Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, 

Prowadzę gospodarstwo na powierzchni 20 ha, na chwilę obecną głównie uprawiam pszenżyto i pszenicę ozimą  w związku z podjętą pracą na etacie chce zrezygnować z hodowli zwierzęcej, jednak oprócz klasycznej sprzedaży zboża szukam czegoś dodatkowego i tutaj pomysł to tłoczenie oleju na zimno, głównie chodzi o olej rzepakowy i słonecznikowy, sprzedaż bezpośrednia olx itp. 

I tutaj mam pytanie czy są na forum producenci olejów tłoczonych metodą na zimno? Szukam odpowiedzi oczywiście podstawowych tj.: jak ze zbytem towaru, opłacalnością czy są jakieś kontrole wytworzonych produktów przez inspekcje sanitarne itp. może ktoś poleci dobrą lekturę, która ma faktycznie odniesienie w praktyce.

Mam tego świadomość, że jest to inwestycja w prasę ślimakową, zbiorniki sedymentacyjne itp.  Jednocześnie posiadam zaplecze żeby zrobić małą olejarnie, chęci też mam, czas popołudniami i w soboty też jest. Teraz tylko chciałbym opinie szanownego grona czy ktoś ma doświadczenie w tym obszarze itp. 

Czy ktoś z was spotkał się ze skupem olejów? żeby np. zawieźć 500 litrów na raz.

Za wszelkie odpowiedzi dziękuje i pozdrawiam.      

Opublikowano

Rzepak worze na tłoczenie ale nigdy nie pytałem się jak im idzie ale chyba dobrze bo stać ich na spłatę nowego ciągnika i na budowę córce mieszkania . Tłoczą na zimno i gorąco. 

Dobry biznes jest też na sokach tutaj to widziałem że gość ma roboty co nie miara , w dodatku każdemu ukradnie i jeszcze sprzedaje jako swoje ta z rzepakiem to samo .

• Confused 1
Opublikowano

Dobrze się widzi u kogoś. Należy pamiętać że w tym przypadku w grę wchodzi sanepid. Najwięcej takiego oleju idzie przed świętami więc warto pomyśleć nad urlopem w grudniu swoim i kogoś do pomocy bo ktoś musi na bazarach tym handlować.

Opublikowano

sąsiad tłoczy soki .Kupuje palety owoców leje w 3-5 l worki jest troche biznesu .Oleju jakoś nie widzę skoki cen jełczenie doczyszczanie  nie ruszał bym tego- soki mają według mnie dużo większe wzięcie a cena owoców przemysłowych to grosze a soki mają większe wzięcie niż fabryczne przy oleju jest chyba odwrotnie 

Opublikowano (edytowane)

Odnośnie tego pomysłu to jeśli ten olej tłoczony na zimno nie jest jakąś filozofią życia..proponuję jednak tłoczenie na gorąco z prostej przyczyny- dużo mniej surowca zostaje w wytłokach i olej znacznie   ,,ładniejszy,, wizualnie. Z tych wytłoków można się pokusić o produkcję peletu - wystarczy w miarę profesjonalna peleciarka🤔

Fajny pomysł na restrukturyzację. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Tematu jeszcze nie mam zgłębionego jeżeli chodzi o technologię, natomiast wiem, że tłoczenie na ciepło jest bardziej efektywne jednak tutaj nie kierowałem się jakaś filozofią tylko wstępnie pomyślałem, że oleje tłoczone na zimno mogą mieć większe zainteresowanie w sieci i mieć swoją dystrybucje na portalach internetowych.

Jeżeli chodzi o wytłoki to sam osobiście już w pellet bym nie wchodził z uwagi na ograniczony wolny czas. Jednocześnie wydaje mi się, że z wytłokami nie będzie problemu, będzie zainteresowane ponieważ w okolicy są osoby co na własne potrzeby robią pellet, ponadto jest kilku hodowców drobiu i trzody, więc też może będą zainteresowani, ale to temat poboczny. Pierwszo rzędne to to czy próbować z tematem. 

W zakresie przechowywania i ewentualnego jełczenia oleju nie mam większych obaw z uwagi na to, że taki olej można przechowywać do 6 miesięcy w chłodnym zaciemnionym miejscu. A na początku to robiłbym małymi partiami olej.  

Teraz jeszcze kwestia przygotowania nasion do tłoczenia. W jaki sposób ktoś coś wie, jakieś pomysły? 

Edytowane przez Gallardo
Post się nie wyswietlił.
Opublikowano

Tematu jeszcze nie mam zgłębionego jeżeli chodzi o technologię, natomiast wiem, że tłoczenie na ciepło jest bardziej efektywne jednak tutaj nie kierowałem się jakaś filozofią tylko wstępnie pomyślałem, że oleje tłoczone na zimno mogą mieć większe zainteresowanie w sieci i mieć swoją dystrybucje na portalach internetowych.

Jeżeli chodzi o wytłoki to sam osobiście już w pellet bym nie wchodził z uwagi na ograniczony wolny czas. Jednocześnie wydaje mi się, że z wytłokami nie będzie problemu, będzie zainteresowane ponieważ w okolicy są osoby co na własne potrzeby robią pellet, ponadto jest kilku hodowców drobiu i trzody, więc też może będą zainteresowani, ale to temat poboczny. Pierwszo rzędne to to czy próbować z tematem. 

W zakresie przechowywania i ewentualnego jełczenia oleju nie mam większych obaw z uwagi na to, że taki olej można przechowywać do 6 miesięcy w chłodnym zaciemnionym miejscu. A na początku to robiłbym małymi partiami olej.  

Teraz jeszcze kwestia przygotowania nasion do tłoczenia. W jaki sposób ktoś coś wie, jakieś pomysły? 

Opublikowano

W technologii tłoczenia oleju ,,na zimno.. przed tłoczeniem ziarna się częściowo rozdrabnia i podgrzewa do tepm. ok 45'C. Olej po wytłoczeniu poddaję się wstępnej separacji grubych zanieczyszczeń - głównie przez sedymentację. 

Opublikowano

Ja bym zaczął od takiego czegoś https://www.olx.pl/d/oferta/tloczenie-oleju-CID757-IDLgg2S.html?reason=ip|cf   

zlecam usługę dla rozpoznania rynku poznania produktu itd i według tego można cokolwiek decydować dalej .To wszystko z ostrożności jaka sztuka kupić prasę a później kogoś kto to odkupi .Kup 300 kg rzepaku daj wytłoczyć i spróbuj to sprzedać .Każdy potencjonalny biznes wymaga prób i jakiegoś ryzyka 

Opublikowano

Tak rozpoznanie rynku jest tutaj kluczowe i taki sposób zlecenia usługi jest bardzo trafiony. Wytłoczyć z niewielką partię i spróbować pod własnym szyldem. Tylko trzeba jeszcze teraz jeszcze zgłębić przepisy czy wszystko jest w ten sposób legalne. Bo w ramach RHD rolnik może sprzedawać wyroby ze swoich towarów i przetworzone przez siebie, tutaj kwestia jest nieco inna. 

Opublikowano (edytowane)

W RHD  50% surowca musi pochodzić z własnej produkcji z wyłączeniem wody. 

Za mało podajesz informacji. Jest dużo spraw do przemyślenia zwłaszcza formalnych. 

Jeśli będzie w e-wniosku rzepak to drugie 50% możesz dokupić i raczej mnie nie interesuje czy urosło - czy nie... 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
11 godzin temu, Gallardo napisał:

Tak rozpoznanie rynku jest tutaj kluczowe i taki sposób zlecenia usługi jest bardzo trafiony. Wytłoczyć z niewielką partię i spróbować pod własnym szyldem. Tylko trzeba jeszcze teraz jeszcze zgłębić przepisy czy wszystko jest w ten sposób legalne. Bo w ramach RHD rolnik może sprzedawać wyroby ze swoich towarów i przetworzone przez siebie, tutaj kwestia jest nieco inna. 

Nie chciałem tego tematu ruszać ale na start jakieś 300 kg to nie jest wielkie nadużycie a możesz z kimś ustalić że dzierżawiłeś to na początek nie problem .Sąsiad przerabia na soki całe palety (bo łazi żeby rozładować mu ) a swojego ani jednego jabłka i też jest ok 

Opublikowano
12 godzin temu, Ceres2 napisał:

W RHD  50% surowca musi pochodzić z własnej produkcji z wyłączeniem wody. 

Za mało podajesz informacji. Jest dużo spraw do przemyślenia zwłaszcza formalnych. 

Jeśli będzie w e-wniosku rzepak to drugie 50% możesz dokupić i raczej mnie nie interesuje czy urosło - czy nie... 

Mało mówię, bo jeszcze sam nie wiem jak to od strony formalnej by wyglądało. Szczerze mówiąc to na początek wchodzi w grę wytłoczenie kilkunastu litrów oleju, i próba sprzedaży na OLX. Teraz kwestia legalności co trzeba zrobić jakie rejestracje itp. , żeby handlować żywnością  na aukcjach. 

Opublikowano

Dzień dobry,

Wydaje się, że masz już dobrze przemyślany plan. Produkcja oleju tłoczonego na zimno jest dość popularna ze względu na zdrowotne korzyści płynące z takiego oleju. Poniżej znajduje się kilka informacji, które mogą Ci pomóc:

Zbyt towaru: Twoja koncepcja sprzedaży bezpośredniej, np. poprzez serwis OLX, wydaje się rozsądna. Alternatywą może być też sprzedaż lokalnym sklepom spożywczym, restauracjom czy targom rolniczym. W związku z rosnącym zainteresowaniem zdrowym żywieniem, powinieneś być w stanie znaleźć odbiorców dla swojego produktu.

Opłacalność: Opłacalność zależy od wielu czynników, takich jak koszty początkowe, koszty bieżące (takie jak koszt ziaren, energii, opakowań), cena sprzedaży oraz ilość sprzedawanego oleju. Generalnie, im więcej oleju jesteś w stanie wyprodukować i sprzedać, tym większy zysk możesz osiągnąć.

Kontrole: Tak, prawdopodobnie będą przeprowadzane inspekcje sanitarne i zdrowotne, więc musisz upewnić się, że Twoja produkcja spełnia wszystkie wymagane normy. W tym celu warto skonsultować się z lokalnym urzędem ds. żywności i zdrowia.

Lektura: Szczegółowych książek na ten temat może być niewiele, ale warto poszukać informacji online, np. na forach rolniczych.

Co do pras do oleju, to Prima Tech to jedna z firm, które oferują prasy do oleju , zwłaszcza do produkcji na małą skalę. Prawdopodobnie będą potrzebne dodatkowe badania, aby dowiedzieć się, która prasa będzie najlepsza dla Twoich potrzeb, ale Prima Tech jest z pewnością dobrym punktem wyjścia.

W kwestii skupu olejów, nie posiadam konkretnej informacji, ale warto zapytać na lokalnych forach rolniczych czy rolniczych grupach na Facebooku. Pamiętaj jednak, że przy dużej ilości oleju może być potrzebne odpowiednie zezwolenie na transport.

też bardzo dobrze jest skonsultować się ze specjalistą w produkcji oleju i mieć na miejscu czyli w Polsce firmę która serwisuje prasy do oleju

myśle że firma Prima Tech w okolicach Częstochowy która jest bardzo rzetelna i specjalizuje się w Twojej branży jeśli chodzi o profesjonalne maszyny sprosta Toim oczekiwaniom 

Mam nadzieję, że te informacje będą pomocne i życzę powodzenia w Twoim przedsięwzięciu!