Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak sobie tylko wmawiasz ... I tylko ty masz takie zdanie ... I na prawdę mam w 4 literach co o mnie myśli jakiś stary dziad z Kaszub czy skąd tam jesteś ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

@Siedzacybyk pani mająca kiosk i sprzedająca papierosy jest firmą, i nie ważne czy ma obrót 2000 miesięcznie czy 20000 miesięcznie ... ZUS ma taki sam.

Czy fryzjerka która obetnie 199 klientów jest traktowana inaczej od tej co obetnie 201 klientów w miesiącu ?

A teraz jak zamiast ubezpieczać pracowników w KRUS będę musiał ich ubezpieczać w ZUS, to :

a) podniosę cenę swoich produktów i zapłaci za to klient końcowy

b) zamknę gospodarstwo, zostanie zlikwidowane 12 miejsc pracy na 2,5 miesiąca, czyli przekładając to na rok 2,5 etatu ... a ja pójdę do pracy zgodnie z swoim wykształceniem, gdzie zarobię mniej niż na gospodarstwie, mi na życie wystarczy, ale może to spowodować uzależnienie się od importu żywności z zewnątrz.

wedlug tej interpretacji, pani sprzedajaca w kiosku z obrotem 100 tys jest przyzwyczajona do placenia zus 1600 zl. natomiast rolnik ,jest nieprzyzwyczajony, wiec ma miec krus,bo mniejsze obciazenie, daje prace ludzi. ta pani w kiosku, gdyby placila krus tez by zatrudnila kogos na pol etatu i tez by dala prace ludzia. moje poglady sa raczej kapitalistyczne, wolalbym, aby kazdy placil skladki zdrowotne wedlug dochodow, a po przekroczeniu pewnego pulapu, skladka by nie rosla. takie argumenty przedstawialy markety, ze jak zaczna placic podatek, produktu zdrozeja!!! tylko male sklepy osiedlowe ten podatek placa, przerzucJa to na klienta, a klient idzie do marketu, bo w sklepie drozej. nie jest sprawiedliwy, by rolnik z obrotem 1 mil. placil smieszna skladke krus, a pani fryzjerka zus 1600 zl. jesli pan zatrudnia 12 ludzi, to nie jest to maly biznes, a przedsiebiorstwo. jesli krawcowa daje rade placis zus, to gospodarstwo z taka iloscia pracownikow tez daloby rade. moze nalezaloby zmniejszyc obciazenie tej fryzjerce, niz jechac na jej garbie ???!!!

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Desperado napisał:

Może nikt inny nie ma zamiaru z tobą gadać?     :P

Jakoś inni zazwyczaj normalnie ze mną rozmawiają i nie mają problemów, problemy mają ze mną tylko stare PiSowskie dziady, które żyją na utrzymaniu państwa i nie wyobrażają sobie życia bez pomocy państwa, bo zostali wychowani jeszcze w poprzednim ustroju ...

Z @Siedzacybyk mamy inne poglądy, ale da się jakoś rozmawiać normalnie ... A ty do każdego, co myśli inaczej masz od razu jakiś problem, wyzywasz od młodych kretynów itp itd...

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, Siedzacybyk napisał:

dlaczego pani sprzedajaca papierosy ma byc surowiej taktowana jak rolnik majacy obrot 200 tys.??? 

A dlaczego rolnik mający obrót 30 tys ma być lepiej traktowany niż ten co ma 200tys?  Czyli "komuno wróć" i dowalić domiar temu co ma lepiej. Kraj wyszedł z komuny ale komuna z ludzi jeszcze nie.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Siedzacybyk napisał:

wedlug tej interpretacji, pani sprzedajaca w kiosku z obrotem 100 tys jest przyzwyczajona do placenia zus 1600 zl. natomiast rolnik ,jest nieprzyzwyczajony, wiec ma miec krus,bo mniejsze obciazenie, daje prace ludzi. ta pani w kiosku, gdyby placila krus tez by zatrudnila kogos na pol etatu i tez by dala prace ludzia. moje poglady sa raczej kapitalistyczne, wolalbym, aby kazdy placil skladki zdrowotne wedlug dochodow, a po przekroczeniu pewnego pulapu, skladka by nie rosla. takie argumenty przedstawialy markety, ze jak zaczna placic podatek, produktu zdrozeja!!! tylko male sklepy osiedlowe ten podatek placa, przerzucJa to na klienta, a klient idzie do marketu, bo w sklepie drozej. nie jest sprawiedliwy, by rolnik z obrotem 1 mil. placil smieszna skladke krus, a pani fryzjerka zus 1600 zl. jesli pan zatrudnia 12 ludzi, to nie jest to maly biznes, a przedsiebiorstwo. jesli krawcowa daje rade placis zus, to gospodarstwo z taka iloscia pracownikow tez daloby rade. moze nalezaloby zmniejszyc obciazenie tej fryzjerce, niz jechac na jej garbie ???!!!

Jeżeli dotknie to wszystkich rolników, to okej, ale nie jakieś progi dochodowe, że ten to jeszcze KRUS a ten to już ZUS. Czy ktoś zapłaci mi za pszenicę więcej bo ja mam 201ha i płacę ZUS a sąsiad ma 199ha i płaci KRUS przez co ma mniejsze koszty ??

Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Tak sobie tylko wmawiasz ... I tylko ty masz takie zdanie ... I na prawdę mam w 4 literach co o mnie myśli jakiś stary dziad z Kaszub czy skąd tam jesteś ...

Też kiedyś będziesz stary 

Opublikowano (edytowane)

@Aktywnyrolnik7245 Tylko nie będę udawał, że jestem mądrzejszy tylko z tego powodu, że jestem starszy ... Sam wiek nie daje mądrości ...

A dzisiaj Desperat doszedł do takiego poziomu, że życzył mi wypadku na drodze, to jest normalne ??

Opublikowano

ale nadmienilem, ze ustawowe gosp. rodzinne, to ponizej 300 ha. nie ja to ustalale.. prog dochodowosci wymyslilem, ale to tez nie takie wyssane z palca. prowadzac dzialalnosc jest prog obrotu dla kasy fiskalnej, jest prog dla wejscia na vat. to nie sa jakies abstrakcje. mozna zrobic prog przedsiebiorstwa, chociazby 500 tys. komuna to tez , gdy pani z kiosku placi 1600 zus, by ktos majacy duze przedsiebiorstwo zerowal na jej duzych skladkach. takich biznesow jest w polsce b duzo. nalezaloby tym malym troche ulzyc, by mogli cos zarobic, ale takie przedsiebiorstwa z krus przezycic na zus. nie sadze, by pan majac 12 pracownikow zarobil 1 na czysto 2 tys, jak wiele malych biznesikow, ktore oplacaja zus. jesli o i zarabiaja kilka, albo kilkanascie razy mniej niz pan, to dlaczego maja tak duzo placic??? bo sa przyzwyczajone???!!! aby bylo jasne, niech pan sobie placi malo, ale prosze na forum nie plakac, ze zus to dla pana tragedia, ale lobbowac by ta pani z kiosku placila mniej!!! to jest uczciwe i bylo by dobrze odebrane przez forumowiczow.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Siedzacybyk napisał:

nie sadze, by pan majac 12 pracownikow zarobil 1 na czysto 2 tys, jak wiele malych biznesikow, ktore oplacaja zus. jesli o i zarabiaja kilka, albo kilkanascie razy mniej niz pan, to dlaczego maja tak duzo placic??? bo sa przyzwyczajone???!!! aby bylo jasne, niech pan sobie placi malo, ale prosze na forum nie plakac, ze zus to dla pana tragedia, ale lobbowac by ta pani z kiosku placila mniej!!! to jest uczciwe i bylo by dobrze odebrane przez forumowiczow.

Ale ja nie płaczę, że ZUS to by była tragedia, ale niech każdy go płaci ... A pracowników mam niby 12, ale na trochę lepiej niż 2 miesiące, rozkładając na cały rok wyjdzie z 2-2,5 etatu, czyli można powiedzieć jakiś średniej wielkości zakład fryzjerski. I jeszcze raz powtórzę, jak całe rolnictwo przejdzie na ZUS to nie widzę w tym problemów. Ci słabsi upadną i pójdą na etat, ci silniejsi zostaną w branży a ich produkty pewnie zdrożeją przez mniejszą podaż, przez co będzie ich stać na ten ZUS zamiast KRUS.

Chodzi o to że nie widzę sprawiedliwości w systemie 301ha to ZUS a 299ha to KRUS, albo 501tys dochodu to ZUS a 499tys dochodu to KRUS ... Albo wszyscy albo nikt ...

Opublikowano

to tez nie tak, pulapu sa wszedzie, w przedsiebiortwach tez. juz nadmienialem, o kasie fiskalnej, o vat, sa tez limity na karte podatkowa, ale rowniez limit przejscia na pelna ksiegowosc. nie mozna gospodarstwa majacego 10 swin oblozyc obostrzeniami takimi samymi jak tego co ma 10 tys macior!!! rowniez nalezaloby oblozyc pelnym zusem osoby wynajmujace 1 mieszkanie, bo po babci w spadku dostal. nie, to nie uczciwe. nalezy przyjac jakies kryteria. wiadomo, ze ci co maja 10 ha , dochodu moze 30 tys, polowe by oddali na zus. dla pani z kiosku to tez zabojstwo!!! czekam, az ktos zrobi z tym porzadek. jakies kryteria nalezy przyjac. chociazby ROD tez ma narzucone limity. reasumujac, oplaty skladek zdrowotno-emerytalnych powinny byc z progami. moze np krus do 50 ha, do 100 ha, do 200 ha, kazdy prog to ciut wyzej, a powyzej 300 ha zus. dlaczego nie??? przeciez jesli ktos jest w stanie z 10 ha zaplacic skladke, to z 200 jest to smieszna kwota, nie oszukujmy sie. policzmy na szybko, 3 tys z ha sie zarobi, 200 x 3= 600. tonie malo, o takich dochodach nie jeden przedsiebiorca.moze pomarzyc. skladka 500 zl co 3 miesiace to smiech na sali, sami przyznacie. ale pani z kiosku placi 1600!!! choroba trawi ten kraj, a nazywa sie ZUS i KRUS!!!!!!!!

Opublikowano (edytowane)

Najpierw to musi być zdrowy ZUS/KRUS, bo obecnie płacąc składki nie mam żadnej pewności, że dostanę jakąkolwiek emeryturę, w moim przypadku za około 30 lat ... Żeby nie było tak, że całe życie będę płacił 2000zł składek, być może do 70r.ż. a potem się okaże, że ZUS stać na 500zł emerytury dla mnie ...

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Jakoś inni zazwyczaj normalnie ze mną rozmawiają i nie mają problemów, problemy mają ze mną tylko stare PiSowskie dziady, które żyją na utrzymaniu państwa i nie wyobrażają sobie życia bez pomocy państwa, bo zostali wychowani jeszcze w poprzednim ustroju ...

Z @Siedzacybyk mamy inne poglądy, ale da się jakoś rozmawiać normalnie ... A ty do każdego, co myśli inaczej masz od razu jakiś problem, wyzywasz od młodych kretynów itp itd...

Gdzie cię nazwałem kretynem? przyczepiłeś się jak pchła do psa i łazisz za mną po całym forum.    xD

58 minut temu, Tomasz0611 napisał:

@Aktywnyrolnik7245 Tylko nie będę udawał, że jestem mądrzejszy tylko z tego powodu, że jestem starszy ... Sam wiek nie daje mądrości ...

A dzisiaj Desperat doszedł do takiego poziomu, że życzył mi wypadku na drodze, to jest normalne ??

Nienormalne to jest to że ty jesteś  nienormalny, szukasz zaczepki nie wiesz sam co wypisujesz, a weź się odpie*dol od mnie i będzie po problemie.   xD

Opublikowano (edytowane)

na pocieszenie, zus to ok 1500 do 1600 zl. ale....w obecnej formie skladka emerytalno-rentowa jest placona od dochodu. zaproponuje pewne rozwiazanie, obecnie skladka emerytalno-rentowa jest naliczana od przychodu. najprosciej dla wszystkich, dla przedsiebiorcow i rolnikow, aby skladka calosciowa , nazwijmy ja zuskrus ( zdrowotna , emerytalna, rentowa, chorobowa) byla naloczana od przychodu. jesli jest ktos na ksiazce przychodu i rozchodu, naliczy od realnej kwoty, jesli ryczaltowiec, to od przychodu przeliczeniowego na ha. super uczciwe!!!

Edytowane przez Siedzacybyk
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Desperado napisał:

Gdzie cię nazwałem kretynem? przyczepiłeś się jak pchła do psa i łazisz za mną po całym forum.    xD

Nienormalne to jest to że ty jesteś  nienormalny, szukasz zaczepki nie wiesz sam co wypisujesz, a weź się odpie*dol od mnie i będzie po problemie.   xD

Nie wiedziałem, że to ja się ludzi czepiam, że są niezaszczepieni/zaszczepieni ... Że nie biorą dopłat z ARIMR bo tak chcą ... Czepiasz się każdego, kto myśli inaczej niż ty ... A teraz odwracasz kota ogonem ...

• Like 1
Opublikowano

Zus powinien być jednakowy do uzyskania podstawowej emerytury, a jak ktoś chce więcej to niech dopłaca. Składka zdrowotna powiązana z dochodem to idiotyzm. Każdy ma równe szanse by się rozchorować więc czemu jedni maja płacić więcej a drudzy mniej?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Desperado napisał:

I po uj dalej truskawa zagadujesz? 

I znowu brak argumentów, to się czepiasz, że mam truskawki ??

Masz na pocieszenie "bezpiecznego" seniora za kierownicą xD Jedzie powoli to zagrożenia nie stwarza xD Dwa wymuszenia pierwszeństwa w 20 sekund, a ledwo z parkingu wyjechał xD 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v