Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pszenica zasiana na ugorze, oraz na działkach trochu za perzonych. Planuje na wiosnę zastosować herbicyd ATTRIBUT 70sg. (czytałem że jedynie on się sprawdza) Jaki herbicyd zastosować jeszcze w połączeniu z nim lub w jakimś innym okresie na wiosnę czy na jesień ?

Opublikowano

Jesienią dobrze jakbyś trochę te chwasty ruszył, wiosną będą miały wysokie fazy i ciężej będzie. Masz jeszcze trochę czasu (temp.). Może dff na jesień nawet z CTU połączone? Attribut dobrze byłoby zrobić z czymś na 2 liścienne jeżeli będzie wymagała tego sytuacja. Jaki fluroksypyr, tribenuron

Opublikowano
6 godzin temu, majtek53 napisał:

Pszenica zasiana na ugorze, oraz na działkach trochu za perzonych. Planuje na wiosnę zastosować herbicyd ATTRIBUT 70sg. (czytałem że jedynie on się sprawdza) Jaki herbicyd zastosować jeszcze w połączeniu z nim lub w jakimś innym okresie na wiosnę czy na jesień ?

Nie wiem jaka dawka Attributa pójdzie na perz ale jeśli 100g to może to trzeba podzielić na 2 zabiegi (o ile da się wyrobić w czasie-do końca krzewienia). I koniecznie trzeba adiuwant (ten co dodają w pakiecie Biopower lub inny np. olejowy). Można założyć że na wiosnę zwalczy miotłę w zadowalającym stopniu. Jeśli na jesieni nie będzie zbytnio jednoliściennych (pomijam perz), można dać samo DFF 0,2-0,3l. Na wiosnę poprawka na dwuliścienne (jeśli nie będzie ich zbytnio w fazie krzewienia), najpóźniej jak się da (jeśli ma być np. ostrożeń), wtedy tribenuron + florasulam/fluroksypyr lub Mustang Forte jeśli nie siejesz rzepaku w poplonie) do końca krzewienia np. 2,4-D + dikamba + florasulam/fluroksypyr). Nie wiem jakie chwasty na tym ugorze rosły, ale na jesieni cokolwiek (czyli co najmniej DFF) trzeba dać.

Opublikowano

Zamierzam pryskac zboża bacara trio,według etykiety dawka to 0,45,niektórzy tu piszą że trzeba zaczynać od 0,7 w górę żeby był efekt,aż tak bardzo trzeba zawyżyć zalecaną dawkę ? Nie zaszkodzi to zbożu ? Ktoś tu pisał że trzeba dać 0,8 żeby było czysto na polu ? Trochę dziwny ten środek jeśli trzeba dać prawie dwa razy taką dawkę

Opublikowano (edytowane)

No niestety ale tak jest, 0.6 to minimum.  Pszenicy nie szkodzi 250g flufenacetu ani 150 DFF. Metrybuzyna też jak ciepło nie groźna. Ale to już sobie sam zdecyduj, żeby nie było potem. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano (edytowane)

@metrax12 To przekraczają zalecaną dawkę o 0,15l/ha i prawdopodobnie mają lepsze gleby. Na średniej/lekkiej w życiu bym 150g dff nie wrzucił. Przy 100g pojawiają się wybielenia

Edytowane przez isentor
Opublikowano

Witam, mam problem z wiechliną roczną na jednej działce aktualnie mam tam zasiane przenżyto i chciałem zapytać czy da radę to zwalczyć przy jesiennym odchwaszczaniu i jakim środkami.

Z góry dziękuję za odpowiedź😀

Opublikowano
43 minuty temu, Patryk1234455 napisał:

Witam, mam problem z wiechliną roczną na jednej działce aktualnie mam tam zasiane przenżyto i chciałem zapytać czy da radę to zwalczyć przy jesiennym odchwaszczaniu i jakim środkami.

Tak, przy okazji zwalczania miotły czyli Expert 0,35 lub inny preparat z flufenacetem, tylko nie żadne 100g substancji, 150 minimum, ale nie zaszkodzi dać więcej. I terminowo najlepiej szpilka, 1-liść, im wcześniej tym lepiej (o ile jest wilgoć w glebie). 

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, metrax12 napisał:

Tak, przy okazji zwalczania miotły czyli Expert 0,35 lub inny preparat z flufenacetem, tylko nie żadne 100g substancji, 150 minimum, ale nie zaszkodzi dać więcej. I terminowo najlepiej szpilka, 1-liść, im wcześniej tym lepiej (o ile jest wilgoć w glebie). 

Jest bardzo sucho I termin szpilki ucieknie.

A tak pozatym expert na wiechlinę?? Z kim bym nie rozmawiał to każdy mówi że expert tego nie bierze. Są inne opryski na to czy ciężko będzie pierwszy raz mam do czynienia z tym chwastem?

Opublikowano (edytowane)

Generalnie flufenacet w dawce jak napisał @metrax12 od 150g w górę, nawet do 250g, ale jak masz sucho to ciężko, bo działa głównie odglebowo. Ewentualnie prosulfokarb, ale to już w ogóle odpada bo to typowo odglebowa s.cz. Wiosną już wyjdzie dużo dreżej, Atlantis na przykład. Pendimetalina podobno też kolega metrax12 może wie dokładniej

Edytowane przez isentor
Opublikowano
15 minut temu, isentor napisał:

Generalnie flufenacet w dawce jak napisał @metrax12 od 150g w górę, nawet do 250g, ale jak masz sucho to ciężko, bo działa głównie odglebowo. Ewentualnie prosulfokarb, ale to już w ogóle odpada bo to typowo odglebowa s.cz. Wiosną już wyjdzie dużo dreżej, Atlantis na przykład. Pendimetalina podobno też kolega metrax12 może wie dokładniej

Pendimetalina przy suchej glebie całkowicie odpada. Flufenacet jest chyba bardziej doglebowy niż prosulfokarb. Nie wiem jaka jest faza zboża.

Opublikowano
isentor napisał:

@ravoj Jak pszenica dostanie 0,3 dff to na bank zbieleje

raz dałem 0.3 dff i pszenica pojaśniała i trochę ja przytrzymalo w porównaniu do innych działek ale w plonie nie widziałem różnicy. zawsze stosuje 0.2 I jest ok a mam działki mozaiki gdzie jest i glina i piachy na jednej dzialce

Opublikowano
1 godzinę temu, Patryk1234455 napisał:

Jest bardzo sucho I termin szpilki ucieknie.

A tak pozatym expert na wiechlinę?? Z kim bym nie rozmawiał to każdy mówi że expert tego nie bierze. Są inne opryski na to czy ciężko będzie pierwszy raz mam do czynienia z tym chwastem?

Jeśli wilgoć będzie, stosuj jak najwcześniej. Mówimy o wiechlinie z nasion oczywiście?

Opublikowano
8 godzin temu, isentor napisał:

@ravoj Jak pszenica dostanie 0,3 dff to na bank zbieleje

To byś musiał dać 1.3 litra tej Bacary żeby 300g DFF podać. Może wtedy zbieleje. 

8 godzin temu, logan3512 napisał:

Ravoj chyba ma bardzo dobre ziemię to i nie widzi aby coś się działo że zbożem po takiej dawce , ja w tamtym roku dałem 0,5 litra i było czysto tylko na jednym kawałku przepuściła habra 

Tak, raczej dobre. 

Opublikowano
2 godziny temu, metrax12 napisał:

Pendimetalina przy suchej glebie całkowicie odpada. Flufenacet jest chyba bardziej doglebowy niż prosulfokarb. Nie wiem jaka jest faza zboża.

Zboże jest w fazie 1 liścia chwila I będzie 2 się pokazywał 

1 godzinę temu, metrax12 napisał:

Jeśli wilgoć będzie, stosuj jak najwcześniej. Mówimy o wiechlinie z nasion oczywiście?

Tak z nasion na jutro jakiś deszcz zapowiadają 

Opublikowano
6 godzin temu, Patryk1234455 napisał:

na wiechlinę to flufenacet, chlorotoluron, prosulfokarb. Chloro dobrze sobie radzi raz używałem nawet wiosną i efekt zadowalający

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v