Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Sylwekx25 napisał:

W ciężkich to raczej bym się skupił na dachu i długim wydechu sporo ponad dach. Skrzynia i most są w nich ciche , najgorszy ten ryk silnika.

Dokładnie tak

Opublikowano
1 minutę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Kurcze najlepiej jakbym to zobaczył jak komuś wyszło

Jak jutro przypomnisz mi to w pracy zrobię fotkę swoich prac lub nawet nagram film z formowania. 

Opublikowano

Pioter dobrze mówisz... U nas też nic nie zniszczyli, przyszli, wypędzili niemców i poszli. Artykuły i książki o historii lepiej czytać z dozą zdrowego rozsądku, nie brać wszystkiego co tam piszą jako pewnik. Podobnie jak z kampanią wrześniową, w literaturze czy w szkołach uczą jak to zaciekle się Polskie Wojsko broniło, a z relacji osób którzy faktycznie byli na froncie przedstawia się trochę inny obraz...

3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Pafnusiu, w porządku. Ale... 

U nas w czasie wojny nikt nie miał swojego gospodarstwa. Nikt nie miał swojej krowy. Ponad 100 niemieckich osadników zagarnęło wszystko, uciekając zimą 1944/45 zabrali prawie wszystko co mogli, łącznie z końmi, krowami. Dużo pól było nieobsianych. Wiele chałup po ich wyjeździe prawie przestało istnieć. Stodoły jak się udało wybudować to zamiast obić pletli trzcinę znad stawów. 

P.S. Masz moderację chyba.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

Jak jutro przypomnisz mi to w pracy zrobię fotkę swoich prac lub nawet nagram film z formowania. 

Hubercie przypominam Ci już dziś 😛

Opublikowano
3 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Pioter dobrze mówisz... U nas też nic nie zniszczyli, przyszli, wypędzili niemców i poszli. Artykuły i książki o historii lepiej czytać z dozą zdrowego rozsądku, nie brać wszystkiego co tam piszą jako pewnik. Podobnie jak z kampanią wrześniową, w literaturze czy w szkołach uczą jak to zaciekle się Polskie Wojsko broniło, a z relacji osób którzy faktycznie byli na froncie przedstawia się trochę inny obraz...

O ruskich mowa ? Bo nie w temacie jestem 

Opublikowano
15 minut temu, hubertb napisał:

No i jak to mówią z każdego szamba da się wyjść ;) 

Spoko. Ja ostatnio mam zlecenie zrobić całą wiązkę do 85... Bo właściciel ma dosyć ciągłej wymiany przełączników i walki o światła. 

Robię w 16245 teraz... Kupił gotowa ale do c385... A mówiłem mu żeby tego nie robił bo kupiłem do swojej a i tak robiłem od nowa cała. 

Kable cieniutkie że strach przełamać, no i u niego też kable z metra i robię, tym bardziej że nie chce nic poza światlami, ciśnieniem oleju, obrotami i temperatura płynu. 

Wcześniej ktoś mu tam tak kable poupychał że zawinęły się w około wałka kierownicy. 

Opublikowano

w literaturze czy w szkołach uczą jak to zaciekle się Polskie Wojsko broniło, a z relacji osób którzy faktycznie byli na froncie przedstawia się trochę inny obraz...

To zależało od frontu. Była fala dezercji, WP miała w swoich szeregach bialorusinów i ukraińców. A tym nie w smak było ginąć. Druga sprawa to wyklęci. Przypominam że Ci którzy się ujawnili z AK to przeważnie dostawali czapę. Akcja rozbrojeniowa kraju też była "pięknie" przeprowadzona. Do tego wysiedlenia i kradzież resztek tego co zostało po wojnie. 

Opublikowano
1 minutę temu, Sylwekx25 napisał:

Tak

Tak było , tylko z tego co dziadki opowiadali to najgorsze było że takie flejtuchy , srali gdzie popadnie koło chałupy dupe podtarł wiechciem słomy urwanym z dachu i szli dalej

Opublikowano
2 minuty temu, szymon09875 napisał:

tym bardziej że nie chce nic poza światlami, ciśnieniem oleju, obrotami i temperatura płynu. 

Tutaj mam klienta wymagającego, przedstawiłem mu pewną wizję puki co to spora modernizacja. Praktycznie nie zostanie żadne oryginalne rozwiązanie wylecą nawet zegary. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, hubertb napisał:

To zależało od frontu. Była fala dezercji, WP miała w swoich szeregach bialorusinów i ukraińców. A tym nie w smak było ginąć. Druga sprawa to wyklęci. Przypominam że Ci którzy się ujawnili z AK to przeważnie dostawali czapę. Akcja rozbrojeniowa kraju też była "pięknie" przeprowadzona. Do tego wysiedlenia i kradzież resztek tego co zostało po wojnie. 

Nie chodzi o dezercję tylko nędze. Niemcy parli do przodu jak wściekli a nasi niestety cały czas na odwrocie, dostawy i tak skromnej amunicji przerwane , żywności brak, piechota w wiekszości na boso bo buty na szybko przydzielane albo opiłowały nogi do krwi albo pospadały... Łączności brak , rozkazy nie docierały. Walki raczej przypominały obronę swojego życia jeśli jeszcze było czym strzelić... Dla  kawalerii brakowało  koni to zdarzało się ,że  przydzielali konie wzięte od gospodarzy , nieujeżdżone, generalnie chaos wysokie dowództwo myślało o ucieczce razem z rządem a to co się działo w kraju już ich niewiele interesowało.

Edytowane przez Sylwekx25
Opublikowano
4 minuty temu, szymon09875 napisał:

Robię w 16245 teraz... Kupił gotowa ale do c385... A mówiłem mu żeby tego nie robił bo kupiłem do swojej a i tak robiłem od nowa cała. 

Kable cieniutkie że strach przełamać, no i u niego też kable z metra i robię, tym bardziej że nie chce nic poza światlami, ciśnieniem oleju, obrotami i temperatura płynu. 

Wcześniej ktoś mu tam tak kable poupychał że zawinęły się w około wałka kierownicy. 

Na FB też wydziałem facet robi porządne wiązki

Opublikowano

Aktualnie pracują nad monografią o naszej wsi. W sumie najwyższy czas, niewielu już świadków zostało. Osobnym tematem, o którym nie każdy wie były punkty artylerii przeciwlotniczej wraz z obsługą. Urzędowali w pradziadkowej chałupie, zanim pradziadków przesiedlili byli wszyscy "razem". Jako ciekawostka - kucharzami byli tam radzieccy jeńcy.

Kurła, sąsiad się nie chce dać namówić na grzebanie w podnośniku. Trzeba się samemu za to zabrać niestety a on tylko jako "teleporada".

Opublikowano
1 minutę temu, Sylwekx25 napisał:

Niemcy parli do przodu jak wściekli a nasi niestety cały czas na odwrocie

A to już wierutna bzdura. Sama obrona półwyspu helskiego już temu przeczy. Zresztą patrz na nasza obronę a na np. Francuską. 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, szymon09875 napisał:

Robię w 16245 teraz...

Minęło jakoś nie dawno 12 lat, jak zrobiłem instalacje od podstaw w c360, przez te 12 lat ani razu nie zginęła masa w żadnej z lamp, od 11 lat ma te same akumulatory, na których odpala bez wspomagaczy, wszystko działa bez zarzutów 

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Na FB też wydziałem facet robi porządne wiązki

Porządnych nie robi nikt. Bo co to za porządna wiązka która wykorzystuje przełączniki które się rozsypują i bezpieczniki które dobrej jakości dostępne są ale w zaporowej cenie. 

Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

A to już wierutna bzdura. Sama obrona półwyspu helskiego już temu przeczy. Zresztą patrz na nasza obronę a na np. Francuską. 

Żadna bzdura... Od ówczesnej granicy z Rzeszą w okolicach Praszki  do Góry Kalwarii i dalej Warszawy cały czas praktycznie na odwrocie nie licząc można powiedzieć  potyczek które niestety nie wniosły znaczących sukcesów i nie odparli skutecznie nieprzyjaciela bo niemcy cały czas szli z frontem mając odwody i zaopatrzenie a u nas tak jak wspomniałem wcześniej , do tego pierwotne oddziały porozbijali to grupowali się z różnymi innymi.    Francuzi bronić się za bardzo nie chcieli, nasi pewnie by chcieli tylko, że nie mieli czym.

Opublikowano

Armia Francuska nie miała czym? Co ty pier.... za przeproszeniem. Do tego jak by nie patrzeć 17 września i ten nóż w plecy też dla nas bez znaczenia nie były. Przypomnę że nasz wyzwoliciel niejako sam nam zgotował ten los paktem Ribbentrop-Mołotow. 

• Like 1
Opublikowano

Oj weźmie się Spurek i Trzaskowski za nią. W ubiegłym tygodniu sarnę załatwiła. Tydzień kruki biesiadowały.

20230219_150549.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v