Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Qwazi napisał:

On nie czarny🤷... mokry...miał całe 5 minut, jak zdjęcie robiłem...

Nie odróżnię krowy sim od mont a gdzie dopiero cielaka jeszcze mokrego. Obstawiam sima, bo ma bujną grzywkę. Zresztą sam pisałeś, że krzyżujesz między nimi

38 minut temu, Bogdan_ja napisał:

To co nie było handlu ...😁...to poka ten wynalazek 😁

Jaki wynalazek?

Edytowane przez Kowalsky30
  • Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, Strongman napisał:

w Koszelówce po 300

A nie droższe? Z 3 lata temu  było  chyba  po tyle.  W tym  roku  morawica sypkie musiałbym spojrzeć na fakture

Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał:

No wiem. Kiedyś mieli książki teraz w kompie wpisuje i wylicza wartość.

U nas to dostajesz tylko druczek, sam sobie wyliczasz i opłacasz. Każą tylko nr tel napisać na druku, jakby coś im nie pasowało 

44 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

To u was są terminy ;) u nas po staremu, automat z numerkami i siedzisz tam pół dnia żeby zarejestrować ...

Chyba dawno nie byłeś nic rejestrować, tak jak piszesz to było z dwa lata temu, teraz to chwila moment i po temacie 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

To mnie akurat wcale nie dziwi.

+2 na termometrze, gwiazdy świecą.

Pioter zasłużył sobie na to, naprawiłem mu kiedyś w sezonie kombajn i rozliczaliśmy się po sezonie bo poprostu nie było czasu wtedy, powiedziałem cenę np 100 a on mówi że według niego do warte było 70 , mówię ok, więcej razy nie robimy interesów, a że ja jestem pamiętliwy to lubię się zemścić 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, bratrolnika napisał:

Chyba dawno nie byłeś nic rejestrować, tak jak piszesz to było z dwa lata temu, teraz to chwila moment i po temacie 

Na wiosnę byłem to ponad 3 godziny tam siedziałem ... Pełno tego Ukraińskiego towarzystwa, ni pajemajum i się schodzi ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Ciężko jest lekko żyć... 

Widzielista dwóch rolników wzięło sprawy w swoje ręce, kupili statek i sami transportują swoje zboże na bliski Wschód 

A na powrocie co wezmą? Pracowników na farmę?

Opublikowano
3 minuty temu, Kowalsky30 napisał:

Nie odróżnię krowy sim od mont a gdzie dopiero cielaka jeszcze mokrego. Obstawiam sima, bo ma bujną grzywkę. Zresztą sam pisałeś, że krzyzujesz między nimi

Jaki wynalazek?

Ten co miales sprzedać 🤪

Opublikowano
3 minuty temu, Łolek napisał:

Pioter zasłużył sobie na to, naprawiłem mu kiedyś w sezonie kombajn i rozliczaliśmy się po sezonie bo poprostu nie było czasu wtedy, powiedziałem cenę np 100 a on mówi że według niego do warte było 70 , mówię ok, więcej razy nie robimy interesów, a że ja jestem pamiętliwy to lubię się zemścić 

Ty wariacie 😂

słaafka coś dzisiaj nie widać?

Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Widzielista dwóch rolników wzięło sprawy w swoje ręce, kupili statek i sami transportują swoje zboże na bliski Wschód 

Na powrocie może inżynierów i lekarzy przywiozą 

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Na wiosnę byłem to ponad 3 godziny tam siedziałem ...

To nie wiem, byłem w 2019, poszło szybko, w 2020 coś się zjebało, wysiedzialem się pół dnia, wtedy się dowiedziałem że teraz to norma. W 2021 wiosną byłem cwany i przyjechałem przed otwarciem urzędu, byłem w kolejce piąty, z półtorej godziny wyczekałem. I potem chyba ktoś tam ich ruszył, bo jesienią 2021 udało się szybko, i w tym roku w maju też byłem, to też chwila moment 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, bratrolnika napisał:

To nie wiem, byłem w 2019, poszło szybko, w 2020 coś się zjebało, wysiedzialem się pół dnia, wtedy się dowiedziałem że teraz to norma. W 2021 wiosną byłem cwany i przyjechałem przed otwarciem urzędu, byłem w kolejce piąty, z półtorej godziny wyczekałem. I potem chyba ktoś tam ich ruszył, bo jesienią 2021 udało się szybko, i w tym roku w maju też byłem, to też chwila moment 

Bo to zależy jak trafisz, jak byłem to 2 okienka do rejestracji, z czego przy jednym stał jakiś chyba handlarz z godzinę albo i trochę lepiej ... Przy drugim banda ni pajemaju i już czas leci ... A znowu odbiór dowodu rejestracyjnego to nawet chyba 10min tam nie byłem...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Kowalsky30 napisał:

1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

Dziś następny chodowca bydła dał popis slownosci.Wczoraj o 8 telefon że na dziś po południu kupi 4tony owsa.Towar naszykowany i koniec.Albo nie odbiera albo nie dostępny.Na SMSa też nie odpisuję więc swoim zwyczajem posłałem parę wiązanek.Nie dość że czasu nie mam to jeszcze taki się nie potrafi zachować jak człowiek.Was się nie da lubić.

8 godzin temu, Qwazi napisał:

@Kowalsky30 sim, czy mont? 

sim+ hf= mont

po co nam na forum pokazujesz screny sms które piszesz ?

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Bo to zależy jak trafisz, jak byłem to 2 okienka do rejestracji, z czego przy jednym stał jakiś chyba handlarz z godzinę albo i trochę lepiej ... Przy drugim banda ni pajemaju i już czas leci ... A znowu odbiór dowodu rejestracyjnego to nawet chyba 10min tam nie byłem...

Może i racja 

Ale po mojemu jest lepiej jak było parę lat do tyłu 

Opublikowano
6465 napisał:

42 minuty temu, toooomaszewski napisał:

Kupiłeś na umowę k-s czy dostałeś fakturę? Jak faktura to juz do skarbowki nie idziesz.

Na K-S. Tylko jak opłacę przelewem przez neta to nie wiem czy jak nie będę miał przekazu z pieczątka to będą wymagać czy nie.

w WK nie wymagają opłacenia PCC tylko później wysyłają raporty do US o rejestracjach

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, wojtal24 napisał:

po co nam na forum pokazujesz screny sms które piszesz ?

Też jestem o tym przekonany🤣

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Nie odróżnię krowy sim od mont a gdzie dopiero cielaka jeszcze mokrego. Obstawiam sima, bo ma bujną grzywkę. Zresztą sam pisałeś, że krzyżujesz między nimi

Grzywka bez znaczenia. Szerokość głowy ma znaczenie, dlatego Ci tak zdjęcie zrobiłem celowo. Faktycznie to jest cielak po simie i krowie MOxSM. Teraz wygląda tak

IMG_20231113_193744_576.jpg

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
3 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Ten co miales sprzedać 🤪

Cieliczka

Ma ktoś jakiś sposób jak zalepić niewielką dziurkę w rurce pcv, która jest pod ciśnieniem wody i nie ma możliwości odcięcia dopływu? Dziurka jest malutka i opuszkiem palca można przymknąć. Odkopałem nieużywany wodociąg bo bajoro się robiło i nie mam pomysłu co dalej. Można by na szybko odciąć kawałek, wstawić kawałek rury z kielichem i mufkę ale nigdzie nie można kupić w wymiarze 3/4

Opublikowano (edytowane)

Ostatnio ktoś tu uświadamiał mnie że nawet w ciągniku 2*4 obciążniki na przedniej osi dociążaja tył bo maszyna podnosząc przód ciągnika dociska tylna oś.

To jak wytłumaczyć fakt że z krokodylem na ładowaczu ciągle się koła grzebały a nie ciągnął, a jak zdjałem krokodyla to nagle 5 cm głębiej idzie wpuścić agregat i ciągnik nie drapie ?

Edytowane przez szymon09875
  • Like 1
Opublikowano

https://allegro.pl/oferta/obejma-zeliwna-gebo-3-4-do-rur-stalowych-11385765998?bi_s=ads&bi_m=showitem:mobile:department:active&bi_c=NzQxM2E0MTgtNGM1YS00OTFjLWFiNTItNGU2YjY4NzQyNzQzAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=c54f80f0-5c3d-467a-9178-cd38b4f93003

1 minutę temu, Kowalsky30 napisał:

Cieliczka

Ma ktoś jakiś sposób jak zalepić niewielką dziurkę w rurce pcv, która jest pod ciśnieniem wody i nie ma możliwości odcięcia dopływu? Dziurka jest malutka i opuszkiem palca można przymknąć. Odkopałem nieużywany wodociąg bo bajoro się robiło i nie mam pomysłu co dalej. Można by na szybko odciąć kawałek, wstawić kawałek rury z kielichem i mufkę ale nigdzie nie można kupić w wymiarze 3/4

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kowalsky30 napisał:

Cieliczka

Pod ciśnieniem to niewiele zrobisz w plastiku, szukaj zaworu i zakręć, wtedy robisz co chcesz.  Złączki gebo jeszcze można by próbować ale to nie wiem czy na plastik zda egzamin.

Opublikowano
7 minut temu, szymon09875 napisał:

Ostatnio ktoś tu uświadamiał mnie że nawet w ciągniku 2*4 obciążniki na przedniej osi dociążaja tył bo maszyna podnosząc przód ciągnika dociska tylna oś.

To jak wytłumaczyć fakt że z krokodylem na ładowaczu ciągle się koła grzebały a nie ciągnął, a jak zdjałem krokodyla to nagle 5 cm głębiej idzie wpuścić agregat i ciągnik nie drapie ?

Bo co za dużo to nie zdrowo🤭 sam tur swoje waży 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v