Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Takeda napisał:

Do jedzenia może nie, ale kwiaty czarnego bzu do tego limonki, miód woda, spirytus i trochę czasu, efekt niesamowity 

Yyyyyyyy a ta cała reszta, oprócz spirytusu, to bardzo konieczna w tym zestawie?:lol:Czy można się obejśc bez?

• Haha 1
Opublikowano

moze byc denaturat albo plyn do spryskiwaczy-po taniosci bedzie. na rynku owocow kryzys przeciez jest.....

33 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Przy tych cenach to chyba mało opłacalne zboże w piec.?

piles cos ?? chyba tanalewkka sie jeszcze nie przegryzla 🤣.

owies 3 razy tanszy niz ekogroszek a ma 70 % kalorycznosci, nawet nie trzeba kalkulatora zeby wiedziec,  tyle ze samym nie napalisz-nie zsypuje sie i trzeba mieszac i zgarnywac codziennie.

Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

moze byc denaturat albo plyn do spryskiwaczy-po taniosci bedzie. na rynku owocow kryzys przeciez jest.....

piles cos ?? chyba tanalewkka sie jeszcze nie przegryzla 🤣.

owies 3 razy tanszy niz ekogroszek a ma 70 % kalorycznosci, nawet nie trzeba kalkulatora zeby wiedziec,  tyle ze samym nie napalisz-nie zsypuje sie i trzeba mieszac i zgarnywac codziennie.

Gdzieś czytałem że węgiel dobry za tysiąc z groszami.

Owies aż tak tani nie jest. 

Pytam z ciekawości, nie dla krytyki.

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, jacus napisał:

prawie kazdy na forum [procz mnie]na trzezwo na nich glosowal.......

Głosowałeś po pijaku?to nie wiesz na kogo, czy na PIS

Edytowane przez witejus
Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Yyyyyyyy a ta cała reszta, oprócz spirytusu, to bardzo konieczna w tym zestawie?:lol:Czy można się obejśc bez?

no jeśli uważasz, że Harnaś, czy Żubr to piwo to owszem😝

Opublikowano
7 godzin temu, Takeda napisał:

W kwestii piwa nie mam wiedzy. Nie spożywam i nigdy nie miałem specjalnie smaku w tym kierunku. Może, jakby już nic do picia przy żarciu nie było, to bym się skusił. 

Opublikowano
8 godzin temu, Takeda napisał:

To podaj które piwo zaspokaja twoje wyrafinowane gusta smakosza, niech pospolici chlacze żubra i harnasia spróbują ,,prawdziwego" piwa.

Opublikowano

ty smakosz berbeluchy  kubki smakowe masz juz zniszczone..

podjedz do krakowa do browarow rzemieslniczych..

10 godzin temu, witejus napisał:

Głosowałeś po pijaku?to nie wiesz na kogo, czy na PIS

a ty na kwasniewskiego na trzezwo glosowales ??

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, jacus napisał:

a ty

Już mówiłem co na ty, że poszedłeś nawalony jak stodoła po żniwach do lokalu wyborczego bo ci się pomylił z knajpą to listę wyborczą wziąłeś za menu i postawiłeś krzyżyk na PIS, bo ledwo widząc na oczy dojrzałeś tylko P... a że pierwszy był PIS to zagłosowałeś.Sam tu publicznie na forum przyznałeś że nie głosowałeś na trzeźwo😂

Co i jak mówią o tych z i pod Proszowic to nie masz pojęcia, więc się nie wysilaj bo ci co nogawką wypadnie.

Edytowane przez witejus
Opublikowano

ja z takimi do szkoly chodzilem , w hucie,policji ,strazy mnostwo ich z moimi kolegmi pracuje-wiec sie nasluchalem dosyc.. nawet sasiada mialem na chwile . ale sasiadka go w dupe kopla ,. paru naszych sie ozenilo w tamtych stronachi kazdy zalowal 🤣. kolega mialem co przy targu w proszowicach mieszkal.

Opublikowano
mirro napisał:

1 godzinę temu, Takeda napisał:

Do jedzenia może nie, ale kwiaty czarnego bzu do tego limonki, miód woda, spirytus i trochę czasu, efekt niesamowity 

Yyyyyyyy a ta cała reszta, oprócz spirytusu, to bardzo konieczna w tym zestawie?Czy można się obejśc bez?

Fioletowa Cedevita, spiryt i woda wychodzi podobnie... Spiryt to taki zwierz, że albo trzeba pić w oryginale i szarpie od razu albo czekać aż się zrobi trunek. Nawet najprostsza palonka. Z braku czasu człowiek nabył tej umiejętności bo poco się miało marnować? Polak ma wrodzony szacunek do tej dobroci. U nas winogron na wino się nie nadaje a warunki nie pozwalają dojrzeć innym miksom za to to co można upędzić z kartofli, ziemniaka, pyry, żyta jabłek, marchwi i śliwek jest do przechowywania niewymagające. Dawkowane w rozcieńczeniu z wodą nawet kowida poniewiera. Skarb.

Opublikowano
16 minut temu, jacus napisał:

paru naszych sie ozenilo w tamtych stronachi kazdy zalowal 🤣. kolega mialem co przy targu w proszowicach mieszkal.

Nie ma się co dziwić że żałowali. W Proszowicach to trzeba zapieprzać a nie się lenić jak na twoich psioskach

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

W Proszowicach to muszą jacyś trochę walnieci na głowę mieszkać, bo w całym kraju bób 8-10 a oni po 6zl wystawiają ogłoszenia ... Nawet na giełdzie w Krakowie 8-9 a oni nadal z domu po 6 wystawiają.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

tam kazdy gdzies pracuje- wiec dla nich to hobby ,aby sprzedac, a ze raz na pare lat wieksza kase przytula tym lepiej..

2 godziny temu, Ulman napisał:

Nie ma się co dziwić że żałowali. W Proszowicach to trzeba zapieprzać a nie się lenić jak na twoich psioskach

corka mojej nauczycielki matematyki, po doktoracie ozenila sie tam, gdy tesciowa kazala jej robic  w polu i kaczki odpasac , to dala mezowi ultimatum albo wyprowadzka albo rozwod 🤣 dwoje dzieci maja ..

u mnie nie ma piaskow-sa w sasiedniej wsi ..dwie babki mam z tamtad wiec musze sie meczyc-dla oslody tam ar ziemi kosztuje tyle co u ciebie hektar 😂

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jacus napisał:

tam kazdy gdzies pracuje- wiec dla nich to hobby ,aby sprzedac, a ze raz na pare lat wieksza kase przytula tym lepiej..

🤣

😂

Tylko mogliby mieć przykładowo 65.000 z ha a sami z własnej woli biorą 45.000 ... U mnie w tym roku hektar bobu zarobi za 20ha kukurydzy, bo przy tej suszy jak zbiore 8ton mokrej z ha to będzie cud, gdzie normalnie zbierało się 13-15 t mokrej z ha. To tak jakby skupy za mokra kukurydzę by płaciły 800 a ty byś wystawiał ogłoszenie, że chcesz sprzedać za 600 albo 500 ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
28 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To tak jakby skupy za mokra kukurydzę by płaciły 800 a ty byś wystawiał ogłoszenie, że chcesz sprzedać za 600 albo 500 ...

No i co? Może by nie sprzedał?:lol:

Dzień jak każdy inny.

https://www.sadyogrody.pl/owoce/101/panstwowy_skup_malin_tylko_dla_wybranych_dochodzi_o_patologii,36381.html

"Ale to nie koniec. – Są skupy, które nie przyznają się do tego, że mogą płacić cenę „państwową”, czyli 5 – 5,3 zł za kilogram. Płacą jak na wolnym runku. Zebrane owoce odsprzedają dalej, do firm wyznaczonych przez spółkę Skarbu Państwa, po cenie wyższej. Za darmo mają złotówkę na kilogramie – przekonuje kolejny plantator."

Pan plantator myli skup z przetwórnią. Bo chyba skupy nie uczestniczą w tej akcji a firmy przetwórcze do których te skupy przywożą towar dostarczony im wcześniej przez plantatorów. Tak więc ten tego trza brać skrzynki samemu wieźć do firmy wyznaczonej przez Państwo. 

Opublikowano
9 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Szkoda przepis podawać, i tak wychlejesz zanim będzie dobre ...

tak jasne ... wy to dziennie doicie a jakiś przygłup typu co studiował wykładanie kafelek  na studiach wie co ja robię 

14 godzin temu, Ulman napisał:

Na co czekasz durniu?

jesteś tak głupi ? powiedziałeś ze kłamstwo to czekam ze to potwierdzisz   

7 godzin temu, mirro napisał:

W kwestii piwa nie mam wiedzy. Nie spożywam i nigdy nie miałem specjalnie smaku w tym kierunku. Może, jakby już nic do picia przy żarciu nie było, to bym się skusił. 

czyli nie pijesz piwa ?  ja też nie pije piwa 

Opublikowano

ja pije-pare na rok..

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko mogliby mieć przykładowo 65.000 z ha a sami z własnej woli biorą 45.000 ... U mnie w tym roku hektar bobu zarobi za 20ha kukurydzy, bo przy tej suszy jak zbiore 8ton mokrej z ha to będzie cud, gdzie normalnie zbierało się 13-15 t mokrej z ha. To tak jakby skupy za mokra kukurydzę by płaciły 800 a ty byś wystawiał ogłoszenie, że chcesz sprzedać za 600 albo 500 ...

jedziesz na gielde i co bedziesz w nocy stal gdy masz na rano do roboty ?? to sprzedajesz handlarzowi a on w nocy-zeby robaka nie widac bylo-sprzeda dalej,.

tak samo sieradz psuje ceny ziemniaka.

Opublikowano

jacus napisał:

corka mojej nauczycielki matematyki, po doktoracie ozenila sie tam, gdy tesciowa kazala jej robic  w polu i kaczki odpasac , to dala mezowi 

Nooo to trzeba przyznać postępowo. Tylko mąż chyba jeszcze comming outu nie praktykował.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v