Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał(a):

Czemu tyle słomy na wierzchu przy orce?

Tak jak kolega wyżej zauważył to pług bez odkładnic , a słoma była zbierana , a i koszone było niziutko , a mimo to uważasz że sporo słomy po wierzchu jest , więc bezorka od 2 lat już tak lecę na 100% areału

Opublikowano
Godzinę temu, Fugeo napisał(a):

Ja w tym roku 100% pszenicy posiałem bezorkowo. Mimo suszy wschody idealne, nawet na ciężkiej ziemi. I tak jak mówi @wilkołak ciężka ziemi znacznie lepiej doprawiona po bezorkowcu.

Po czym ta pszenica była siana ?

Za dobrego bezorkowca trza dać ok 100 tys , i sporo więcej mocy trzeba niż u mnie gdzie koszty mam takie że pół godziny żeby odkładnice poodkręcać , i jednak wolę żeby gleba w spodzie pyła podcięta na całej powierzchni , a nie tylko pasek 6cm co 30 cm , a i brył tak nie ma bo to nie ma odkładnicy żeby bryły wywalać na wierzch 

Mam filmik nagrany 1 minutowy  jak to idzie podczas pracy , ale tu się filmików raczej nie doda bo wyskakuje ża tylko do 10kb można wstawić , choć niektórzy widzę że wstawiają ?

Opublikowano

Po grochu, rzepaku, ziemniakach. Ja za swojego agrolifta dałem 40 tys i nie widzę różnicy u znajomego, który robił bezorkowo horschem czy drugi amazone.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Tym agregatem na głęboko, potem przejechałem brona ciężka z wałkami bo trochę grud było, siane samym siewnikiem, miałem jeszcze wałkować ale wilgoć była dałem sobie spokój.

Edytowane przez rafal3939
Opublikowano

100 tyś za rezorkowca? który zrobi robote jak gruber za 10... ja z racji hobbystycznego podejscia robie na wiosne bezorkowoca/gruber na ramie 100x150x10mm, sztangi 50x30mm i resor na redlice... materiał cześciowo już jest za 1700zł, A wam życze niech wam sie ładnie pole robi agregatami markowymi i redlicami napawanymi za 400zł/szt

Opublikowano
3 godziny temu, Fugeo napisał(a):

Po grochu, rzepaku, ziemniakach. Ja za swojego agrolifta dałem 40 tys i nie widzę różnicy u znajomego, który robił bezorkowo horschem czy drugi amazone.

A no to po takich przedplonach to ja jadę tylko talerzówką raz ze2-3 tygodnie po żniwach , i drugi raz na 2-3 tygodnie przed siewem 

Opublikowano
52 minuty temu, GABBER85 napisał(a):

Ludzie sie brandzloją że pług dobrze nie kryje  a bo  bezorkowcu/gruberze efekt podobny, szeroka redlica też odwraca ziemie i wuj wszystko jest dobrze...

Bo u nas bezorka to tylko teoria, taka chwilowa moda - bo jak nazwać zamianę pługa na bezorkowca/gruber którym lata się po polu powyżej 9-10 km/h? Po jednym i drugim pole czarne, a teraz jeszcze moda na siewniki na bronie aktywnej😎 

Moim zdaniem im wiecej resztek na wierzchu (im wiekszy pierd0lnik - jak to mówią niektórzy) tym lepiej - tylko trzeba mieć czym w to zasiać. Dlatego IMHO siewnik jest w tej technologii najwazniejszy i od niego się powinno zaczynać, bo im lepszy siewnik mamy tym gorzej pole przed siewem może wyglądać.

• Like 1
Opublikowano

przecie np. yacenty  też niedawno wrzucił zdjecie pola jak siał po QQ i tam jaki by niebył siewnik [ a w dodatku jeszcze gdy jest rędzina i kamienie i wszystko skacze !]  to  i tak niewschodzi  książkowa obsada " 333szt/m2"... Ale czy warto za to płacić setki tysięcy PLN i nakręcać karuzelę  , czy może lepiej "popuścić siewnika"...

Ludzie sieją obsadę  wyliczoną "co  do sztuki"  w później ciągają sie po 300KM  po polach na wiosne bo  mokro albo  wyległo, wymarzło dziki zyebały .. ale i  tak plon 10t/ha sie zgadza🤭

Opublikowano
6 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Po czym ta pszenica była siana ?

Za dobrego bezorkowca trza dać ok 100 tys , i sporo więcej mocy trzeba niż u mnie gdzie koszty mam takie że pół godziny żeby odkładnice poodkręcać , i jednak wolę żeby gleba w spodzie pyła podcięta na całej powierzchni , a nie tylko pasek 6cm co 30 cm , a i brył tak nie ma bo to nie ma odkładnicy żeby bryły wywalać na wierzch 

Mam filmik nagrany 1 minutowy  jak to idzie podczas pracy , ale tu się filmików raczej nie doda bo wyskakuje ża tylko do 10kb można wstawić , choć niektórzy widzę że wstawiają ?

aż tak to nie, już od 75 można spokojnie znaleźć

Opublikowano
2 godziny temu, ziomster napisał(a):

Bo u nas bezorka to tylko teoria, taka chwilowa moda - bo jak nazwać zamianę pługa na bezorkowca/gruber którym lata się po polu powyżej 9-10 km/h? Po jednym i drugim pole czarne, a teraz jeszcze moda na siewniki na bronie aktywnej😎 

Moim zdaniem im wiecej resztek na wierzchu (im wiekszy pierd0lnik - jak to mówią niektórzy) tym lepiej - tylko trzeba mieć czym w to zasiać. Dlatego IMHO siewnik jest w tej technologii najwazniejszy i od niego się powinno zaczynać, bo im lepszy siewnik mamy tym gorzej pole przed siewem może wyglądać.

Tu to się akurat nie zgodzę z tym że uprawowo siewny na bronie to moda , może i moda jak ktoś ma same piachy i kupuje aktywny bo sąsiedzi też mają aktywne , ale jeśli ktoś ma cięższą ziemie to uprawowo siewny aktywny to raczej potrzeba żeby takie coś mieć , a nie moda

• Like 2
Opublikowano

https://www.farmer.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/55-tys-rolnikow-nie-otrzymalo-zaliczek-doplat-ale-nie-ma-sie-co-martwic,155037.html cierpliwi zastaną wynagrodzeni :D

Opublikowano

ja mam bezorkowca 2.5 m na redlicy typu kongskilde. jezdze cos kolo 7 km, bo moj zetorek nie moze sie tak meczyc 😂 wal robi roznice, bo mam rurowy, ale czy inaczej zrobi np. markowy agregat z takimi samymi elementami roboczymi? sa tez trzybelkowce z zebami typu horsch, czy one inaczej zrobia w markowym agregacie? nie sadze, ale moge nie miec takiego doswiadczenia. slusznie ktos zauwazyl, ze sens bezorki to pozostawienie resztek na wierzchu. na tyle duzo/malo by dac rade zasiac. sam zastanawiam sie czy ozdoken nie byl by ciekawym rozwiazaniem, on by tak nie mieszal?! siewnik to wazna rzecz, ale kosztuje. najbardziej ciekawe to siewniki z 2 tarczami ,kolkiem kopiujacym i dobrym dociskiem, ale ...cena! a najbardziej podoba mi sie system horsch focus! miesza i od razu sieje. gdybym mial lepszy traktor kupiłbym trzybelkowca na wale oponowym i zawiesil siewnik!

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v