Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

A co mnie tam jakieś dziewczyny. 

Ale mnie jak najbardziej.

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

rozwadniacz był jako wyposażenie dodatkowe, załączane razem z mieszadłem, takie wiaderko na górze zamiast sita

Coś takiego, tylko biały plastik i wyższe nad deklem

rozwadniacz-kpl.jpg

Taki ? opryskiwacz-pilmet-400-l-lance-10m-oprys

Nie taki... Szeroka beczka, jak w Pilmecie 310, tak jak w mojej prawdopodobnie Agroli...

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Nie taki... Szeroka beczka, jak w Pilmecie 310, tak jak w mojej prawdopodobnie Agroli...

to jest pilmet serii 3xx

i-opryskiwacz-pilmet-300.jpg

Ale one seryjnie miały mieszadło, może nie potrafił obsługiwać

mieszadło trzeba było wyłączyć do pryskania

Opublikowano
5 minut temu, jahooo napisał:

rozwadniacz był jako wyposażenie dodatkowe, załączane razem z mieszadłem, takie wiaderko na górze zamiast sita

rozwadniacz-kpl.jpg

No to nie mam pełnej wiedzy Jasiu, bo takiego rozwadniacza też nie widziałem...zresztą w owych czasach u ojca był opryskiwacz używany kupiony na przetargu w SKR i to w kilku do spółki, więc był, jaki był...a w SKR ach nawet jak te rozwadniacze mieli, to ich nie używali. Pamiętasz jak to wtedy bywało. Pierwszy nowy opryskiwacz już miał rozwadniacz poprzez natrysk na sitko, z czwartej sekcji

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jahooo napisał:

to jest pilmet serii 3xx

i-opryskiwacz-pilmet-300.jpg

Ale one seryjnie miały mieszadło, może nie potrafił obsługiwać

mieszadło trzeba było wyłączyć do pryskania

Taka beczka ale nic więcej nie wiem - nie widziałem, mówi mi, że beczka taka jak w moim a mój ma właśnie taki kształt jak Pilmet ale Pilmet to nie jest. Mój identyczny z wyglądu jak ten ale 300l.

https://www.olx.pl/d/oferta/opryskiwacz-400litrow-CID757-IDVSvZ3.html

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
Qwazi napisał:

16 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Takie pytanie, może dziwne - czy robili jakieś opryskiwacze polskie z samym rozwadniaczem a bez mieszadła? Bo aż mnie dziw wziął jak to usłyszałem. 

Chyba na odwrót... to kiedyś robili...

dokładnie tak jak Mariusz mówi jak pamiętam mieszadło było zawsze nawet w tych starych termitach a rozwadniacza nie bylo

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał:

Po co ci tyle tego ustrojstwa? Po to Bozia dała oczy, żeby ich używać a nie jakieś krzyżyki itp.

Choćbym miał dwa razy więcej  ustrojstwa nie położyłbym płytek (równo). Szacun banan

Opublikowano
1 godzinę temu, donweter1989 napisał:

Ehh stara bida a na nową ni ma pieniędzy 😁 a tak ogólnie to jakoś leci, bydełko rośnie, świnki również, nawet byłem ostatnio na całodobowo oporowo od 7 do 15 kukurydzę w pgrze powozić.  Jeździsz jeszcze w Kagro?

Znam temat, aktualnie ciut luźniej to i o rybki i o forum zahaczyłem. Ogólnie zajęcie bym miał, ale chwilowo znudziło mi się gonienie własnego ogona 

Jeżdżę, aczkolwiek teraz więcej w serwisie niz po polach. Niedługo się okaże co będzie dalej ;)

27 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Właśnie nie... Ponoć rozdzielacz bez filtra, 3 sekcyjny, jedna sekcja na rozwadniacz a dwie na lance. 

Widziałem takie coś, jakiś prywaciarski z początku lat 2000. Jedna sekcja na sito wlewowe a 3 były na lance. Mieszadło jedynie taki co przelew przerzucił.

• Like 2
Opublikowano
8 minut temu, Qwazi napisał:

No to nie mam pełnej wiedzy Jasiu, bo takiego rozwadniacza też nie widziałem...zresztą w owych czasach u ojca był opryskiwacz używany kupiony na przetargu w SKR i to w kilku do spółki, więc był, jaki był...a w SKR ach nawet jak te rozwadniacze mieli, to ich nie używali. Pamiętasz jak to wtedy bywało. Pierwszy nowy opryskiwacz już miał rozwadniacz poprzez natrysk na sitko, z czwartej sekcji

Taki rozwadniacz w skotarku z 98 roku był. Beczka i rama jeszcze gdzieś stoi. Ile ten opryskiwacz chemii przez siebie przelał... Dwa komplety lanc wykończył 

Opublikowano

dawno temu kupilem takiego termita -od razu przerobilem ,wzialem rozdzielacz od starego pilmeta , wywalilem te male filtry zrobilem na 3 sekcje, pozniej dokupilem ten zolty rozwadniacz jak ze zdjeci razem z nowym zbiornikiem.. te oryginalne pekaly i naprawy byly na krotka mete..

jak ktos chce to mam sporo czesci z niego, nawet pompa na chodzie razem  z walkiem.

Opublikowano
jahooo napisał:

w starych pilmetach ze starym typem rozdzielacza na tych talerzykach nie było mieszadła na stałe, tylko załączanie - przelew z mieszadłem lub przelew z sekcjami

pracujące na stałe mieszadło to dopiero wymóg "unijny"

dokładnie tak bylo

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, slawek74 napisał:

do pół roku nie wolno wiązać 🙋‍♂️ u mnie do dwóch lat na luza...

Zaraz bedą mieć 8 miesiecy, a hf-y kupione w lutym nadal luzem ale w kojcu 

Edytowane przez Belaruss820
Opublikowano
11 minut temu, Kowalsky30 napisał:

A znasz jakąś z gospodarstwem?

Nie bardzo

Opublikowano
jahooo napisał:

Przed chwilą, Qwazi napisał:

Dokładnie o tym myślałem, ale mieszadło było. Rozwadniacza tam nie było...pamiętam to podczepianie🤦...bez śruby centralnej i króciutki wałek WOM...opryskiwacz wbijał się między błotniki ciągnika...

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Tam bańka niby jak w moim - z włókna, taka jak w Pilmetach. Nie ten wąski jak w Termicie.

Taki ?

O taki rozdzielacz mi chodzi

a wiesz do czego było te 4 wyjście w tym rozdzielaczu talerzykowym 1 prawa strona 2 lewą stroną 3 mieszadło a 4? ja wiem.

Kowalsky30 napisał:

16 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

A może lepiej porozmawiajmy o dziewczynach 🤔 , nie o starych sitkach , dyszach itd

A znasz jakąś z gospodarstwem?

za robotę się weź i zarób na gospodarstwo a nie szukasz kobiety z majątkiem masz 2 zdrowe ręce

Opublikowano
31 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ale mnie jak najbardziej.

Powiedz czy robisz coś innego niż tylko jęczysz i narzekasz. Po fajrancie przejrzałem i przygotowałem 8 rodzin pszczelich do zimy, zdążyłem przed zamknięciem kupić parę woreczków ziemniaków do sadzenia i ugotowałem gar gnatów z indyka. A ty tylko stękasz i jak to źle. Tylko akurat to źle to sobie sam zrobiłeś swoją nieudolnością i brakiem postanowienia w działaniu.

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, wojtal24 napisał:

za robotę się weź i zarób na gospodarstwo a nie szukasz kobiety z majątkiem masz 2 zdrowe ręce

Ja, czy Aktywny?

7 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Powiedz czy robisz coś innego niż tylko jęczysz i narzekasz. Po fajrancie przejrzałem i przygotowałem 8 rodzin pszczelich do zimy, zdążyłem przed zamknięciem kupić parę woreczków ziemniaków do sadzenia i ugotowałem gar gnatów z indyka. A ty tylko stękasz i jak to źle. Tylko akurat to źle to sobie sam zrobiłeś swoją nieudolnością i brakiem postanowienia w działaniu.

Zegar tyka a czas umyka

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Chłopie , zrobiłem dwa oprzątki rano i wieczorem , skosiłem 3 ha łąki zebrał i owinąlem , miałem apetyt na więcej ale kosiarka się sp***doliła 😐 a i jeszcze rano byłam na targu kupić 5 kwiatów na groby , to mało 🤔 

Opublikowano
2 godziny temu, Karol6130 napisał:

Ten nie gniecie dużo więcej niż 255

Bo ścieżki robione pod tego, a nowy opryskiwacz jeszcze nie dojechał 

Miałem obawę w jednym miejscu

Robią drogę i spory rów, dołek zrobili przy zjeździe 

Sąsiad pojechał swoją amazonką na około

Robią mi drogę na pole

Dobre pisiory, dbają o swojego wroga 

To Ty nie pisowiec? 🤔  Boga w sercu nie masz 🤔

• Haha 1
Opublikowano
24 minuty temu, wojtal24 napisał:

a wiesz do czego było te 4 wyjście w tym rozdzielaczu talerzykowym 1 prawa strona 2 lewą stroną 3 mieszadło a 4? ja wiem.

Do tego szlaucha z puszką od konserwy 

Opublikowano
Kowalsky30 napisał:

17 minut temu, wojtal24 napisał:

Ja, czy Aktywny?

7 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Zegar tyka a czas umyka

a czyj post zacytowałem?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v