Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, hubertuss napisał:

A po ilu ty przestałeś popierać pis?

Tu nie jest ważne po ilu aferach ktoś przestał popierać pis , tylko liczy się po ilu aferach ty przestaniesz popierać po , bo przestudiować twoje wpisy np z ostatniego roku to by wychodziło że powinieneś wyrzec się po po jednej , góra dwóch aferach , bo z tego co pamiętam , każdą aferę poprzednikom wypominałeś i nawoływałeś że powinni podać się do dymisjii

40 minut temu, hubertuss napisał:

Tak głosowałem narząd który teraz przejmie władze tak nie podoba mi się ten numer z jakimiś tarczami. Ale to nie znaczy, ze po tym jednym mam zamiar przestać popierać ten rząd bo coś nie tak zrobili. CO do wypracowywania zysków przez Orlen to monopolista tylko głupi nie wypracował by zysków będąc monopolistą.

Wynika z tego że jeśli za rok 2024 nowy zarząd Orlenu nie wypracuje  zysku na poziomie tego co Orlen wypracował w 2023 roku , to wierze że stwierdzisz tu na forum , że jednak się myliłeś , i  nowi ludzie są gorszymi patałachami niż Obajtek , Jeśli natomiast wypracują to co obecnie , lub więcej , to jednak uznam żeś jest GOŚĆ , który zna się na rzeczy 

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Fakty są takie, że na początku tego roku Obajtek cieszył się, że Orlen przekazuje rządowi 14 mld zł by chronić Polaków przed drożyzną energii a na koniec roku ten sam Obajtek płacze, że Orlen musi przekazać podobną sumę na ten sam cel. I to jest w zasadzie koniec dyskusji o akcjach Orlenu które jeszcze nie tak dawno temu były tańsze niż teraz po ogłoszeniu tej informacji.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
3 godziny temu, mysza103 napisał:

Tylko że na chwilę obecną każdego akcjonariusza Orlenu  interesuje to co się dzieję w danej chwili , a na dzień dzisiejszy każdy akcjonariusz  spółki ma w kieszeni mniej , i jak jeszcze potem będą zabierać po 15 mld rocznie to tym bardziej udziałowcy będą mieć mniejsze dochody , , i tu przecież od razu widać że takie działanie jest na szkodę spółki , a skoro kupę udziałów ma skarb państwa , 

Na dziś każdy obywatel RP ma w kieszeni mniej bo Orlen ich doił by mieć 15mld. Jak dalej ich tak będzie doił to będzie im zostawać mnie a więc działa na szkodę obywateli.

Opublikowano
51 minut temu, hubertuss napisał:

Fakty są takie, że na początku tego roku Obajtek cieszył się, że Orlen przekazuje rządowi 14 mld zł by chronić Polaków przed drożyzną energii a na koniec roku ten sam Obajtek płacze, że Orlen musi przekazać podobną sumę na ten sam cel. I to jest w zasadzie koniec dyskusji o akcjach Orlenu które jeszcze nie tak dawno temu były tańsze niż teraz po ogłoszeniu tej informacji.

Zapomniałeś tylko jednego dodać że ówczesna opozycja głosiła w tedy że takie dokładanie kasy z orlenu by trzymać ceny energi w zamrożonych cenach jest bezprawne i wręcz zgłaszali tą sprawę do UE by ta do tego nie dopuściła , żeby pieniędzmi ze spółek skarbu państwa zamrażać ceny energii , a teraz chcą zrobić dokładnie to co im jeszcze rok temu przeszkadzało. Przecież takimi posunięciami sami przyznają że polityka pisu była dobra , skoro teraz chcą zrobić dokładnie to samo . Co do drugiej części wypowiedzi to się zupełnie zgadzam że to w zasadzie koniec dyskusji na ten temat , co najwyżej do tego wątku możemy wrócić za rok , jak nowi ludzie już się czymś wykażą , to wówczas ocenimy ich czy są kompetentni na tych stanowiskach czy nie , 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

W październiku akcje Orlenu były tańsze niż teraz, dlaczego wtedy Moraw i Obsrajtek nie krzyczeli że Orlen jest zażynany xD jak Obajtek niszczył kurs Orlenu swoją przedwyborcza promocja to wtedy było OK...

Screenshot_2023-12-01-13-32-19-773_com.android.chrome.jpg

Dlaczego? A zadałeś sobie pytanie czym to było powodowane ?  Jak ktoś nie widzi podobienstw działań dawnych i obecnych Panwo z PO to nie ma o czym rozmawiać. 🙋‍♂️

Ciekawe ile nowych stacji Orlen przybędzie w najbliższym czasie 🤔

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Dlaczego? A zadałeś sobie pytanie czym to było powodowane ?  Jak ktoś nie widzi podobienstw działań dawnych i obecnych Panwo z PO to nie ma o czym rozmawiać. 🙋‍♂️

No tak, bo wcześniej taniały akcje bo było tańsze paliwo, a teraz akcje staniały, bo Orlen ma finansować tańszy prąd, obie te akcje działają na niekorzyść spółki i przez to akcje staniały ... Niech uwolnią ceny prądu, wtedy akcje Orlenu wrócą do normy, myślę, że wszystkie PiSiorki tak walczące o Orlen się na to zgodzą ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
12 minut temu, Tomasz0611 napisał:

@GRZES1545 szczerze, mam gdzieś obniżki prądu dla Januszy bo mam panele na dachu ;) Interesuje mnie tylko obniżka cen prądu dla firm, aby towary które kupuję w sklepie tak szybko nie drożały, bo na to, że stanieją to nie liczę ...

Panele to nie wszystko  jeśli nie masz akumulatorów na magazynowanie tego prądu , bo mając tylko panele i tak jesteś uzależniony od PGE 

20 minut temu, Tomasz0611 napisał:

No tak, bo wcześniej taniały akcje bo było tańsze paliwo, a teraz akcje staniały, bo Orlen ma finansować tańszy prąd, obie te akcje działają na niekorzyść spółki i przez to akcje staniały ... Niech uwolnią ceny prądu, wtedy akcje Orlenu wrócą do normy, myślę, że wszystkie PiSiorki tak walczące o Orlen się na to zgodzą ;) 

Dobre porównanie zrobiłeś , wcześniej akcje taniały bo paliwo było tańsze , ale teraz akcje staniały a prąd jakoś póki co nie jest tańszy , i jeszcze nie wiadomo czy wogule ceny będą  zamrożone , bo gdyby się okazało że ceny energii nie będą zamrożone , to już by był przekręt podwójny 

Opublikowano
Przed chwilą, mysza103 napisał:

Panele to nie wszystko  jeśli nie masz akumulatorów na magazynowanie tego prądu , bo mając tylko panele i tak jesteś uzależniony od PGE 

Mam stare zasady 0,8:1 ...

Opublikowano
24 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

@GRZES1545 Interesuje mnie tylko obniżka cen prądu dla firm, aby towary które kupuję w sklepie tak szybko nie drożały, bo na to, że stanieją to nie liczę ...

Znajomy podpisał kontrakt na przyszły rok i będzie płacił za energię mniej niż w tym roku ,ale klientów uprzedza że w związku z podwyżka prądu od nowego roku niestety musi podnieść ceny 😂😂

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
29 minut temu, mysza103 napisał:

Mając akumulatory uważasz że na ile czasu jesteś w stanie zmagazynować 🤔🤔?

Opublikowano
26 minut temu, korasss napisał:

Znajomy podpisał kontrakt na przyszły rok i będzie płacił za energię mniej niż w tym roku ,ale klientów uprzedza że w związku z podwyżka prądu od nowego roku niestety musi podnieść ceny 😂😂

To pazerność się nazywa

Opublikowano
3 minuty temu, Sadek napisał:

Mając akumulatory uważasz że na ile czasu jesteś w stanie zmagazynować 🤔🤔?

Nie mam pojęcia , pewnie zależy od pojemności tych baterii , W dzień to raczej na bieżąco bierzesz a delikatna nadwyżka jest gromadzona w akumulatorach którą możesz wykorzystać w nocy , bo przecież wiadomo że nie skumulujesz energii na miesiąc  czy na pół roku , a potem z samych baterii jechać . Tu o to raczej chodzi żeby nie wpuszczać tej energii do sieci bo już się jest na stracie bo przykładowo sprzedasz po 1 zł , a w tym samym czasie tą twoją energie PGE dostarczy ci do domu , ale skasuje cię za nią już np po 1,5 zł czy jeszcze drożej , zależy na jakich zasadach ludzie mają umowy podpisane 

Opublikowano
4 godziny temu, hubertuss napisał:

Tak głosowałem narząd który teraz przejmie władze tak nie podoba mi się ten numer z jakimiś tarczami. Ale to nie znaczy, ze po tym jednym mam zamiar przestać popierać ten rząd bo coś nie tak zrobili. CO do wypracowywania zysków przez Orlen to monopolista tylko głupi nie wypracował by zysków będąc monopolistą.

No i co najważniejsze nikt tu na razie nic nie ukradł daremnie się produkujesz. Równie dobrze akcje mogły by stanieć na skutek zawirowań na świecie. I ci co inwestują na giełdzie są tego świadomi. Tak więc napiszę jeszcze raz twoje produkowanie się w tym temacie i robienie z igły wideł jest daremne.

A za czasów rządów PO nie był monopolistą? To wyjaśnia, dlaczego przez 8 lat rządów PO zarobił tyle, co przez 3 miesiące rządów PiS 🤣

Opublikowano
1 minutę temu, tmk1974 napisał:

A za czasów rządów PO nie był monopolistą? To wyjaśnia, dlaczego przez 8 lat rządów PO zarobił tyle, co przez 3 miesiące rządów PiS 🤣

Świadczy o tym że PISiorki okradały Polaków. 😛

Opublikowano
4 minuty temu, mysza103 napisał:

Nie mam pojęcia , pewnie zależy od pojemności tych baterii , W dzień to raczej na bieżąco bierzesz a delikatna nadwyżka jest gromadzona w akumulatorach którą możesz wykorzystać w nocy , bo przecież wiadomo że nie skumulujesz energii na miesiąc  czy na pół roku , a potem z samych baterii jechać . Tu o to raczej chodzi żeby nie wpuszczać tej energii do sieci bo już się jest na stracie bo przykładowo sprzedasz po 1 zł , a w tym samym czasie tą twoją energie PGE dostarczy ci do domu , ale skasuje cię za nią już np po 1,5 zł czy jeszcze drożej , zależy na jakich zasadach ludzie mają umowy podpisane 

Jesienią nie starczy z akumulatorów bo ich nie naładuje, przykładowo w listopadzie do sieci oddałem 280 kWh a pobrałem z sieci 1140 kWh.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, mysza103 napisał:

Tu o to raczej chodzi żeby nie wpuszczać tej energii do sieci bo już się jest na stracie bo przykładowo sprzedasz po 1 zł , a w tym samym czasie tą twoją energie PGE dostarczy ci do domu , ale skasuje cię za nią już np po 1,5 zł czy jeszcze drożej , zależy na jakich zasadach ludzie mają umowy podpisane 

Przy zasadach 0,8:1 magazyn energii się nie opłaca, za długi czas zwrotu ;) Produkuję 12 MWh rocznie, 4MWh to autokonsumpcja, czyli do sieci oddaję 8MWh za które odbieram 6,4MWh w późniejszym okresie, czyli tracę 1,6MWh, przy obecnych cenach jakieś 1600zł.  Obecnie cena magazynu energii  to minimum 20.000 czyli jakieś 12-13 lat aby się zwróciły koszty ... Bezsensowna inwestycja ... I to licząc, że cały prąd uda się zmagazynować na okresy kiedy jest potrzebny ... Taki magazyn energii o pojemności 10kWh starczy raptem na 1,5h pracy pompy głębinowej w moim przypadku, pozostałe 6h w nocy i tak będę potrzebował energii z sieci.

Na stacjach bez większych zmian, kilka groszy w dół w porównaniu z zeszłym tygodniem, i jakieś 60-70gr drożej względem okresu przedwyborczego.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v