Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ta jeszcze mi tak wpadła w oko. Spawam czasami transformatorem Bester i nie źle to idzie. thttps://allegro.pl/oferta/spawarka-inwertorowa-bester-210-nd-230v-200a-12935088126 

Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał:

Ta jeszcze mi tak wpadła w oko. Spawam czasami transformatorem Bester i nie źle to idzie. thttps://allegro.pl/oferta/spawarka-inwertorowa-bester-210-nd-230v-200a-12935088126 

Tylko Tomek, zobacz jaką ona na deklarowaną sprawność: 10 procent przy 200 A, 60 przy 80, gdzie taki magnum 200A ma 60 procent przy 200 a 100 procent przy 100A. 

Ostatnio zakupiłem takiego i przy elektrodzie 3,25 idzie jak burza na 100A

https://allegro.pl/oferta/spawarka-inwerterowa-magnum-snake-200p-iiw-mma-12882742540

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, jacor73 napisał:

Tylko Tomek, zobacz jaką ona na deklarowaną sprawność: 10 procent przy 200 A, 60 przy 80, gdzie taki magnum 200A ma 60 procent przy 200 a 100 procent przy 100A. 

https://allegro.pl/oferta/spawarka-inwerterowa-magnum-snake-200p-iiw-mma-12882742540

4 minuty temu, hubertb napisał:

Sprzedam spawarkę migatronic Bełchatów • OLX.pl 

Za tą samą cenę ma cykl pracy 100% przy 100A Bester 100% przy 65A. 

Dzięki za podpowiedzi. Dla mnie jest to bardzo cenne bo kompletnie się na tym nie znam.

Opublikowano
4 minuty temu, jacor73 napisał:

Wszystkie te ampery na nic jak lichy prąd w gniazdku lub przewody cienkie na scianie

U mnie na końcu lini jestem to czasami świetlówki nie startowały bo było poniżej 190V to cała regulacja spawarki psu w du 

1 minutę temu, 6465 napisał:

Dzięki za podpowiedzi. Dla mnie jest to bardzo cenne bo kompletnie się na tym nie znam.

To kup migomat łatwiej się spawa 

• Like 3
Opublikowano

Rozumiem, generalnie w domu najczęściej jadę elektrodą 3,25 wymagającą około 100A więc potrzeba spawarki która taką elektrodę zaspokaja w sposób ciągły. 

1 minutę temu, jahooo napisał:

Niestety, dużo zależy od tego, jaka instalacja w gospodarstwie, przedłużacz itp, ale do pospawania maszyn wystarczy, nie trzeba dźwigać

Długi przedłużacz o niskim przekroju jeszcze najlepiej zwinięty w kółko i spawarkę można usmażyć przy pierwszym użyciu. 

Opublikowano
2 minuty temu, Łolek napisał:

Wszystkie te ampery na nic jak lichy prąd w gniazdku lub przewody cienkie na scianie

U mnie na końcu lini jestem to czasami świetlówki nie startowały bo było poniżej 190V to cała regulacja spawarki psu w du 

Marek na moje spawanie jakiejś bramy garażowej ,albo śruby po to żeby się nie obracała to zbędny wydatek. Mam jakąś transformatorową ale to strasznie nie wygodne jest.

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

Mam jakąś transformatorową ale to strasznie nie wygodne jest.

Są i małe transformatorowe spawarki na 220V tyle że ważą około 12kg. Rozmiar taki jak w przypadku inwerterów. 

Opublikowano

te wszystkie inwerorowe to jeden ..uj tylko w innym opakowaniu ja kilkanaście lat temu kupiłem taka https://allegro.pl/oferta/spawarka-inwertorowa-inwerterowa-315a-lcd-mma-igbt-11552643823 i chodzi tylko mam też stara transformatorowe Chińczycy piszą tyle amper tyle amper ale tak naprawdę to wszystko zawyrzone. jedyny mankament inrertorowek to krótkie przewody i przy spawaniu dużych wrót trzeba przestawiać co chwile

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Łolek napisał:

I dlatego dobrze jest wykorzystywać przedłużacz siłowy. Do tych 200A dedry albo Magnuma, wymagane jest zabezpieczenie 25A, co w zwykłych gniazdkach nie jest często stosowane

Migomat fajna rzecz, ale znowu inny poziom budżetu, a inwerterowa bardziej do" okazjonalnych" zastosowań.

Edytowane przez jacor73
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, 6465 napisał:

Marek na moje spawanie jakiejś bramy garażowej ,albo śruby po to żeby się nie obracała to zbędny wydatek. Mam jakąś transformatorową ale to strasznie nie wygodne jest.

To nie cuduj kup taką w przedziale 350 do 400paru i będziesz bzykał aż miło znaczy śfejsował 

• Thanks 1
Opublikowano
Łolek napisał:

4 minuty temu, 6465 napisał:

To nie cuduj kup taką w przedziale 350 do 400paru i będziesz bzykał aż miło znaczy śfejsował 

tez tak uwazam

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, jacor73 napisał:

I dlatego dobrze jest wykorzystywać przedłużacz siłowy. Do tych 200A dedry albo Magnuma, wymagane jest zabezpieczenie 25A, co w zwykłych gniazdkach nie jest często stosowane

Migomat fajna rzecz, ale znowu inny poziom budżetu, a inwertorowa bardziej do" okazjonalnych" zastosowań.

Mam wszystkie 3 rodzaje i nawet butle tlen, acetylen tylko stoją u ojca bo częściej używa i legalizacja ważna bo wymienia 

Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

pisać sobie mogą, to dlaczego zakańczają urządzenie wtyczką 16A? 

Piszą, żeby d...pe sobie kryć, w razie czego, gwarancja nieuwzględniona.

Opublikowano
Przed chwilą, jacor73 napisał:

Piszą, żeby d...pe sobie kryć, w razie czego, gwarancja nieuwzględniona.

Jeśli jest taki zapis to jest sprzeczny z naszymi normami elektrycznymi w kraju, mój starszy podobny zapis wyczaił w instrukcji do lisiego ogona. Dla uciszenia sprawy nie dość że dostał nowy lisi ogon to jeszcze chyba z dwa inne urządzenia. 

Opublikowano
3 minuty temu, Łolek napisał:

@6465A przy okazji jak się sootkamy to Magdy zapytam jak ci idzie bzykanie znaczy spawanie i czy robisz postępy 😉😁

A myślisz że jak bym nie robił to by jeszcze ze mną była💪. Tak że no ten tego🤗

Opublikowano

A ja wam powiem że miałem te same przemyślenia w ubiegłym roku  co Tomek teraz i jednak kupiłem duży migomat, jak trzeba go przewieźć to na paleciaka i turem wiozę gdzie potrzeba, nieraz jest to upierdliwe ale już kilka razy nie żałowałem że wziąłem taki duży. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v