Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mialo padac ale na razie kropi.

pamietajcie ze na wiekzosc tego dobrobytu mamy kredyty u zlego niemca..

pwnie skonczy sie to tak jak za gierka-inflacja juz jest..czekam tylko a mrozny zimowy, niedzielny poranek..teleranka moze nie byc i tak juz za duzo bajek sie oglada na co dzien w tvp..

29 minut temu, HF86 napisał:

to w końcu konfa to ruskie agenty, czy przyjaciele pisu, czy opłacane przez wielkich tego świata, bo już się jakoś pogubiłem 🙉

to ruscy agenci, przyjaciele pis-u ,oplacani przez wielkich tego swiata-to sie nie wyklucza,wrecz uzupelnia w logiczny ciag..

Opublikowano

Tak się zastanawiam jak część społeczeństwa i nas ma zryte umysły  plując węsząc spiski itd a to wszystko przecież demokracja nic dodać nic ująć .Nie jest prawdą że głosując na tych czy tamtych głosujemy właściwie to dziadostwo nie ma granic ze wszystkich stron  

Opublikowano
witejus napisał:

7 godzin temu, nie napisał:

"W Stanie Wojennym ukrywałem w swoim domu radio, bo bałem się, że jak wpadnie Milicja, to mi je zabierze". /Jerzy Owsiak/

😆, synuś pułkownika milicji który miał w domu milicjanta codziennie🤣, pieprzy takie farmazony POKOmonom

On jest '51 rocznik bodaj - to w tym domu milicjanta do pary z radiem już mogło nie być... Czy to zatem farmazon?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, v11 napisał:

Nie mam zamiaru się sprzeczać ale był rok kiedy za po-psl NPK kosztował 4500 i uj nie dopłata był czas że w wieku 55lat  mogłem już być na emeryturze a młodzi mogli sobie śmigać jako gospodarze a nie teraz mam 55 i dylemat .paliwo było ledwo 1 zł jest 2 nawet chyba nie było 100l /ha ceny zbóż a konkret QQ  101 euro i musiałem całować w ręce że kupili  i to była rewelacyjna cena bo pozostali sprzedawali po 80 euro -przed rozpierdoleniem cukrowni burak był biznesem -sprzedali Niemcom i uj dywidenda do Niemiec  Świniaki od 95 do chyba 2017 cena jak za darmo bez zmian (choć w tym temacie nie siedzę ale kiedyś) Wszystko można zwalić na sytuację rynkową tak jak teraz zwalają. Gdyby był drugi identyczny kraj gdzie rządziła by PO i było by lepiej uznał bym 100% racji -ale tak nie ma brak odnośnika a krzyczeć i żądać każdy potrafi .Wszystko można nazwać wyborczą łapówką a jakby nie było jakoś złagodzili obniżkę cen pomimo że sprzedałem po zajebistej cenie i sam uważam że mi się nie należało bo miałem umowę .Widzę że niektórym  brakuje co miesiąc opłacenia ZUS do otwarcia oczu a PO takie przymiarki robiła przypominam i przykładowo  pomnóż 3 osoby x 1500 x 12 mieś 

ja nie ale żona  była  wierz mi że to bolesne składek za lata prawie 3000 tyś i będzie uj z tego 

Renty strukturalne na które można było przechodzić w wieku 55lat  weszły w 2001 r i to nie było za PiSu ....tak samo wcześniejsze emerytury dla rolników opoerdolil waśnie PiS bo za PO/PSL rolnik przechodził 5 lat wczesniej a teraz UJ .....więc zresetuj dane bo cienki te  argumenty 🤪

Ja nie przypominam sobie takiej ceny npk za PSL/POc zy wcześniejsze rządy a tyz młody już  nie jestem 🤔

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Opublikowano
mirro napisał:

Gdym teraz miał brać się za to co robię od zera, to raczej bym się nie wziął. Nie widzę szans ani perspektyw. Wtedy jakoś szło to inaczej. Pewnie dalej biegałbym z karabinem.

Aaa słyszałeś że będą ułatwienia w uzyskiwaniu pozwolenia na broń do samoobrony dla czynnych żołnierzy? WOT to czynne wojsko to i żołnierzów też. Może jeszcze z pobudek sportowych wstąpisz w szeregi dzieci MON.

Opublikowano

Jesteś w błędzie kolego podniesienie wieku dla wszystkich zus i krus zrobiła PO ale PIS obniżył tylko dla ZuS to dla ścisłości ale żyj w swoim uwielbieniu dla PO dla mnie wszyscy złodzieje jednakowi i siebie warci 

4 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Renty strukturalne na które można było przechodzić w wieku 55lat  weszły w 2001 r i to nie było za PiSu ....tak samo wcześniejsze emerytury dla rolników opoerdolil waśnie PiS bo za PO/PSL rolni przechodził 5 lat wczesniej a teraz UJ .....więc zresetuj dane bo cienki te  argumenty 🤪

Opublikowano

Pis zlikwidował rolnikom wcześniejsze emerytury i tu trza być naprawdę umysłowym żeby tego nie wiedzieć ....owszem podnieśli po/PSL wiek emerytalny ale rolnik mógł przejść 5 lat wczesniej a pis to opoerdolil i zrobił debila z chłopa o wmawia że mu obniżył wiek emerytalny ....cyrk 😁😁😁

Opublikowano
13 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Pis zlikwidował rolnikom wcześniejsze emerytury i tu trza być naprawdę umysłowym żeby tego nie wiedzieć ....owszem podnieśli po/PSL wiek emerytalny ale rolnik mógł przejść 5 lat wczesniej a pis to opoerdolil i zrobił debila z chłopa o wmawia że mu obniżył wiek emerytalny ....cyrk 😁😁😁

https://www.infor.pl/prawo/emerytury/podwyzszenie-wieku-emerytalnego/302928,Podwyzszenie-wieku-emerytalnego-rolnikow.html

a może jednak  tak było 

https://www.prawo.pl/kadry/wiek-emerytalny-rolniczek-i-rolnikow-to-60-i-65-lat,287863.html

Opublikowano

O co chcesz się sprzeczać jak napisałeś to samo co ja ..tylko ja piszę wprost że PiS wydymał chłopa a ty że PiS obniży tylko ZUS ...🤔😁😁😁😁

To kto zabrał te wcześniejsze emerytury dla rolników ?...😁😁😁😁😁😁

• Like 1
Opublikowano
30 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Tak było wcześniej 60 lat dla rolników mężczyzn i 55 lat dla kobiet i po reformie PO PSL zrównali wiek do 67 lat czyli podnieśli o ile kobietom na roli ? PIS obniżył ale już nie do 60 , 55 lat tylko do 65 , 60 czyli podniósł wiek emerytalny o 5 lat . PO PSL podniosło chłopom o 7 lat a kobietom o 12 lat .

Opublikowano
48 minut temu, DTaras napisał:

On jest '51 rocznik bodaj - to w tym domu milicjanta do pary z radiem już mogło nie być... Czy to zatem farmazon?

6 października 1953
Gdańsk, niby dlaczego? poza tym on mówił o stanie wojennym, to już radia były , nie?

51 minut temu, DTaras napisał:

Czy to zatem farmazon?

Do kwadratu

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Tak było wcześniej 60 lat dla rolników mężczyzn i 55 lat dla kobiet i po reformie PO PSL zrównali wiek do 67 lat czyli podnieśli o ile kobietom na roli ? PIS obniżył ale już nie do 60 , 55 lat tylko do 65 , 60 czyli podniósł wiek emerytalny o 5 lat . PO PSL podniosło chłopom o 7 lat a kobietom o 12 lat .

No mylisz się bo dalej była możliwość wcześniejszego przejścia i dla mężczyzn było podniesione realnie o 2 lata...fakt że kobiety tu traciły sporo ....Możliwość wcześniejszych emerytur była mimo podniesienia wieku a pis obniżył niby wiek emerytalny ale tylko w ZUS tak prawdę bo zlikwidował wcześniejsze emerytury rolnikom ....dla ZUS cofną wiek to dla KRUS już nie ...i takie są fakty że głupiego chłopa wydymał i wmawia że obniżył a tak się nie stał 🤪

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
7 godzin temu, racyl napisał:

Pis prowadzi do gigantycznego zadłużenia które będą spłacać kolejne pokolenia .

Jak za komuny

Przyjdzie Balcerek, ten obecny, stary, lub jaki młody nowy i dogada się z Niemcami i zachodem i umorzą 7% długu, jak po komunie.🤣

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, witejus napisał:

Przyjdzie Balcerek, ten obecny, stary, lub jaki młody nowy.

Nie przyjdzie, nie ma już czego Niemcom sprzedawać, zostały pojedyncze państwowe zakłady ... A tak za nic, to długów nam nie umorzą ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

po psl jak wydłużało wiek emerytalny rolników i inne złe ustawy które narzucała unia to odkladało wczasie  ich wejście . A pis co? Co złe to od  jutra obowiązuje, a 800 plus dopiero od stycznia k**wa. To co k**wa na powietrzu to dziecka ma przetrwać pół roku??

Opublikowano
19 minut temu, Bogdan_ja napisał:

No mylisz się bo dalej była możliwość wcześniejszego przejścia i dla mężczyzn było podniesione realnie o 2 lata...fakt że kobiety tu traciły sporo ....Możliwość wcześniejszych emerytur była mimo podniesienia wieku a pis obniżył niby wiek emerytalny ale tylko w ZUS tak prawdę bo zlikwidował wcześniejsze emerytury rolnikom ....dla ZUS cofną wiek to dla KRUS już nie ...i takie są fakty że głupiego chłopa wydymał i wmawia że obniżył a tak się nie stał 🤪

Wiesz może ile wynosi okresowa renta chorobowa z KRUS ?

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Mariusz2903 napisał:

I bardzo dobrze, trzeba zapieprzać na swoja emeryturę. Wiek emerytalny 55 dla kobiet i 60 dla chłopa to był śmiech. Jeśli dbają o siebie to są ludzie w pełni sił. Jak nie dbają to już ich wina.  Powinno być 65 dla wszystkich z mozliwością wcześniejszego przejścia na emeryturę ale tak skonstruowane żeby sie nie opłaciło. Do tego niska składka podstawowa niezależna od dochodu na minimalną emeryturę, a jak ktoś chce więcej to niech dokłada ile mu pasuje. 

10 minut temu, Mariusz2903 napisał:

No ile? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

teraz zamiast wolnej europy jest gw a zamiast glosu ameryki tvn 😂

niby nie wolno bylo slucha ale wiekszosc i tak sluchala mimo zagluszania , 

kaczystan to parodia prl-u i skonczy tak samo..

jedno jest pocieszajace - gierka internowali wiec pewnie i jego parodie naszych czasow tez zamkna..

54 minuty temu, witejus napisał:

Mroźnego poranka już nie doczekasz, ocieplenie klimatu nadeszło, planeta się gotuje😆

i co  tego - zmiany klimatu prowadza do tego ze pogoda sie rozregulowala-czego ten rok jest dobrym przykladem.. moga byc i miesiace mrozow raz na kilka-kilkanascie lat ..

52 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

pokaz komu realnie podniesli ?? ktorym rocznikom ??

oczywiscie ze wiek emerytalny powinien byc podniesiony jak  w kazdym normlanym czasie- od czasow bismarcka srednai dlugosc zycia podniosla sie ze 20 lat a wiek emerytalny ??

14 minut temu, Mariusz2903 napisał:

https://www.gov.pl/web/krus/kwoty-swiadczen

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v