Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak.

Widocznie czerwone duuuużo palą 🤔

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
8 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Mi nie wystarcza. Już przekroczyłem limit 

Bo nie masz legalnie przepisanych użytków.  Robisz na ludzkich łąkach i polach

Opublikowano (edytowane)

No u mnie też brakuje, Za dużo kombajnem po świecie jeźdźę i co dzień idzie 200-300l i tak przez 2-3 tygodnie. Zastanawiam się na założeniem działalności  żeby to jakoś wyglądało.

Edytowane przez Michał88
Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

kurna - teraz sie okazalo ze sprzedaz lasow bylaby dobrym pomyslem a tak to unia je przejmie za darmo 😂

gdyby go dobrze bujneli to na ukrainie by wyladowal 😂

z jednego domu dziecka cie do drugiego przerzucali ?? a potem poprawczak i wiezienie 😂

jaka byla mozliwosc wyjazdu na zachod  w latach 70 czy 80- kontakty z sb, praca na eksporcie . wycieczki orbisu- dla wiernych towarzyszy. zaproszenie rodziny -ale wtedy nigdy calych rodzin nie puszczali, no i dziadek w wermahcie-tak rodzina romana wyjechala..

do demoludow-mozna bylo jechac na dowod, zorganizowanymi wycieczkami np -mama z mleczarni byla w berlinie. zona byla w budapeszczie gdy jej ojciec tam pracowal.

jesli ktos twierdzi ze jezdzil po swiecie i to jeszcze jako dziecko to rodzice musieli byc agentami sb albo zasluzonymi towarzyszami pzpr- wiec nic dziwnego ze syn platny zdrajca ,pacholek rosji. 😂

Po połowie lat 80tych nie było problemu. Pewnie nigdy się tym nie interesowałeś siedząc w swoim Pierdziszewie.

Opublikowano (edytowane)

To dziwnego że wynika iż Pafnucy ma dużo dzierżaw a mało własnej ziemi , lub dodatkowo wykonuje sporo usług  ,110 litrów do ha  w uprawie zbóż jest wystarczające , zresztą nawet ostatnie posty skierowane na niską opłacalność działalnosci rolniczej potwierdzają mą opinie dopłaty obszarowe mają swoje zadanie które powinny spełniać 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Ja nigdy nie przekraczałem limitu z ha... A miałem 120 szt na 55ha... Pole tyz najdalsze kilka km a i jeleń swoje pali... 🤷‍♂️

Na dziś nie wybieram DJP... 

Bo i tak nie wykorzystam... A jedne  auto tyz chodzi na on 

Wszystkie maszyny swoje łącznie z kombajnem 

Ale usług zero robię i tyle. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, soltys48 napisał:

Bez hodowli i jeśli najmuje się usługi to tak.

Przy bydle i bez usług brakuje 

ja bez najmu usług wyrabiam się bez problemu , gospodarstwo 140 ha w okolicy bez usług tez okolicy 70 -80 % wykorzystuje limitu 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
16 minut temu, jarecki napisał:

To dziwnego że wynika iż Pafnucy ma dużo dzierżaw a mało własnej ziemi , lub dodatkowo wykonuje sporo usług 

Oj tam , oj tam. Już nie wnikajmy czemu to tak się dzieje.

Możliwe że Zetor sporo pali.,🤭

Opublikowano

ja limitu mam na 4-5 miesiecy .

2 godziny temu, Ulman napisał:

Po połowie lat 80tych nie było problemu. Pewnie nigdy się tym nie interesowałeś siedząc w swoim Pierdziszewie.

byles kiedys w lichtensteinie albo szwajcarii,belgii ?? kapales sie w renie ?? wedrowales po alpach ??

jutro w weronie,w niedziele w wenecji a ty -miales jechac zeby pokaza jaki to jestes swiatowy a tu co ?? ja zaraz sie zwijam , kurna nie bojta sie nie opuszcze was- zalozylem sobie aplikacje,od nowa bo stara sie zepsula.

Opublikowano

kanapki juz zrobione ,termos gotowy... lepiej tak niz wcale ja ty, 350 ojro kupione moze wystarczy na atrakcje.

nocleg w autokarze ?? juz na plebani spalem, na sali gimnastycznej,  ale w autokarze- nigdy nie spie,czasami sie zdrzemne..

Opublikowano
9 minut temu, jacus napisał:

juz na plebani spalem, na sali gimnastycznej,  ale w autokarze- nigdy nie spie,czasami sie zdrzemne..

A na cmentarzu spałeś? Bo ja tak.😂

Opublikowano
31 minut temu, Ulman napisał:

W Weronie ,Wenecji a wszędzie z termosem ,kanapkami i noclegiem w autokarze 

Co zrobisz? Światowiec. Z daleka widać...😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v