Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, tobago napisał:

To pszenica z ochroną tylko na dwa razy. Pierwsza grzybowka szła równy miesiąc temu. Teraz na kloszenie pójdzie ten Priaxor z Tebu i koniec. Stąd pomysł by wylać wszystko co mam, mimo że wyjdzie trochę mocno. 
Zastanawiam się czy nie za prędko bo gdzieś na dołku gdzie więcej wody to jeszcze cały kłos się nie pojawił. Ogólnie jednak 80% kłosów na wierzchu i chciałem wykorzystać dzisiejsze dobre warunki. 

T2 nie robiłeś ?

Opublikowano

eeee i doczekałem się deszczu po 35 dniach upałów, całe 3mm!!! dobry początek

Marcin34 napisał:

Stosował ktoś elatus era na t 3 

ponad 300zl na zabieg na klos? Nie zawsze drogie znaczy lepsze, tebu i mektonazol i masz super zabieg!

Opublikowano

Takie coś mi się robi. To jest efekt suszy czy skrzypionka czy coś innego? Kurde chodzę patrze i nie widzę wiele tej skrzypionki. Gdzie niegdzie widać ślady białe ale niema kto wie cuda tego. Pryskać na nią czy odpuścić już do żniw? Ktoś mądry podpowie? 

20240529_185133.jpg

Opublikowano

wpisz sobie w Google skrzypionka w pszenicy to zobaczysz jak wyglądają liście po tym dziadostwie a ten liść wygląda jakby z suszy bo tak zasychaja dolne liście oddając wodę wyżej albo jakieś fito...

Opublikowano (edytowane)

@TurokJak tak bardzo Ci przeszkadza to zaleganie to wypsiukaj

3 minuty temu, iwanek7 napisał:

Ten Zarolis można stosować w pszenicy??

Jaka dawka?? 1l na ha czy 0,9??

W opisie pisze o rzepaku, żebym coś nie wykombinował 😉

Wal śmiało, to tylko papierowa rejestracja 

Edytowane przez tytanowyJanusz
Opublikowano

zapalis to to samo co moc legenda lub tokama

protiokonazol i tebukonazol stosuje się w pszenicy jak i w rzepaku ale po 125g to średni poziom ochrony

Opublikowano

malinalbe napisał:

zapalis to to samo co moc legenda lub tokama

protiokonazol i tebukonazol stosuje się w pszenicy jak i w rzepaku ale po 125g to średni poziom ochrony

w momencie jak nie pada od tygodni i na dzień dzisiejszy widać że plon redukuje susza bo co z tego jak gdzieś w Polsce spadło 40l, wystarczy teraz gorący i bez deszczu Czerwiec i mamy poślad albo tak jak u mnie 3l po 35 dniach to protio I tebu to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie, wstrzyma choroby flagowego i zabezpieczy kols

tytanowyJanusz napisał:

1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

eeee i doczekałem się deszczu po 35 dniach upałów, całe 3mm!!! dobry początek

U mnie 1.1L

powiedz mi co byś zrobiła jakby spadło 3l siadła rosa a nad ranem pewnie będzie mgła a t1 zrobione 52dni temu? Nie chce narzekać ale te 3l to se można w dupe wsadzić bo zmoczylo może 1cm więc korzeń nic z tego nie pociągnie, zmylo wosk z liścia i w nocy wilgoc to od razu choroby się aktywują a pryskac na wymęczone rośliny chemia, też nie dokonać jestem przekonany...

Opublikowano
19 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

U mnie 1.1L

Farciarz 🤣

0,0mm

8 minut temu, Piffpaff napisał:

w momencie jak nie pada od tygodni i na dzień dzisiejszy widać że plon redukuje susza bo co z tego jak gdzieś w Polsce spadło 40l, wystarczy teraz gorący i bez deszczu Czerwiec i mamy poślad albo tak jak u mnie 3l po 35 dniach to protio I tebu to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie, wstrzyma choroby flagowego i zabezpieczy kols

powiedz mi co byś zrobiła jakby spadło 3l siadła rosa a nad ranem pewnie będzie mgła a t1 zrobione 52dni temu? Nie chce narzekać ale te 3l to se można w dupe wsadzić bo zmoczylo może 1cm więc korzeń nic z tego nie pociągnie, zmylo wosk z liścia i w nocy wilgoc to od razu choroby się aktywują a pryskac na wymęczone rośliny chemia, też nie dokonać jestem przekonany...

To jest dobre pytanie.

Opad śmieszny, ale skutki w postaci fuzariozy mogą być opłakane.

Sam się głowię choć chyba musztarda po obiedzie bo ponad tydzień temu spadło 7mm i obecnie patelnia, ale pamiętam podobny rok, że po mało znaczącym opadzie fuzarioza zaszalała. Było to w pszenżycie. 

Zabiegu nie zrobiłem do tej pory i chyba już nie zrobię. 

Opublikowano

Za maj mam już 9 litrów 😎

8 minut temu, Piffpaff napisał:

Powiedz mi co byś zrobiła jakby spadło 3l siadła rosa a nad ranem pewnie będzie mgła a t1 zrobione 52dni temu?

Na pewno nie rano tylko wieczorkiem, aa może by tak niczym nie pryskać?? Tak, wiem ciężko odpuścić

Opublikowano
1 godzinę temu, metrax12 napisał:

A było T2 i co to było?

Nie było t2 bo sucho tydzień temu na ryzyko dałem 0.5 eletusa i dołożyłem protiokonazolu żeby było 120 gram i teraz coś zaczyna kropi i chce zrobić t3 i nie wiem czy nie dodać trochę elatusa z tebu na t 3

Opublikowano

cały czas skłaniam się ku temu żeby całkiem odpuścić ale z tyłu głowy mam że pora sucha w końcu się skończy

@agrest gdyby u mnie spadło 7l to bym już jechał ale bądź tu mądry...

Opublikowano
tytanowyJanusz napisał:

@TurokJak tak bardzo Ci przeszkadza to zaleganie to wypsiukaj

3 minuty temu, iwanek7 napisał:

Ten Zarolis można stosować w pszenicy??

Jaka dawka?? 1l na ha czy 0,9??

W opisie pisze o rzepaku, żebym coś nie wykombinował 😉

Wal śmiało, to tylko papierowa rejestracja 

wiesz zostało 1.5l to szkoda obiegać

STIG13 napisał:

36 minut temu, Turok napisał:

ponawiam

Możesz dodać. Gotowy pokarm, łagodzenie ew fito, lepsze pobieranie

ok to w piątek dam

Opublikowano
54 minuty temu, Piffpaff napisał:

Jakie dawki tebu i protio będą odpowiednie??

Opublikowano

Ja zebrałem siano to może padać. Deszczu nie było od może 5 tyg . Jare zboża zaczynają wysychać ,jak tak dalej pójdzie to jęczmienia i owsa przy lepszych plantacjach może 3 t z h będzie 

Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

cały czas skłaniam się ku temu żeby całkiem odpuścić ale z tyłu głowy mam że pora sucha w końcu się skończy

@agrest gdyby u mnie spadło 7l to bym już jechał ale bądź tu mądry...

Myślę podobnie co i Ty. U mnie spadło dziś 1,5l wosk obmyło, liście pozwijane w rurkę, rośliny bronią się jak tylko mogą. A z tymi fuzariozami może być dokładnie jak mówicie. U mnie od T1 zaraz jest coś koło 7 tygodni. Bez T2. Grzyby na pewno sobie siedziały i czekały na lepszą porę a ta nadejdzie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v