Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, jaro11111 napisał:

1 ziarniak daje 2,5 kłosa.W kłosie lekko 40 ziaren. Znaczy biblijny plon 100 krotny. Przy siewie 150kg/ha -15t z 1ha. To tylko "średnia" teoria. Zbierając mniej  znaczy kombajnista dał ciała?

To 2 lata temu prawie to osiagnołem siałem 95kg/ha a plon 9t.

Opublikowano

U mnie ostatnio burze były( ostatnia wczoraj wieczorem) i połowa pszenic leży. Są działki że 95% leży pszenicy. Jęczmienie dostały też, ale widzę że jare bardziej. Mi na jednej działce też placki powykladalo

• Root Admin
Opublikowano
jaro11111 napisał:

3 godziny temu, yacenty napisał:

u mnie też rzadko :P a tam siane 380 i teraz na 5 losowych roślin 5 miało 3 równe rozkrzewienia.
Zakładając, że średnia będzie 350 i 2.5 rozkrzewienia to jest absurdalne 875 kłosów na metrze kwadratowym. Przy średnim kłosie to już są absurdalne plony

1 ziarniak daje 2,5 kłosa.W kłosie lekko 40 ziaren. Znaczy biblijny plon 100 krotny. Przy siewie 150kg/ha -15t z 1ha. To tylko "średnia" teoria. Zbierając mniej  znaczy kombajnista dał ciała?

jak posialem 190kg/ha to zbiore 19ton? serio?

co ja zrobię z tymi pieniędzmi?

• Haha 1
Opublikowano

rok temu od początku maja do sierpnia opady nie wiem czy nawet 50 mm przekroczyły a takich plonów jeszcze w życiu u mnie na gospodarstwie nie było. Także za dużo deszcze to wcale nie jest dobre. 

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, jaro11111 napisał:

Po prostu dobry kombajnista.😀

Wtedy to był dopiero 2 sezon na bizonie, aż się boję wyjeżdżać w tym roku bo euforię siałem 160kg, gdzie te plony pomieszcze. 😁

Opublikowano
49 minut temu, yacenty napisał:

220l w 3 miesiące :) a u mnie od 1 stycznia jeszcze tyle nie spadło. gdzie tu sprawiedliwość?

No nie ma sprawiedliwości......pamiętaj też że nie każdy gospodaruje na takich glebach i w takim sprzyjającym klimacie jak Ty

• Like 3
Opublikowano
20 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Ładna pszenica . Co wy ostatnio tylko rzadko i rzadko . 

To jest jakaś ku.wa obsesja w tym temacie !

Opublikowano
21 godzin temu, Ulman napisał:

Dawno mnie tu nie było i albo mnie coś ominęło i weszły jakieś nowe technologie,  albo jakiś regres świadomości agrotechnicznej nastąpił.

Skąd wy Panowie takie pomysły bierzecie?

Azoksy na kłos i  potem słoma zielona do końca sierpnia?

Falcon nie zadziałał? Ano nie,  bo to jest szajs którego nie powinno się kupować bo jest co najmniej 2x za drogi w stosunku do jakości. 

Ktoś chce dawać mocznik na kłos a ktoś inny cukier? Po co? Żeby grzyby na kłosie się lepiej rozwijały? 

.uja prawda. 120 g. strobi "na kłos" w życiu nie spowoduje zielonej słomy ! prędzej niewłaściwie stosowany N.

Opublikowano

Może na piachu 120g srtobi nie da efektu zielonej slomy a właściwie zielonych kolanek ale już na cięższych glebach sloma będzie zielona a klos suchy tylko jak przejdzie przez kombajn to wilgotność w gore

Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

Może na piachu 120g srtobi nie da efektu zielonej slomy a właściwie zielonych kolanek ale już na cięższych glebach sloma będzie zielona a klos suchy tylko jak przejdzie przez kombajn to wilgotność w gore

Nie wiem jak jest na piachu, bo litego nie posiadam, a na mozaikach z wys. udziałem "piachu", pszenicy nie sieję. Strobi na kłos (max. 125g) daję od lat i wszystko jest ok. Swing zawierał strobi, podobnie Fandango, i też się stosowało jako T2/T3. 

Opublikowano

T2/T3  to nie dokładnie to samo co T3 - to po pierwsze. Po drugie strobiluryna ,  strobilurynie nierówna a mowa była o azoksy która opóźnia dojrzewanie. Po trzecie - co ma zrobić azoksy na kłosie?

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

T2/T3  to nie dokładnie to samo co T3 - to po pierwsze. Po drugie strobiluryna ,  strobilurynie nierówna a mowa była o azoksy która opóźnia dojrzewanie. Po trzecie - co ma zrobić azoksy na kłosie?

Przedłużyc wegetacje i dać większe mtz

Opublikowano

jednego roku stosowałem Priaxor+ tebu (klasyczne T2 na flage), drugiego tebu+ azoksy (gdy pojawił się kłos) i w obydwu przypadkach wiedziałem 'efekt zieloności'. u sąsiada przez drogę, który nie stosuje grzybówek, na tej samej odmianie najlepsze porównanie. mało tego, największa różnica była w omłocie- u niego bez problemu, a u mnie trzeba było kombinować z maszyną żeby wymłócić wszystko z kłosów. w tym roku na kłos 125g tebu+ 125g protio albo 250g tebu i do tego 375 g fenpropidyny, jak na razie podoba mi się działanie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v