Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
jan88 napisał:

45 minut temu, rob334 napisał:

Za tonę polifoski to mam 80ton obornika. Nie widzę sensu pakować tyle pieniędzy za npk-i

gdzie masz taki tani obornik ?

też bym chętnie kupił po 40zl/t

Opublikowano

Jak blisko to prawie zaesze warto , zależy ile słomy na ile gnojowicy  i czy rozwiezie

Opublikowano
16 minut temu, GRZES1545 napisał:

A wymiana słomy za gnojowicę bydlecą z rusztu , warto ? 

Zależy jaka gnojowicą. Jak rozcnienczona. Niektórzy leja dużo wody i wtedy np w tej gnojowicy jest 50-60% wody. Więc za dużo wartości ona nie ma. Ja mam krowy na rusztach i wody nie dolewam praktycznie wcale. Raz na dwa miesiące muszę wtedy przywieźć jedna czy dwie beczki wody z rowu i trochę gnojowicę rozcienczam bo inaczej bym jej nie naciągnął. Taka jest gesta. Dając dawkę powyżej 20 tys na ha ziemi czy trawy pod spodem nie zobaczysz. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Jak masz swoją beczke , to masz problem rozwiązny, co do ceny sie nie wypowiem , trzeba znać skłd tej gnojowicy

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, krzychu121 napisał:

Ja kupuję od znajomego kilka domów dalej po jakies 20-25zł.  Ja mu daję belke sianokiszonki a w zamian biorę rozrzutnik obornika 8-10 ton. W tym roku jakieś 60-70 rozrzutników będzie miał 

To chyba niezbyt bystry ten znajomy. Ja bym powiedzial, ze kupujesz blizej 15zl/tona. Przy tych cenach nawozu to conajmniej 5 razy za tanio.

Chociaz tego typu zamiany to kwestia indywidualna, bo np. belka slomy 150kg vs 300kg to roznica, ladny przerobiony obornik vs swiezy z plytkiej sciolki czyli troche zabrudzona sloma to tez roznica.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Zawszę tak się wymieniany. Raz na jakiś czas też mu trochę gnojowicy wywiozę czy w czymś innym pomogę. U nas sami krowiarze więc tego towaru jest dość dużo. A jak ktoś ma mało ha a dużo obsadę to i towaru ma. Dodatkowo nie ma swojego sprzętu żeby to wywieźć więc wola się zamienić 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Ma krowy to ma hajs , a niema beczki , coś nie tak, jak ma krowy to musi hektary mieć , wszystko kupuje ,

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)

Wiem ile z tym roboty ,  kasa jest, ale życie jak niewolnik

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Czasem taniej I lepiej wziąłby usluge.

Robiac kiszonke w pryzme jest lepiej i taniej wziąsc usluge  sieczkarni z odwozem anizeli kupic swoja belarke I samemu robic  baloty. Zakup sieczkarni na wlasny uzytek yo malo rentowne rozwiazanie.  Miwigos, Do wywozu gnojowicy tez mozna wziasc usluge. 

Jak wszystko bedzie krowiarz Sam roboil to jak mowisz, z zycia  tylko prace bedzie  mial...

Na zawartosc NPK w gnojowicy ma rowniez wplyw co zwierzeta jedza.  Pomijajac to zawartosc  potasu bedzie  wysoka.

Opublikowano

40 t na hektar to luksusowa dawka , której nigdy moja ziemia nie widziała i nie zobaczy już ani kg raczej

Opublikowano
9 godzin temu, krzychu121 napisał:

Zawszę tak się wymieniany. Raz na jakiś czas też mu trochę gnojowicy wywiozę czy w czymś innym pomogę. U nas sami krowiarze więc tego towaru jest dość dużo. A jak ktoś ma mało ha a dużo obsadę to i towaru ma. Dodatkowo nie ma swojego sprzętu żeby to wywieźć więc wola się zamienić 

Współpraca sąsiedzka też fajna sprawa👍 ważne aby obie strony zadowolone były. 

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Troker1979 napisał:

Pod warunkiem że idzie regularnie. A i tak fosforu będzie mało.

To byś chciał tylko na gnoju , nieralne

Opublikowano (edytowane)

Bardziej mi chodziło o to że wcale ten obornik nie taki tani nawet przy poli za 3000 + ale oprócz składników makro i micro wnosi dużo próchnicy to chyba z tego tani, bezcenny?

Edytowane przez Troker1979
Opublikowano
21 godzin temu, miwigos napisał:

40 t na hektar to luksusowa dawka , której nigdy moja ziemia nie widziała i nie zobaczy już ani kg raczej

Nie jest to żaden luksus.

Jak chcesz jechać na oborniku i budować zasobności to minimum x2 a czasem i x3

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v