Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widzę dobra dyskusja rodem TVP vs. TVn 🤣🤣🤣

Jeśli macie dalej jakieś przekonania co do jednych jak i drugich, ja tylko zapytam czy ktoś z PISU siedzi za przepierdzielanie, I łamanie prawa. Czy ktoś z PO siedzi za wywłaszczanie i okradanie skabru państwa? 🤣🤣🤣🤣 

NIKT

Zmienia się tylko twarz, rządy te same. Propaganda tv was nakręca aby być przeciwko sobie, bo jak ktoś myślący i sam zaczyna coś więcej czytać i oglądać jak TV to zaczyna rozumieć co jest grane. Ja jeszcze młody to tych ciężkich i pojabanych czasów w PL niestety dożyje, ale naprawdę jeśli bym tylko mógł to bym to przyspieszył żeby każdy z tych imbecyli co to ślepo w jednych zapatrzeni, aby i oni tego dożyli aby poczuli jaką to dobroć sobie zgotowali. 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Musisz być dumny z tego, ze przepłacałeś 80 gr/l w imię tego, żeby nie stać w korkach na stację ... 

Najgorszy typ człowieka, gdy ktoś robi cię bez mydła a ty sam mu nadstawiasz 4 litery i jeszcze jesteś z tego dumny ...

Mnie osobiście nikt na szaro nie zrobił , bo po prostu w listopadzie i w grudniu paliwa nie kupowałem , jedynie gaz do osobówki 

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, mysza103 napisał:

Przykładowo mój znajomy z pół roku temu kupił sobie busa na Gospodarstwo Rolne z pełnym odliczeniem vat , to co bedziesz go przekonywał żeby głośno o tym nie mówił ? czy niby dlaczego nie może lać paliwa do niego ze zbiornika ?     A ,, rozlicza się ze spalania samochodem'' , to i np, ja jak kupuję gaz do osobówki to też go rozliczam , wpisujac na fakturze przed oddaniem do księgowego że odliczyć 50%

Kupił busa czy nie kupił to nie w tym rzecz. Kolega pisze że tankuje auto ze zbiornika więc zapewne jest to paliwo rolnicze na które wziął fv i wystąpi o zwrot akcyzy. Czy ma samochód wciągnięty w środki trwałe w gospodarstwie czy nie?  A może tankuje również auta żony i dzieciaka? Czy na pewno używa auto tylko i wyłącznie do jazdy związanej z gospodarstwem?  Po co się głupio narażać na wątpliwości skarbówki i innych urzędów? Tak samo gamonie w niektórych tematach chwalą się ze mają na 2 lata mankozebu i chloropiryfosu  i właśnie nakupili na kilka sezonów prochlorazu. To jest proszenie się o kłopoty. 

1 godzinę temu, dzikidaniel napisał:

Oj nie, to cwany kut...  kuty na 4 łapy...

A który z wyznania Mojżeszowego nie jest cwany? Wystarczy na niego popatrzeć i imiona takie jak Aaron lub Izaak same się nasuwają. 

1 godzinę temu, songo napisał:

to nie wiesz że Polacy opracowali nowy typ baterii? https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C412321%2Cpolacy-opracowali-nowy-typ-ladowalnych-baterii.html zobaczymy czy technologia przeniesie się za kilka lat do samochodów? w każdym razie i tak czeka nas elektryzacji, czy tego chcemy czy nie.

Nas w europie może i czeka bo rządzą nami idioci i paranoicy. Większość świata ma w d*pie elektryczne wozidła i jeździ typowymi, normalnymi , prawdziwymi spalinówkami.

• Like 2
Opublikowano

To ciekawe w kwestii paliw wszyscy czują się wyruchani .Kraj gejów czy jak .Jako rolnicy cieszycie się że vatowców oszukiwano (jest kilka wpisów ) drudzy jako watowcy uważają że przywrócenie VAT to wyrównanie nieuczciwych warunków dla ryczałtowców .Jeden cieszy się z niepowodzenia i utrudnien jakie dotyka  drugiego -idzie rolnikom za dobrze  za dobrze .Ale spokojnie niedługo prawie wszyscy sięgną dna i otworzą się oczy będzie nowy cel jak przetrwać ? Bo wiele już nie brakuje co niektórym a już bohaterów licytują co dostali gospodarstwa i jako znawcy ekonomii nakupili maszyn na kredyt i nagle jako robole na fermach ukrywają się przed wierzycielami .

Opublikowano
9 minut temu, Ulman napisał:

Kupił busa czy nie kupił to nie w tym rzecz. Kolega pisze że tankuje auto ze zbiornika więc zapewne jest to paliwo rolnicze na które wziął fv i wystąpi o zwrot akcyzy. Czy ma samochód wciągnięty w środki trwałe w gospodarstwie czy nie?  A może tankuje również auta żony i dzieciaka? Czy na pewno używa auto tylko i wyłącznie do jazdy związanej z gospodarstwem?  Po co się głupio narażać na wątpliwości skarbówki i innych urzędów? Tak samo gamonie w niektórych tematach chwalą się ze mają na 2 lata mankozebu i chloropiryfosu  i właśnie nakupili na kilka sezonów prochlorazu. To jest proszenie się o kłopoty. 

Co komu do tego jakie paliwo leje do aut na ha przypada tyle i tyle i finał gdzie napisane że muszę tankować do maszyn .Po co zastanawiać się na  czym jeździ sąsiad ?  

2 godziny temu, Agrest napisał:

Orlen Sandomierz 7,77

Orlen Opatów 7,58

Orlen Ostrowiec Świętokrzyski  7,69

Orlen Walentynów 7,99

Moya Tarłów 8,23

Dziwnym trafem wszystkie Orleny w okolicy najtańsze

Bo trzeba wiedzieć ze wyznaczeni  pracownicy  stacji Orlen codziennie podają do centrali raport cen okolicznych stacji i na tej podstawie algorytm oblicza cenę dla danej stacji a nie k**wa Jarek z Obsrajtkiem  .Oczywiście że trendem makro steruje Orlen. Jak ktoś ma dobrego kolegę jako kierownika zmiany to proponuję zapytać (bo może mnie opowiadał bzdury)

Opublikowano
Ulman napisał:

3 godziny temu, mysza103 napisał:

Przykładowo mój znajomy z pół roku temu kupił sobie busa na Gospodarstwo Rolne z pełnym odliczeniem vat , to co bedziesz go przekonywał żeby głośno o tym nie mówił ? czy niby dlaczego nie może lać paliwa do niego ze zbiornika ?     A ,, rozlicza się ze spalania samochodem'' , to i np, ja jak kupuję gaz do osobówki to też go rozliczam , wpisujac na fakturze przed oddaniem do księgowego że odliczyć 50%

1 godzinę temu, dzikidaniel napisał:

Oj nie, to cwany kut...  kuty na 4 łapy...

A który z wyznania Mojżeszowego nie jest cwany? Wystarczy na niego popatrzeć i imiona takie jak Aaron lub Izaak same się nasuwają. 

1 godzinę temu, songo napisał:

to nie wiesz że Polacy opracowali nowy typ baterii? https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C412321%2Cpolacy-opracowali-nowy-typ-ladowalnych-baterii.html zobaczymy czy technologia przeniesie się za kilka lat do samochodów? w każdym razie i tak czeka nas elektryzacji, czy tego chcemy czy nie.

Nas w europie może i czeka bo rządzą nami idioci i paranoicy. Większość świata ma w d*pie elektryczne wozidła i jeździ typowymi, normalnymi , prawdziwymi spalinówkami.

A co Ty taki osrany z tą chemią ? To co ja nakupiłem i trzymam w swojej piwnicy, to wyłącznie moja sprawa. Kupiłem wtedy, gdy sprzedawca LEGALNIE sprzedawał. No i "se jest" 😎 Niedługo to swoją "starą" będziecie popychali tylko wtedy, gdy przepisy Wam na to zezwolą... 🤦

Opublikowano (edytowane)

Najnormalniejsze przestępstwo skarbowe - wyłudzenie akcyzy do paliwa rolniczego i vat. Ktoś powinien tego posta wysłać do skarbówki. Na resztę życia nauczyliby cię myślenia zanim coś napiszesz lub powiesz. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Super to nastawienie; I dzięki temu -a zawdzięczasz to sam sobie nigdy nie będziesz miał kolego dosyć i trzeba być wysokich lotów na takie przemyślenia . To ci już tłumaczę  dla uspokojenia nikt nie udowodni że tankuję samochody u siebie bo załóżmy tankuję na stacji na paragon i mogą mnie cmoknąć w kant stołu .A nie przypominam sobie że w ustawie jest opisany obowiązek sposobu zużycia paliwa (proszę popraw jak się mylę ) opałowa ok jest opisana  ale rolnicze ?

Opublikowano

Gratuluje! Tu masz do poczytania. Rolnik odlicza pełen VAT od paliwa do samochodów - PIT.pl

Jesli jesteś vatowcem to zapewne po tankowaniu auta bierzesz fv które rozliczasz. Oczywiście możesz brać paragony ale to byłoby mało rozsądne dla vatowca. Co dwa lata robisz przegląd auta i spisują ci przebieg. Dajmy na to że przejechałeś 40 tys km spalając średnio 7l/100km co daje 2800 l. Faktur na paliwo przez ten czas rozliczyłeś za 1200l i pani inspektor zapytuje czemu nie masz pokrycia w fv i czy przypadkiem nie lałeś rolniczego do osobówki. Za rękę cię nie złapali ale po co się z nimi użerać? Nie lepiej siedzieć cicho i nie kozaczyć?

Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Gratuluje! Tu masz do poczytania. Rolnik odlicza pełen VAT od paliwa do samochodów - PIT.pl

Nie czytamy nagłówków a całość więc cytat polecam skupić się na ostatnich kilku wersach 

Rolnik zarejestrowany jako podatnik VAT czynny (nie korzystający ze zwolnienia z VAT jako tzw. rolnik ryczałtowy) nie będzie zainteresowany rejestrowaniem pojazdu wyłącznie dla celów działalności gospodarczej. W przypadku takich pojazdów pełne odliczenie warunkowane jest ewidencją przejechanych kilometrów. W przypadku pojazdu z częściowym odliczeniem VAT kilometrówka nie jest konieczna, a w konsekwencji organ skarbowy nie ma możliwości zweryfikować, ile kilometrów podatnik przejeżdża w wykorzystywanym częściowo do celów przedsiębiorstwa pojeździe. Na tej samej zasadzie organ skarbowy nie ma możliwości dokonać weryfikacji, ile paliwa podatnik wykorzystał w czasie orania pola lub prowadzenia czynności z wykorzystaniem ciągnika. W konsekwencji wystarczającym jest udowodnienie pośredniego związku zakupu paliwa z prowadzeniem czynności opodatkowanych. Organ nie jest w stanie zweryfikować, czy paliwo wykorzystano faktycznie w ciągniku, czy też w samochodzie osobowym.

i vatowca również mogą ?Ale że pycha kroczy przed upadkiem nie chwalmy dnia przed końcem kontroli 

Opublikowano

Wszystko prawda ale jak jesteś vatowcem a nie masz fv ze stacji a kilometrów natłuczone to śmierdzi z daleka. Jak bedziesz rumakował to przekopią papiery 5 lat wstecz i zawsze cos znajdą Zafundują ci długotrwałe postępowanie z mnóstwem wezwań w celu wyjasnienia i uzupełnienia dokumentów. Po co ci to? 

Opublikowano

Ale oczywiście że jak chcą to umieją .W 2004 roku mieliśmy kontrolę na działalności zakończona zarzutem 4 mil wyłudzenia -baba na urlop zabrała dokumenty księgowe nazwisko nomen omen pamiętam Banaś wyjaśnienia pół roku i wynik umorzenie a babę ze skarbówki wywalili .Ale po latach miała jaja i przyjechała przeprosić i kupiła 1 l Roundupu

Opublikowano

Miałeś rozgrywkę ze skarbówką o cztery bańki prawie 20 lat temu i publicznie i ostentacyjnie piszesz wszem i wobec że lejesz rolnicze do osobówki? Jak dla mnie to dość nieostrozne i niepoważne. No cóż ,  twoje małpy - twój cyrk. 

Opublikowano

Ale piszę prawdę mogę wkleić decyzję skarbówki bo na pewno jest jako pamiątka skurwysyństwa .A nie do auta a do aut  .Już wyczyściłem przytaczany  kant stołu bo mogę ja całować ? a nie lubie paprochów na ryju .Jak zamilknę za jakiś czas znaczy że myliłem się i siedzE choć ponoć można zdrowie podreperować bez kolejek na NFZ

Opublikowano
8 godzin temu, Ulman napisał:

Jesli jesteś vatowcem to zapewne po tankowaniu auta bierzesz fv które rozliczasz. Oczywiście możesz brać paragony ale to byłoby mało rozsądne dla vatowca. Co dwa lata robisz przegląd auta i spisują ci przebieg. Dajmy na to że przejechałeś 40 tys km spalając średnio 7l/100km co daje 2800 l. Faktur na paliwo przez ten czas rozliczyłeś za 1200l i pani inspektor zapytuje czemu nie masz pokrycia w fv i czy przypadkiem nie lałeś rolniczego do osobówki. Za rękę cię nie złapali ale po co się z nimi użerać? Nie lepiej siedzieć cicho i nie kozaczyć?

a komu chce sięrobić takie detektywistyczne przeszpiegi? 

Opublikowano

Widzę że muszę zgłosić ten skład celny i zapłacić tę akcyzę po 1 gr za litr bo się przyczepią że nie wykorzystuję limitu zwrotu na rolnicze .Jakby kto chciał to mam nadmiar zwrotu (mogę oddać (w dobre ręce ) to tyż przestępstwo 

Opublikowano

Kurna niektórzy dobrxe mówią rolnicy to de ile i ludzie z którzy nie potrafią myśleć racjonalnie. Przepis jest przepis i nikogo w skarbówce czy jakiej kolwiek innej instytucji nie interesuje że ty go interpretujesz na swoją korzyść. Tam to biorą tak jak im karzą a nie tak jak ty tego chcesz. 

Potem taki debil chodzi po telewizji i stęka jak to go skarbówka do bankructwa doprowadza bo karę dają. 

Jak jest przepis to się stosuj a nie interpretuj na swoją stronę, tyle. A jak nie umiesz zinterpretować to idź do urzędu i zapytaj czy możesz tankować swoje auto i rozliczać to paliwo jako rolnicze. Xddddd

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, mysza103 napisał:

Co trzeba wpisać na fakturze z zakupu gazu do osobówki, żeby odliczyć 50%? Te 50% to z całej ceny? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v