje jakaś ( ale tez bez szału) skuteczność na dtr. Nie wiem co tam robi metrafenon, który jest typowa substancja na T1. Jak metrafenon był oddzielnie przynajmniej można było wykorzystać go w innym czasie, a teraz to trochę bez sensu. 

Pictor revy- pisałem już w temacie rzepaku. Niech ktoś pokaże jakieś badanie skuteczności mefentriflukonazolu na zgniliznę twardzikowa. Ja szukałem dość długo międzynarodowych badań i nie znalazłem. Więc pytanie czy pictor revy to produkt, który podniesie skutecznosc środków na zgniliznę twardzikowa,  czy po prostu BASF chce mieć produkt, który uzasadni cenę i produkt, którego inni łatwo nie skopiują. 

W ubieglym roku gdzie w wielu miejscach w Polsce było ciepło i wilgotno, dtrka pokazała że może być grozniejsza niż septorioza. Ciężko mi wybrać nie tanie środki, gdzie nie będzie dobrego zabezpieczenia przed tą choroba. Mogą być różne kombinacje, ale dla mnie na t2 musi być albo priotio, albo soletanol, albo sdhi z ascry xpro (fluopyram i bixafen). Chyba żeby dawać revyflex i w przypadku pojawienia się dtrki jechac oddzielnie z dawka 200-250g prioto na wyniszczenie tej choroby. Ale wyjdzie zbyt drogo i chyba bez sensu. 

Jest jasne ze nr 1 to jest Ascra xpro ale pelna dawka 1.5l ma zabojcza cene. 1.25l wychodzi troche lepiej ale ok 320zl trzeba liczyc. Dlatego dla mnie Elatus era za ok 270 zł to najlepsza ochrona z górnej półki. 

SmartSelect_20231203_135043_Samsung Notes.jpg

SmartSelect_20231203_134755_Samsung Notes.jpg

Edytowane przez odrion
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Piffpaff napisał:

@odrion a próbowałeś priaxor 1l na dtrke? miałem odmianę podatna na tą chorobę i proaxor 1l+ 0.5l tebu załatwiał sprawę na t2

Nie pomoże. Na dtr trzeba dodać do Priaxiora priotokonazol.  Zobacz poniżej co daje 0.5l oriusa na dtr. Pierwsza tabela profilaktycznie a druga interwencyjnie. Może miałeś septoriozę a nie dtrke? Tebu w wielu badaniach nie wykazuje skuteczności na dtr. 

SmartSelect_20231203_145653_Drive.jpg

SmartSelect_20231203_145718_Drive.jpg

Edytowane przez odrion
  • Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, odrion napisał:

Ja mam spory problem z BASF, bo te ich środki to takie nie wiadomo co. Zresztą u innych producentów też nie jest wiele lepiej. 

Daxur - mamy mefentriflukonazol i kerokzysym metylowy.  Zabawne jest ze sam producent nie może się zdecydować czy to ma być środek na T1 czy T2. Mamy super triazol i strobi. Nie do końca wiadomo jak mefentriflukonazol będzie działał na ochronę podstawy bo jest wiele badań, które pokazują skuteczność na choroby liści, natomiast nie wiadomo jak ochroni podstawę. Kerokzysym to z kolei przeciętna strobi, która sprawdzi się głównie na rdze. Więc jeżeli już,  to środek na t2, ale problem tego środka jest bardzo słaba ochrona przed dtr. Poniżej wykres jak działają sdhi na dtr (tan spot) dla połowy dawki. To już było wielokrotnie potwierdzane- mefentriflukonazol słabo działa na dtr. Gdyby np dodać do niego soletanol lub inatrec od cortevy, to byłyby produkt na miarę 21 wieku, a tak mamy produkt który pewnie nie będzie tani, a dtrki nie pokryje.

Revyflex plus - fajny, drogi produkt na t2. Przyjanmniej ma piraklostrobine, która jako jedyna że strobi pokazuje jakaś ( ale tez bez szału) skuteczność na dtr. Nie wiem co tam robi metrafenon, który jest typowa substancja na T1. Jak metrafenon był oddzielnie przynajmniej można było wykorzystać go w innym czasie, a teraz to trochę bez sensu. 

Pictor revy- pisałem już w temacie rzepaku. Niech ktoś pokaże jakieś badanie skuteczności mefentriflukonazolu na zgniliznę twardzikowa. Ja szukałem dość długo międzynarodowych badań i nie znalazłem. Więc pytanie czy pictor revy to produkt, który podniesie skutecznosc środków na zgniliznę twardzikowa,  czy po prostu BASF chce mieć produkt, który uzasadni cenę i produkt, którego inni łatwo nie skopiują. 

W ubieglym roku gdzie w wielu miejscach w Polsce było ciepło i wilgotno, dtrka pokazała że może być grozniejsza niż septorioza. Ciężko mi wybrać nie tanie środki, gdzie nie będzie dobrego zabezpieczenia przed tą choroba. Mogą być różne kombinacje, ale dla mnie na t2 musi być albo priotio, albo soletanol, albo sdhi z ascry xpro (fluopyram i bixafen). Chyba żeby dawać revyflex i w przypadku pojawienia się dtrki jechac oddzielnie z dawka 200-250g prioto na wyniszczenie tej choroby. Ale wyjdzie zbyt drogo i chyba bez sensu. 

Jest jasne ze nr 1 to jest Ascra xpro ale pelna dawka 1.5l ma zabojcza cene. 1.25l wychodzi troche lepiej ale ok 320zl trzeba liczyc. Dlatego dla mnie Elatus era za ok 270 zł to najlepsza ochrona z górnej półki. 

SmartSelect_20231203_135043_Samsung Notes.jpg

SmartSelect_20231203_134755_Samsung Notes.jpg

Revyflex od początku był dedykowany na t1 a nie t2.

Ascra w dawce 1l robi już robotę, 1,2 to siekiera 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v