Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
mysza103 napisał:

3 godziny temu, andrzej1988 napisał:

dlatego żeby nie znosiło kropel najlepiej zastosować dysze które rozlewają nie do tyłu tylko do dołu np mmat kr5 albo albuz itp. Szwagier miał 7 otworowe do tyłu to mu paliło pszenicę teraz kupił 5 otworowe do dołu i znacznie mniejsze poparzenia, prawie wcale nie ma.

Żeby ci rsm wiatr znosił to musi być wichura podczas rozlewania , ewentualnie jakieś końcówki jak masz standardowe z jakiegoś opryskiwacza biardzkiego , co otwory są jakby ktoś igłą to ponakówał , a jak są normalne kołpaki z dużymi otworami to nie ma takiej możliwości żeby znosiło , i uważam że takie kołpaki które leją do tyłu to są jedne z lepiej rozlewających , nawet na yutube są porównania , tutaj bodajże @yacenty też robił próby na różnych i lejące do tyłu mu chyba najlepiej pasowały 

po tych do tyłu mniej pasów było, ale kombajn tego nie czuł. generalnie moim zdaniem bez znaczenia. dziś jadę na najtańszych

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, STIG13 napisał:

To co dla mnie jest wadą i dla osób które wróciły do granuli nie musi być wadą dla każdego.

-skład który nie zawsze pasuje( wręcz bardzo często nie pasuje do sytuacji) a raczej proporcje form to dla mnie największa wada.

Przechowywanie

Korozja sprzętu

Czas aplikacji, z rozsiewaczem na n1 prędzej przejedzie 

Ewentualne przypalenia roślin

Na plus że dość równo wychodzi aplikacja. Choć i nawet przy moim rozsiewaczu z unii nie widzę problemu... Ile poleci do sąsiada? Wiadro? Bez przesady....

Ty stosowałeś tylko granule i taka masz opinie ja stosowałem obydwa i mam i mam inna. 

Korozja? Jak się sprzętu nie szanuje to zgnije szybko i napewno szybciej rozsiewacz od granuli jak opryskiwacz od rsm. 

Przechowywanie? Leje w beczki p 25tys które stoją na zewnątrz, zajmuje mniej miejsca niz 48 szt big bagow. Sporo rzeczy to kwestia indywidualna tak jak te przechowywanie bo np nie widzę ciągania tych worków z tira, potem ładować na przyczepy i rozsiewacz. 

Jak mokro to prawda z opryskiwaczem ciężej przejechać. 

Skład co komu pasuje, 2 dawki w pszenicy i mam parametry, rzepak jedna dawka jeden przejazd, ale na przymrozku ja ładuje na ciągnik 7t ponad 4.5t rsm i sobie leje. 

Przypalenia to praktyka. 

Rogi tez dolejesz opryskiwaczem, kliny? 

15 godzin temu, MarekUA napisał:

Prawdę mówiąc rsm pali roślinki i przyspiesza grzyba. kiedyś cena była bardziej atrakcyjna podle saletry i mocznika nawet ,teraz już nie . Słyszałem że w rzepaku rsm skraca wegetacje i wogóle źle wpływa na roślinki przeze mnie nie potwierdzone . Przy  wysokich cenach liczy się precyzja wiatr nie wiatr kropla leci gdzie chcesz. Niszczy tak drogie opryskiwacze.

A co to za teoria z tym skracaniem wegetacji 😂

Widzisz, jesteś przysłowiowy jebak teoretyk bo rsm się leje gruba kropla i szybciej zwieje saletre czy mocznik niż krople, granule ci wsadzi tak w rozsiewcz ze bedzie gnić lata. 

Szybciej zgnił rozsiewacz u mnie uni który mniej przewalił azotu jak opryskiwacz pilmet co lał rsm, belka dalej była na chodzie a za te setki ton rozlane to 2 belki nowe napewno 😇

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, Tomek90 napisał:

Ty stosowałeś tylko granule i taka masz opinie ja stosowałem obydwa i mam i mam inna. 

Otóż nie, używałem i RSM, jeszcze stoją mauzery. Może tylko nasz Krukowiak nie polubił się z RSM. Ja nie mam dużo do lania. Pola mam foremne więc w moim przypadku to nie problem z klinami. Na niektórych siłą rzeczy nakładka wychodzi. Jakbym miał myjkę na ciepłą wodę żeby od razu myć ciepłą ok. A tak mocno mi obżerało. Zysk z ceny rsm w moim indywidualnym przypadku nie pokrywa strat. Ja przypaleń akurat nie miałem jak był jeden sezon.

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)

Przypalenia na rzepaku zawsze są , jak na przymrozku to jeszcze większe, nie co roku idzie upasować na mrozie

Tomek te zbiorniki za darmo dostałeś ?, jest to możliwe , ale wyedy musisz chyba 2 lub 3 razy do roku napełniać , w takiej opcji nie kupisz wszystkiego jak jest najtańszy

Edytowane przez miwigos
  • Root Admin
Opublikowano

nie prawda, nie musza być przypalenia w rzepaku. ja już się nauczyłem jak na moim ogródku robić bez przypalen. złota rada - bez słońca, w pochmurny dzień, w deszcz lub w nocy.

• Like 1
Opublikowano

Ale na przymrozku zawsze są, po nocach  nie lubie , wtedy wiesz kto pracuje, najgorszy problem to przechowywanie i nie pospieszysz się

Opublikowano
1 godzinę temu, ziomal_one napisał:

Ma ktoś doświadczenie z firmą Polfert Group? Bardzo mało opinii w Internecie, a towar na przedpłatę. 

Najpierw towar później kasa nigdy odwrotnie 😁 

Opublikowano
3 minuty temu, tommy66692 napisał:

To pomyśl o sprzedawcy który sprzedaje nieznajomym klientom, to działa w dwie strony

Przedpłata powinna być tylko i wyłącznie za transport jak już nie za cały towar

Opublikowano
tommy66692 napisał:

To pomyśl o sprzedawcy który sprzedaje nieznajomym klientom, to działa w dwie strony

Dlatego ja robię tak że przy odbiorze robię przelew szybki. Przedsiębiorca otrzymuje i wtedy rozładunek

Opublikowano

Ja tak ostatnio robiłem jak kupiłem przyczepę ponad 250 km od domu. Firma nie chciała się zgodzić na dostarczenie towaru a przelew na termin. Ja nie chciałem przelewać( 80 tys)  a później się stresować czy przyczepa dojedzie . Więc się dogadaliśmy że przyjedzie, ja robię przelew i rozładunek 

Opublikowano
3 minuty temu, jaco512 napisał:

Zamawiałem wapno tu przez forum, nie było problemu, nikt nie chciał przedpłaty.

Najważniejsze zaufanie a często firmy biorą cwaniaki które nie mają własnych pieniędzy na inwestycje i korzystają z przedpłaty żeby obracać ale nie swoją kasa i mieć zaklepane go klienta bo skoro zapłacił nie wycofa się 

Opublikowano
1 godzinę temu, jaco512 napisał:

Zamawiałem wapno tu przez forum, nie było problemu, nikt nie chciał przedpłaty.

Samochód wapna to 1-2 tony nawozu, kiepskie porównanie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
  • Dodaj nową pozycję...
v