Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Nigdy wcześniej do WK nie zgłaszałem a miałem już kilkanaście aut oprócz tych sprzedanych do Kirgistanu UA czy LT.

Każdy pojazd zgłaszałem od zawsze.

Opublikowano
7 godzin temu, nie napisał:

"W Stanie Wojennym ukrywałem w swoim domu radio, bo bałem się, że jak wpadnie Milicja, to mi je zabierze". /Jerzy Owsiak/

😆, synuś pułkownika milicji który miał w domu milicjanta codziennie🤣, pieprzy takie farmazony POKOmonom

Opublikowano
9 godzin temu, Ulman napisał:

A co ty możesz wiedzieć jakie ja podatki płacę?  Po co kupiłeś sprzęt którego bez odliczeń  byś nie kupił czyli jak rozumiem jest ci niepotrzebny?

To oceniam po twojej wiedzy o podatkach ale mogę się mylić bo może płacisz i się nie interesujesz  a to co kupowałem po prostu wymieniałem sprzęt dobry na nowy a tamten zupełnie spokojnie starczał a powodem było odliczenie i zmniejszenie podatku a płaciłem niekiedy 40 tyś miesięcznie a to przegięcie totalne 

Opublikowano
24 minuty temu, racyl napisał:

Pis prowadzi do gigantycznego zadłużenia które będą spłacać kolejne pokolenia .

Jak za komuny

Więc przestać pobierać 500+ i pozostałych dopłat i zadłużenie będzie mniejsze skoro to taki problem 

Opublikowano

Zadłużenie i kredyty są brane bez względu na to czy te pieniądze są wykorzystywane czy nie.

Tyle kasy przejedzone a dzieci więcej jak nie było tak nie ma. Jest osiągnięty tylko cel polityczny jednej partii i nic więcej

Opublikowano

Veber wreszcie chlapnął prawdę że będzie zwalczał pis ok niech zwalcza ale nie kosztem nas  Polaków niech biorą proce kije i niech zwalczają Proszę  podważć że w UE jest inne koryto i inne świnie przy nim niż u nas -to samo kolesiostwo co w każdym najgorszym kraju I podkreślam w rządach pis nie widzę wielkich plusów ale alternatywy brak i prędzej nie pójdę do wyborów niż zagłosuję na PO wybór między świną a dzikiem -co to za wybór ?

1 minutę temu, racyl napisał:

Zadłużenie i kredyty są brane bez względu na to czy te pieniądze są wykorzystywane czy nie.

Tyle kasy przejedzone a dzieci więcej jak nie było tak nie ma. Jest osiągnięty tylko cel polityczny jednej partii i nic więcej

Brak dzieci to postęp cywilizacji i dobrobyt hamuje tak jest we wszystkich rozwiniętych krajach .Ludzie chcą żyć i korzystać z życia a dzieci to obowiązki wyrzeczenia i koszty i mogą zrobić X XXXX+ to kto nie chce nie będzie miał dzieci -może pomysłem jest nie masz dzieci nie masz emerytury albo tylko  na przeżycie  

Opublikowano

Pis zniszczył wszystko i podporządkował wszystkie instytucje i jest bezkarny  ....ja przegra to da gotowe narzędzie nowej władzy aby ta dokonała rzezi..ot głupcy 😁

Takich durniów to jeszcze nie było i nic gorszego już nam nie grozi 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Na 100% nikt niczego nie zmieni wręcz będą kontynuować nowe pomysły na złodziejstwo .Podaj proszę dwa trzy  przykłady dla rolnictwa pozytywne wdrożone za PO  Bo ja nie kojarzę niczego -może mam sklerozę ale nie kojarzę a nie jestem pisiorem 

Edytowane przez v11
Opublikowano

Wielkie pomysły PiSu to jedna wielka ściema ...co niby PiS wdrożył z tego co zapowiadał .....🤪 O ile były nawozy za PO po 5 tys? ....PiS przebił wszystkie granicę absurdu i demolki wszystkiego i tyle ...

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, v11 napisał:

Na 100% nikt niczego nie zmieni wręcz będą kontynuować nowe pomysły na złodziejstwo .Podaj proszę dwa trzy  przykłady dla rolnictwa pozytywne wdrożone za PO  Bo ja nie kojarzę niczego -może mam sklerozę ale nie kojarzę a nie jestem pisiorem 

Gdym teraz miał brać się za to co robię od zera, to raczej bym się nie wziął. Nie widzę szans ani perspektyw. Wtedy jakoś szło to inaczej. Pewnie dalej biegałbym z karabinem.

Opublikowano
43 minuty temu, witejus napisał:

Myślisz?

2015 zjednoczona lewica nie dostała się do sejmu co dało większość pisowi i rządzą do rej pory i martwię się że może to dalej trwać.

Opublikowano

Pokaż najpierw trzy pozytywne pomysły pisowskie. Nie jestem za po, ale takich idiotów, złodziei, kłamców jak obecnie to jeszcze nie było.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, v11 napisał:

Brak dzieci to postęp cywilizacji i dobrobyt hamuje tak jest we wszystkich rozwiniętych krajach .Ludzie chcą żyć i korzystać z życia a dzieci to obowiązki wyrzeczenia i koszty i mogą zrobić X XXXX+ to kto nie chce nie będzie miał dzieci -może pomysłem jest nie masz dzieci nie masz emerytury albo tylko  na przeżycie  

założenie łapówki wyborczej było że 500+ ma spowodować większą ilość dzieci i jak widzimy kasa wyrzucona w błoto

Mam 2 synów w podstawówce i w niczym mi nie pomaga to 500+ bo żyjemy z pracy własnych rak a nie od pierwszego do pierwszego z 500+ jak niektórym nawiedzonym pisowcom się to wydaje.

Kto żyje z pracy własnych rąk zawsze będzie miał dobrobyt a jak ktoś liczy na 500+ itp to przyjdzie dzień kiedy to wszystko się skończy i zostnanie z niczym i to w cale nie musi być zmiana rządu

Opublikowano
49 minut temu, mirro napisał:

Gdym teraz miał brać się za to co robię od zera, to raczej bym się nie wziął. Nie widzę szans ani perspektyw. Wtedy jakoś szło to inaczej. Pewnie dalej biegałbym z karabinem.

Kiedy wtedy? Syn kuzyna przebimbał w armi 15 lat i przymierza się do emerytury -jakieś 2000 ja tego nie będę miał nigdy 

Przed chwilą, racyl napisał:

założenie łapówki wyborczej było że 500+ ma spowodować większą ilość dzieci i jak widzimy kasa wyrzucona w błoto

Mam 2 synów w podstawówce i w niczym mi nie pomaga to 500+ bo żyjemy z pracy własnych rak a nie od pierwszego do pierwszego z 500+ jak niektórym nawiedzonym pisowcom się to wydaje.

Kto żyje z pracy własnych rąk zawsze będzie miał dobrobyt a jak ktoś liczy na 500+ itp to przyjdzie dzień kiedy to wszystko się skończy i zostnanie z niczym i to w cale nie musi być zmiana rządu

niemów że 12 tyś rocznie to nic mi niekiedy nie starczy tyle na części ale zawsze to 12 tyś -muszę jeden dzień kosić na usłudze ja tym nie gardzę -to ile wy zarabiacie? jak 12 to nic?

Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

Wielkie pomysły PiSu to jedna wielka ściema ...co niby PiS wdrożył z tego co zapowiadał .....🤪 O ile były nawozy za PO po 5 tys? ....PiS przebił wszystkie granicę absurdu i demolki wszystkiego i tyle ...

Nie mam zamiaru się sprzeczać ale był rok kiedy za po-psl NPK kosztował 4500 i uj nie dopłata był czas że w wieku 55lat  mogłem już być na emeryturze a młodzi mogli sobie śmigać jako gospodarze a nie teraz mam 55 i dylemat .paliwo było ledwo 1 zł jest 2 nawet chyba nie było 100l /ha ceny zbóż a konkret QQ  101 euro i musiałem całować w ręce że kupili  i to była rewelacyjna cena bo pozostali sprzedawali po 80 euro -przed rozpierdoleniem cukrowni burak był biznesem -sprzedali Niemcom i uj dywidenda do Niemiec  Świniaki od 95 do chyba 2017 cena jak za darmo bez zmian (choć w tym temacie nie siedzę ale kiedyś) Wszystko można zwalić na sytuację rynkową tak jak teraz zwalają. Gdyby był drugi identyczny kraj gdzie rządziła by PO i było by lepiej uznał bym 100% racji -ale tak nie ma brak odnośnika a krzyczeć i żądać każdy potrafi .Wszystko można nazwać wyborczą łapówką a jakby nie było jakoś złagodzili obniżkę cen pomimo że sprzedałem po zajebistej cenie i sam uważam że mi się nie należało bo miałem umowę .Widzę że niektórym  brakuje co miesiąc opłacenia ZUS do otwarcia oczu a PO takie przymiarki robiła przypominam i przykładowo  pomnóż 3 osoby x 1500 x 12 mieś 

5 minut temu, Ulman napisał:

ja nie ale żona  była  wierz mi że to bolesne składek za lata prawie 3000 tyś i będzie uj z tego 

Opublikowano

niemów że 12 tyś rocznie to nic mi niekiedy nie starczy tyle na części ale zawsze to 12 tyś -muszę jeden dzień kosić na usłudze ja tym nie gardzę -to ile wy zarabiacie? jak 12 to nic?

Jeszcze raz Ci tłumaczę jak nie żyjesz od pierwszego do pierwszego to nie zauważasz tych 500+.

To 12tys jest ściagnięte z ludzi z najpierw a potem im dane. Wolałbym żeby vat wrócił do 22% i te inne wprowadzone podatki znikneły niż ta jałmużna od pis która idzie na konto a już i tak nie ma takiej siły nabywczej jak na początku

Nigdy nie ma że jakiś rząd co ci daje za darmo bo po prostu nie ma swoich pieniędzy i musi najpierw ściągnąć lub zapożyczyć się żeby potem rozdawać .

Trzeba być patolem kompletnnym żeby mówić że nikt mi nic nie zabiera żeby potem dawać

Na kim dzisiaj 1tys na miesiąc  robi wrażenie jak dzisiaj nie ma kupić samochodu używanego 10 letniego poniżej 20 tys. Tak samo idziesz do sklepu to za 100zł nie wiele jest

Opublikowano

Kiedy wtedy?

A tak koło 2010.

52 minuty temu, v11 napisał:

ja nie ale żona  była  wierz mi że to bolesne składek za lata prawie 3000 tyś i będzie uj z tego 

A co tam Wy wiecie o płaceniu ZUSu. Ty masz 3 tyś na rok. Zatrudnij ludzi to włosy Ci dęba staną.:gent:

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, racyl napisał:

Jeszcze raz Ci tłumaczę jak nie żyjesz od pierwszego do pierwszego to nie zauważasz tych 500+.

To 12tys jest ściagnięte z ludzi z najpierw a potem im dane. Wolałbym żeby vat wrócił do 22% i te inne wprowadzone podatki znikneły niż ta jałmużna od pis która idzie na konto a już i tak nie ma takiej siły nabywczej jak na początku

Nigdy nie ma że jakiś rząd co ci daje za darmo bo po prostu nie ma swoich pieniędzy i musi najpierw ściągnąć lub zapożyczyć się żeby potem rozdawać .

Trzeba być patolem kompletnnym żeby mówić że nikt mi nic nie zabiera żeby potem dawać

Na kim dzisiaj 1tys na miesiąc  robi wrażenie jak dzisiaj nie ma kupić samochodu używanego 10 letniego poniżej 20 tys. Tak samo idziesz do sklepu to za 100zł nie wiele jest

Jak to nie zauważy tej kasy jeśli nie , żyje od 1 do 1 .

18 lat x 9600 zł = 172800 zł na koncie niezła  kasa darmowa . Ty powiadasz że to nic dla młodych .

Niech będzie pszenica po 800 zł .

Musisz sprzedać na tą  sumę 12 to pszenicy na brudno .

Na czysto żeby suma była 9600 zł rocznie 5 ha pszenicy .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Tylko najpierw policz ile kasy jest ściągnięte z ludzi w podatkach więcej, to nie ma tak że to taka darmowa kasa

Lepiej np żeby każdy miał po równo np w postaci niższego vat 22%. Podobnie za te wszystkie bilbordy na ulicach ludzie płacą w postaci wyższych rachunków za prąd.

Kowalski powinien tak samo płacić jak przędsiębiorca za prąd, gaz

PIS to jest tylko jedna wielka propaganda

Edytowane przez racyl
Opublikowano
3 godziny temu, Andpol napisał:

PSL i Hołownia trzecia droga nie dostaną 8% głosów i pis z konfederacją będą rządzić dalej.

to w końcu konfa to ruskie agenty, czy przyjaciele pisu, czy opłacane przez wielkich tego świata, bo już się jakoś pogubiłem 🙉

Opublikowano
46 minut temu, mirro napisał:

A tak koło 2010.

A co tam Wy wiecie o płaceniu ZUSu. Ty masz 3 tyś na rok. Zatrudnij ludzi to włosy Ci dęba staną.:gent:

To się pochwal ilu zatrudniasz i ile płacisz ?

8 minut temu, racyl napisał:

Tylko najpierw policz ile kasy jest ściągnięte z ludzi w podatkach więcej, to nie ma tak że to taka darmowa kasa

Lepiej np żeby każdy miał po równo np w postaci niższego vat 22%. Podobnie za te wszystkie bilbordy na ulicach ludzie płacą w postaci wyższych rachunków za prąd.

Kowalski powinien tak samo płacić jak przędsiębiorca za prąd, gaz

PIS to jest tylko jedna wielka propaganda

każda partia to propaganda i koryto tak Kowalski powinien płacić według zasad rynkowych a nie z dopłatą z mojej kasy .A jeden procent vat co zmienia ? ile wydajesz miesięcznie 50 000 to 1% to 500 + dwoje dzieci 100 000 wydatków -no gratuluje poziomu życia mnie nie stać bo nie mam nic plus no może" kopa w d*pę plus podatki".W d*pie się przewraca z dobrobytu i brak problemów  to jest tajemnica niezadowolenia.   

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v