Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, oregano napisał:

Na razie to za marzec mam 15 litrów wody, wczoraj poszła saletra, w nocy i dzisiaj spadło może z 5 litrów, więc ten nawóz nawet nie przemieścił się dobrze w strefę korzeni a co dopiero mówić o wymywaniu. Żeby mówić o wymywaniu azotu w oziminach, gdzie system korzeniowy sięga 70-100cm w głąb to potrzeba tak jak ktoś pisał ze 200 l wody w 20-30 dni. Nie realne w naszym klimacie w marcu. Wegetacja idzie na całego, wczoraj było 16 stopni, teraz dwa dni zimne a później znowu 5-10 stopni i noce bez mrozu więc to są jak najbardziej warunki na to by nawet saletrę siać. Wymywanie azotu w marcu to mit, azot azotanowy jest związany z wodą, jak opady są większe niż parowanie to przemieszcza się w dół, ale jak parowanie jest większe niż opady to azot azotanowy idzie do góry, podsiąka z wodą.

Ja pisałem o 200l wody . Właśnie ty to teraz wyjaśniłeś co do joty 😀 

• Like 4
Opublikowano (edytowane)

Dawniej siało się nawet w lutym , jak saletra kosztowała 800 pln 😋  Teraz ludzie zaczęli myśleć, analizować dane warunki i nie robią "na pałę" byleby tylko robotę zrobić. Miejscowy obszarnik który sieje ok. 700 ha pszenicy, także wstrzymał się w tym roku z N, a do tej pory zasilał pszenice azotem wraz z pierwszą dawką w rzepaku. U nas zimno, mokro (gleba wysycona wodą jak gąbka). W pierwszej połowie stycznia wegetacja szła pełną gębą, więc wtedy też należało podać N 🤔😉 

Edytowane przez boogie7
Opublikowano
2 godziny temu, boogie7 napisał:

Mówimy o długoterminowych, nie szczegółowych na kilka następnych dni.Europejski ECMWF, albo amerykański GFS, chociaż ten pierwszy ma wyższą sprawdzalność prognoz..

Równie prawdopodobne jest 800, jak i 1200 😎

O to to, to ja jestem już skłonny za ten "ochłap" kupić te 3-4 wanny naszej polskiej biało-czerwonej na hodowlę (tyle że czekam na max 700zł) i nie siać na za rok (lub posiać łubinek lub inne co nie wymaga nawozu aż tyle). Wbrew wszystkiemu ta cena też jest bardzo prawdopodobna jak nadal będą pchali ze wschodu wszystko co popadnie (ponoć już teraz krajowa paszówka na niektórych skupach na wschodzie nie osiąga 850zł/t)...

2 godziny temu, VonVegans napisał:

Byłem na pszenicy.gumiaki zostały.pszenica fioletowa,nie pobiera żarcia,widocznie wegetacja wogole się nie zatrzymała,w zimę wchodziła z trzema listkami a teraz ma 2-3 krzewienia.jak były mrozy leżała pod śniegiem.ziemia wogole nie była zmarznięta 

u mnie fiolet tylko na jednym kawałku a właściwie na najzimniejszym miejscu przy lesie- reszta jako tako, ale wcale jakoś nie oszczędzałem polifoski ze wzgl. na ceny w porównaniu do poprzednich lat (250kg poszło na ha).

Opublikowano
11 godzin temu, boogie7 napisał:

Dawniej siało się nawet w lutym , jak saletra kosztowała 800 pln 😋  Teraz ludzie zaczęli myśleć, analizować dane warunki i nie robią "na pałę" byleby tylko robotę zrobić. Miejscowy obszarnik który sieje ok. 700 ha pszenicy, także wstrzymał się w tym roku z N, a do tej pory zasilał pszenice azotem wraz z pierwszą dawką w rzepaku. U nas zimno, mokro (gleba wysycona wodą jak gąbka). W pierwszej połowie stycznia wegetacja szła pełną gębą, więc wtedy też należało podać N 🤔😉 

Ale spójrz w kalendarz - jest połowa marca, temperatury w nadchodzącym tygodniu często powyżej 10 stopni (świętokrzyskie) więc to nie jest robota "na pałę" tylko rozsądne podejście. Ja tu nie piszę o sianiu w styczniu czy lutym tylko 10-15 marzec.

Opublikowano

Tak się zastanawiam czy jutro nie zrobić n2 ( n1 saletra 1 marca) w postaci mocznika z inhibilatorem... teraz wody jest dużo i jeszcze zapowiadają jakieś opady, później nie wiadomo jak będzie. Pewnie więcej rolnikow zdecydowało się na mocznik w zbożach, w jakim terminie planujecie go rozsiewac?

• Like 1
Opublikowano

Mam na druga dawkę w pszenicy 80N w Rsm i do tego 30N w saletrze i pytanie ładować co miałem w planie  te 110N na raz i koniec nawożenia w drugiej dawce czy zrobić 80N Rsm i później np. przed drugim kolankiem ta saletra rozsypać i koniec nawożenia ? Zostało mi bo pierwsza dawka dawałem 50N bo dobrze rozkrzewione jest . 

• Root Admin
Opublikowano

Zależy od pogody, bedzie wilgoć to warto to 30kg dać później. Ale jak bedzie sucho to tylko spalisz pszenicę.

W moich realiach odszedłem od 3 dawki n bo ona robiła więcej złego niż dobrego.

Rekord zła po N3 to gęstość pszenicy 68, tak, słownie sześćdziesiąt osiem. Znajomy na skupie 3x próbę robił i kalibrował miernik czy na pewno sie nie zepsuł.

Opublikowano

Jakie macie gotowe sprawdzone paki mikroelementów na pszenicę ?
Myślałem o Proleaf Max 4.0 albo dr. Green ewentualnie Adob Mikro Zboża
Przyznam ze do tej pory "pompowałem " to wszystko Basfoliarem w dużych dawkach ale no 320zł za 20l to juz przesada.
Zastąpie go mocznikiem i siarczanem Mg ale brakuje mi kompletnej zupy mikroelementowej by nie bawić się w litr miedzi itd itd 
Wypowie się ktoś ? 

Opublikowano
20 minut temu, Lubeelskirolnik napisał:

Przyznam ze do tej pory "pompowałem " to wszystko Basfoliarem w dużych dawkach ale no 320zł za 20l to juz przesada.
Zastąpie go mocznikiem i siarczanem Mg ale brakuje mi kompletnej zupy mikroelementowej by nie bawić się w litr miedzi itd itd 
Wypowie się ktoś ? 

Używałem obu, są ok. Tylko z tego co wiem to proleaf dość drogi się zrobił. Plus dla niego że większość to chelaty, nie pieni i świetnie się miesza. Dr green używam też, nie wolno mieszać z prochlorazem jak masz. Bdb rozpuszczanie, choć to siarczany stabilizowane aminokwasem

Opublikowano
1 godzinę temu, Lubeelskirolnik napisał:

Wypowie się ktoś ? 

Amino ultra zboża od intermag.

Do tego mocznik + siarczan 

Opublikowano

centrum polski siejecie saletre na zboza na sobote nadaja pogode tylko czy to nie bedzie zawczesnie ? na rzepak 1 marca saletrosan poszedł a zima sie zrobiła , tylko że na rzepak azot ma niby czekac ale nwm czy dobrze ze tak wczesnie ruszyłem 

Opublikowano
2 godziny temu, rolnikos25 napisał:

Dobra mieszanina na T1 w pszenicy to?

Zakładany plon 7-8t

I czy u was Elatus+tebu też robi przypalenia na T2?

INPUT jeśli nie ma monokultury swietnie sobie da radę, w monokulturze polecałbym 0,45kg Unixu, 0,4 Protiokonazolu 300, i 0,5 Fenpropidyny

Opublikowano
1 godzinę temu, warchest napisał:

centrum polski siejecie saletre na zboza na sobote nadaja pogode tylko czy to nie bedzie zawczesnie ? na rzepak 1 marca saletrosan poszedł a zima sie zrobiła , tylko że na rzepak azot ma niby czekac ale nwm czy dobrze ze tak wczesnie ruszyłem 

W środę jakiś przymrozek lekki nadają, jeśli będzie te -2 to uda mi się wjechać i jadę. Myślę, że już teraz wszyscy ruszą patrząc na pogodę.

Opublikowano

Ja ma proleaf 4.0 z paku i bor do tego w grudniu wykupowalem 20-20-20npk w promocjach jak były i mam z Adobe micro zboża i rzepak i dr green ale to kupiłem jakieś 3 lata temu i zapomniałem bo było przewalone w rogu parkietem a w zimę się odnalazł teraz. 

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, STIG13 napisał:

Używałem obu, są ok. Tylko z tego co wiem to proleaf dość drogi się zrobił. Plus dla niego że większość to chelaty, nie pieni i świetnie się miesza. Dr green używam też, nie wolno mieszać z prochlorazem jak masz. Bdb rozpuszczanie, choć to siarczany stabilizowane aminokwasem

A masz gdzieś skład tego Proleaf ? Bo ja osobiście nie mogę znaleźć w internecie 
Jaką dawkę stosowałeś ? 
Dorzucałeś oddzielnie jeszcze do niego np. miedź ?
Czemu się gryzie z prochlorazem ?

Jaką dawkę tego amino ultra proponujecie ?
A jaką dr. green ? 

Edytowane przez Lubeelskirolnik
Opublikowano

Skład mniej więcej pamiętam, na necie nie znajdziesz. 50 gram miedzi, 20 cynku, 50 manganu, 1 albo 2 molibdenu, trochę azotu i potasu plus dodatki, oprócz molibdenu chelaty. Ja dawałem po 2l ale kosztował wtedy koło 200 za bańkę. Proleaf się nie gryzie. Dr green gryzie się z prochlorazem, tak jak większość siarczanów miedzi może dać kisiel. 

Opublikowano

To powiem jednak ten dr. Green bije na głowę produkty Intermagu czy Adobu
2,5 kg na hektar dostarcza jakieś tu koszt jakieś 75-77 zł
130g CU
208 Mn
130 Fe
52 Zn 

Adob Mikro Zboże w dawce 3 kg/ha - 108-110 zł 
CU 72
MN 144
Fe 15
ZN 24 

Adob Amino Ultra przy ich zaleceniach 2x 0,75 kg - 63 zł a;e tutaj to by trzeba było dać 3 kg/hektar by jakoś to zbilansować 

Cu - 24g
Mn - 97,5g
Fe - 97,5
Zn - 75g

Nie porównałem jedynie Proleaf Max
Dawałeś tylko 1x 2L na hektar i spokój ?
Dorzucałeś coś jeszcze? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v