Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, Tomek0406 napisał:

Przecież ty chłopie twierdzisz że na świniach to taki złoty biznes jest...

a gdzie ja tak napisałem???))) zacytuj mnie. Złoty bedzie jak za kabana 700 l paliwa kupie dopuki to nienastąpi zawsze bedę narzekał

Opublikowano

W temacie bydła ostatnio pisałeś że było to tylko dokładka a ty na świnie nabrales z uni i zboże kupujesz prawie za darmo i się kręci. Nie chce mi się tego szukać tym bardziej że widzę że ty to latawiec jesteś i jak zawieje takie masz poglądy. Niech tylko świnia znowu spadnie to zaraz będziesz likwidował jak bydło 2 czy 3 lata temu 

Opublikowano
56 minut temu, kanalia2 napisał:

Złoty bedzie jak za kabana 700 l paliwa kupie dopuki to nienastąpi zawsze bedę narzekał

700x6=4200, tyle chcesz za tucznika?to ile by kilogram kiełbasy kosztował, nie mówiąc o szynce czy schabie i kto by to kupił, polej się zimną wodą bo upał ci nie służy.

• Like 2
Opublikowano
31 minut temu, Tomek0406 napisał:

W temacie bydła ostatnio pisałeś że było to tylko dokładka a ty na świnie nabrales z uni i zboże kupujesz prawie za darmo i się kręci. Nie chce mi się tego szukać tym bardziej że widzę że ty to latawiec jesteś i jak zawieje takie masz poglądy. Niech tylko świnia znowu spadnie to zaraz będziesz likwidował jak bydło 2 czy 3 lata temu 

Pisałem ze dzięki taniemu zbożu jakoś się kręci. o Uni napewno nie pisałem a już napewno ze coś nabrałem na świnie. a że bydło słabo opłacalne bo to prawda.  1 byk zje tyle ile 10 tuczników, bydło rośnie 4 razy dłużej jak świnia reasumując więc powinno kosztować 4x tyle co świnia  kosztuje 36 zł ??? nie!!! zarobek na byku za 720 dni pracy ok 500-1000 zł ( i to dziś zachwile będzie dokładanie) to kpina. Skoczkiem nie jestem świnie mam nieprzerwanie od 20 lat bydło miałem nieprzerwanie 15 lat 3 lata temu zlikwidowałem

3 minuty temu, witejus napisał:

700x6=4200, tyle chcesz za tucznika?to ile by kilogram kiełbasy kosztował, nie mówiąc o szynce czy schabie i kto by to kupił, polej się zimną wodą bo upał ci nie służy.

To Ty sobie polej zimną wodą i otrzeźwiej. Paliwo 6 zł w tych 6 zł 1,3 vat , 2,5 akcyza i inne podatki ( rząd chce ci oddać 2 zł) Więc realnie na stacji powinienem paliwo kupować za 3 zł nie za 6 zł . 700l x 3 zł 2100 zł za kabana uważasz ze zywiec ok 20 zł to nie udzciwa cena???

Przypominam kiedyś dobra kiełbasa to było 2x ceny żywca   żywiec był po 4-5 zł kiełbasa po 12 zł a co ja poradzę ze teraz w sklepie cena kiełbasy to 4x tyle co na skupie.

Ludzie zarabiają na przestrzeni 25 lat 700%!!!!!! wicej a swinie ledwo 100 % w gore, czas placic wiecej.

a skad 700 l

prl za tucznika nasi ojcowie kupowali 500 l potem przszedl walesa mialo byc lepiej wiec 100 l wiecej potem przysla ue mialo byc jescze lepiej wiec kolejne 100 l razem 700 . ja jestem racjonaln do bolu  chce tego co mi sie nalerzy albo wzrost ceny na skupie albo obnizenia kosztow

Opublikowano
2 minuty temu, kanalia2 napisał:

To Ty sobie polej zimną wodą i otrzeźwiej.

Mnie nie potrzebna zimna woda bo myślę trzeźwo, w przeciwieństwie do ciebie, takie wyliczenia z przed lat włóż pomiędzy marzenia, pamiętam że w latach osiemdziesiątych kukurydza była dwa razy droższa od pszenicy, cena malin była 3 razy wyższa w ubiegłym roku i tak można by długo wyliczać, tylko co z tego.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, kanalia2 napisał:

Pisałem ze dzięki taniemu zbożu jakoś się kręci. o Uni napewno nie pisałem a już napewno ze coś nabrałem na świnie. a że bydło słabo opłacalne bo to prawda.  1 byk zje tyle ile 10 tuczników, bydło rośnie 4 razy dłużej jak świnia reasumując więc powinno kosztować 4x tyle co świnia  kosztuje 36 zł ??? nie!!! zarobek na byku za 720 dni pracy ok 500-1000 zł ( i to dziś zachwile będzie dokładanie) to kpina. Skoczkiem nie jestem świnie mam nieprzerwanie od 20 lat bydło miałem nieprzerwanie 15 lat 3 lata temu zlikwidowałem

Wyraźnie napisałeś że wziąłeś dotacje. To skoro nie z uni to skąd od sołtysa czy ksiądz ci przyznal za głoszenie dobrego słowa i nawracanie rolników hodujących bydło?

Screenshot_2023-07-14-14-11-42-171_com.android.chrome.jpg

Edytowane przez Tomek0406
  • Haha 1
Opublikowano
47 minut temu, kanalia2 napisał:

To Ty sobie polej zimną wodą i otrzeźwiej. Paliwo 6 zł w tych 6 zł 1,3 vat , 2,5 akcyza i inne podatki ( rząd chce ci oddać 2 zł) Więc realnie na stacji powinienem paliwo kupować za 3 zł nie za 6 zł . 700l x 3 zł 2100 zł za kabana uważasz ze zywiec ok 20 zł to nie udzciwa cena???

Przypominam kiedyś dobra kiełbasa to było 2x ceny żywca   żywiec był po 4-5 zł kiełbasa po 12 zł a co ja poradzę ze teraz w sklepie cena kiełbasy to 4x tyle co na skupie.

Ludzie zarabiają na przestrzeni 25 lat 700%!!!!!! wicej a swinie ledwo 100 % w gore, czas placic wiecej.

a skad 700 l

prl za tucznika nasi ojcowie kupowali 500 l potem przszedl walesa mialo byc lepiej wiec 100 l wiecej potem przysla ue mialo byc jescze lepiej wiec kolejne 100 l razem 700 . ja jestem racjonaln do bolu  chce tego co mi sie nalerzy albo wzrost ceny na skupie albo obnizenia kosztow

Skoro tucznik powinien kosztować 20 zł a z Twoich wyliczen byk 4 x tyle   czyli 80  ;-))) To wiesz co ,mafia by Ci byka ukradła dla okupu  hahahhahaha

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, kopin napisał:

Skoro tucznik powinien kosztować 20 zł

Żeby tylko 20 zł, wcześniej pisał że chce 700litrów paliwa za tucznika czyli mówiąc w skrócie ok 38zł za kg żywca, to jeśli byk ma kosztować razy 4 to wychodzi ok 152zł za kg

Edytowane przez witejus
Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy12 napisał:

Jak to?

No skoro pasuje ci cena 152 zł za kg byka to wnioskuję że nie jadasz mięsa, bo po pierwsze nie stać by cię było na żadne wyroby z mięsa, a dwa szkoda by było jeść tak drogie mięso własnego chowu ,trzy że nikt by nie kupił byka w tej cenie  przy obecnych zarobkach no chyba że wzrosłyby 10 razy.

Opublikowano

Inflacja jest.... Zaraz będzie stać...

Źle na to patrzysz...

Za chwilę naprawdę tak będzie że prawdziwe mięso krocie będzie kosztować...jednak rolnik na tym nie zarobi...

Opublikowano

Na koniec powiem tak, każdy hodowca może zażądać 32 zł za tucznika, 152 za byka a czy kto tyle zapłaci i kiedy ...

tak że ja kończę ten temat by nie kręcił się licznik,ament😜

Opublikowano

dwa trzy tygodnie i cena wróci do poprzedniego poziomu, może nawet go przebije, obecnie małe lokalne ubojnie płacą 20-30 groszy więcej niż holdingi i dodatkowo jest możliwość negocjacji ceny, od około dwóch lat jest tak że przed spodziewanymi podwyżkami nasze zakłady bezzasadnie obniżają cenę żeby nakupić tańszego towaru.

Opublikowano
26 minut temu, Ogrodnik3768 napisał:

Nowe badanie: 75% Polek i Polaków uważa, że hodowla zwierząt w klatkach powinna zostać zakazana.  Nadal myślicie że mięso będzie tanie, ktoś ma w tym wszystkim niezły interes 

Myślę że to nie tylko interes.

Ludzie coraz bardziej oderwani od praw natury...

Mięso jedzą tylko z supermarketów, a nie ze zwierząt....

Opublikowano
2 minuty temu, adamn999 napisał:

dwa trzy tygodnie i cena wróci do poprzedniego poziomu, może nawet go przebije, obecnie małe lokalne ubojnie płacą 20-30 groszy więcej niż holdingi i dodatkowo jest możliwość negocjacji ceny, od około dwóch lat jest tak że przed spodziewanymi podwyżkami nasze zakłady bezzasadnie obniżają cenę żeby nakupić tańszego towaru.

i cena spadnie jak za wszystko  do 6 zl za zywo

• Haha 1
Opublikowano

Chciałbyś nie ma co na to liczyć 

Nigdzie nie ma świń więc cenowe zagrywki żeby więcej im zostało chodzi o zakłady już nikt się na to nie nabiera tylko się grzecznie odmawia odstawy 

No chyba że chcą mieć puste półki 

Opublikowano

zauważcie panowie jedną rzecz wielkie koncerny i holdingi typu cokołów animex mają umowy przeważnie kwartalne na dostawy mięs do sieci dyskontów lub hipermarketów, aby się wbić muszą być konkurencyjni względem siebie, siedzę w handlowych głównie idzie ocenę a nie o jakość, za to mniejsze ubojnie, nieraz mająjące jakąś lokalną sieć dystrybucji w mniejszych miasteczkach nie mają aż takiej presji na to by ich produkty były tanie, oni mają możliwość doliczenia wyższej ceny zakupu surowca do ceny sprzedaży swoich produktów, stąd na obecną chwilę rozbieżności na plus dla małych lokalnych ubojni i przetwórni.

bład słownika ,, w sieciach handlowych głównie idzie ocenę,,

Opublikowano
21 godzin temu, Tomek0406 napisał:

Wyraźnie napisałeś że wziąłeś dotacje. To skoro nie z uni to skąd od sołtysa czy ksiądz ci przyznal za głoszenie dobrego słowa i nawracanie rolników hodujących bydło?

Screenshot_2023-07-14-14-11-42-171_com.android.chrome.jpg

człowieku program locha plus to zadna dotacja to pozwoliło przetrwać cenę 4,9 za E  datacja to PROW , locha plus dopłaty do nawozów , paliwa, heńkowe , robertowe to zwrot części kasy od złodzieji a nie zadna dotacja.

15 godzin temu, witejus napisał:

Żeby tylko 20 zł, wcześniej pisał że chce 700litrów paliwa za tucznika czyli mówiąc w skrócie ok 38zł za kg żywca, to jeśli byk ma kosztować razy 4 to wychodzi ok 152zł za kg

pisałem wyraźnie chce  700 l więc albo obajtek obniży  cene paliwa, azoty nawozów , albo w skupie ma być godnie płacone. W PRL nasi rodzice żyli na odpowiednim poziomie  w miescie też . miasto ma co rok podwyżkę płacy minimalnej  na przestrzeni 30 lat ponad 700% a więc stać miasto na coraz więcej, a tu wielkie zdziwienie  ze ja chce też  za swoją pracę 700 % wiecej  a nie to co dają teraz 100% jeszcze z piątku na poniedziałek cena 1 zł na wbc w dół  ( 8% ceny)_ to jest kryminał. Jakby w mieście obniżono płacę minimalną o 8 % to by prokurator był na karku a jak skup obnizy  rolnikowi  to wolny rynek

Opublikowano

Asf wyskoczył gdzieś pod Żurominem i wszyscy wypychają swinie przez to animex tak zjechał z cena bo mają gdzieś na ok 2 tygodnie bicia z tego rejonu wykorzystują chwilę.  Za miesiąc cena wroci 

Opublikowano
12 minut temu, Navara1988 napisał:

Asf wyskoczył gdzieś pod Żurominem i wszyscy wypychają swinie przez to animex tak zjechał z cena bo mają gdzieś na ok 2 tygodnie bicia z tego rejonu wykorzystują chwilę.  Za miesiąc cena wroci 

u tu jest pies pogrzebany Animex PIS dopuścił do przejęcia Pini polonia przez tych mendów i jest jak jest. Animex powinien być podzielony na 6-8 zakładów lub co moim zdaniem lepsze przymusowo wywłaszczony a następnie sprzedany rolniką. Sprzedajesz świnie 95% nalezności gotóweczka  5 % udziały, w ciągu 3-4 lat animex byłby rolników