Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Agrest napisał:

No ale zobrazowanie nie wyszło Ci.

25t po 6-8- 10zł i 5t po 2,5.

Ni hu hu średnią 4,5 nie wyjdzie . 🤭

Trzeba edytować posty w uprawie truskawki😁😜

Nic nie trzeba edytować ;) Z 3ha truskawki ( po 1 ha jednorocznych dwuletnich i trzyletnich)  wpłynęło na konto 450tys zł, plon liczyłem tylko na niektórych kawałkach, dlatego dokładnego plonu nie znam, może to było w sumie 85t, może 90t a może 100t. Końcowy wynik finansowy i areał się zgadzają ...

33t x 6zł + 14t x 3zł = 5,1zł dla odmiany Olimpia którą na koniec złapała mi szara pleśń, w innych odmianach może wyjść trochę słabiej, bo np Verdi w hurcie szła trochę słabiej. Takiej Olimpii miałem w sumie około 40-45a.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał:

No widzisz. Jak na dłoni widać że władza go uwielbia. Jak fani swego idola na koncertach🤣

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Po 10tys bo nie muszę kasować jednej za 100tys i tracić odsetki jak potrzebuję coś kupić gdy to co na koncie wykorzystane ;) A założyć przez internet 10x10tyś czy 1x100tyś to tyle samo klikania w aplikacji. A tak potrzebne środki a lokata jeszcze daleko przed końcem, to klik, kasuję jedną za 10tys a pozostałe 90tys dalej pracuje ;) 

Dzieciaku ja zakładam 5 lokat po 100tys na rok ...a ty jedno na 10 tys i to na 3 miechy ....😁😁😁😁😁

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Dzieciaku ja zakładam 5 lokat po 100tys na rok ...a ty jedno na 10 tys i to na 3 miechy ....😁😁😁😁😁

Staruszku, a ja 50x10tys na 3 miesiące, i tak co 3 miechy ... 

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Nic nie trzeba edytować ;) Z 3ha truskawki ( po 1 ha jednorocznych dwuletnich i trzyletnich)  wpłynęło na konto 450tys zł, plon liczyłem tylko na niektórych kawałkach, dlatego dokładnego plonu nie znam, może to było w sumie 85t, może 90t a może 100t. Końcowy wynik finansowy i areał się zgadzają ...

33t x6 + 14t x 3 = 5,1 dla odmiany Olimpia którą na koniec złapała mi szara pleśń, w innych odmianach może wyjść trochę słabiej, bo np Verdi w hurcie szła trochę słabiej.

Tomek, stop bo się zapętlisz😁

Czasem trzeba wiedzieć kiedy że sceny zejść... gruba kreska😜

Opublikowano (edytowane)

Komu te bajki ....nikt normalny tak nie robi ....jak masz 10 tys to taka lokatę zakładasz ..jakbyś miał 100 tys oszczędności  to byś zakładał 100 tys lokatę ...proste 🤪 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

A ja 50x10tys na 3 miesiące, i tak co 3 miechy ... 

W kreatywnej księgowości to już 2 mln🤭

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Agrest napisał:

Tomek, stop bo się zapętlisz😁

Czasem trzeba wiedzieć kiedy że sceny zejść... gruba kreska😜

Tak gruba kreska, bo nie znam do końca plonu i nie zapisywałem codziennie ceny. Znam końcowy wynik finansowy, a to chyba ważniejsze niż to, czy średnia wyszła 4,80 czy 5,20 za kilogram ... ;) 

4 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Komu te bajki ....nikt normalny tak nie robi ....jak masz 10 tys to taka lokatę zakładasz ..jakbyś miał 100 tys oszczędności  to byś zakładał 100 tys lokatę ...proste 🤪

Ja tak robię, jak potrzebuję np 8tys na opryski to kasuję jedną lokatę 10tys i nie tracę oprocentowania od 100tys tylko od tych 10tys... Ale co Tobie tłumaczyć.

4 minuty temu, Agrest napisał:

W kreatywnej księgowości to już 2 mln🤭

Pół miliona, po prostu po 3 miesiącach się kończy i trzeba odnowić ...

Specjalnie dla niedowiarka @Bogdan_ja

Zrzut ekranu 2023-10-25 105702.png

Opublikowano

zaraz zaczniecie się chwalić kto ma wyższy cholesterol, albo grubszą żonę 🤣

Opublikowano
22 minuty temu, Agrest napisał:

Tomek, wybacz ale masz problemy z przedstawianiem pewnych danych. Pamięć mam krótką ale jeszcze pamiętam jak to dzień w dzień po kilkaset łubianek  powyżej 20zł sprzedawałeś, gdzie nawet racyl to negował bo cena na detalu niższa była.  Potem po 18zł i kupcy drzwiami i oknami się pchają, a giełda 10 i 12zł

To ten użytkownik, co dwa razy drożej sprzedawał w hurcie niż było w detalu? A to pamietam. W takim razie szkoda dyskusji.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Synku za 10 tys nikt nie da 6 % ...przestań pierdaczyc ..

Teraz już problem, raczej 5-5,5%.

3 minuty temu, sakala napisał:

To ten użytkownik, co dwa razy drożej sprzedawał w hurcie niż było w detalu? A to pamietam. W takim razie szkoda dyskusji.

To skąd mam to ??

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

A czyli nie wiesz nawet ile ...😁😁😁🤪a ja mam do lutego 2024 na 6 % ...😁

Jak wcześniej założyłeś na pół roku to możesz tyle mieć, moje z początku września też tyle mają, teraz nierealne tyle dostać. Ostatnie odnawiałem jakoś 3 tygodnie temu to chyba 5,4% . Działania Jastrzębia z NBP obniżyły oprocentowanie ...

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, sakala napisał:

Ten sam, i jakby dobrze policzyć po jego rozmijających się z prawdą odpowiedziach, to z tych 1500 kobiałkach dziennie, zrobiło by się góra150.    :P

Edytowane przez Desperado
  • Haha 1
Opublikowano

Ja mam roczne lokaty ....nie wybieram na opryski z lokaty 😁

A ja mam 3 miesięczne i kładę wszystko w lokaty, jak potrzebne to się po prostu kasuje jedną małą lokatę i po problemie ...

Opublikowano
6 minut temu, sakala napisał:

Te truskawki to zasłona dymna

5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Teraz już problem, raczej 5-5,5%.

To skąd mam to ??

Z bobu

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, Warmiak napisał:

Te truskawki to zasłona dymna

Z bobu

Z bobu żeby tyle mieć to bym musiał go z 10ha mieć ;) 

Szkoda z wami tu gadać, niektórych po prostu d*pa ściska, że ktoś coś ma i nie musi liczyć na socjal od PiSu ...

Opublikowano
Przed chwilą, Bogdan_ja napisał:

Nikt normalny nie wybiera lokaty na bieżące wydatki ...tylko dzieci takie bajki piszą i tyle

A dlaczego nie ?? Na ROR i tak jest chyba 0,1% albo i mniej, czyli tyle co nic, a tak leży sobie na lokacie, jak nie trzeba to się nie rusza, a jak trzeba to lepiej skasować lokatę 10tys niż 100tys ...

Opublikowano (edytowane)

Po co kasować jak to są oszczędności a nie kasa na bieżące wydatki ..

Ja mam wszystko wpakowane w oszczędności, najczęściej nie trzeba kasować, bo na bieżące wydatki starcza z sprzedaży zboża czy kukurydzy, ale w razie by było potrzebne to mniej szkoda stracić %% od 10.000 niż od 100.000 ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v