Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, jacus napisał:

a tak pare -set lat wczesniej ??

a jaki to sens sprawdzać? w którą gałąź iść? toż przodków w ciul. moi mieczu czy po kądzieli znasz?

po za tym, ważne jest to co tu i teraz, a nie w której armii pod zaborami mój dziadek służył.

Opublikowano

widzisz ogarek nedza byla .. kiedys tam i sie skonczyla-teraz wiecej bogdanow mieszka w krakowie niz na po-suwalsczyznie 😂.

od poczatku XIX w w ksiegach parafialnych wszyscy spisani- pare lat temu kuzynowi chcialo sie pospisywac cale drzewo genealogiczne.

jest taki lokalny historyk ktory sie tym zajmuje.

tu kawalek o jednym takim co w 39 pod kockiem walczyl.

https://www.facebook.com/photo?fbid=672292938026637&set=a.1439219973073013

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, jacus napisał:

a tak pare -set lat wczesniej ??

aż tak daleko pamięcią nie sięgam jak ty,dziadek który urodził się w 1884 roku umiał pisać na co mam dokument z jego podpisem.

26 minut temu, jacus napisał:

ja moge pokazac czworaki z ktorych prababka pochodzila , mam dokumenty z drugiej polowy XIX .

I co w tym niezwykłego że zachowała się rudera której do tej pory nikt nie rozebrał, powód do dumy to mają ci których przodkowie urodzili się na Wawelu .Ja bym się wstydził przyznać że moja prababka pochodziła z czworaków, bo tam mieszkała biedota wiejska pogardzana i stojąca najniżej w hierarchii wiejskiej.A zaś jeśli chodzi o pańszczyznę w dobrach królewskich

Do niedawna w historiografii uważało się, że sytuacja chłopa w królewszczyznach była zwykle lepsza od tej w dobrach szlacheckich, gdyż wiele praw i przywilejów szlacheckich zwiększających pańszczyznę i inne obciążenia nie było stosowanych w królewszczyznach. Jednak najnowsze badania przeprowadzone nad procesem oddawania się w poddaństwo pokazują, że największym powodzeniem cieszyły się majątki szlacheckie składające się z jednej do kilku wiosek. W Wielkopolsce dotyczyło to 60% wszystkich wypadków oddawania się w poddaństwo, podczas gdy tylko 1% aktów dotyczył królewszczyzn. Być może więc powszechnie wypowiadane przez historyków sądy, że chłopom najlepiej powodziło się w królewszczyznach nie odpowiadają prawdzie[11].

Edytowane przez witejus
Opublikowano
5 minut temu, jacus napisał:

od poczatku XIX w w ksiegach parafialnych wszyscy spisani- pare lat temu kuzynowi chcialo sie pospisywac cale drzewo genealogiczne.

mało realne by całe. jedynie cień jakiś. ki wuj pamięta nawet czwarte pokolenie.

Opublikowano

chyba  gdzieś w Wielkiej Brtytanni  zachowały sie majątki szlacheckie , tam można całe wsie  sobie kupić tylko gdzie , może w Wali ?

13 minut temu, witejus napisał:

Jednak najnowsze badania przeprowadzone nad procesem oddawania się w poddaństwo pokazują, że największym powodzeniem cieszyły się majątki szlacheckie składające się z jednej do kilku wiosek. W Wielkopolsce dotyczyło to 60% wszystkich wypadków oddawania się w poddaństwo, podczas gdy tylko 1% aktów dotyczył królewszczyzn. Być może więc powszechnie wypowiadane przez historyków sądy, że chłopom najlepiej powodziło się w królewszczyznach nie odpowiadają prawdzie[11].

Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

chyba  gdzieś w Wielkiej Brtytanni  zachowały sie majątki szlacheckie , tam można całe wsie  sobie kupić tylko gdzie , może w Wali ?

Być może, nie zgłębiałem tego tematu.

Opublikowano
24 minuty temu, jacus napisał:

widzisz ogarek nedza byla .. kiedys tam i sie skonczyla-teraz wiecej bogdanow mieszka w krakowie niz na po-suwalsczyznie 😂.

tu kawalek o jednym takim co w 39 pod kockiem walczyl.

https://www.facebook.com/photo?fbid=672292938026637&set=a.1439219973073013

Ja... u was 20  bogdanow  na 100ha a u nas jeden... 🤣🤣🤣🤣

• Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, witejus napisał:

Do niedawna w historiografii uważało się, że sytuacja chłopa w królewszczyznach była zwykle lepsza od tej w dobrach szlacheckich, gdyż wiele praw i przywilejów szlacheckich zwiększających pańszczyznę i inne obciążenia nie było stosowanych w królewszczyznach. Jednak najnowsze badania przeprowadzone nad procesem oddawania się w poddaństwo pokazują, że największym powodzeniem cieszyły się majątki szlacheckie składające się z jednej do kilku wiosek. W Wielkopolsce dotyczyło to 60% wszystkich wypadków oddawania się w poddaństwo, podczas gdy tylko 1% aktów dotyczył królewszczyzn. Być może więc powszechnie wypowiadane przez historyków sądy, że chłopom najlepiej powodziło się w królewszczyznach nie odpowiadają prawdzie[11].

Może nikt o to nie dbał, albo był jakiś urzędnik królewski który sobie na lewo kieszenie upychał kosztem chłopów.  

27 minut temu, witejus napisał:

co w tym niezwykłego że zachowała się rudera której do tej pory nikt nie rozebrał, powód do dumy to mają ci których przodkowie urodzili się na Wawelu .Ja bym się wstydził przyznać że moja prababka pochodziła z czworaków, bo tam mieszkała biedota wiejska pogardzana i stojąca najniżej w hierarchii wiejskiej.A zaś jeśli chodzi o pańszczyznę w dobrach królewskich

Wstyd to podobno kraść. Zaś majętności przodków to nie za bardzo są powody do wstydu. 

Opublikowano (edytowane)
 Jeśli się urodziłeś biedny, to nie twoja wina, ale jeżeli umrzesz biedny, to już twoja wina. 
Bill Gates
16 minut temu, Leszy napisał:

Wstyd to podobno kraść. Zaś majętności przodków to nie za bardzo są powody do wstydu. 

genów się nie oszuka i jak dziadek był zwykłym robotnikiem to i jego dzieci też mają szanse zostać też , ewolucja nastepuje powoli z pokolenia na pokolenie , ostatnio aple przeniosło cześc fabryk z chin do indi i mają problem przystosować ludzi do dokładnej pracy , pierwsze importy towarów z chin to był gównolit ale dzis na rynek wkraczają tam dzieci tych pionierów gównolitu z coraz lepszą jakośćią towarów 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:
Jeśli się urodziłeś biedny, to nie twoja wina, ale jeżeli umrzesz biedny, to już twoja wina. 
Bill Gates

Ten to dla mnie całkowicie niewiarygodny.

Opublikowano
Przed chwilą, jarecki napisał:
Bill Gates

Tiaaaaa i pół Afryki wzięło sobie tę mądrość do serca i za***rdala do Europy aby nie umrzeć w biedzie.🤣

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał:
Bill Gates

Tylko, że on biedny się nie urodził. Jedynie tworzy sobie taką legendę. 

• Like 1
Opublikowano

Sam sobie  jesteś kowalem swojego losu , chyba że wolisz czekać na waloryzacje  500 plus 🤣

1 minutę temu, mirro napisał:

Tiaaaaa i pół Afryki wzięło sobie tę mądrość do serca i za***rdala do Europy aby nie umrzeć w biedzie.🤣

Opublikowano

Czekaj dalej.

Przyjdzie kolejny szajbus i stwierdzi że zbyt duży kapitał uzbierałeś i ustawowo opierdoli Ci na 2500 netto miesięcznie 🤔

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, jarecki napisał:

genów się nie oszuka i jak dziadek był zwykłym robotnikiem to i jego dzieci też mają szanse zostać też , ewolucja nastepuje powoli z pokolenia na pokolenie , ostatnio aple przeniosło cześc fabryk z chin do indi i mają problem przystosować ludzi do dokładnej pracy , pierwsze importy towarów z chin to był gównolit ale dzis na rynek wkraczają tam dzieci tych pionierów gównolitu z coraz lepszą jakośćią towarów 

Ludzie mają zazwyczaj mieszane pochodzenie i różnych przodków. Nie zawsze wszystko o nich wiedzą. 

Akurat w Azji Północnej do pracy się jeszcze przykładają. Gorzej Ci z południowej  Tam to chyba gorszy burdel niż w Afryce. 

Edytowane przez Leszy
Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

Kuźwa a tu trza zbierać na wesele, bo młody mi się będzie żenił niedługo.🤣

Opierdzielisz jedną komorę i na wystrój kościoła powinno styknąć🤣

Opublikowano

A to niech zaczną wcześniej niż ojce. Bomy chyba troszkę późno Ale zawsze była jakaś wojna po drodze.🤣

Przed chwilą, Agrest napisał:

na wystrój kościoła powinno styknąć🤣

Kurna prawie trzy stowy od osoby lokal. To kościół ustroić, to fraszka.🤣

Opublikowano (edytowane)

I jak żona wytrzymuje jak Ty taki bojowy?🤭

2 minuty temu, mirro napisał:

A to niech zaczną wcześniej niż ojce. Bomy chyba troszkę późno Ale zawsze była jakaś wojna po drodze.🤣

Kurna prawie trzy stowy od osoby lokal. To kościół ustroić, to fraszka.🤣

To trza prosić bez osób towarzyszących🤣

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Jakoś to znosiła. Ale na Afgan postawiła weto.😂

2 minuty temu, Agrest napisał:

To trza prosić bez osób towarzyszących🤣

Ło matko. Babcia by nam przedwcześnie za zgryzoty i wstydu zeszła. Toż jej pierwszy wnuk.🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v