Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

mieszczą się później noże jak chowasz do koszenia rzepaku? do rzepaku chowasz całkowicie czy tylko przymykasz? My ustawiamy 0 - 1, rzepak schowane całkowicie, zboża wystawione na maxa.

Opublikowano
5 godzin temu, boogie7 napisał:

Dobrze że mamy miwigos'a 👍

Możesz rozwinąć o co Ci chodzi

Opublikowano

Jak rozegrać nawożenie przy takiej pszenicy z pasowym wysiewem NPK? Oczywiście żarty, pszenica po pszenicy w orce, na orkę poszło 250kg NPK, potem siew agregatem aktywnym. Pszenica jest ładna w miejscach gdzie opony ciągnika zagęściły ziemię, w miejscach gdzie koła nie szły, wygląda słabo. Po podaniu saletry wiosną te gorsze pasy się chociaż trochę wyrównają? W tych lepszych pasach pszenica ma po 4-5 rozkrzewień.

IMG_20231126_131917.jpg

• Root Admin
Opublikowano

moim zdaniem bedzie do końca, choć w mniejszym stopniu.

Siałem wapno po siewie pszenicy już. Miałem sciezki na 21m, chłopaki powiedizeli ze tak szeroko wapno nie pódzie ich rozsiewaczem, wiec posiali wapno w połowie drogi czyli co 10.5m. Do zniw robiąc zdjęcia z drona widziałem którędy jeźdzli siejąc wapno.

Opublikowano
23 minuty temu, slavik80 napisał:

Zapewne o to ze na wszystkim znasz sie najlepiej, maszyny masz najlepsze I najwieksze. No I u <nas> czyli u was wszystko najlepsze.

To co mam pisać mnieprawde żebyście uwierzyli

Opublikowano
4 godziny temu, yacenty napisał:

mieszczą się później noże jak chowasz do koszenia rzepaku? do rzepaku chowasz całkowicie czy tylko przymykasz? My ustawiamy 0 - 1, rzepak schowane całkowicie, zboża wystawione na maxa.

Do końca chyba nie, ale to róg ostrzy wystaje tylko. 

Opublikowano (edytowane)

Pod koniec marca będzie wschodzić , jak już korzonki puściła to się nie popsuje , jak by ziarno leżało bez korzonków to mogło by się zapewne zepsuć ( struchleć )

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
34 minuty temu, boogie7 napisał:

Początkiem marca raczej 

Zależy od zimy , jakie będą temperatury

30 minut temu, miwigos napisał:

Zależy od pogody , może w styczyniu , to wróżenie z fusów

W styczniu nie ma szans przynajmniej jak się patrzy na prognozy , teraz przy tych mrozach wegetacja stanie , bo ziemia tu gdzie ziarno leży będzie zmarznięta , a potem choć by się ta pogoda kręciła w granicach +1-5 stopni to ta ziemia już i tak bedzie na tyle wychłodzona że nie ma szans na wschody w styczniu , jedyna możliwość na to , to że w styczniu temperatura poszybuje na 15 st przez okres minimum 2-3 tygodni , co jest raczej nie możliwe 

Opublikowano

1-3 liść najbezpieczniej. 

A tam z korzonkami może i wschodzic zaraz, wystarczy że śnieg spadnie na nie zamarznięta ziemię i poleży i takie pszenicę robią się zielone, ale żyta jęczmienia pszenżyta białe czy tam żółte 😅

Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Zależy od pogody , może w styczyniu , to wróżenie z fusów

Raczej w styczniu takiej dodatniej anomalii temperatury na naszym obszarze klimatycznym nie będzie, żeby szpilka wyszła nad powierzchnię gleby. 3 lata temu siałem 26 listopada, to wschody pojawiły się w'pierwszych dniach marca, a jestem z południa kraju.

Opublikowano

Tak jak pisał Tomek spadnie 20 cm śniegu ziemia wcześniej zamarznięta na 2-3 cm pod sniegiem puści i pszenica wyjdzie , zresztą co za rożnica czy wyjdzie w styczniu czy na początki marca, bedzie rosła jak przyjdzie wiosna 

Opublikowano

Właśnie przyszła mi paczka z tego Agroasa i tych ich promocji. Cztery butle różnych środków. Daty prod. koniec '22/początek '23. Generalnie niby ok, ale problem z butla praktisa był. Niby pod zakrętka zaplombowane folią, a coś się jakby z niej lekko ulało :/

• Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v