Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardziej porządki niż czystki. Wszystkie miejscowości w gminie Wartkowice znam i nawet takie nazwy już nie funkcjonowały 

1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

E tam lenia, ja najważniejsze na dziś to już zrobiłem 😂

To to i mnie też nie ominęło 🤭😉

• Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, Qwazi napisał:

Po czterdziestce powinien być tlen refundowany na ,,okolicznośc'' ,tak do tej pory mówiłem ,ale rząd nic w tej sprawie nie zrobił ,po nowym roku dali parę leków refundowanych  . Olał ich [a może z braku posłuchu] i kupił koncentrator tlenu . Teraz będę niezależny od nich ,i piszę tutaj niech wiedzą . Zabiorą prąd ,mam agregat ,i też dam radę  😐😉 Plus 5 ,deszczyk ,wieje , 

Opublikowano
18 minut temu, Qwazi napisał:

Bardziej porządki niż czystki. Wszystkie miejscowości w gminie Wartkowice znam i nawet takie nazwy już nie funkcjonowały 

Element zaskoczenia 🤔 Merlin mi coś zaniemogła to chociaż mówię z troski temperaturę zbadam 🙄

Przed chwilą, kizak napisał:

Po czterdziestce powinien być tlen refundowany na ,,okolicznośc'' ,tak do tej pory mówiłem ,ale rząd nic w tej sprawie nie zrobił ,po nowym roku dali parę leków refundowanych  . Olał ich [a może z braku posłuchu] i kupił koncentrator tlenu . Teraz będę niezależny od nich ,i piszę tutaj niech wiedzą . Zabiorą prąd ,mam agregat ,i też dam radę  😐😉 Plus 5 ,deszczyk ,wieje , 

Zawsze będziesz mógł się tłumaczyć że byłeś na gazie 🤔😂

Opublikowano

Koncentrator tlenu ,a i owszem kupiłem ,ale to seniorce 😐😐😐 , a wiecie że i przy zakupie tego urządzenia można się nadziać na utratę kasy .  Telefon do pierwszego sprzedającego ,cena ugadana ,płacimy kurierowi  ,przy odbiorze . OK . Następnego dnia. Przychodzi sms ,nie mam pieniędzy na wysłanie,towar zapakowany ,zapłacić za sprzęt  . No dobra  mogę wysłać pieniądze ewentualnie na przesylkę ,reszta kurierowi po przywiezieniu . Następny sms koszt przesylki 100 zł. No dobra ,normalnie z 25 zł ,za 17kg ,czy tam 40 zł bym wysłał ,ale 100  ? ,i tu się znajomośc urwała ,brak odzewu .😐

Opublikowano
4 minuty temu, szymon09875 napisał:

Nie musi być, wystarczy że będziesz mial blache przecięta i pod spodem rynnę założysz. 

Tak właśnie myślałem ,te mety to w słupach ,czy tyle metrów ile dach sięga ,powiedzmy krokwie wystają po 1,5 m ,czyli nie doliczać tego 120 cm ,czyli od słupa do krawędzi dachu w pionie ?

Opublikowano
31 minut temu, gregor1284 napisał:

Element zaskoczenia 🤔 Merlin mi coś zaniemogła to chociaż mówię z troski temperaturę zbadam 🙄

I już sam pomiar zapewne sprawił, że niedomagania zniknęły 🤔. Pewnie do krów poszła nucąc sobie, a Ty się wylegujesz jeszcze 🤭. Nie ma to jak się dobrze ustawić 😉

@kizak Kaziu w moim powiecie liczą powierzchnię dachu, a w sąsiednim w słupach. Najlepiej najpierw się zapytać bo przy wiacie mają trochę dowolności 

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał:

I już sam pomiar zapewne sprawił, że niedomagania zniknęły 🤔. Pewnie do krów poszła nucąc sobie, a Ty się wylegujesz jeszcze 🤭. Nie ma to jak się dobrze ustawić 😉

@kizak Kaziu w moim powiecie liczą powierzchnię dachu, a w sąsiednim w słupach. Najlepiej najpierw się zapytać bo przy wiacie mają trochę dowolności 

Polazłem i ja, jakby się uchylała przed badaniem to bym bok zmienił i dalej poszedł spać 🙄

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, superfarmer02 napisał:

No ale to chyba musi być jakiś większy odstęp 

Nie musi być , mają się nie stykać dachem , a i to można pomyśleć np zrobić przerwę 5 cm a od spodu powiesić rynnę 

Ale widzę @szymon09875 mnie uprzedził

Opublikowano

I to też zależy. W przepisie dotyczącym wiat nie ma słowa "wolnostojąca", które można znaleźć przy np budynku gospodarczym i innych. Np u mnie powiedzieli, że dwie wiaty mają być odrębnymi wiatami ale mogą się stykać

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał:

Koncentrator tlenu ,a i owszem kupiłem ,ale to seniorce 😐😐😐 , a wiecie że i przy zakupie tego urządzenia można się nadziać na utratę kasy .  Telefon do pierwszego sprzedającego ,cena ugadana ,płacimy kurierowi  ,przy odbiorze . OK . Następnego dnia. Przychodzi sms ,nie mam pieniędzy na wysłanie,towar zapakowany ,zapłacić za sprzęt  . No dobra  mogę wysłać pieniądze ewentualnie na przesylkę ,reszta kurierowi po przywiezieniu . Następny sms koszt przesylki 100 zł. No dobra ,normalnie z 25 zł ,za 17kg ,czy tam 40 zł bym wysłał ,ale 100  ? ,i tu się znajomośc urwała ,brak odzewu .😐

Dostałbyś ze dwa pustaki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v