Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

@galan99 tobie to imponują postaci typu Szczęsny Potocki, Branicki, Rzewuski czy Kossakowski xD Akurat 14 mają będziesz mieć rocznicę tego jak twoja ukochana szlachta dbała o ten kraj xD

Nie pytaj go o takie rzeczy. Jego zdolność percepcji kończy się na powtarzaniu opinii przed chwilą zasłyszanych. 

2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Śledzę Matif i dno to niby czego w PL miała by być pszenica po 1400 zł jak w porcie extra ziarno 1100 zł i właśnie dzięki PISowi wyjdzie z dopłatą 1400 zł , ciekawe kto inny by tyle dał w ten czas PO PSL to może 700 tona i bez dopłat . Łyso ci ?

Czyli według ciebie to PIS daje dopłaty? Skad mają  na to kasę. 

• Like 1
Opublikowano
34 minuty temu, dsbh napisał:

Opozycja dopięła swego. Mamy wolne sądy :ph34r:. Tu kolejny przykład.

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2023-05-05/wyrok-dla-komornika-za-odebranie-traktora-rolnikowi-zapadl-po-10-latach/

Wiwat opozycja 🤣..

Po 10 latach z czego w tym czasie 8 lat rządził PiS.😂 I tak reformowali te sądy że teraz każdy wyrok będzie mozna nazywać sukcesem.😂

36 minut temu, dsbh napisał:

Czyli masz krótką pamięć. Za 4 lata nie będziesz pamiętał co wyprawiał Pis tylko co nowa władza.

Ponieważ każdą władzę należy jeb.ć i patrzec jej na ręce.

Opublikowano

A czy nadal w wypadku spełnienienia kamieni milowych, każdy wyrok wydany od chwili wyboru trybunału nie będzie mógł być podważony?

Coś kiedyś o tym chyba trąbili.

Opublikowano
51 minut temu, Ulman napisał:

Nie pytaj go o takie rzeczy. Jego zdolność percepcji kończy się na powtarzaniu opinii przed chwilą zasłyszanych. 

Czyli według ciebie to PIS daje dopłaty? Skad mają  na to kasę. 

ZACHÓD NA UKRAINĘ . 

@Ulman sprzedawaj gospodarkę puki czas . Teraz podważaj słowa , Cezarego .

Opublikowano

niech sprawdzi dane kto i ile wspomogl ukraine.. jak zwykle ci zli niemcy.

4 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Śledzę Matif i dno to niby czego w PL miała by być pszenica po 1400 zł jak w porcie extra ziarno 1100 zł i właśnie dzięki PISowi wyjdzie z dopłatą 1400 zł , ciekawe kto inny by tyle dał w ten czas PO PSL to może 700 tona i bez dopłat . Łyso ci ?

kaczyzm podobnie jak komunizm rozwiazuje te problemy ktore stworzyl sam..

za czasow po i psl  700 to byla dobra cena i mozna bylo zarobic a nie pisac o jalmuzne.

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Dostałeś już coś że głosisz jakbyś dostał?

A widział artykuły że w wypadku braku zgody Unii, będziesz zwracał z ustawowymi odsetkami?

Nie śledzę tematu ale jak wyjdzie ci 1400 cena sprzedaży? Ogarnij się i nie powidła głupot. Limity znasz? I co do bi nesplanu weźmiesz cenę 1400 za pierwszd kilka ton, a reszta to uj że po 800 i średnią 950?

A jakie koszty poniosłeś, po ile npk i azot kupiłeś?

Tylko dopłaty i dopłaty.

Ile dopłacają za posty pochwalne?

Pewno już to widzieliście. Ale szlag człowieka trafia na takie wypowiedzi.

Tolerancja ma swoje granice.

Nazwisko zastanawiające.  Widać wszyscy z jednego kurnika, czy też kaczętnika🤭

https://www.wrp.pl/komisja-europejska-wyplaci-polskim-rolnikom-odszkodowania-za-nic/

W eter poszło 2200 zł do ha pszenicy , o współczynniku korygującym na razie się nie mówi , UE uzna że za dużo ? PL wypłaci ze swoich ,  dogadali się z bambrami 300 ha , dopłaty do zbóż z nowych zbiorów nawet mają być jeśli cena będzie marna .

Minister ogłasza , media , AMIR wnioski przyjmuje to piszę o tym ale jak komuś PIS nie pasuje to neguje dopłaty do zbóż .

Opublikowano
Przed chwilą, Mariusz2903 napisał:

Minister ogłasza , media , AMIR wnioski przyjmuje to piszę o tym ale jak komuś PIS nie pasuje to neguje dopłaty do zbóż .

A ja w ramach protestu przeciw PiS, pooddawałem sąsiadom pola z pszenicą posianą na jesieni a wziąłem sobie od nich nie posiane pola pod swoje uprawy. Pierdzielę, żniw robił nie będę i wk***iał się też.😂

Opublikowano

Co się dzieje że , takie kontrole u świnio pasów .

Surowe kontrole weterynarii. Setki gospodarstw z zakazem utrzymywania świń

Inspekcja Weterynaryjna przeprowadziła ponad 100 tys. kontroli gospodarstw utrzymujących świnie pod kątem bioasekuracji przed ASF. W ilu z nich inspektorzy wykryli uchybienia? W ilu przypadkach powiatowi lekarze weterynarii wydali zakaz utrzymywania świń?

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/zwierzeta/asf/surowe-kontrole-weterynarii-setki-gospodarstw-z-zakazem-utrzymywania-swin-2435414

Opublikowano
1 godzinę temu, dsbh napisał:

Czyli masz krótką pamięć. Za 4 lata nie będziesz pamiętał co wyprawiał Pis tylko co nowa władza

Wolisz żyć czasem minionym?

Pamiętać należy, ale ważne co dziś 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, galan99 napisał:

Co się dzieje że , takie kontrole u świnio pasów .

Sam jesteś świniopas ...

Kontrole w związku z ASF, płotki, siateczki, płuczki, gąbeczki itp wymagane w związku z bioasekuracją. Sam zrezygnowałem z blondynek jak ASF zaczął się pojawiać w kraju i uważam to za jedną z lepszych decyzji w moim życiu. 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Sam jesteś świniopas ...

Kontrole w związku z ASF, płotki, siateczki, płuczki, gąbeczki itp wymagane w związku z bioasekuracją. Sam zrezygnowałem z blondynek jak ASF zaczął się pojawiać w kraju i uważam to za jedną z lepszych decyzji w moim życiu. 

Nie ty jeden , znam grono hodowców nawet zboże ode mnie brali i dokładnie jak piszesz zaprzestali hodowli , macie lżej na pewno ale i kasa mniejsza .

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Nie ty jeden , znam grono hodowców nawet zboże ode mnie brali i dokładnie jak piszesz zaprzestali hodowli , macie lżej na pewno ale i kasa mniejsza .

Zająłem się na całego uprawą truskawek, kasa nie mniejsza niż przy świnkach, a i na wakacje jest czas, i na weekend motocyklem się wyrwać. Człowiek ma okres w roku że pracy jest dużo, ale i można sobie bez problemu zaplanować tydzień na wypoczynek czy pójść na wesele i wstać dopiero na poprawiny a nie o 8.00 żeby nakarmić świnie... 

A przy swiniach swoje zboże się skarmilo, jeszcze trzeba było dokupić, oddawalem nawet do 800 sztuk rocznie w cyklu zamkniętym a z tej całej hodowli zostawało 1000-1500 miesięcznie i kupa gnoju... Nawet te 9zl za kg żywca przy tych kosztach produkcji nie zachęca do swiń. 

Zresztą i tych świń w Polsce już tyle nie potrzeba, ludzie w Polsce 20 lat temu jedli dużo wieprzowiny, a teraz się je coraz mniej wieprzowiny, a coraz więcej drobiu.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

ktoś wspominał że Niemcy , nie pomagają Ukrainie , to coś źle słyszał .

Pomoc dopiero się rozkręca na 100 % .

Niesamowity pakiet pancernej pomocy dla Ukrainy. Tego jeszcze nie było . Tak samo wielkie dostawy amunicji dla Ukrainy od unii .

Czołgi Leopard 1 z Danii i Niemiec mają być gotowe do użycia na Ukrainie 1 czerwca. Mówimy o 80 czołgach. Dzisiaj minister obrony Niemiec i jego duński odpowiednik odwiedzili także ukraińskich wojskowych, którzy przechodzą szkolenie na leopardach

To Łabuńki dzisiaj rano. Ale kolejka tirów do granicy stoi jeszcze przed Zamościem. I ciągle się powiększa.

https://www.facebook.com/watch?v=3629312620645990

Edytowane przez galan99
Opublikowano
7 godzin temu, galan99 napisał:

ZACHÓD NA UKRAINĘ . 

@Ulman sprzedawaj gospodarkę puki czas . Teraz podważaj słowa , Cezarego .

A niby czemu mam podważać? Ja od początku twierdzę że tracimy kasę na pomocy upainie a nasi debile nie myślą biznesowo tylko kierują się emocjami i uprzedzeniami. Dlatego nigdy na durni z PIS nie zagłosuję. 

Czemu mam sprzedawać gospodarkę? 

Opublikowano

Bo będzie tak tanio się sprzedawać płody że nie pokryją nawet , kosztów produkcji .

Czym bliżej granicy , z Ukrainą tym gorzej dla Polskiego rolnika i długo rolnik nie przetrwa .

Od 1 ,17 min do 6 min cezary wyjaśnia nie będą , opisywał jego przekazu , można posłuchać i wiec 3 lata i po gospodarkach .

Zawalą towarami o połowę taniej .

Opublikowano

Nie będziesz opisywał bo nie potrafisz swoimi słowami strescić nawet najprostszych wywodów. 

Czy to 30 czy  300 km od granicy , nie ma obecnie żadnego znaczenia. 

Co do zalania tanimi towarami - jeśli to nastąpi, to będzie oznaczalo że Niemcy zniszczą też własne rolnictwo. Na szczęście nie są takimi kretynami jak nasi rządzący i myślą  biznesowo. Interesem nie jest tanio wyprodukować i tanio sprzedać,  interesem jest tanio wyprodukować na upadlinie i drogo sprzedać na rynku UE. Uważam ze Niemcy o to zadbają.

Opublikowano

juz niemcy mieli polska gospodarke zlikwidowac a jakos sie kreci-tak samo bedzie z rolnictwem...

tomus a ty nie z lodzkiego czasami ?? u nas z rolnictwa zyja jednostki-czasami w calej wsi po 500-600 numerow nie ma jednego prawdziwego rolnika,wiec kto bedzie sie przejmowal rolnictwem. 

robilem badania ph na doplaty to na swoich nie mialem nizej niz 6, wiec nakopalem u sasiada- mgr.inz. dyrektor w miedzynarodowej firmie, pole ma po tesciach i wyszlo 4,2 .

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, galan99 napisał:

Czym bliżej granicy , z Ukrainą tym gorzej dla Polskiego rolnika i długo rolnik nie przetrwa .

czyli jednak zauważasz związek przyczynowo skutkowy?

ciekawe kiedy dojrzysz kto temu zawinił? i że to nie jest dobre dla nas....

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
Dnia 6.05.2023 o 00:02, Ulman napisał:

Czyli prawo nie go nie dotyczy i może robić co zechce?

a jeśli podpisuje unijne traktaty ze że kamy się jakiegoś prawa handlowego ciebie ktoś się pytał|? ........ dziwny jesteś  

Dnia 6.05.2023 o 00:03, Bogdan_ja napisał:

""""Pismo min. W. Stasiaka, które wyjaśnia kto był organizatorem wylotu do Smoleńska:

„Warszawa, 5 marca 2010

Pan Bronisław Komorowski

Marszałek Sejmu RP

Z upoważnienia Pana Prezydenta RP pragnę poinformować, że na uroczystości 70 rocznicy zbrodni katyńskiej w dniu 10.04.2010 w Katyniu Kancelaria Prezydenta RP organizuje przelot samolotu specjalnego. Obok Pana Prezydenta, w skład wchodzą przedstawiciele rodzin katyńskich, wojska, duchowieństwo, osoby zaproszone przez Pana Prezydenta. Liczba miejsc w samolocie jest ograniczona. Odpowiadając jednak na prośbę Pana Marszałka proponuje udostępnienie miejsc w samolocie dla 12 przedstawicieli parlamentu, po trzech z każdego klubu. W związku z koniecznością prowadzenia dalszych prac organizacyjnych proszę o przekazanie listy osób zgłoszonych na uroczystości.

Władysław Stasiak”

I jeszcze kilka cytatów:

"Każdy kto będzie próbował zmienić miejsce lądowania prezydenckiego samolotu zostanie oskarżony o utrudnianie prezydentowi RP sprawowanie władzy."

Jarosław Kaczyński

I przyszedł marzec 2010r, I w TVP pojawił się prezydent RP z wystąpieniem.

Do sprawdzenia w archiwach TVP.

Oto co powiedział:

Ja i moja kancelaria przygotujemy wizytę w Smoleńsku. Tusk i rząd mają się do tej wizyty nie wtrącać.

Lech Kaczyński"""

i zapomnąłeś ze trybunał konstytucyjny zabronił im organizowania jak zarówno kto ma o czym decydować 

https://tvn24.pl/polska/bardzo-ostre-slowa-o-ustawie-kompetencyjnej-i-trybunale-ra93033-3728482

sąd Apelacyjny utrzymał wyrok dla byłego szefa kancelarii premiera. W 2019 r. został on skazany na 10 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na dwa lata w związku z organizacją lotu do Smoleńska 10 kwietnia 2010 r.

https://wyborcza.pl/7,75398,27251056,tomasz-arabski-prawomocnie-skazany-za-organizacje-lotu-do-smolenska.html?disableRedirects=true

typowym przedstawiciel TVN coś powiedzą ale nie do końca tak było 

TVN jak służby specjalne ruskie fsb 

11 godzin temu, dsbh napisał:

Opozycja dopięła swego. Mamy wolne sądy :ph34r:. Tu kolejny przykład.

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2023-05-05/wyrok-dla-komornika-za-odebranie-traktora-rolnikowi-zapadl-po-10-latach/

Wiwat opozycja 🤣..

czytałem ... tylko zastanawia mnie jedna rzecz czy onemu oddali ciągnik ?   czy to odszkodowanie za ciągnik 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v