Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

rozdawanie 500 plus rodzi tylko dalszą patologię. 

wystarczyło zdjąć podatek z produktów dla niemowląt. 

potem żłobki i przedszkola z wyżywieniem i to czynne na zasadach prywatnych czyli 6 do 18 potem podstawówka ze świetlicą i 12 miesięcy. 

a dorośli do rooooboty 

ale toto nie brzmiałoby tak pięknie 🤣

Jak tylko 500+ wchodziło pisałem wyraźnie: ŻADNEJ GOTÓWKI DO RĘKI. Darmowe materiały szkolne, dentysta w każdej szkole, ciepły posiłek, dwa tygodnie kolonii dla każdego dzieciaka, ale nigdy KASA DO ŁAPY.

Opublikowano
12 godzin temu, v11 napisał:

A co mam wymieniać nowe na nowsze- Nie rozmyślam nad przekazaniem gospodarstwa i w wieku 55 zacząć odpoczywać za swoje 

Tu tak samo dokładnie za dwa lata w wieku 55 lat przechodzę na emeryturę za swoje ....niech młodzi robią ,zresztą część ziemi już oddałem synowi .

Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

Tu tak samo dokładnie za dwa lata w wieku 55 lat przechodzę na emeryturę za swoje ....niech młodzi robią ,zresztą część ziemi już oddałem synowi .

Tak planuje ale jak wyjdzie zobaczymy bo niechciałbym by młodzi byli niewolnikami rolnictwa a polityka jest powalona i co czas przyniesie okaże się  

Opublikowano
24 minuty temu, jacek1296 napisał:

Jak tylko 500+ wchodziło pisałem wyraźnie: ŻADNEJ GOTÓWKI DO RĘKI. Darmowe materiały szkolne, dentysta w każdej szkole, ciepły posiłek, dwa tygodnie kolonii dla każdego dzieciaka, ale nigdy KASA DO ŁAPY.

zbyt proste. 

za resztę dołożyć dwie godziny ekonomii i za kilka lat socjaliści by se głupi ryj o próg wyborczy rozbili 🤣

Opublikowano
2 godziny temu, witejus napisał:

Dupka zapiekła? zasady są jasne i zapisane, to powinna być pomoc biednym a nie dopasanie bogatych, ament.

A czy napisałem że moje dzieci gorsze? Napisałem ich. Wcale za bogatego się nie uważam, więc raczej nie o pieczenie dupska mi chodziło. Są ludzie bogaci i tacy jak ja. A moje dzieci znają twardą rękę i granice, Choć wiedzą że zawsze mogą na mnie liczyć.

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Można by zrobić więcej, bo albo jakąś fasolkę szparagową albo brokuł na jesieni, ale wtedy to jakbym wyszedł na początku maja to do domu wróciłbym chyba w połowie października, to h*j z takim życiem ..

Z reguły kończę tydzień przed Bożym Narodzeniem,

Opublikowano
2 godziny temu, jacek1296 napisał:

za kiszone buraki, marynowany groszek, ŻADNEJ KASY DO ŁAPY, darmowe nawozy, nasiona,widły i gumofilce, mechanik w każdej wsi, garkuchnia w każdej wsi, dwa tygodnie urlopu w Soczi lub Złotych Piaskach, nigdy KASA DO ŁAPY, BO POTEM CHŁOPY BIJĄ, CHLEJĄ I SIEDZĄ POD SKLEPEM.😝

Opublikowano
3 godziny temu, witejus napisał:

ŚREDNIOWIECZE MINĘŁO KILKASET LAT TEMU A TY TKWISZ W NIM DO DZIŚ😂

w średniowieczu chłop oddawał dziesięcine na kosciół i drugie tyle dla pana i państwa, resztę miał dla siebie, dziś nie zostaje mu nawet 10%

w pewnym sensie wolę średniowiecze

Opublikowano
Przed chwilą, Bogdan_ja napisał:

Tylko te dziesięcinę miałeś od ha a nie od plonu ....i nie ważne czy coś zebrałeś i tak musiałes zdać ...😁

Oddawałeś co dziesiąty snopek z pola - chodził ekonom ze dworu i liczył. Może trochę warto znać historię i realia. Mówimy nadal o średniowieczy, nie o wieku XVIII

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

w pewnym sensie wolę średniowiecze

Zawsze możesz się wrócić, ubierz zgrzebną koszulę, łapcie z łyka, zaprzęgaj wołu lub babę do sochy, uprawiaj wszystko w ,,ekologi" co najwyżej możesz popiół drzewny sypać , bo takie tylko ,,nawozy" były dostępne. Lecz się u znachora i zielarki czy szeptunki, bo jeszcze takie są, postaw kurną chatę i z kozą, świnią i wołem w jednej izbie śpij, i masz to wymarzone średniowiecze, a zęby to u kowala będziesz ,,leczył"😆

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

Oddawałeś co dziesiąty snopek z pola - chodził ekonom ze dworu i liczył. Może trochę warto znać historię i realia. Mówimy nadal o średniowieczy, nie o wieku XVIII

O jakich realiach piszesz człowieku ....z głodu byś zdechł w tamtych czasach bo wtedy ludzie głodowali a ty piszesz że byś wolał aby te czasy wróciły 🤔

Opublikowano
5 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Tylko te dziesięcinę miałeś od ha a nie od plonu

Taa?

Encyklopedia PWN
dziesięcina,
danina stała uiszczana przez ludność Kościołowi katolickiemu w wysokości 1/10 plonów, później ryczałtem;
Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:

Taa?

Encyklopedia PWN
dziesięcina,
danina stała uiszczana przez ludność Kościołowi katolickiemu w wysokości 1/10 plonów, później ryczałtem;

ryczałt był liczony z całej wsi co roku inny, później wyliczany z ceny zboża

ja piszę o zasadach opodatkowania rolnictwa, a nie tym, że chciałbym żyć w takich warunkach

Opublikowano
3 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

"""przez dziesięcinę małdratową lub pieniężną (określona ilość zboża lub pieniędzy z łana);""

umiesz czytać ze zrozumieniem ? ja piszę o średniowieczu, a nie czasach reformacji i późniejszych, gdy zarówno pańszczyzna jak i dziesięcina na kościół przybrała karykaturalne formy

Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

ja piszę o zasadach opodatkowania rolnictwa, a nie tym, że chciałbym żyć w takich warunkach

Znaczy co twierdzisz że  tera więcej płacisz podatku 🤔

Opublikowano
Przed chwilą, Bogdan_ja napisał:

Znaczy co twierdzisz że  tera więcej płacisz podatku 🤔

samego VAT ponad 20%, a gdzie dochodowy, obowiązkowe składki itp ? a gdzie podatek gruntowy i inne daniny ? twierdzisz, że płacisz w sumie mniej niż 20% ?

Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

ja piszę o zasadach opodatkowania rolnictwa,

Nie mieszaj średniowiecza z obecnymi czasami, ryczałt czy podatek wyliczany z ceny zboża jest obecnie stosowany, ja bym wolał żyć żeby nie było żadnych podatków a w sklepach było wszystko darmo.Chcesz żyć w średniowieczu?twój wybór ,tylko z całym ,,dobrodziejstwem inwentarza" a nie tylko co lepsze i co ci pasuje.

Opublikowano
18 minut temu, witejus napisał:

Nie mieszaj średniowiecza z obecnymi czasami, ryczałt czy podatek wyliczany z ceny zboża jest obecnie stosowany, ja bym wolał żyć żeby nie było żadnych podatków a w sklepach było wszystko darmo.Chcesz żyć w średniowieczu?twój wybór ,tylko z całym ,,dobrodziejstwem inwentarza" a nie tylko co lepsze i co ci pasuje.

z niewolnika pana i księdza stałeś się niewolnikiem bankówi państwa, tylko zostaje ci coraz mniej z tego

jak lubisz tak żyć, żyj tak dalej

ptaszek, który całe życie żyje w klatce, nie ma świadomości, ze potrafi latać

• Haha 1
Opublikowano
21 minut temu, jahooo napisał:

umiesz czytać ze zrozumieniem ? ja piszę o średniowieczu, a nie czasach reformacji i późniejszych, gdy zarówno pańszczyzna jak i dziesięcina na kościół przybrała karykaturalne formy

jprdl, ale w średniowieczu jako ten chłop nie uprawiałeś swojej ziemi bo była własnością króla, możnego lub kościoła, byłeś chłopem niewolnym, a już od od czasów Kazia Wielkiego z ograniczeniem możliwości opuszczania wsi.  Do tego ceny na płody rolne niskie, plonowanie jeszcze niższe, porządne około 20ha gospodarstwo uzyskiwało nawet w dobrych latach mierne zyski i popierdalało w 4 osoby od rana do zmroku, razem z dziećmi. Dzisiaj taki chociażby 100 hektarowy rolnik co jest tylko pod zbożem to śmierdzący leń co większość roku niewiele pracuje, a przez 4 zimowe miesiące praktycznie wcale

Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

niewolnika pana i księdza stałeś się niewolnikiem bankówi państwa,

Masz jaki pomysł jak wyzwolić się z niewolnictwa banków i państwa?i fruwać jak ptaszek po świecie.A może wiesz gdzie na świecie jest takie państwo?z wyjęciem Państwa Idealnego, Platona czy Atlantydy, bo to przed tysiącami lat legło gdzieś na dnie Atlantyku, pewnie zbankrutowało😝

Opublikowano

koło mnie siedzi pies i patrzy niekiedy w ekran drapie się po głowie i wygląda na to że umie czytać i daje znać -ludzie co wy tu pier**licie !!!

11 minut temu, witejus napisał:

Masz jaki pomysł jak wyzwolić się z niewolnictwa banków i państwa?i fruwać jak ptaszek po świecie.A może wiesz gdzie na świecie jest takie państwo?z wyjęciem Państwa Idealnego, Platona czy Atlantydy, bo to przed tysiącami lat legło gdzieś na dnie Atlantyku, pewnie zbankrutowało😝

Od banków bardzo prosto inwestować według potrzeb i tak żeby starczyło na biblijne 7  lat chudych  A od państwa albo nic nie robić albo pomyśleć co do tej pory źle robię i to zmienić - Podatek typu gruntowy co to za podatek ? śmiech na sali co to za  %-a vatowcem może zostać każdy więc o co krzyk? A jak cienko idzie to znaczy że zarządzający do d*py 

p

o

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v