Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, JanKrzysztof napisał:

Jak Ty to wyliczyłeś, że nawóz nie ma z czego spadać to naprawdę nie wiem. Już dosyć zasponsorowaliśmy Ukraińcom nawozów, czas na urealnienie cen. Jak ich nie stać to niech nie sypią...

Wysokokaloryczny węgiel kosztuje obecnie 1100 zł w sklepie PGG i nie ma w nim kamieni i wody, czego nie można powiedzieć o towarze od pseudohandlarzyn. Kilka lat temu ceny kręciły się w granicach 900 zł, a ile w tym czasie wszystko zdrożało. Akceptowalna cena za saletrę to max 1500 zł, a handlarze podnoszą ceny ze względu na dopłaty i liczą na to, że oskubią rolników.

Jakby dało się zejść z cenami to by zeszli, konkurencja u mnie na lokalnych składach jest duża, mam 7 składów w promieniu 15km.

Dlaczego nie ma importu nawozów z zagranicy? Kilka lat temu ścigali się w ściąganiu azotu, były nasze rodzime, była yara, były nawozy z Węgier, jakieś wschodnie itd. Teraz tego nie ma. Dlaczego?

Opublikowano
6 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Jak Ty to wyliczyłeś, że nawóz nie ma z czego spadać to naprawdę nie wiem. Już dosyć zasponsorowaliśmy Ukraińcom nawozów, czas na urealnienie cen. Jak ich nie stać to niech nie sypią...

Wysokokaloryczny węgiel kosztuje obecnie 1100 zł w sklepie PGG i nie ma w nim kamieni i wody, czego nie można powiedzieć o towarze od pseudohandlarzyn. Kilka lat temu ceny kręciły się w granicach 900 zł, a ile w tym czasie wszystko zdrożało. Akceptowalna cena za saletrę to max 1500 zł, a handlarze podnoszą ceny ze względu na dopłaty i liczą na to, że oskubią rolników.

Z jakiej kopalni najlepszy węgiel bo kupiłem z Rydułtowy bo wyboru nie było i średnio zadowolony jestem a co do nawozu to trzeba mi do 4 ton azotu i zastanawiam się czy kupować czy czekać?

Opublikowano (edytowane)

Jak masz piec z dmuchawą to lepszego węgla niż Marcel z Radlina nie ma. Co do nawozu to jak nie zwiozą ze wschodu to ciężko będzie z obniżkami, bo ludzie w UE są już tak wytresowani, że kupują, bo jutro może nie być wcale albo będzie po 5000...

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano
31 minut temu, Andpol napisał:

Z jakiej kopalni najlepszy węgiel bo kupiłem z Rydułtowy bo wyboru nie było i średnio zadowolony jestem a co do nawozu to trzeba mi do 4 ton azotu i zastanawiam się czy kupować czy czekać?

Lepszego węgla jak z Wesołej to obecnie na śląsku nie ma jest 100 zł droższy jest tak kaloryczny  że  przy mocno otwartych  dzwiczkach   piec moment zagotujesz .

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, oregano napisał:

Jakby dało się zejść z cenami to by zeszli, konkurencja u mnie na lokalnych składach jest duża, mam 7 składów w promieniu 15km....

O czym Ty piszesz? Handlarze tylko czekają, żeby cenę w,,,bać w kosmos jak to zrobili w tamtym roku zimą i wczesną wiosną.

• Like 3
Opublikowano

Handlarze przede wszystkim czekają na obrót, czyli ruch w interesie. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Agrest napisał:

Handlarze przede wszystkim czekają na obrót, czyli ruch w interesie. 

Jeszcze trochę niech śrubę docisna rolnikom, będzie ruch...😑

Edytowane przez GRZES1545
  • Thanks 1
Opublikowano
11 minut temu, jacor73 napisał:

O czym Ty piszesz? Handlarze tylko czekają, żeby cenę w,,,bać w kosmos jak to zrobili w tamtym roku zimą i wczesną wiosną.

Czekać sobie mogą ile chcą. To działało w poprzednich latach bo często rolnicy zamiast "po ile saletra" pytali "czy jest saletra" i brali wszystko po ile by nie było. Była panika na rynku i handlarze to wykorzystali. Dzisiaj każdy szuka oszczędności zanim kupi nawóz, ludzie biorą tam gdzie jest taniej i to zbija handlarzom marżę.

Drogo jest u producentów i to nie tylko naszych, ale w całej UE.

Opublikowano

Komuna na wsi jeszcze mocno zakorzeniona, zrobiliby na świecie zawieruchę na tydzień i ludzie za ostatnie pieniądze kupiliby saletrę, bo nie będzie co siać na wiosnę. Pis dopłatami do nawozów naszkodował, bo ludzie niby stękają na tanie płody, ale nawozy kupują i to nie tylko ci zamożni. Powinni tylko pamiętać, że tym razem nikt im nie dopłaci do saletry po 4500.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Komuna na wsi jeszcze mocno zakorzeniona, zrobiliby na świecie zawieruchę na tydzień i ludzie za ostatnie pieniądze kupiliby saletrę, bo nie będzie co siać na wiosnę. Pis dopłatami do nawozów naszkodował, bo ludzie niby stękają na tanie płody, ale nawozy kupują i to nie tylko ci zamożni. Powinni tylko pamiętać, że tym razem nikt im nie dopłaci do saletry po 4500.

Do takiej ceny nie podrożeje 2500 to jest max, a być możę obecna cena się utrzymie 

Ciekawe po ile  z dostawą do domu , całe auto , pewnie koło 2 tysie, na dodatek pewnie przedpłata , dziękuje

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)

Ta saletra aktualnie jest w granicach 1600 na malaszewicach do tego trzeba doliczyć transport, granula ładna, trochę grubsza jak pulan 

Ta cena jest pewnie na Litwie, albo na Białorusi, transport aktualnie z Kłajpedy to pewnie 150 zł do tony to już wychodzi 1500 plus marza dystrybutora i mamy 1600 

Edytowane przez tommy66692
  • Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, JanKrzysztof napisał:

Przecież to jest oferta dla składów, hurtowników. Dolicz transport, marżę pośrednika i wyjdzie 1800.

Późnym latem brałem naszą po mniej niż 1800zł z transportem na podwórko a można było i taniej kupić w tym roku.

Opublikowano
9 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Z dedykacją dla tych, co twierdzą, ze nawozy będą tylko drożeć: 

https://www.olx.pl/d/oferta/saletra-amonowa-34-4-bezposrednio-od-importera-kazazot-polska-CID757-IDXl4dq.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0

Na wschodzie widzą, że w Unii nawozy są bardzo drogie i widzą swoją szansę...

I tu leży sekret tej niskiej ceny

"Przyjmujemy zamówienia z wyprzedzeniem. Czas dostawy do 3 tygodni od wysyłki z Aktau, po podpisaniu umowy i dokonaniu płatności zwykle łącznie 5-6 tygodni."

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

u mnie mocznik 2200 brutto saletra 2000 brutto i saletrzak 1650 brutto. rozmyślam czy brać czy czekać, większy lokalny skład bedzie miał dostawę po 15 grudnia, pytanie czy towar nie przyjedzie droższy :D 

Edytowane przez ŻakowskiSławomir
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v