Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Agrest Zawsze jest na plus, to nie firma krzak z wypizdowa, przynajmniej nasi. 

Puławy dodają 5 kg na worek.

Wiem, bo ważyłem do sprawy bigi kiedy udało nam się dorwać w ubiegłym roku cwaniaka spod Poznania, który jako kierowca tira odkurzaczem parkside odsysał  niewielką dziurką w wewnętrznym worku po 20 - 30 kg z każdego biga. Dziurka była niewidoczna praktycznie 

Musieliśmy do Tarnowa Podgórnego osobiście jeździć na kipisz, zabezpieczyć  fanty i pół tony nawozów w małych workach. Praca operacyjna i na gorąco cykniety. Z każdym transportem z Polic zajeżdżał na pauzę na swoje przygotowane  ranczo. 

Okradał każdy transport czyli rolników na półtorej tony. Mało kto ważył i był świadom straty na kilka tysięcy. 

Najgorzej że dla rolnika spod Wrocławia ubytek uzupełniał wodą, żeby waga się zgadzała. Tam jeszcze dostał zniszczenie mienia w postaci 24 ton polifoski. Taki był ynteligent. 

Dlatego przestrzegam, warto sprawdzać wagę. 

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Uszek1988 napisał:

Kupiony 12 ton NPS 10-35-7 lokalnie po 2120netto

W ch*j dlugo się to rozkłada, ja na wiosnę rozsialem to leżało i leżało... polifoska to przy tym to wgnieniu oka się rozpuszcza.

A superfosfat prosty  jest wgl dostępny?

Opublikowano (edytowane)

@ravoj jesteś" //resortowy// "Co znaczy "Musieliśmy" ?? Czyżbyś się przejął rolą??

Zdradź po ile to cudo dorwałeś @Turok ??

4 minuty temu, Turok napisał:

Mi się udało takie coś kupić z lokalnej drożdżowni 

IMG_20231110_123834.jpg

Edytowane przez taux
Opublikowano

IMG_20231110_123834.jpg

taux napisał:

@ravoj jesteś" //resortowy// "Co znaczy "Musieliśmy" ?? Czyżbyś się przejął rolą??

Zdradź po ile to cudo dorwałeś @Turok ??

4 minuty temu, Turok napisał:

1.2zl za 1kg , ale min mauzer

Opublikowano
Agrest napisał:

55 minut temu, Turok napisał:

1.2zl za 1kg , ale min mauzer

Wysyłają kurierem?

Dasz namiar?

Zastanawiał mnie ten sód 2,5% , ale nie ma się czego bać w nawożeniu dolistnym

https://www.wrp.pl/sod-w-zywieniu-roslin-pierwiastek-ktory-zwieksza-tolerancje-na-susze/

właśnie kiedyś było łatwiej do załatwić mi się udało dostać bo kuzynka tam pracuje i ogarnęła temat , dałem na rzepak to kontrolki zostawiłem to jest różnica. Ale pogadam z kuzynka i dam znać jak teraz wygląda.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, taux napisał:

Tak, dostałem od Jarozbawa zlecenie inwigilacji środowiska rolniczego. 

A co do roli to swoją się przejmuje i w miarę dobrze uprawiam. 

Edytowane przez ravoj
  • Haha 1
Opublikowano

No cóż jak Cię nacze.lnik wyznaczył to brawo...od 2.2.9.d.o 2.3.1. to dużo się dzieje....

Wiesz co N.orbert zrobił z gumisia emeryturą, tego od Kielc...

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Z rozmów wynika że nigdy nie mylą się na korzyść klienta.

Tolerancja jest plus minus, a w praktyce zawsze minus

Mi w środę dowiežli gnojówkę z grupy INCO🤣

20231108_132712.jpg

kurła zważyłem tylko losowe worki 😛 w pozostałych było tylko 499,5 😂😂 u nas rok temu była afera z nawozami z agroloku też brakowało po 50 kg ale to były importy dlatego wolałem sprawdzić i mieć pewność 

Opublikowano
4 godziny temu, Primula94 napisał:

W ch*j dlugo się to rozkłada, ja na wiosnę rozsialem to leżało i leżało... polifoska to przy tym to wgnieniu oka się rozpuszcza.

A superfosfat prosty  jest wgl dostępny?

Teraz chyba byś go musiał wysiać. Ten to dopiero się długo rozkłada 

Opublikowano

Akurat superfosfat prosty jest bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie.

Opublikowano

Ja wiem że tak jest napisane na worku. Ojciec kilka lat go stosował na uz i zawsze leżał i leżał. Jak dobrze pamiętam to chyba 93% jest rozpuszczalne w wodzie ale ile tej wody potrzeba do rozpuszczenia to już inna kwestia 

Opublikowano
21 godzin temu, Tomek90 napisał:

Sprzedane i głowa spokojna

Pszenica 980

Rzepak 1980

Kto ma dalej ten siedzi i drapie się po głowie do żniwa albo jeszcze dalej 😉

Kurla jak ja bym u siebie dostał takie ceny brutto jak Ty w netto sprzedałeś to też bym wszystko sprzedał 😅

Opublikowano
6 godzin temu, forterra11441 napisał:

Saletra Borealis 1850 netto. Dobry ten nawóz? Stosował ktoś?

Dobry możesz brać stosowałem kilka lat gruba granulat zero pyłu

Opublikowano
7 godzin temu, taux napisał:

No cóż jak Cię nacze.lnik wyznaczył to brawo...od 2.2.9.d.o 2.3.1. to dużo się dzieje....

Wiesz co N.orbert zrobił z gumisia emeryturą, tego od Kielc...

Co Wy macie z tymi kropkami, wielokropkami i kodami. Nie można po polsku albo jak już po angielsku ale normalnie pisać? 

Opublikowano

To nieżle tej kuku miałeś , nie taniej DAP i korncali, jak sypała z tak dużego areału

Opublikowano

A co z azotem z DAPu o tej porze? 

W tym okresie wegetacyjnym raczej go pszenica nie pociągnie. Mineralizacja też przy niskiej temperaturze ograniczona. 

Czy do wiosennego startu ten azot zostanie w strefie korzeniowej?

Pytam bo być może w grudniu będę miał możliwość siewu przewódki.  Mam dap, ale rozważam zakup superfosfatu prostego 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v