Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, GABBER85 napisał:

U NAS AXIAL PAK pryskane ze 3 tyg temu , było ciepło z tydzień  i słabo  działa mimo że dawka poszła na 0,9 ha i nigdy nie był  używany

Jak chcesz mieć efekt dpbry to 1,2l axiala

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Tomek90 napisał:

Tak urośnie bez micro ciekawe do kiedy pociągnie, mówili bez kizeryt będzie rosło też. W tym roku gdzie nie dałem siarki i magnezu bo mokro to łaty jasnego w pszenicy. 

Ja jeszcze nigdy nie dawałem kizerytu . Może to przez obornik ale obszarnik też nigdy nie dawał i obornika nie ma 

Edytowane przez alfa
Opublikowano

Też nie daje bo sieje wapno magnezowe , ale siarke daje w saletrosanie

Opublikowano

Panowie to już czas na t2 czy sie wstrzymać? Od ostatniego zabiegu grzybowego  minęły 3 tygodnie jakoś. Nie za bardzo wiem czy liść który wychodzi to podflagowy czy flagowy?

20240426_191312.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Co ma siarka i magnez do mikro? 

To co piernik do wiatraka. Po co dajesz siarke?  

1 godzinę temu, miwigos napisał:

Rsm s ma za mało siarki. Kizeryt tez nie daje, sa tańsze nawozy w tym roku K,Mg,Ca,S e jednym rzucie. 

Opublikowano
Tomek90 napisał:

2 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Co ma siarka i magnez do mikro? 

To co piernik do wiatraka. Po co dajesz siarke?  

1 godzinę temu, miwigos napisał:

Rsm s ma za mało siarki. Kizeryt tez nie daje, sa tańsze nawozy w tym roku K,Mg,Ca,S e jednym rzucie. 

Korn kali dawałeś?

Opublikowano

Wyskoczyli mi żółte place w pszenicy pewnie pH poleciało w tym miejscu nie ma tego dużo ale jak bym rzucił teraz wapno to coś jeszcze pomoże czy tylko pod następną uprawę

Opublikowano
9 godzin temu, Kabanos napisał:

Wyskoczyli mi żółte place w pszenicy pewnie pH poleciało w tym miejscu nie ma tego dużo ale jak bym rzucił teraz wapno to coś jeszcze pomoże czy tylko pod następną uprawę

Teraz to już raczej za późno. Zawsze możesz spróbować. Najszybciej działa i się rozpuszcza kreda.

Opublikowano

Proszę o podpowiedź. Nie zdążyłem jeszcze opryskać pszenicy środkiem duet na start. Czy warto nim jeszcze dziś jechać czy lepiej teraz teblu plus azoksy plus difenokonazol.? Z góry dziękuję 

Opublikowano

Rok temu t1 0.3 Modusa potem t2 0.2 Modusa i pięknie skróciło.

22 godziny temu, Piffpaff napisał:

Panowie czym tu pryskac, pszenica 3 kolanko, na jesien dff i  expert met. Axial komplet Pak czy jakaś mieszanka? Dodam że to są największe chwasty reszta dużo mniejsza

20240427_125656.jpg

Axial komplet pak dawka 1.3l/ha dodaj do tego starane i masz pole czyściutkie.

22 godziny temu, Piffpaff napisał:

Panowie czym tu pryskac, pszenica 3 kolanko, na jesien dff i  expert met. Axial komplet Pak czy jakaś mieszanka? Dodam że to są największe chwasty reszta dużo mniejsza

20240427_125656.jpg

Axial komplet pak dawka 1.3l/ha dodaj do tego starane i masz pole czyściutkie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v