Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Andpol

Jak każdą roślinę, topinambur też można wytępić. Ale jak siejesz bezorkowo, może być problem. Nie licz też na to, że jesienne odchwaszczanie bez wiosny, będzię skutecznym rozwiązaniem. Tylko co ma topinambur do szczawiu czy chrzanu? Bo trudno się pozbyć?

Opublikowano
15 minut temu, Piffpaff napisał:

Panowie pszenica posiana starym poznaniakiem więc kilka % nasion po ostatnim deszczu dopiero kiełkuje na wierzchu gleby.Czy expert I dff spali takie siewki jak korzen jest na powierzchni?

Nie spali psikaj

Opublikowano
5 godzin temu, Andpol napisał:

topinambur skąd na polu się wziął?

Mam go na dzierżawie, poprzedni właściciel (nie ten obceny) jakieś 40 lat temu ponoć próbował tej uprawy,,, przez lata, jeszcze zanim wziąłem te dzierżawe widziałem jak rośnie w jednym miejscu które nie było uprawiane, ale obecny właściciel miał to w d*pie nic z tym nie robił i później rozniosło się po całej działce,, co gorsza teraz chyba sam na pługu przeniosłem na następne pole.. dziadostwo nie do wytępienia w uprawie,,,jak jest z lat w jednym miejscu to kukurydza nie ma szans, przerośnie i udusi. najgorsze że zostanie troche korzenia na maszynie i można roznieść sobie po polach. próbowałem glifo ręcznym tak że ż roślin aż się lało a za rok i tak odrasta.

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Piffpaff napisał:

Panowie pszenica posiana starym poznaniakiem więc kilka % nasion po ostatnim deszczu dopiero kiełkuje na wierzchu gleby.Czy expert I dff spali takie siewki jak korzen jest na powierzchni?

W tamtym roku tak pryskalem tylko pszenżyto nie spaliło ale długo chorowało, tak jakby zatrzymało się w tej fazie przez długi czas. W sumie to i pszenica też była ze 40arow ale taka sama sytuacja...

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
8 minut temu, krzysiek277 napisał:

Panowie jaką odmianę pszenicy wybrać na średnie glebny, dużo osób chwali Elektrę, siew po qq końcem października 

W internecie bardzo dobra podobno.

Ale parametrami kiepska i w młóceniu problematyczna. Tak ktoś pisał tu na forum. 

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, krzysiek277 napisał:

Panowie jaką odmianę pszenicy wybrać na średnie glebny, dużo osób chwali Elektrę, siew po qq końcem października 

Napisałbym Borsalino ale po qq to tak średnio bo to bardzo wczesna odmiana. Może spróbuj pszenicę Fenomen

Edytowane przez krilan06
Opublikowano
1 godzinę temu, rocco0987 napisał:

Mam go na dzierżawie, poprzedni właściciel (nie ten obceny) jakieś 40 lat temu ponoć próbował tej uprawy,,, przez lata, jeszcze zanim wziąłem te dzierżawe widziałem jak rośnie w jednym miejscu które nie było uprawiane, ale obecny właściciel miał to w d*pie nic z tym nie robił i później rozniosło się po całej działce,, co gorsza teraz chyba sam na pługu przeniosłem na następne pole.. dziadostwo nie do wytępienia w uprawie,,,jak jest z lat w jednym miejscu to kukurydza nie ma szans, przerośnie i udusi. najgorsze że zostanie troche korzenia na maszynie i można roznieść sobie po polach. próbowałem glifo ręcznym tak że ż roślin aż się lało a za rok i tak odrasta.

Jak się nie rozmnaża z nasion, da się to wytępić. Obawiam się że tylko i wyłącznie orka i co najmniej 1 a może i 2 zabiegi wiosenne. Są inne trudne chwasty typu podagrycznik czy rdestowiec i też są możliwe do zlikwidowania. Musisz poznać rywala, bez tego walka będzie trudna.

Opublikowano

topinambur to tylko nękanie uprawą - głęboka orka, oprysk po żniwach ściernika

ja wywabiłem go w 3 lata z pola  stosując na zmianę granstar, starane, lontrel, metrybuzynę, MCPA+DIKAMBA i dotego orka siewna na 30cm

Opublikowano

Witam.wiem że to może nie tu (dajcie link gdzie mogę o to pytać bo nie widzę) W przyszłym roku pierwszy raz w historii gospodarstwa planuje zasiać kukurydzę. Raczej ma być to flint lub flint/dent ze względu na lokalny skup. Pytanie brzmi: Jaka odmianę polecacie z serii "bierz tą, sieje 5 raz z rzędu i jest 12-14 t." I może jakie nawożenie stosujecie pod taką kuku.  FAO raczej w granicy 240. Kuj-pom

Opublikowano
49 minut temu, jezyk_nh napisał:

Witam.wiem że to może nie tu (dajcie link gdzie mogę o to pytać bo nie widzę) W przyszłym roku pierwszy raz w historii gospodarstwa planuje zasiać kukurydzę. Raczej ma być to flint lub flint/dent ze względu na lokalny skup. Pytanie brzmi: Jaka odmianę polecacie z serii "bierz tą, sieje 5 raz z rzędu i jest 12-14 t." I może jakie nawożenie stosujecie pod taką kuku.  FAO raczej w granicy 240. Kuj-pom

Szukaj temat "nawożenie kukurydzy"

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v