Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Na całą Europe rzucili tak8e hasło? Kto tym steruje?

Marketing. Swego czasu makaronu i papieru toaletowego nie szło w sklepach kupić. Lub na stacjach kolejki były, bo każdy się bał, że paliwa zabraknie. 

Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

To to powinieneś wiedzieć boś światowy .

Ja mam swoje zdanie ale pytam czy ty masz cokolwiek na poparcie swojej teorii? Drogą jest też marchew i pietruszka ale seler i buraczki już nie. Dlaczego?

Opublikowano
4 minuty temu, Leszy napisał:

Lub na stacjach kolejki były, bo każdy się bał, że paliwa zabraknie. 

Zabraknąć nie zabrakło, tylko jak wybuchła wojna w UA to tego dnia ON kupiłem na stacji po 5,6zł, przez następny rok nie można było kupić taniej niż 6,6zł, ale ja głupi byłem, że pojechałem i kupiłem wtedy zapas na rok ...

Opublikowano
38 minut temu, Pafnucy12 napisał:

nie,

ale żyć z socjalu będąc zdrowym też bym nie chciał...

Znałem osoby (już ich nie ma na świecie) i znam, które żyją z MOPSu i pożycz złotówkę. Oni żyli i żyją tak, zanim wprowadzono 500+. Zresztą 500+ ich nie dotyczy bo większość nie ma rodzin. Czyli to wina Pisu czy poprzednich rządów ? Tak się nauczyli i tego nic nie zmieni. Ostatnio miałem taki przypadek właśnie, pożycz złotówkę. Tylko że facet był w takim stanie że łopata by go przewróciła i po jednej czy dwóch szklankach wina jest w innym wymiarze. On się nadaje do pracy ? Ale zauważyłem też, że życie nie znosi próżni i w miejscu tych których już nie ma pojawili się nowi.

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Zabraknąć nie zabrakło, tylko jak wybuchła wojna w UA to tego dnia ON kupiłem na stacji po 5,6zł, przez następny rok nie można było kupić taniej niż 6,6zł, ale ja głupi byłem, że pojechałem i kupiłem wtedy zapas na rok ...

Na niektórych stacjach było dużo drożej, ale ludzie i tak kupowali. 

Ja tam nigdy dobrze paliwa nie kupiłem chyba . Życie.....

Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Według plotek które słyszałem jesienią, ON w zimę miał być po 10 - 12 zł za litr a teraz jest po 6,66 zł w detalu a benzyna 6,58 zł. Lepiej zachować dystans do wszystkiego co słyszymy.

Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał:

Tak się nauczyli i tego nic nie zmieni.

ale czym bardziej się takich sponsoruje, tym bardziej taka postawa się utrwala, a i inni przykład z takich biorą...

Opublikowano
4 minuty temu, dsbh napisał:

Znałem osoby (już ich nie ma na świecie) i znam, które żyją z MOPSu i pożycz złotówkę. Oni żyli i żyją tak, zanim wprowadzono 500+. Zresztą 500+ ich nie dotyczy bo większość nie ma rodzin. Czyli to wina Pisu czy poprzednich rządów ? Tak się nauczyli i tego nic nie zmieni. Ostatnio miałem taki przypadek właśnie, pożycz złotówkę. Tylko że facet był w takim stanie że łopata by go przewróciła i po jednej czy dwóch szklankach wina jest w innym wymiarze. On się nadaje do pracy ? Ale zauważyłem też, że życie nie znosi próżni i w miejscu tych których już nie ma pojawili się nowi.

Człowiek to gatunek oportunistyczny. Dostosuje się do warunków dosyć szybko. Jak się opłaca żyć na socjale to żyją. Jak zaś byśmy stworzyli inne warunki to i do nich by się przystosowali. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy12 napisał:

ale czym bardziej się takich sponsoruje, tym bardziej taka postawa się utrwala, a i inni przykład z takich biorą...

To najpierw trzeba by było zlikwidować zasiłek z MOPSu aby coś zmienić. Chce pozostać anonimowy tutaj, dlatego się nie będę za bardzo rozpisywał i rzucał przykładami ale skoro nie brałem żadnych suszowych czy nawozowych przykładowo, to jestem frajer ?

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Leszy napisał:

Człowiek to gatunek oportunistyczny. Dostosuje się do warunków dosyć szybko. Jak się opłaca żyć na socjale to żyją. Jak zaś byśmy stworzyli inne warunki to i do nich by się przystosowali. 

Zgadzam się z tym ale człowiek zawsze znajdzie furtkę aby się ustawić.

Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Bogaty   człowiek wiedząc 100 zł na chodniku podniesie i schowa do kieszeni ?.

normalny postara się oddać temu kto zgubił..

ludziom się wartości pomieszały...

Opublikowano (edytowane)

Co z tym cebulowym spiskiem? Masz juz swoje zdanie czy szukasz go w necie?🤣

7 minut temu, Leszy napisał:

To pozabierać socjalem i się wezmą do roboty.

Edytowane przez Ulman
  • Haha 2
Opublikowano
11 minut temu, dsbh napisał:

Według plotek które słyszałem jesienią, ON w zimę miał być po 10 - 12 zł za litr a teraz jest po 6,66 zł w detalu a benzyna 6,58 zł. Lepiej zachować dystans do wszystkiego co słyszymy.

Duży wpływ na to pewnie też ma rok jaki mamy 

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Co z tym cebulowym spiskiem? Masz juz swoje zdanie czy szukasz go w necie?🤣

To pozabierać socjalem i się wezmą do roboty.

Pierw ciebie pozbawią majątku jak zabiorą socjal .

Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

normalny postara się oddać temu kto zgubił..

ludziom się wartości pomieszały...

Kiedyś chłop pod sklepem położył portfel na dachu auta i odjechał, za jakieś 200m spadł mu to goniłem kiepa z 7km żeby mu ten portfel oddać. Nie usłyszałem nawet dziękuję. Żebym wiedział to wcale bym się nie zatrzymał po ten portfel 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Nie usłyszałem nawet dziękuję.

no nie miło.  ale następnym razem postępuj tak samo...

Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

Duży wpływ na to pewnie też ma rok jaki mamy 

Ten rok był specyficzny. na opale kto mógł to się dorobił na przykład. Co do paliw, dziwne że kolejki za gazem się takie nie ustawiały jak po paliwa płynne :). (ironia ) No i faktycznie wystarczy puścić plotkę o brakach i od razu kolejki się ustawiają. Społeczeństwo jest podatne na manipulacje.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, galan99 napisał:

Pierw ciebie pozbawią majątku jak zabiorą socjal .

A niby czemu? Kto mi zabierze?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

paliwa będzie brakować bo coś tam na świecie się wydarzyło .

Kolejki na stacjach paliw od razu i cena w górę i jest zarobek na miliardy .

i co w tym dziwnego?

skoro się oczekuje prawdy od innych, to się im wierzy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v