Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gaz tanszy niz przed wojna czy tam w tej samej cenie ale cena saletry 2 razy wieksza.  nie wiem czy pamietacie , ale jak oglosili pomoc suszowa byla mowa ze po nowym roku bedzie pomoc w wiekszym w wymiarze i dla osob samotnych. Temat umarl:D

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, krzychu121 napisał:

Skoro minister twierdzi że ceny nawozów są wprost uzależnione od ceny gazu to zastanawia mnie dlaczego saletra nie kosztuje 1500 zł .

Screenshot_20230208-190436.png

Ehh to wszystko przez tą "wojnę" i tego "lokatora kremla"🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał:

Najpierw siedzą beczą na forum jak to się nic nie opłaca. W żniwa chwalą się, że mają 8 ton na V klasie a później 10 nowych nabytków w galerii. Nie ma bardziej narzękającej grupy zawodowej w Polsce jak rolnicy, górnicy i lekarze. Cały czas źle i niedobrze a za hektar pola płacą kosmiczne pieniądze, za dzierżawe to jeden drugiego by w łyżce wody utopił a u lokalnego dilera stoi cały plac nowych  ciągników do odbioru.

to prawda całe życie  stękają, a fendami jeżdżą, a nawozy pokupili za 5 tys za tone zaraz po żniwach i teraz lament jaki ten Pis nie dobry a jak w Arimr uruchomią suszowe to pierwszy w kolejce jeden z drugim.(Ps, ja też jestem rolnikiem i tylko z tego żyje)

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, mds212 napisał:

a to bliżej wiosny drzewo jest bardziej mokre?

Na  zimę  drzewa  większość  soków   odprowadzają  do  korzeni  po to  aby  przy   tęgich  mrozach  nie  rozsadziło .

Opublikowano

kredyt na mąkę ze świerszczy z chityną, nawet "nasz" komisarz glosowal za. Te robale będą żreć styropian i przerobią na mąkę, bo nasze zboże ociepla klimat i jest bee. A firma która ma na 5 lat wyłączność jest z Wietnamu, podobno właścicielem jest ten od windowsa co juz kupe zainwestował w sztuczne mięso. Każdy rząd niszczy rolnictwo, czasem rzucą jeden grupie ochłapy, aby sie miedzy sobą ujadali. Tylko kasa sie liczy. w google wpiszcie sobie h a a r p Turcja, do czego człowiek może się posunąć

Opublikowano (edytowane)

Ale wiesz ile papierów normalnie jakby jakiś ciongnik brał, młodego rolnika kiedyś składałem i mniejsza papierologia., to nie tak jak z zaniesieniem fv za nawozy i wzięcie nawozowego czy suszowego czy węglowego co dwa lub jedna kartka a4 starczyła.

A co najlepsze to się składało tylko i wyłącznie zdalnie i mój wniosek ktoś rozpatruje z drugiego końca polski, to takie specjalne działanie aby wszystko przez tel i zdalnie.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
18 minut temu, masa24 napisał:

nie podali oprocentowania wiec narazie trzymajcie nerwy na wodzy

Aktualny WIBOR 3m plus marża banku. Do każdego rolnika będą podchodzić indywidualnie. Tak dziś mówił wiceprezes banku 

• Like 1
Opublikowano

A to ktoś myślał że za darmo będą dawać i każdemu 300 tys bez zastawu? Może ten co ma z 500 ha to i dostanie te 300 tys. Ale jak ktos ma 20 czy 30 ha to dobrze będzie jak dostanie 10 tys. Dużo też ma zależeć od zdolności kredytowej danego gospodarstwa. To wszystko tylko ładnie w tv wygląda i po raz kolejny szczuje miasto na wieś. Bo znowu rolnicy dostają ,, darmowa '' kasę i to aż 300 tys i bez żadnych zastawów. I spłacasz jak chcesz. O oprocentowniu też cisza w tv więc większość pomyśli że bez żądnych odsetek będzie. Teraz się dopiero miasto zagotowalo. Młode małżeństwa pobrały kredyty które wzrosły o 100%, opłaty również o 100% a rolnicy którzy siedzą w domu a im ,, samo'' rosnie, dopłaty wpływają, mają niski krus teraz dostaną jeszcze ,,bezprocentowy '' kredyt na 300 tys. Brawo brawo rząd 

• Like 1
  • Thanks 4
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Strongman napisał:

A kórat bo,wszystko tak pięknie, tak jak z tym głupim eternitem.Tyle papirologi dla marnych 40zł za m3

Jaki metr? Chyba m²

43 minuty temu, krzychu121 napisał:

Aktualny WIBOR 3m plus marża banku. Do każdego rolnika będą podchodzić indywidualnie. Tak dziś mówił wiceprezes banku 

I tak pisze na stronie Banku, do tego musisz mieć rachunek rolniczy e PKO BP, jak nie masz to zakładasz na minimum 2 lata, oprocentowania tylko jeszcze nie podali i innych kosztów kredytu, pewnie ubezpieczeń będzie nie małe jak bez zastawu na 3 lata, jak powyżej 300tyś dopiero na 5 lat. W tv tego nie powiedzieli.

52 minuty temu, Strongman napisał:

Ale wiesz ile papierów normalnie jakby jakiś ciongnik brał, młodego rolnika kiedyś składałem i mniejsza papierologia., to nie tak jak z zaniesieniem fv za nawozy i wzięcie nawozowego czy suszowego czy węglowego co dwa lub jedna kartka a4 starczyła.

A co najlepsze to się składało tylko i wyłącznie zdalnie i mój wniosek ktoś rozpatruje z drugiego końca polski, to takie specjalne działanie aby wszystko przez tel i zdalnie.

Dziwisz się jak byś pierwszy raz coś brał z dofinansowaniem.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Tak czytam to normalnie nie nadążam za tymi dopłatami. Najpierw do świni, potem do przechowywania zboża, do nawozu kupionego przed 1 lutego. A teraz jeszcze mi kredyt dadzą na niski procent. Toż to żyć nie umierać. Dobrze że malowania w kotłowni nie robiłem to sobie pieniędzmi wytapetuje. 😁😁😁

Opublikowano
13 godzin temu, EppS napisał:
14 godzin temu, krzychu121 napisał:

Może rozrysować ci trzeba skoro nadal nie wiesz co zrobiła GA? Co drugi post jest na temat sztucznego zawyżania cen i żerowania na rolnikach a ten nadal się pyta co konkretnie zrobiła GA . Masakra. Aż szkoda czasu na uświadamianie skoro najprostszych informacji nie potrafisz przyswoić 

Tak rozrysuj, w którym momencie cena nawozu była mocno oderwana od ceny gazu ? Nakręcacie się pewnie kryją się za tym jakieś złe decyzje GA nie zrobiła takiego numeru jak Orlen przez wielu tutaj przebijają się jakieś polityczne emocje i rzucanie ogólnych oskarżeń. Hasło że "oszukujo" "złodzieje" nie jest argumentem.

Czy kolega, który wybudził się że snu zimowego znalazł już odpowiedzi na swoje pytania? Jeżeli nie, to pomogę. Poniżej wykres cen gazu pokazujący, że cena od stycznia spadła do poziomu cen z końca września 2021 (czy mam jeszcze wstawic filmik z GA z informacjami ze gaz stanowi 80% ceny?). Wtedy (koniec 2021) saletra i polifoska 6 były po 2500zl. Niech kolega EppS przypomni nam ceny GA ze stycznia 2023 tych produktow. 

nawozy.jpg

SmartSelect_20230208_225754_Chrome.jpg

• Like 5
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v