Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, przemek28_28 napisał:

Ciekawe czy nasi sąsiedzi, którym tak chętnie pomagamy leją mocznik dolistnie……. Oraz wycofanych środków nie używają.

chory kraj, chora unia

Gdyby Unia działała w interesie unijnych rolników to przywóz produktów z Ukrainy były obwarowany bardziej surowymi wymogami niż unijne?! Natomiast gdyby działała w interesie konsumenta to zarówno Unijna jak i Ukraińska żywność była by obwarowana surowymi wymogami... Wygląda na to że Unia nie dba ani o rolników, ani o konsumentów. Mam gdzieś taką Unię.

• Like 4
Opublikowano
35 minut temu, JarekBazydlo napisał:

A UFF po ile masz?🤣

34 minuty temu, krzychu121 napisał:

Ru zawsze płody sprzedaje najdrożej ze wszystkich a produkty kupuje najtaniej. Trzeba się z tym pogodzić :)

W odróżnieniu od was wiem po ile są nawozy do dalszej odsprzedaży bo handlowałem i sprzedający wiedzą  czego oczekuje a wy przy kilku bbagach chcecie robić zakupy ?

Opublikowano
11 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Przecież kazdy rolnik mocznik bez inhibitora będzie dawał dolistnie więc...

I to całe samochody

Opublikowano
12 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Tak i kontrakt na kukurydze moze 2 lata do przodu podpisac ale nie chce firmy zmieniać 😂

Pomiędzy może a próbuje jest różnica a na zbiory 2024 to jest rok więc to przedszkolak na palcach policzy .A trochę ortografii kolego ba w jednym zdaniu 2 błędy ? świadczą o wykształceniu i to nie ponad podstawowym 

Opublikowano

To się kupi tani import. Rozj.bali rekordowe zyski, które osiągnęli dzięki monopolowi na rynku. Robili wtedy z cena co chcieli bo import praktycznie przez covida i zablokowanie kanału nie istniał. Dostali gigantyczne dopłaty od państwa. A teraz mam się przejmować że upadają? Chcą wyjść na prostą to produkcja powinna iść pełna parą z minimalnym zyskiem i z cena niższa niż import. Maja ku temu warunki, gaz jest bardzo tani. Ale to trzeba by było zmniejszyć sobie pensję i zrezygnować z premii i wyszli by na prostą. Ale jak prezesi i zarząd może zrobić takie coś skoro to firma państwowa i jak budżet nie będzie się spinał to dostaną kasę od państwa. 

• Like 6
  • Thanks 2
Opublikowano
29 minut temu, krzychu121 napisał:

To się kupi tani import. Rozj.bali rekordowe zyski, które osiągnęli dzięki monopolowi na rynku. Robili wtedy z cena co chcieli bo import praktycznie przez covida i zablokowanie kanału nie istniał. Dostali gigantyczne dopłaty od państwa. A teraz mam się przejmować że upadają? Chcą wyjść na prostą to produkcja powinna iść pełna parą z minimalnym zyskiem i z cena niższa niż import. Maja ku temu warunki, gaz jest bardzo tani. Ale to trzeba by było zmniejszyć sobie pensję i zrezygnować z premii i wyszli by na prostą. Ale jak prezesi i zarząd może zrobić takie coś skoro to firma państwowa i jak budżet nie będzie się spinał to dostaną kasę od państwa. 

niech robią to, do czego my - rolnicy jesteśmy zmuszani od dziesięcioleci. Niech tną koszta żeby być konkurencyjnym. 

• Like 2
Opublikowano

Tak by było najbardziej uczciwie jeśli chcieli by przetrwać. Ale że to państwowa firma to i tak zapłacę za to ja ,ty i każdy inny obywatel jak dostaną dotacje od państwa. Dla mnie to paranoja jest to co tam się wyrabia. Jak gaz był rekordowo drogi to produkcja pełna parą szła. Teraz jak wraca do poziomów z przed tego.calego cyrku to oni cały czas zmniejszają produkcję. Myślą że jak wygasza produkcję to nie będzie kosztów?? Przecież tam jak dobrze pamiętam pracuje około 3,5 tys ludzi. Same wypłaty to są dziesiątki mln. Według mnie to szykuje się przejęcie większościowe udziałów azotów i jest wszystko robione aby akcje były na jak najniższym poziomie. A najłatwiej to zrobić poprzez kontrolowane doprowadzanie spółki na skraj bankructwa 

• Like 2
  • Sad 1
Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał:

import jest tańszy pod warunkiem istniejącej konkurencji jak nie ma konkurencji to nie ma lepszej ceny  .Prosty przykład z przed lat nieurodzaj zbóż w europie i fracht (dla niepiśmiennych ( transport statkiem) przez Atlantyk zdrożał 10cio krotnie to samo z gazem skroplonym .Jak zdechną to nic dobrego nie przyniesie tym bardziej azoty są jednym z większych producentów w Europie 

Opublikowano
29 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Pamiętam. 2006? 2007?

W 2009-2010 podobnie było, mój pierwszy rok na gospodarstwie samodzielny. Owies po 170zl tona sprzedawałem. 

2 godziny temu, Marcinrolnik2022 napisał:

Agrochem saletra 2030 zł tona brutto Niestety będzie drożej. I to lada dzień. Bo nowa władza zastała Grupę azoty na "skraju bankructwa" 

Kto to kupi?  Najlepiej powiedzieć że bankrut, sprzedać i raptem innym będzie się opłacać. Ale ile zarabiają w zarządzie to cichutko wszyscy...jest cacy.

Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał:

To wszystko celowe działania, efekt będzie jak napisałem. Ktoś łapkę na tym położy. 

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, v11 napisał:

import jest tańszy pod warunkiem istniejącej konkurencji jak nie ma konkurencji to nie ma lepszej ceny  .Prosty przykład z przed lat nieurodzaj zbóż w europie i fracht (dla niepiśmiennych ( transport statkiem) przez Atlantyk zdrożał 10cio krotnie to samo z gazem skroplonym .Jak zdechną to nic dobrego nie przyniesie tym bardziej azoty są jednym z większych producentów w Europie 

Ale azoty nie upadną. Jak napisałem wcześniej ktoś wykupi pakiet większościowy. Zmieni trochę zatrudnienie i prezesów i nagle okaże się że wszystko jest rentowne. Coś w stylu polskich kopalń które przejęli np Czesi i nagle stały się rentowne 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v