Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, miwigos napisał:

Vatowiec ma 8 % , RR -7 %

Też mi się tak wydawało ale w marcu 2023 jak sprzedawałem to 8% VAT dla RR wpisali, może to od skup zależy bo zawsze było u innych 7

Opublikowano
15 godzin temu, class33 napisał:

Wprawdzie dopłata jest do ha ale uwzględniając plon jaki się uzyskało można sobie wyliczyć ile będzie do tony tak więc w zależności od rejonu mamy :

1750 zł na 1 ha powierzchni uprawy rzepaku w województwie lubelskim lub podkarpackim

1610 zł na 1 ha powierzchni uprawy rzepaku w województwie małopolskim, mazowieckim, świętokrzyskim lub podlaskim

1400 zł na 1 ha powierzchni uprawy rzepaku w pozostałych województwach

Załozmy ze ktos jest z mazowieckiego i uzyskał plon 3.5T/ha  to dopłata : 1610/3.5T= 460zł/T

Jeżeli jest ryczałtowcem to 1830zł netto + 8% vat= 1976zł + dopłata 460zł= 2436zł/T

Przy wydajnosci 4.5T/ha mamy dopłaty  odpowiednio 1610/4.5= 357zł/T

Dla ryczałtowca 1830zł netto + 8% vat= 1976zł + dopłata 357zł= 2333zł/T

A faktycznie. Teraz łapię, gdzie popełniłem błąd w liczeniu. Dzięki za wyprowadzenie z błędu, bo właśnie te kwoty wydały mi się mocno zawyżone :)

Opublikowano
1 godzinę temu, casefarmer napisał:

Już z dwóch źródeł słyszałem że skupy będą skupować rzepak do 12 maja a póżniej wstrzymują skup. Słyszał ktoś coś o tym czy zwykła nagonka?

Dzisiaj dzwoniłem 1860 odbiór czerwiec bo linie produkcyje szykują na żniwa.....

Opublikowano
2 godziny temu, casefarmer napisał:

Już z dwóch źródeł słyszałem że skupy będą skupować rzepak do 12 maja a póżniej wstrzymują skup. Słyszał ktoś coś o tym czy zwykła nagonka?

Powinni zamknąć już i to do września , oszuści jedni .

Opublikowano

To już zmasowany atak. Portale branżowe, portale ogólnopolskie, trolle z for internetowych, minister rolnictwa, Agrobiznes, wszyscy jednym głosem "sprzedawajcie, bo będzie taniej". Rzucili się jak sępy, żeby wyrwać od chłopka praktycznie za darmo, a ja twierdzę, że od 19 maja korytarza zbożowego nie będzie i te wszystkie gnoje, które nakupiły taniego towaru, będą się z nas śmiać.

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, casefarmer napisał:

Znajomi mają umówiony odbiór na 25 maja

Opublikowano
5 minut temu, JanKrzysztof napisał:

To już zmasowany atak. Portale branżowe, portale ogólnopolskie, trolle z for internetowych, minister rolnictwa, Agrobiznes, wszyscy jednym głosem "sprzedawajcie, bo będzie taniej". Rzucili się jak sępy, żeby wyrwać od chłopka praktycznie za darmo, a ja twierdzę, że od 19 maja korytarza zbożowego nie będzie i te wszystkie gnoje, które nakupiły taniego towaru, będą się z nas śmiać.

Jak nie będzie korytarza, to nie puszczą tego nadmiaru z portu koleją i tirami do nas?

Opublikowano (edytowane)

Póki giełdy dołują, ceny rzepaku w kraju nie odbiją, choćbyśmy po 1,5 tony z hektara kosili. Jak przedłużą umowę, to większość sprzedających w żniwa dołoży do uprawy rzepaku.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano

Wg Matif, to od jutra kolejna stówka w skupach na dół. A pazerne chłopy się cieszą, bo falus obiecał im dopłatę. W sierpniu to już ani ministra, ani dopłaty nie będzie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Unexpected napisał:

Jak nie będzie korytarza, to nie puszczą tego nadmiaru z portu koleją i tirami do nas?

Co do tej umowy to już bylo pisane że jak Rosja jej nie przedłuży to ukraina i tak będzie wysyłać statki a czy putin odważy się zatopić taki statek to wątpię. 

Opublikowano

Tymczasem wczoraj na MATIF nowy dołek zaliczony potwierdający kontynuację trendu spadkowego. Cena osiągnęła pułap z lipca 2021....

Także tego...

Czas się szykować do oprysku na płatka:):)

Opublikowano
6 godzin temu, panczo1922 napisał:

Tymczasem wczoraj na MATIF nowy dołek zaliczony potwierdający kontynuację trendu spadkowego. Cena osiągnęła pułap z lipca 2021....

Także tego...

Czas się szykować do oprysku na płatka:):)

Nie pryskaj bo po co. Jak chcesz odkupię chemię - 10%

Opublikowano
12 godzin temu, marek1977 napisał:

Jakoś Woźniak stówki nie odwalił z cennika.

Tak a propos Woźniaka, to dzisiaj podpisałem umowę na 6 aut i jutro już chcieli wszystkie 6 zabrać. Więc raczej ten ruch mizerny. Tak samo Osadkowski. Pod koniec kwietnia mówił, że rzepaku nic na maj nie ma, a wczoraj, jak dzwoniłem o ceny pytać, to już nagle jest. Wydaje mi się, że raczej mały ruch jest, jeśli chodzi o obrót płodami. Przynajmniej tutaj lokalnie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v