Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Stoję przed tym samym dylematem. 

jechać jutro z zabiegiem t1+r1? 

Czy lepiej osobno?

lub co dać solo regulacje czy grzyb przed zapowiadanym wtorkowym deszczem i ochłodzeniem ze środy na czwartek? 

Kolanko już ponad 1 cm

Śródki to:

T1 duet na start 

R1 windsar 0.3 l/h i ccc 1l/ha

IMG_20230423_172037.jpg

IMG_20230423_171956.jpg

Edytowane przez Michall51
Opublikowano
6 minut temu, Pitekk napisał:

Na 99% mógłbyć przymrozek, ja wczoraj grzyb+regulacja i dziś na starej mokrej słomie było biało. Cały powiat jak nie całe północne Mazowsze będzie miało spadek skuteczności. Dodam, że na meteo i ventuskay pokazywało 5 stopni. Wczoraj każdy pryskał u mnie na okolicy

z tym że rano o 5 była tylko rosa ale zimno. 

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie na trawie rosa, ale na słomie pokazało a co dopiero w otwartym polu, szczególnie na niskich działkach. Duża rosa i nie było widać tzw. szronu.

Edytowane przez Pitekk
Opublikowano

ja akurat mieszkam w dolince i np tydzień temu z auto skrobałem szron w czwartek a sąsiedzi co mieszkają na górkach pryskali potem cały dzień i zero przypaleń mieli, dziś nie było szronu nawet mam miejsca gdzie się pojawia mimo że wszędzie jest rosa i tam go nie było także jestem dobrej myśli ale stresik trochę jest. Zabiegi zakończone wczoraj po 16.

w tym roku wszystko tak zapiernicza że maskara rzepak jeszcze chwila i pełnia kwitnienia już będzie. 

Opublikowano

To co na zdjęciu to chyba dzika marchew. Poprawka na chwast wykonana 15,04 poszedł mustang forte 1l+fenuxar 0,5l. Gdzieś słabo to bierze, bo inne chwasty się zwijają. Jak myślicie trzeba jeszcze raz poprawkę robić? Jaki środek będzie skuteczny?

IMG_20230423_175854294.jpg

Opublikowano

Dwie odmiany. Ostroga mniejsza o połowę ale obsada ta sama, bardziej rozgałęziona. Ten sam dzień siewu. To samo pole. To samo nawożenie, środki itd. 180N. Po t1 i r1. Kolor ten sam z tym że na fotce promienie słoneczne różnie padają bo z różnych stron zrobione zdjęcia. Rozumiem że ostka tak ma? 

20230423_182235.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Tigon napisał:

jedz dzisiaj, po regulacji 5 dni nie powinno być przymrozków a średnia dobowa 10 st. Ja robiłem wczoraj ale kurde noc zimnawa 4/5 stopni a przy gruncie możliwe ze było i 2/3 i boje się żeby fito nie wyskoczyła, jutro bym się nie odważył. 

Było coś dolewane do axiala? i teraz do wszystkich radze uważać z używaniem fluoroksypru z axialem, dwa lata temu pryskałem i lekko przypaliło myślę pewnie zimne noce tak bywa, w tym roku to samo dolałem fluoroksypr na przytulie dzień 20 st noc 8 stopni zero przymrozków znów wyskoczyła fita, potem kolejna beczka szła bez fluoroksypru to tylko 10m fito wyskoczyła co było w rurkach opryskiwacza. I to nie jakiś tani z innvigo tylko tomigan.

Jak jest chodź pół liścia zielonego to odbije. 

Ach te lipne środki Syngenty, po wszystkim przypalenia. Boxer, Moddus, Elatus Era teraz jeszcze Axial. Nośniki tak dobre, że trzeba stosować solo.

4 godziny temu, friz napisał:

Miał ktoś przypalenia po axial paku w pszenicy? Dwa tygodnie temu odchwaszczałem również tą, która była siana pod koniec pazdziernika, w pszenicy sianej teminowo nie było żadnej fitotoksyczności  lecz tąsianą póżniej przypaliło tak mocno, że nie wiem czy wogóle odbije.

Masz pewność że to po Axialu a nie po T1, regulacji lub mikro.

Opublikowano
9 minut temu, metrax12 napisał:

Ach te lipne środki Syngenty, po wszystkim przypalenia. Boxer, Moddus, Elatus Era teraz jeszcze Axial. Nośniki tak dobre, że trzeba stosować solo.

Masz pewność że to po Axialu a nie po T1, regulacji lub mikro.

Na 100 po axialu bo na tą chwile  tylko odchwaszczanie było robione w tych później sianych pszenicach

Opublikowano
4 minuty temu, friz napisał:

Na 100 po axialu bo na tą chwile  tylko odchwaszczanie było robione w tych później sianych pszenicach

To coś bardzo nie tak. Żeby przypaliła dedykowana kombinacja herbicydu bez dodatków. Po jakim czasie przypalenie było widoczne?

Opublikowano
5 minut temu, metrax12 napisał:

To coś bardzo nie tak. Żeby przypaliła dedykowana kombinacja herbicydu bez dodatków. Po jakim czasie przypalenie było widoczne?

Znany temat, w tamtym roku galeria była zasypana zdjęciami przypalonych roślin po paku. Ale nie wiem czy to pszenica była, a nie pszenżyto. Po axialu solo nic nie przypalało. A po paku już tak.

Opublikowano
7 minut temu, metrax12 napisał:

żyto łapało-

Opublikowano
Przed chwilą, Popier96 napisał:

Znany temat, w tamtym roku galeria była zasypana zdjęciami przypalonych roślin po paku. Ale nie wiem czy to pszenica była, a nie pszenżyto. Po axialu solo nic nie przypalało. A po paku już tak.

Po Axial czy Axial Komplett?

Opublikowano (edytowane)

u mnie dawno jak tata zajmował się opryskami to w sklepie kazali mu robić odchwaszczanie,grzyba i regulacje w jednym przejeździe, pszenica bardzo zrobiła się żółta ale koniec końców się pozbierała i ładnie sypała.

3 minuty temu, metrax12 napisał:

A czy Axial przebarwia miotłę/ jednoliścienne na kolor fioletowy?

Bo ten nietypowy kolor, kojarzy mi się z działaniem już samej (jakiejś) substancji, niż z przypaleniem od preparatu.

wydaję mi się że ten pak jest za mocny na jednoliścienne a za słaby na dwuliścienne. Ogólnie dawniej środki od syngenty działały chyba lepiej, nie wiem czy to przez ekologie są jakieś inne nośniki 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
metrax12 napisał:

Przed chwilą, Popier96 napisał:

Po Axial czy Axial Komplett?

toż to jeden uj w paku masz axial i winettu, mi axial podpalil żyto rok temu ale suma sumarum z tomka się super rozprawil więc mu wybaczam

Opublikowano
1 minutę temu, robi57362 napisał:

toż to jeden uj w paku masz axial i winettu, mi axial podpalil żyto rok temu ale suma sumarum z tomka się super rozprawil więc mu wybaczam

Nie jeden ch*j. W kompleccie masz pinoksaden + florasulam, w winettu masz metsulfuron metylu. W czystym axialu masz tylko pinoksaden w większej ilości niż w komplecie, ale bez florasulam.

Opublikowano

nie do końca bo axial masz czysty pinoksaden a w paku masz już z florosulamem do tego w solo dawka masz od 0,6l-0,9l a w paku 1lha z tym że w solo jest 50g substancji czynnej a w paku 45. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v