Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za kilka dni wystawie fv za usługę zapłacę 480 zł podatku i mam więcej na czysto niż nie jeden za cały rok w 3 tygodnie 

2 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Generalnie tu się zgodzę że to jedna banda 😁

A myślisz ż mając możliwości byłbyś święty?

Opublikowano

O co ci chodzi kup kombajn jak nie masz dwa zestawy do transportu i jesteś niezależny od nikogo i możesz zarabiać do woli a nie naśmiewać się bo nie tędy droga  

Opublikowano

żeby drzeć trzeba mieć a nie jękać stękać bo lenistwem przez lata niczego nie można osiągnąć u nas nawet na 15 ha każdy ma kombajn więc co masz 10 ha? 

Opublikowano
42 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Sam  nie rozumiesz ....PSL zawsze przedłużał przedwczesne emerytury dla rolników a pis tego nie zrobil 🤪to nie był zapisane w ustawie ...ustawa tak uchwalona w 2012r ale przedwczesne emerytury były do 2016r... I wtedy wygasły bo PiS odrzucił nowelizację która moiala przedłużyć tona następne lata ...sam nie rozumiesz w czym był myk i nie zasz sprawy i tyle ....

"""""Prezydent Andrzej Duda w swojej ustawie opowiedział się za tym, żeby utrzymać to, co wywalczyło dla rolników PSL, zachował ich uprawnienia emerytalne. Rząd PiS-u ten zapis wykreślił. Co to znaczy? To znaczy, że nie szanujecie swojego prezydenta, lekceważycie jego inicjatywy. A może tylko nie wierzycie, że zrobił dobre obliczenia do ustawy? Otóż my też obliczyliśmy. Na waszej decyzji przeciętna rolnicza rodzina emerytów straci ok. 160 tys. zł. – mówił w Sejmie do posłów PiS Krystian Jarubas z klubu PSL.

Poprawki opozycji odrzucone

Polskie Stronnictwo Ludowe zgłosiło również poprawki do ustawy, które zachowywały dotychczasowe uprawnienia emerytalne rolników, które jednak zostały odrzucone. – Politycy PiS nie wysłuchali apeli rolników i podnieśli im wiek emerytalny. Po raz kolejny pokazali, że nie mają szacunku dla polskiej wsi i pracy polskiego rolnika – grzmiał prezes Polskiego Stronnictwa Ludowego Władysław Kosiniak – Kamysz.""""

Pis przywrócił stan z  przed nowelizacji ale nie przedłużył przedwczesnych emerytur i te wygasły w 2016r ....zrobił w balona chłopka 😁😁

3 Noga nie wejdzie do Sejmu i Lewica tak samo .

Prawo i Sprawiedliwość  , PO,   Konfederacja Wolność i Niepodległość . Będą władać Polską przez 4 lata bardzo dobry układ w Sejmie będzie .

Opublikowano

Polak poleci w kosmos. Czy będzie to Kaczyński a może Morawietzky? Pis szuka nowych motywów dla kampanii. Za lot oczywiście trzeba zapłacić. No ale coś ta polska agencja kosmiczna chce pokazać.

Opublikowano
9 minut temu, hubertuss napisał:

Polak poleci w kosmos. Czy będzie to Kaczyński a może Morawietzky? Pis szuka nowych motywów dla kampanii. Za lot oczywiście trzeba zapłacić. No ale coś ta polska agencja kosmiczna chce pokazać.

Oni już od dawna są na orbicie🤣

7 minut temu, v11 napisał:

żeby drzeć trzeba mieć a nie jękać stękać bo lenistwem przez lata niczego nie można osiągnąć u nas nawet na 15 ha każdy ma kombajn więc co masz 10 ha? 

Opowiadanie jaki z ciebie byzmesnan ile zarobisz, jakie grosze podatku zapłacisz teraz  a przy tym wczoraj piszesz że płaciłeś 40 tys miesięcznie i musiałeś kupować maszyny z nadmiaru kasy. Pytasz Mirro ilu ludzi zatrudnia i ile zusu płaci?  Uważasz że poważny człowiek ci na to odpowie?  Zasada jest taka że o pieniadzach się nie rozmawia - pieniądze sie ma. 

Jak ktoś ma kombajn na 15 ha to albo odziedziczył po dziadku albo jest nienormalny. Poniżej 100ha pod kosę nie ma się nawet co zaczynać zastanawiać nad trzymaniem grata przez 11,5 miesiąca w roku. 

• Haha 1
Opublikowano

A nie zauważyłeSś ze wyraźnie napisałem że przeszedłem wszystkie formy opodatkowania przez lata i zostałem przy karcie podatkowej -zniesionej dla nowych więc nie opowiadaj bredni a czytaj dokładnie 

4 minuty temu, Ulman napisał:

Oni już od dawna są na orbicie🤣

Opowiadanie jaki z ciebie byzmesnan ile zarobisz, jakie grosze podatku zapłacisz teraz  a przy tym wczoraj piszesz że płaciłeś 40 tys miesięcznie i musiałeś kupować maszyny z nadmiaru kasy. Pytasz Mirro ilu ludzi zatrudnia i ile zusu płaci?  Uważasz że poważny człowiek ci na to odpowie?  Zasada jest taka że o pieniadzach się nie rozmawia - pieniądze sie ma. 

Jak ktoś ma kombajn na 15 ha to albo odziedziczył po dziadku albo jest nienormalny. Poniżej 100ha pod kosę nie ma się nawet co zaczynać zastanawiać nad trzymaniem grata przez 11,5 miesiąca w roku. 

a 50 ha każdy jeden ma kombajn żeby pozbierać kiedy chce ci wolni mają dziś porośnięty gnój i okazuje się że warto trzymać grata 11,5 miesiąca  

Opublikowano (edytowane)

A tak z ciekawości. Płacisz teraz groszowy podatek, kasy zostaje ci w bród .. Czy w związku z tym zaniechasz inwestycji?

W jakim rejonie masz ten porośnięty gnój? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
6 minut temu, mirro napisał:

@Ulman coś do pryskania. A na vocalu Glenn Hudges co w Black Sabath też robił.

Nie znałem tego ale zapowiada się nieźle. Gorzej że pryskania niewiele już zostało😃

Opublikowano

Akurat mi to niewiele mówi ale z ciekawości sprawdzę dorobek

6 minut temu, v11 napisał:

A co mam wymieniać nowe na nowsze- Nie rozmyślam nad przekazaniem gospodarstwa i w wieku 55 zacząć odpoczywać za swoje 

Martwię się co ty z kasą będziesz robił. Płaciłeś 40 tys podatku, teraz ledwo pińcet złoty , to same oszczedności na podatku z pół bani rocznie. Masz ty łeb do interesu.

Gdzie tak wszystko porosło? W jakim rejonie? 

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, Ulman napisał:

W jakim rejonie masz ten porośnięty gnój? 

Na FB co chwilę ktoś wrzuca zdjęcia porośniętego zboża, głównie północ kraju 

Opublikowano

Jakby nie durna księgowa to nigdy bym 40 nie zapłacił w całym życiu ale człowiek się uczy i już coś umie i wie Bynajmniej nie muszę stękać jak to ciężko 

Opublikowano
33 minuty temu, hubertuss napisał:

I dojedzie na lotnisko tymi milionami aut elektrycznych z pl i kamizelkę z grafenu dostanie?

a po wszystkim posprząta młodzież niemiecka i francuska co toto przyjechało trochę grosza na studia w pl dorobić 🤣

Opublikowano
15 minut temu, Ulman napisał:

Gdzie tak wszystko porosło? W jakim rejonie? 

W całej Polsce gdybyś miał ciut wiedzy to byś wiedział że początkiem porostu zboża jest spadek białka i liczby opadania na długo przed pojawieniem się widocznego kiełka 

Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

A ile spraw w Sądzie  , jeden napluł w twarz Dziennikarzowi , za taki wyczyn Sąd powinien doj...ć 50 tyś kary za plucie .

dziennnikarzowi..........za plucie na urbana tez karali

3 godziny temu, v11 napisał:

k**wa wam brak zajęć zamiast jałowo tu dupcyć farmazony wziąć i pomyśleć nad zrobieniem czegoś pożytecznego to w koło utyskiwanie i szczucie -nic to nie da a najgorsze że jeszcze mnie to wciągacie i zamiast sprzatać po porzarze marnuje tu czas 

wiatr rozwieje.. ja ciagnik naprawiam..odpukac ze 2 lata byl spokoj.

59 minut temu, Ulman napisał:

A na co mi kombajn? Ja drę łacha z twoich przechwalanek i głupich pytań

macie wiele wspolnego

37 minut temu, mirro napisał:

@Ulman coś do pryskania. A na vocalu Glenn Hudges co w Black Sabath też robił.

u nas za male pola na takie dlugie piosenki. nie pamietam zeby cos takiego na dyskotekach lecialo.

Opublikowano
8 minut temu, v11 napisał:

W całej Polsce gdybyś miał ciut wiedzy to byś wiedział że początkiem porostu zboża jest spadek białka i liczby opadania na długo przed pojawieniem się widocznego kiełka 

W całej Polsce czyli wszędzie i nigdzie😆

Porastanie to porastanie. Biochemiczne procesy poprzedzające ten proces to oddzielny temat.  Gdzie  więc jest ten porośnięty gnój o którym piszesz?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v