Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jakby tak na tą dopłatę zakombinować i vatem się podzielić to by się opłacało? Liczył to ktoś? Może głupie pytanie ale chcą nas w ciula robić to my ich też róbmy? 

Opublikowano
1 godzinę temu, dzidzia202 napisał:

Z tą dopłata zboża ciekawa zagrywka czyżby chcieli ściągnąć jak najwięcej ziarna od rolników bo przepuszczają ze może być drogo. 

Albo chcą uciszyć problem aby proceder wwozu ziarna z UA dalej dobrze  się miał.

• Like 4
Opublikowano

w tamtym tygodniu u nas w okolicy Chełm przedstawiciel firmy a...... tak usilnie starał się wcisnąć nawozy azotowe że z ceny telefonicznej w ciągu dnia cennik z 2900 zmienił się na 2700 bodajże saletrosan 26 chętnych tyle że zaraz będzie auto trzeba się decydować szybko :D też od swojego przedstawiciela słyszałem żeby poczekać po 20 jak nic się nie kupiło bo będzie taniej napewno mocznik import już okolice 2900 poczekamy chwilkę zobaczymy jak sytuacja się rozwinie ale ciekawie

Opublikowano
15 minut temu, GRZES1545 napisał:

Albo chcą uciszyć problem aby proceder wwozu ziarna z UA dalej dobrze  się miał.

Już o tym pisałem. rolnicy zajęli się dopłatami i nikt nie krzyczy, że z ukrainy jedzie i jechać będzie.

• Like 3
Opublikowano
11 godzin temu, Desperado napisał:

Prawdziwe firmy handlowe to kukurydzę paszową w sprzedaży mają teraz po 1600 a nawet 1800zł/tonę, chyba workowanie i worki tak podrożały.

Jak byś kupił mokrą po 1000 to po tyle trzeba sprzedawać żeby zarobić

11 godzin temu, AdamKutno napisał:

Firma kupując mokrą kukurydzę ma już najczęściej ustaloną cenę na suchą, bywa tak, że dziś sprzedaje się 1000 ton suchej, a ona dopiero leży przed suszarnią. Nikt normalny w tym roku nie kupował pszenicy po 1600 celem jej sprzedaży na wiosnę. 

Mylisz się jest wiele firm co tak zrobiło , nawet prywatnie rolnicy kupowali

Opublikowano
47 minut temu, lukasz493 napisał:

w tamtym tygodniu u nas w okolicy Chełm przedstawiciel firmy a...... tak usilnie starał się wcisnąć nawozy azotowe że z ceny telefonicznej w ciągu dnia cennik z 2900 zmienił się na 2700 bodajże saletrosan 26 chętnych tyle że zaraz będzie auto trzeba się decydować szybko :D też od swojego przedstawiciela słyszałem żeby poczekać po 20 jak nic się nie kupiło bo będzie taniej napewno mocznik import już okolice 2900 poczekamy chwilkę zobaczymy jak sytuacja się rozwinie ale ciekawie

Skoro mówi ze bedzie taniej to będzie drożej, jak mówi ze bedzie drożej to będzie taniej. 

Opublikowano
Tomek90 napisał:

47 minut temu, lukasz493 napisał:

Skoro mówi ze bedzie taniej to będzie drożej, jak mówi ze bedzie drożej to będzie taniej. 

oczywiście sporo racji masz ale dużo tych przedstawicieli i doradców w życiu się przerobiło czasami to kwestia szczęścia czasami zaufania różnie bywa. je nie ukrywam że byłem o pół godziny od zakupu nawozów w cenach 4-5 tysięcy a wyszło tak że żadnych azotów nie kupiłem jak również nie sprzedałem nic pszenicy gdzie też człowiek zamiast pomyśleć i wywieść choć trochę po 1450-1550 zł liczył na zarobki marzeń taki trochę hazard a jak wiemy na hazardzie nie da się wygrać zawsze przegrasz

• Sad 1
Opublikowano
6 minut temu, lukasz493 napisał:

nie ukrywam że byłem o pół godziny od zakupu nawozów w cenach 4-5 tysięcy a wyszło tak że żadnych azotów nie kupiłem jak również nie sprzedałem nic pszenicy gdzie też człowiek zamiast pomyśleć i wywieść choć trochę po 1450-1550 zł

A i tak jesteś sporo do przodu, bo jeśli pszenica potaniała powiedzmy 25% a nawozy 50% to zobacz ile zyskałeś, a jeśli przeliczyć ile złotych staniała tona pszenicy a ile złotych tona nawozu to jest niezły zysk;)

• Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, witejus napisał:

A i tak jesteś sporo do przodu, bo jeśli pszenica potaniała powiedzmy 25% a nawozy 50% to zobacz ile zyskałeś, a jeśli przeliczyć ile złotych staniała tona pszenicy a ile złotych tona nawozu to jest niezły zysk;)

Policz dobrze , mylisz się , chyba że sypiesz nawóz tonami  na hektar

Opublikowano
2 minuty temu, Ziel napisał:

Od lat nikomu nic sie nie opłaca a mimo to wszyscy dalej uprawiają glebę.

tak to jest trza płakać i robić 

Opublikowano
witejus napisał:

6 minut temu, lukasz493 napisał:

nie ukrywam że byłem o pół godziny od zakupu nawozów w cenach 4-5 tysięcy a wyszło tak że żadnych azotów nie kupiłem jak również nie sprzedałem nic pszenicy gdzie też człowiek zamiast pomyśleć i wywieść choć trochę po 1450-1550 zł

ile sypiesz nawozu na hektar a ile zbierasz pszenicy? Panowie kupować juz mocznik czy jeszcze poczekać? po zawirowaniach cen mocznika wychodzi że będzie szedł zaraz po pierwszej dawce na zboże rzepak

Opublikowano

kiedyś miałem kontrole z arimr i po kontroli gadamy sobie o gospodarstwach tak na luzie i panowie mowią ze mają podejżenie że nie jestem prawdziwym rolnikiem 😵 ja pytam dla czego oni do mnie zawsze wszyscy narzekają i mimo że widać że ktoś na bogato ale narzekają , a u mnie może skromnie ale schludnie i nie narzekam i to im nie pasuje do stereotypu 😄

• Like 4
Opublikowano
16 minut temu, grys napisał:

kiedyś miałem kontrole z arimr i po kontroli gadamy sobie o gospodarstwach tak na luzie i panowie mowią ze mają podejżenie że nie jestem prawdziwym rolnikiem 😵 ja pytam dla czego oni do mnie zawsze wszyscy narzekają i mimo że widać że ktoś na bogato ale narzekają , a u mnie może skromnie ale schludnie i nie narzekam i to im nie pasuje do stereotypu 😄

A wiecie czemu rolnicy od małego dzieciom każą chodzić w za małych butach? 

Żeby je przyzwyczaić do narzekania ;) 

• Like 1
  • Haha 4
Opublikowano
34 minuty temu, Ziel napisał:

Nie, albo nie umiecie liczyć albo tylko narzekać. Ja tam jestem zadowolony i wychodzę na swoje.

Nie każdy jest zadowolony z tej samej sumy pieniędzy Jestem na parkingu przychodzi do mnie menel prosi o złotówkę daję mu pontiaka bo nie miałem  drobniej a on z  radości lata w koło mnie i krzyczy ale będzie dzisiaj uroczyście uroczyście a ja  jaj

• Haha 1
Opublikowano

to ja moje uczę że trzeba się cieszyć z tego co się ma bo są inni co mają gorzej ale trzeba dążyć żeby było jeszcze lepiej

• Like 3
Opublikowano
6MaaJsTeR9 napisał:

34 minuty temu, Ziel napisał:

Nie, albo nie umiecie liczyć albo tylko narzekać. Ja tam jestem zadowolony i wychodzę na swoje.

Nie każdy jest zadowolony z tej samej sumy pieniędzy Jestem na parkingu przychodzi do mnie menel prosi o złotówkę daję mu pontiaka bo nie miałem  drobniej a on z  radości lata w koło mnie i krzyczy ale będzie dzisiaj uroczyście uroczyście a ja  jaj

ludzie mają dużo więcej pieniędzy niż nasi ojcowie dziadkowie więcej luksusów a bardziej narzekają niż nasi przodkowie.

• Like 2
Opublikowano

Sory, że tak nie w temacie. Najwyżej bana dostanę 🙃

Oferty z zeszłego tygodnia, płd Wlkp, ceny brutto.

Lokalne składy 

Saletra 3070-3100zl

RSM26s 2350zł

Kizeryt 2150zl

Siarczan magnezu granulowany 1320zl 

Osadkowski

Alfa PK 15-28 3620zl 

DAP 4160zl 

Ceny nawozów azotowych na lokalnym rynku czy w dużych firmach o znacznie większym zasięgu są na zbliżonym poziomie, różnice sięgają 50zł/t. Póki co nic nie mam, jeszcze poczekam.

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Desperado napisał:

Znalazł się bohater.  

To jak ci się nie opłaca to siej i płacz dalej, jakbym ja był pod kreską na rolnictwie to bym to piznął i obrabiałbym sobie jeden hektar hobbystycznie a żyłbym z czego innego

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v