Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Tomek90 napisał:

J

Każdy normalny, a co myślisz ze prawidłowo po skibach jak dziadek czy ojciec?? 

W większości profilu mu wymieszane nawozy, głównie zaletą z fosforem jesli ktoś orze. 

Chodzi o wypłukanie? 

A jakieś potwierdzenie naukowe ? Czy tylko Twoja prawda jest najprawdziwsza? Dalej bez urazy, pytam poważnie.

Opublikowano
1 minutę temu, jacek1296 napisał:

A jakieś potwierdzenie naukowe ? Czy tylko Twoja prawda jest najprawdziwsza? Dalej bez urazy, pytam poważnie.

Moja jest najprawdziwsza. Sprawdź mobilność fosforu w glebie to raz. 

Dwa. Zadam pytanie gdzie będzie dłuższy koreń przy nawożeniu pod pług czy na skibę?? Zastanów się, jestem ciekaw odpowiedzi. 

3 Czas

4 zdrowie głównie kręgosłup 

5 mała ilość nakładek jadąc ścieżka? 

6 minut temu, tommy66692 napisał:

Tylko chęci coraz mniej w tym roku 😁lepiej z córeczką czas pospedzac 😉

Na to zawsze musi być czas, przyznaje ci rację 😉

Opublikowano

Na rozwój korzenia jest więcej czynników i raczej nie da się tym sterować -młda roślina rosnąc w suchych warunkach na pewno będzie rozwijać korzeń szukając wody a odwrotnie jeżeli roślina ma nadmiar wody .Roślina będzie podążać nawet za mikroskładnikami jeżeli ich brakuje a takie domniemania że dam tak albo inaczej to wydłużę korzeń jest dalece wątpliwe chyba że to rozważania marketingowe producenta maszyn 

35 minut temu, jacek1296 napisał:

Wypłukania przemieszczenia nawozów raczej nie ogarnie tego nikt bo jest również tyle czynników że tego nie dostosuje nikt np.ilość próchnicy przepuszczalność zdrenowanie pola gleba ciężka lekka ilość opadów -i co tu analizować trzeba robić zgodnie z doświadczeniem i tyle 

• Like 1
Opublikowano

A ja totalnie nie widzę różnicy między sypaniem na orane czy na ściernię. Więc sypię na ściernię bo wygodniej. Oram na 15-20cm. Gleby ciężkie i średnio ciężkie, ale nie lekkie. Żadnych pasów ani nic. Niech każdy robi jak uważa.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Moja jest najprawdziwsza. Sprawdź mobilność fosforu w glebie to raz. 

Dwa. Zadam pytanie gdzie będzie dłuższy koreń przy nawożeniu pod pług czy na skibę?? Zastanów się, jestem ciekaw odpowiedzi. 

3 Czas

4 zdrowie głównie kręgosłup 

5 mała ilość nakładek jadąc ścieżka?

Czyli potwierdzenia naukowego brak. Twoje doświadczenie ok., argumenty jak najbardziej ok.  Ja mam trochę inne. Otóż kilka lat temu siałem pszenicę wg Twojego przepisu, musiałem dosiać na jeden opryskiwacz. Dosiałem bez npk pod korzeń. NPK podałem późną jesienią pogłównie. Efekt, dosiany kawałek dłużej zielony.

Opublikowano
23 minuty temu, jacek1296 napisał:

Czyli potwierdzenia naukowego brak. Twoje doświadczenie ok., argumenty jak najbardziej ok.  Ja mam trochę inne. Otóż kilka lat temu siałem pszenicę wg Twojego przepisu, musiałem dosiać na jeden opryskiwacz. Dosiałem bez npk pod korzeń. NPK podałem późną jesienią pogłównie. Efekt, dosiany kawałek dłużej zielony.

Naukowe masz takie ze fosfor nie migruje w glebie. Tak jak @tommy66692pisze zostaje na następną uprawę. Daj potas na wiosnę może taki sam efekt? 

Opublikowano
tommy66692 napisał:

Ja się wyleczyłem z sypania nawozu na orane, tylko i wyłącznie pod orke i to na ściernisko, raz komfort jazdy przy rozsiewie bo jeździ się w ścieżkach, dwa głębokość aplikacji nawozu, trzy że po orce można od razu jechać siac nie trzeba "marnować" czasu na jazde z rosiewaczem

Przecież pszenica ma korzenie na 50cm delikatnie mówiąc bo pewnie więcej 

To się sprawdza tylko na glebach o dobrej zasobności, na słabszych zdecydowanie nie. Testowałem to osobiście.

Opublikowano

Dawno temu na uczelni fajny profesor mówił, że fosfor średnio przez rok przemieści się o 3cm a potas o 7-10cm w głąb ziemi. To są oczywiście dane bardzo uśrednione bo czynników na to mających wpływ jest bardzo dużo.

NPK idzie pod pług, a że pług mam ze ścinaczami to nigdy nie jest tak, że ten nawóz ląduje głęboko w bruździe tylko jest wymieszany na głębokości 5-25cm. I to wg mnie jest idealnie.

Opublikowano

Zależy jak ustawione, u mnie wszystko na ściernisko

Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał:

Tak czy innaczej jest więcej za niz przeciw, a do stymulacji wgłąb korzenia napewno też się przyczynia głębiej umieszczony nawóz. 

na podstawie potasu azotu i siarki łatwo udowodnić wypłukiwanie na zdrenowanym polu pobierając próbki wody przed i po nawożeniu 

Opublikowano

Zalezy jak ziemia , I-II i III przy opadach 500 mm rocznie wymywanie nie istnieje

Opublikowano

składniki zatrzymuje głównie próchnica a to już z klasą ziemi nie jest wprost proporcjonalne ale co mi tam każdy podejmuje decyzje za które jest wynagradzany albo karany plonowaniem 

Opublikowano

Pytanie, jak z tymi dopłatami do nawozów? Jeśli ktoś kupił azot za 4000 zł a drugi kupił pkt 2000 zł to jeden i drugi dostanie 500 zł do ha czy jakoś oni będą to przeliczać? 

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, tommy66692 napisał:

Przecież pszenica ma korzenie na 50cm delikatnie mówiąc bo pewnie więcej 

Ile ma korzeń? Gdyby tak było to nie było by problemu suszy. Taki korzeń to widziałem w warunkach labolatoryjnych, podobnie w rzepaku 1m., ale w prawdziwym polu nie wierzę w takie coś.

22 godziny temu, 6465 napisał:

No co ty gadasz? Pszenica ma 0,5m korzeń? Kurde nie wiedziałem.

Wykopać taki dołek pod roślinami i płukać wodą ziemię, jak wyjdzie taki korzeń w pszenicy to dajcie fotki.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
16 minut temu, XTRO napisał:

Pytanie, jak z tymi dopłatami do nawozów? Jeśli ktoś kupił azot za 4000 zł a drugi kupił pkt 2000 zł to jeden i drugi dostanie 500 zł do ha czy jakoś oni będą to przeliczać? 

Pisałem o tym wcześniej. Przykładowo. Masz 10 ha gruntów ornych. Czyli max możesz dostać 5 tys. Kupiłeś tylko saletrzak za 1900 zł to nie dostaniesz nic bo cena z ARiMR to 1970 zł. I mogłeś kupić tego saletrzaku i 100 ton. 

Ale np kupiłeś saletrzaku 3 tony po 4 tyś. To dostaniesz zwrotu te 5 tys. Bo na każdej tonie przeplaciles po 2 tyś względem tego co podaje agencja. Ale więcej jak 5 tys nie dostaniesz bo to z hektarow wynika 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, GRZES1545 napisał:

Ile ma korzeń? Gdyby tak było to nie było by problemu suszy. Taki korzeń to widziałem w warunkach labolatoryjnych, podobnie w rzepaku 1m., ale w prawdziwym polu nie wierzę w takie coś.

Wykopać taki dołek pod roślinami i płukać wodą ziemię, jak wyjdzie taki korzeń w pszenicy to dajcie fotki.

Taki jesteś niedowierek , na żadnych dniach pola nie byłeś i nie widziałeś , rzepak nawet do 1,5 m, gdyby zboże miało ciągnąć z 30 cm to by dawno uschło, nawóz lepiej niech będzie na 50 cm niz na 5 cm, a idealnie to w 10-40 cm

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, miwigos napisał:

Taki jesteś niedowierek , na żadnych dniach pola nie byłeś i nie widziałeś , rzepak nawet do 1,5 m, gdyby zboże miało ciągnąć z 30 cm to by dawno uschło, nawóz lepiej niech będzie na 50 cm niz na 5 cm, a idealnie to w 10-40 cm

A no niedowiarek. Wykop roślinę ze swego pola a nie z poletka doświadczalnego, zobaczysz różnice. Ciekawe jakby zaaplikować za stopą głębosza nawóz  na tę 50cm i posiać pszenicę jaki byłby efekt🤔

Edytowane przez GRZES1545
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v