Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, gregor1284 napisał:

Jest tego wszędzie. 

Podeprze się danymi

Podano, że "kobiety stanowiły 52 proc. ogółu ludności kraju, która wyniosła ok. 37 mln 766 tys. Oznacza to, że na 100 mężczyzn przypada w Polsce średnio 107 kobiet (w miastach 112, na wsi 101).

Jednak wśród ludności do 49 roku życia występuje liczebna przewaga mężczyzn. W tej grupie wiekowej na 100 mężczyzn przypadało niespełna 97 kobiet. Natomiast dla grupy osób w wieku 50 lat i więcej współczynnik feminizacji obecnie wynosi 126, przy czym w najstarszych rocznikach (75 lat i więcej), na 100 mężczyzn przypada średnio 191 kobiet - podał GUS.

Znaczy, że szanse chłoporobotnika rosną z wiekiem

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

Rozumiem Piotrze. Tylko chciałem dociec przyczyny. Sam zmieniałem położenie górnego walka, bo też mi rzucał kupki i wywalał gnój do góry zamiast do tyłu

Ale lepszy niż te łapy jak w kółkowym było. W takim słomiastym to dopiero kupy walił. Ten to choć rozdrabnia.

Przed chwilą, Mr_Rolas napisał:

Ja nie miałem, nie mam i szans miał nie będę, zresztą nie chcę ich. 

Opublikowano
1 minutę temu, Mr_Rolas napisał:

Podeprze się danymi

Podano, że "kobiety stanowiły 52 proc. ogółu ludności kraju, która wyniosła ok. 37 mln 766 tys. Oznacza to, że na 100 mężczyzn przypada w Polsce średnio 107 kobiet (w miastach 112, na wsi 101).

Jednak wśród ludności do 49 roku życia występuje liczebna przewaga mężczyzn. W tej grupie wiekowej na 100 mężczyzn przypadało niespełna 97 kobiet. Natomiast dla grupy osób w wieku 50 lat i więcej współczynnik feminizacji obecnie wynosi 126, przy czym w najstarszych rocznikach (75 lat i więcej), na 100 mężczyzn przypada średnio 191 kobiet - podał GUS.

Poprawkę na rowerzystów przyjąć trzeba i tych co się wstydzą.

Opublikowano
1 minutę temu, malaczarna napisał:

Na co kasa się rozejdzie? Dziś byłam na psi patrol co ja się wycierpieć muszę

Jak zawsze drogi drogi i jeszcze raz drogi. Akurat teraz odcinek gdzie akurat mam najdalsze pole a wiosną na tej drodze było jezioro. Były rozmowy o rowach koło mnie żeby krzaki wycinać ale chyba znowu na własny koszt będzie trzeba. Dopiero dzisiaj się dowiedzieli że kosiarką kosilem krzaki

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja nie miałem, nie mam i szans miał nie będę, zresztą nie chcę ich. 

A przepraszam. Pomyliłem z aktywnym

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Ale lepszy niż te łapy jak w kółkowym było. W takim słomiastym to dopiero kupy walił. Ten to choć rozdrabnia.

Nie no, to jest oczywista oczywistość 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Nie no, to jest oczywista oczywistość 

Na moje ze 3-4 rozrzutniki na rok to nie mam co wybrzydzać. Końskiego będzie z 7-8 i wsio. No i u somsiada będzie 1-1,5 u drugiego może 2, do wywiezienia u nich.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
7 minut temu, 6465 napisał:

🤭

Marcin pojeździł byś ze mną do pracy to na bank byś coś przygruchał. Na 50 punktów które odwiedzam tylko w 3 pracują chłopaki. 

Oj chłopak bardzo chętnie 🙂. Takie 30, 30+ są fajne 🤔

Opublikowano

Na moje ze 3-4 rozrzutniki na rok to nie mam co wybrzydzać. Końskiego będzie z 7-8 i wsio. No i u somsiada będzie 1-1,5 u drugiego może 2 do wywiezienia u nich.

Pewnie. Chociaż to tylko kwestia wywiercenia 4 otworów. O ile nie ma gotowych. O już na ciągnik nie zarzuca. Ja mam ciut więcej tego dobra do trząchania...

Opublikowano
14 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Cały dach i maska w gównie. Cały rozrzutnik robiony, problem był bo "kupy walił". To do rogali na adapterze jeszcze dospawane po kątowniku. Niby siatka jest a jakoś tak wali do góry i jeszcze wiatru trochę to już w ogóle.

ja bym dokupił zębów od rozbijaka albo pająka i grzebień dorobił na płasko do przodu od górnej rury adaptera , powinno wyłapać co adapter wyrzuci do przodu i spaść na pake

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

Pewnie. Chociaż to tylko kwestia wywiercenia 4 otworów. O ile nie ma gotowych. O już na ciągnik nie zarzuca. Ja mam ciut więcej tego dobra do trząchania...

U mnie tego nigdy dużo nie było. Tam dawniej to pewnie, z 5-6 na rok, dwa razy w roku się wywoziło, czasem i trzy ale jak ja już miałem to... No raz chyba miałem 5, może dwa razy.

Opublikowano
2 minuty temu, konteno napisał:

ja bym dokupił zębów od rozbijaka albo pająka i grzebień dorobił na płasko do przodu od górnej rury adaptera , powinno wyłapać co adapter wyrzuci do przodu i spaść na pake

Nie wyłapie

U mnie tego nigdy dużo nie było. Tam dawniej to pewnie, z 5-6 na rok, dwa razy w roku się wywoziło, czasem i trzy ale jak ja już miałem to... No raz chyba miałem 5, może dwa razy.

No to u mnie, tak dla porównania, jakieś 150 rocznie. Teraz mniej, bo rozrzutnik większy. A ten mniejszy tylko dla działkowiczów, to wywiezie takie ilości, jak Ty

Opublikowano
16 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Malutką zębatkę wystarczyło założyć. Na łąki lepiej się tym trzęsło.

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

No to u mnie, tak dla porównania, jakieś 150 rocznie. Teraz mniej, bo rozrzutnik większy. A ten mniejszy tylko dla działkowiczów, to wywiezie takie ilości, jak Ty

No to jeden może tyle wywoził do niedawna osiemdziesiątką i 3,5t rozrzutnikiem. Jak to somsiad wspomina, pracujący w kółku a robili swego czasu dużo usług ładowania i wywozu, to rzadko kiedy był ktoś kto miał 7-10 rozrzutników na raz. I tak 2x w roku. Zresztą ile tego pola ludzie mieli, dołożyli teraz do geoportalu mapy mniej więcej z przełomu lat 90/2000. Taką wieś z wczesnego dzieciństwa zapamiętałem - tu kawałeczek, tam kawałeczek. Jeszcze gęściej niż te 10 lat później (następne zdjęcia). 

Zrzut ekranu 2023-10-01 211508.png

Opublikowano
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

No to jeden może tyle wywoził do niedawna osiemdziesiątką i 3,5t rozrzutnikiem. Jak to somsiad wspomina, pracujący w kółku a robili swego czasu dużo usług ładowania i wywozu, to rzadko kiedy był ktoś kto miał 7-10 rozrzutników na raz. I tak 2x w roku. Zresztą ile tego pola ludzie mieli, dołożyli teraz do geoportalu mapy mniej więcej z przełomu lat 90/2000. Taką wieś z wczesnego dzieciństwa zapamiętałem - tu kawałeczek, tam kawałeczek. Jeszcze gęściej niż te 10 lat później (następne zdjęcia). 

Zrzut ekranu 2023-10-01 211508.png

Specyfika regionu. U nas zawsze, jak pamiętam, dawało się mały rozrzutnik na skład pola. Takimi jednostkami się ludzie posługiwali...

Przed chwilą, konteno napisał:

bo za rzadko przykręciłeś 

Stań z boku rozrzutnika, popatrz jak się obraca górny wałek i wyobraź sobie jak zachowa się masa, która na niego napiera, jeśli nie będzie ona załadowana powyżej tego wałka

Ja nawet nie próbowałem tego przykręcać 

• Like 1
Opublikowano

Specyfika regionu. U nas zawsze, jak pamiętam, dawało się mały rozrzutnik na skład pola. Takimi jednostkami się ludzie posługiwali...

U nas stajania ale to taka nazwa w sumie "bezjednostkowa". Niby wg niektórych 20-25a (mniej więcej pół morgi) ale raczej stajania to kawałek pola o bliżej nieokreślonej wielkości.

Opublikowano (edytowane)

U nas stajania też funkcjonowały. Ale to bardziej jako jednostka długości pola, bez względu na jego szerokość. I to oznaczało jakieś 300m

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano

I to oznaczało jakieś 300m

Na takiej długości to przeważnie było podzielone na kilka części jeszcze... U mnie na przykład przy chałupie kawałek 130 czy 140m długi to na pół kiedyś był po długości podzielony. Jeden ma kawał o długości koło 2km - 13 stajań. 

Opublikowano
7 godzin temu, marcin19071980 napisał:

No nie do końca tak z tym wznowieniem produkcji jest.Kszty robi a się do kwadratu.Wczorau na piep ....wciornastka pryskalem ale chyba pozdychal bo nie widać.Takie zdjęcia Jacusia wku....ą.8 rok kapusta po kapuście.6 razy robal 5razy grzyby i 4 razy nawadniane.4klasa gleby.

IMG_20231001_133601_806.jpg

Toć ja się nie wyprzedaje, tylko sadzeniaka kupić i jedziemy z koksem. Ale podejrzewam, że jak się uda dobra robotę znaleźć to odechce się kartofli. 

Na najlepszej działce wyjdzie jakieś 28t bo jeszcze nie wywiezione, gdzie nigdy nie zawodziły i w normalnym roku było 50+ 

Więc na zwirkach nie ma co liczyć na 20t tak jak koledzy mówią. W dodatku podobno dużo odrostów po górach i skrobii nie ma. 

W tym roku bez zarobku. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v