Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, Piffpaff napisał:

czemu się nie przebił, ile dałeś N na metronoma i ile razy skracales? W tym roku posieje kawałek tej odmiany

Nie pamiętam ile dałem n. Miałem go ze trzy, cztery lata temu i było sucho. Po prostu osiągnął gorsze wyniki u mnie jak kariatyda i zlikwidowałem metronoma

Opublikowano

Porównanie hondii z bilanzem mam. Ziarno bilanz lekko drobniejsze ale wydaje się bardzo zbite, zdrowotność na podobnym poziomie, bilanz niższy od hondii. Wydaje mi się że bilanz ma lepszy wigor wiosenny a plon u bilanza na duży plus w porównaniu z hondia

Opublikowano

To i ja się wypowiem. Jeśli chodzi o hondie to wygląda ale nie sypie i to nie tylko moja opinia. Bilanz sieje kilka lat. Jest zdrowy, ma szeroki liść flagowy. Ziarno grube. Ale mam wrażenie że później się zbiera na wiosnę (chociaż kolega wyżej pisze inaczej ).  Nieco ciężej ziarno wymlaca się z kłosa. Plon powtarzalny 7t po pszenicy i ponad 8 po rzepaku przy ok 130 N. Polecam.

Opublikowano

Ja sialem w tym roku Dubaj, pszenica piękna zdrowa sasiadow wkurwiala do konca. Dlugo zielona ale w pewnym pomencie jakby jej wodę odcina i dosycha moment. Przy 150kg N na 4 a-b oddala dobre 6 t ale u mnie 5tygodni nie padalo i w okolicy wszyscy mieli podobne plony a nawet mniejsze a mimo to ziarno mega grube. Siane 200kg/ha ale w tym roku będę siał ok 220 bo przez to że ziarno grube to obsady trochę zabrakło.

Opublikowano

Taka ilość to w listopadzie , wystarczy 250 roślin , czyli 100-120 kg, jak w terminie siew

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

Ja sialem w tym roku Dubaj, pszenica piękna zdrowa sasiadow wkurwiala do konca. Dlugo zielona ale w pewnym pomencie jakby jej wodę odcina i dosycha moment. Przy 150kg N na 4 a-b oddala dobre 6 t ale u mnie 5tygodni nie padalo i w okolicy wszyscy mieli podobne plony a nawet mniejsze a mimo to ziarno mega grube. Siane 200kg/ha ale w tym roku będę siał ok 220 bo przez to że ziarno grube to obsady trochę zabrakło.

Z tym dosychaniem w moment to ja mam wrażenie że tak z findusem jest. Zielony długo i nagle już do koszenia

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano
miwigos napisał:

Taka ilość to w listopadzie , wystarczy 250 roślin , czyli 100-120 kg, jak w terminie siew

ziarno jest bardzo grube, jesienia slabo sie pokrzewila mimo siewu ok 25.09 mam wrażenie że brakowało obsady w zniwa, w czasie wegetacji liście są szerokie i wizualnie wydaje się gesty łan. W zeszłym roku sialem 200kg a w tym roku próbuje 220 Ale odmiana podoba mi się

Opublikowano
miwigos napisał:

Nie do końca. Kolega błędnie zrobił próbe i wysiał 250kg pszenzyta. Kolejną działkę zmienił na 170. Pola podobne. Gęsto siane dało 6t i 19.rolek słomy a rzadzej 4t i 12 rolek.

Opublikowano

Czyli kiepskie nowożenie , słomy to jak najmniej , szybciej idzie kosić, jak dla mnie, wszystko tne

Opublikowano

Uważacie że w tym konkretnym przypadku był ekonomiczny sens zwiększyć nawożenie?

Jakie to nawozy w cenie 80kg materiału siewnego podniosłyby  plon o te 2t?

W tym roku maj był bardzo suchy i np pszenica jara zasiana 420szt  odrzuciła wszystkie rozkrzewienia. Znając przebieg pogody w trakcie siewu idealnie byłoby gdybym wysiał 600szt

• Root Admin
Opublikowano
miwigos napisał:

jesteś przekonany że każdej pszenicy wystarczy te 250? moim zdaniem nie. Zgodzę się że niektórym odmianom sianym we wrześniu po rzepaku wystarczy ale innym odmianom, szczególnie tym w typie pojedynczego kłosa trzeba dać więcej i może się okazać że trzeba 320. A już w ogóle jak się okaże że przyjdzie mróz w fazie kłoszenia to trzeba dać dużo więcej bo tak jak pszenica się zredukowała w tym roku to w okolicy jeszcze nikt nie widział. znam rekordzistów co zebrali po tonie pszenicy i nie są to ludzie których mógłbyś ocenić jako paprok. W okolicy dużo lepiej sypały pszenice siane późno i bardzo późne. Czemu? bo jak przyszedł mróz to były słabo zaawansowane w rozwoju i mróz je tylko pogłaskał. te posiane optymalnie (przełom września i października) jak przyszedł mróz już się klosily i dostały gruby wpiernicz od tego mrozu. inna sprawa to rozkład opadów, ale już więcej nie piszę bo suszy nie było.

• Root Admin
Opublikowano

właśnie o tym napisałem poprzedniego posta. 1t z ha, gdzie rok wcześniej było 6-7. dla mnie decydujący był mróz, a czasem mróz i niedopilnowania mszyca w grudniu

• Like 1
Opublikowano

Jacek taki rok trafia sie  nie często , z reguły gęsty siew , to same kłopoty, pszenica pojedynczego kłosa daje 2-3 rozkrzewienia, siejąc 250 szt masz około 650 kłosów -wystarczająco, miałem keramika po kuku , bardzo rzadki wydawał sie i dał 8 ton, na słabszej ziemi , ten na lpszej , był gęściejszy , przy takim samym siewie  i dał 9, co nie znaczy że gdyby bym zasiał gęściej to bym zebrał więcej, to piewsze pole 

Agrest, z jarej to wszyscy sie wyleczyli juz dawno, nie porównój jej do ozimej

Opublikowano

Jak bys to nawoził jak potrzeba to byś mniej sprzątnął , bo leżała by plackiem i choroby zjadły

• Root Admin
Opublikowano
miwigos napisał:

Jacek taki rok trafia sie  nie często , z reguły gęsty siew , to same kłopoty, pszenica pojedynczego kłosa daje 2-3 rozkrzewienia, siejąc 250 szt masz około 650 kłosów -wystarczająco, miałem keramika po kuku , bardzo rzadki wydawał sie i dał 8 ton, na słabszej ziemi , ten na lpszej , był gęściejszy , przy takim samym siewie  i dał 9, co nie znaczy że gdyby bym zasiał gęściej to bym zebrał więcej, to piewsze pole 

Agrest, z jarej to wszyscy sie wyleczyli juz dawno, nie porównój jej do ozimej

ok, ile posisles keramika po kukurydzy? i jak to się ma do zaleceń hodowcy? ja od kiedy mam trochę lepszy siewnik zawsze sieje dolną granicę jaka zaleca hodowca. jak w opóźnionym terminie zaleca 350-380 to sieje 350. jak w optymalnym zaleca 270-300 to sieje 270. raczej nie schodzę poniżej tych zaleceń minimalnych ale czasem i tak wychodzi że sieje 90 czy 100kg pszenicy na ha, a czasem 200

Opublikowano
1 minutę temu, miwigos napisał:

Jak bys to nawoził jak potrzeba to byś mniej sprzątnął , bo leżała by plackiem i choroby zjadły

To ma być uprawiane jak najoszczędniej - dużo obornika, NPK wcale albo prawie wcale i azotu najwyżej 100kg w czystym składniku. Plon powyżej 3-4 ton w pełni satysfakcjonujący. 

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v