Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

I tak większość by skalpel zdjęła za przekonanie że ciągle więcej dostajemy niż płacimy.

A tymczasem mocznik na giełdzie już tylko 305$

Po dzisiejszym kursie to 1353zł.

Zapraszamy przedstawicieli GA do dyskusji na temat kosztów produkcji, dystrybucji, marż, itd...🤣

Przecież wszyscy wiedzą ze nakupili gazu na górce po 300eur aż na rok. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Dobrze że chociaż tu na forum coraz więcej osób rozumie na czym ma polegać to unia i po co Polska w niej jest. Zdarzają się jeszcze osoby co za tą unię dali by się pokroić bo tak jak agrest napisał wierzą że dostajemy więcej nie płacimy. Normalnie perpetum mobile. Wszyscy dostają więcej niż płacą. Coś jak z 500 plus. Mają i daja. Nie interesują się skąd mają . Ale to zazwyczaj takie osoby co nic nie robią poza leżeniem. A już takich osób co myślą że tylko dzięki uni rolnictwo w Polsce się rozwinęło to jest jeszcze bardzo dużo. I to wydawałby się że co niektórzy są w miarę ogarnięci

Edytowane przez krzychu121
  • Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

jak wyjdziemy z Uni to komu będziemy tym partnerem ? znowu  ruskiemu 🤭

Ratunku nie ma. Wyjść nie możemy.

Ale świadomość że nie weszliśmy tam jako partner, a parobek była by na miejscu.

Opublikowano

jasne... wszyscy tracimy i dokładamy tylko z czego taki Agrest nawszystko ma 🤔😜🤣🤣🤣🤣

2 minuty temu, krzychu121 napisał:

Dobrze że chociaż tu na forum coraz więcej osób rozumie na czym ma polegać to unia i po co Polska w niej jest. Zdarzają się jeszcze osoby co za tą unię dali by się pokroić bo tak jak agrest napisał wierzą że dostajemy więcej nie płacimy. Normalnie perpetum mobile. Wszyscy dostają więcej niż płacą. A już takich osób co myślą że tylko dzięki uni rolnictwo w Polsce się rozwinęło to jest jeszcze bardzo dużo. I to wydawałby się że co niektórzy są w miarę ogarnięci

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Pewnie ue  padnie na kolana przed nami ...🤔

Nie muszą padać. Czemu wszyscy traktują Polskę jak jakiegoś kundla który ma siedzieć cicho i słuchać co mówi zachod. A może by nas zaczęli traktować po partnersku. Tylko do tego trzeba mądrego rządu. Chcą u nas mieć rynek zbytu niech płacą podatki u nas . I tak że wszystkim można zrobić. A tak to robią u nas co chcą a polskim przedsiębiorcom dokładają podatków i obowiązków za granicą 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jak się słucha ludzi co tak są za to unia to są to osoby które wcześniej nie mogły dać rady sobie w życiu. Nie potrafiły prowadzić czy to gospodarstwa czy przedsiębiorstwa. Jak dostali ,,darmowa'' kasę to nagle prezesi . Przecież w uni tak jak i w Polsce kasy nie drukują żeby ją rozdać. Trzeba ją najpierw zebrać od ludzi. Część ,, przejeść '' na urzędników a resztę oddać. To jakim cudem można więcej dostać niz się wpłaciło 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano (edytowane)

40 ha kupiłem przed wejściem do UE ...Wiec się mylisz .. ja nie chwalę ale i nie beczę, tylko się dostosowuje do tego co jest ...

z nawozami wygrałem w tym roku ...To są nasze indywidualne ryzyka i decyzje ...albo zyskasz albo stracisz i tyle ...

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Karle91 napisał:

Saletrzak CAN 27 z duslo (Słowacja) jakieś opinie o tym nawozie? Cena wydaje się atrakcyjna. 

Gruba granula (granulacja jak polifoska), dobrze się sieje. Nic zbrylone- jest ok.

• Thanks 1
Opublikowano
14 minut temu, Agrest napisał:

Ratunku nie ma. Wyjść nie możemy.

Ale świadomość że nie weszliśmy tam jako partner, a parobek była by na miejscu.

Nie raz o tym już pisałem , to zaszczuli by jak to Unia daje cały czas i traktory , maszyny nie rozwijali by swych zadłużonych gospodarstw .

• Thanks 1
Opublikowano
30 minut temu, krzychu121 napisał:

Jak się słucha ludzi co tak są za to unia to są to osoby które wcześniej nie mogły dać rady sobie w życiu. Nie potrafiły prowadzić czy to gospodarstwa czy przedsiębiorstwa. Jak dostali ,,darmowa'' kasę to nagle prezesi . Przecież w uni tak jak i w Polsce kasy nie drukują żeby ją rozdać. Trzeba ją najpierw zebrać od ludzi. Część ,, przejeść '' na urzędników a resztę oddać. To jakim cudem można więcej dostać niz się wpłaciło 

Szkoda, że mało kto to rozumie.

Opublikowano
Bogdan_ja napisał:

Dobre wieści są takie że  nawozy tanieją a u mnie zima jeszcze i można poczekać ...🤭

A razem z synem to dwa tiry trza zamówić ...😜

Gdzie tanieją? Ja kupiłem saletrosan 26 po 2500 netto dwa tygodnie wstecz. Teraz nie ma szans na taką cenę. Doszedł kawałek mi i musiałem dokupić tonę. Taniej niż 2600 netto nie mogłem znaleźć.

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, Bogdan_ja napisał:

jasne... wszyscy tracimy i dokładamy tylko z czego taki Agrest nawszystko ma 🤔😜🤣🤣🤣🤣

Kopalnie, huty, stocznie polikwidowane. Przemysł rolno-spożywczy oddany w ręce kapitału zagranicznego. Przemysł motoryzacyjny nie istnieje. Pozostało ledwo łapiące oddech rolnictwo. W taki sposób staliśmy się krajem z tanią siłą roboczą i rynkiem zbytu. Czy tracimy na to pytanie musi każdy sobie sam odpowiedzieć.

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano

Podliczcie sobie dobrze od wejścia do uni ile zyskaliście , w uni żle . bez uni jeszcze gorzej, taka prawda

Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

Nie no, unia mi dała🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Widocznie to że mogę pracować , sprzedawać i zarabiać to zasługa Unii.

Opublikowano (edytowane)

Agrest ci co się rozwijali przed to i tera się rozwijaja ...ci co narzekali  cały czas dalej narzekają tylko tera plują sobie w brodę ze  było lepiej przed wejściem  a narzekali .....🤣🤣🤣

Kto wydoil chłopa na nawozach UE czy pis złodzieje ?

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 4
  • Thanks 2
Opublikowano
15 minut temu, miwigos napisał:

Podliczcie sobie dobrze od wejścia do uni ile zyskaliście , w uni żle . bez uni jeszcze gorzej, taka prawda

Jak możesz to wyliczyczyć?

To że się dorobiłeś to na barki Unii rzucisz?

Psmiętaj że nawrt jak coś z dofinansowaniem kupiłeś to zapłacił za to polski podatnik.

Opublikowano
28 minut temu, miwigos napisał:

A wolność, prywatność i możliwość decydowania co chcesz w danym momencie u siebie zasiać jak wyliczyć? 

Opublikowano
50 minut temu, miwigos napisał:

Ktoś kto nie brał dotacji bo się bał zawsze będzie narzekać, ojciec wybrał modernizację na max, ja tak samo i dalej biorę co się da, wtedy inaczej na to się patrzy, a czy bez tego byłoby łatwiej i czy wogole byłoby tyle tych gratow? - niewiem. 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Tomek90 napisał:

Ktoś kto nie brał dotacji bo się bał zawsze będzie narzekać, ojciec wybrał modernizację na max, ja tak samo i dalej biorę co się da, wtedy inaczej na to się patrzy, a czy bez tego byłoby łatwiej i czy wogole byłoby tyle tych gratow? - niewiem. 

U nas też wybrane z modernizacji ile się dało . Koło miliona zwrotu. I jednak uważam ze przez Unię jest więcej złego ja dobrego 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

Pewnie ue  padnie na kolana przed nami ...🤔

Cała polityka Unii była od samego początku tak robiona żebyśmy po pewnym czasie nawet nie myśleli o wyjściu, bo z czym, identycznie jak ktoś kiedyś wstąpił do spółdzielni produkcyjnej, tak się to ładnie nazywało, a potocznie kołchoz.

7 minut temu, miwigos napisał:

Na pewno park myszynowy by tak nie wyglądał

Na 200% nie, ale jak taką polityką teraz gospodarstwa zaczną upadać jedno po drugim, to co to niby da? to że jest na podwórku nowy JD w większości na kredyt, to jeszcze nie świadczy że jest tak kolorowo.

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v