Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Rafi1979 napisał:

Przed chwilą, przemek28_28 napisał:

Nie wiem jaki masz rozsiewacz. Bedzie leciało, mieszadło w wapno zmieli. Ale lepiej i tak sypkie

a Ty jakie stosujesz wapno sypkie ? Najszybciej zadziała pewnie kreda, a tylko wapniak koszelowski 06a to prawdziwa kreda? Sypkich nawozów kredowych chyba nie ma

można kupić normalna krede z kopalni

Opublikowano
40 minut temu, miwigos napisał:

Tego wapna nie znam , idzie kupić pyliste, jak kupiłem działke z PH 4,5 to szło 5 ton nordkal , za rok 4 tony magnezowe, na następny rok pH było 6,3

Ten nordkal to sypkie brałeś? Jak tak to daj nazwę bo tam jest kilka rodzajów 

4 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Serio? Pytał jakie wapno stosuje. To napisałem jakie.

A to sory 🤭😂

Opublikowano
1 godzinę temu, Rafi1979 napisał:

Dziekuje. Rozsiewacz mam z Brzegu 900 l

Mam MS 500 sieję czasem wapniak kornicki granulacja 2-3mm i nic nie mieli , nie było  problemu z rozsiewaniem. Bardzo fajne wapno super się rozsiewa.

Opublikowano
6 minut temu, GRZES1545 napisał:

Mam MS 500 sieję czasem wapniak kornicki granulacja 2-3mm i nic nie mieli , nie było  problemu z rozsiewaniem. Bardzo fajne wapno super się rozsiewa.

Dziekuje. 

Opublikowano
7 godzin temu, GABBER85 napisał:

przy cenach nawozów1900N i 4000PK to czy kto liczył opłacalnośc  , czy z rozpędu jeśli spadł azot z 4 na 2 to jest "promocja" dla niektórych ?

No jak nie liczą, jednemu tutaj to nawet 5000 na czysto z ha pszenicy wyszło

NPK 4200

Opublikowano
2 minuty temu, tommy66692 napisał:

Jeden jutuber jak rozpisywał opłacalność to chyba nawet prezesi spółek skarbu państwa chcieli brać się za rolnictwo i rzucać swoje posady 

A myślisz,skąd ta cena ziemi się wzieła 😄.Jak w żniwa pszenica bedzie po 800 zł to ile zostanie,z pare stówek?

• Like 2
Opublikowano

I wreszcie jakieś sito z większymi oczkami do odsianie wiejskich filozofów -mam nadzieję że w końcu hobbyści splajtują i przestaną psuć statystyki 

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
12 godzin temu, dantur96 napisał:

Ten nordkal to sypkie brałeś? Jak tak to daj nazwę bo tam jest kilka rodz

Nordkalk Standard Cal

Opublikowano
1 godzinę temu, Lukas210 napisał:

Wczoraj mocno popadało dziś chcę sypać saletrzak na pszenżyto ale jest bardzo mokre nie przypali mi ten nawóz?

Trzeba było wczoraj sypac 🤭 nie wiem jak u cb ale u nas prędko nie nadają deszczu to nie rozpuści go. I nie sądzę aby przypaliło.. 

Opublikowano

Sypalem ale nie zdążyłem wszystkiego a potem się wjechać nie dało i dziś chcę, duże nie jest to myślę nie przypali tym bardziej saletrzak, mocznik raczej by mógł popalić 

• Haha 1
Opublikowano
12 godzin temu, v11 napisał:

I wreszcie jakieś sito z większymi oczkami do odsianie wiejskich filozofów -mam nadzieję że w końcu hobbyści splajtują i przestaną psuć statystyki 

Hobbyści przetrwają, bo jak sama nazwa wskazuje robią to dla hobby, a nie zysku. Zrestą zdecydowana wiekszośc hobbystów ma z czego dołożyć do produkcji 🙂

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Lukas210 napisał:

Sypalem ale nie zdążyłem wszystkiego a potem się wjechać nie dało i dziś chcę, duże nie jest to myślę nie przypali tym bardziej saletrzak, mocznik raczej by mógł popalić 

Moim zdaniem to bardziej saletra i saletrzak przypala. Mocznik można dodawać do oprysku i zasilac dolistnie A saletre i saletrzak nie. Przy kilku procentach pali mocno.

Edytowane przez PawelWlkp
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Lukas210 napisał:

Mocznik ci nie przypali rośliny bo zanim będzie działać to albo zostanie rozpuszczony albo wyparuje. https://youtu.be/3ctKHcQfceU

Edytowane przez Pcheella
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v